Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.

Un investitor din China vrea sa construiasca la Orhei o uzina de producere a bateriilor solare

  17/12/10 09:07, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Republica Moldova va produce si va exporta sisteme de utilizare a energiei solare care vor fi fabricate la Orhei. Anuntul a fost facut astazi de catre viceministrul Economiei, Sergiu Ciobanu, la o conferinta de presa sustinuta impreuna cu fondatorul companiei chineze care va efectua investitia, Anxiang Chen, transmite MOLDPRES.

Fondatorul companiei “Shandong AUHUA” nu a dorit sa dezvaluie termenul la care va fi data in exploatare viitoarea intreprindere, insistind ca doreste ca acesta sa ramina o surpriza pentru societatea moldoveneasca. “Sint sigur ca pentru noi si pentru Moldova este un pas strategic ca am venit sa construim o fabrica de baterii solare”, a spus Anxiang Chen. El a apreciat ca Moldova este o tara cu mult soare si bateriile solare constituie o buna alternativa pentru sursele de energie traditionale, deoarece nu polueaza mediul inconjurator.

Potrivit viceministrului Economiei, Sergiu Ciobanu, compania chineza va investi 60 de mln de dolari americani in viitoarea intreprindere, care va fi construita pe teritoriul unei companii partenere din Republica Moldova. Fabrica de utilaj solar urmeaza sa genereze circa 2 000 de locuri de munca.

“Acesta este doar unul din multele rezultate ale politicilor promovate de Ministerul Economiei in ultimul an. Am reusit totusi sa atragem investitori straini in R. Moldova intr-un an de dupa o criza economica mondiala”, a adaugat Ciobanu, citat de MOLDPRES.

sursa

Conferinta de lansare a proiectelor educationale in domeniul IT se desfasoara pentru prima data in Moldova

  16/12/10 09:47, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Dona Scola, viceministru al tehnologiilor informationale si comunicatiilor a salutat cei circa 550 de pedagogi de informatica din municipiul Chisinau si oaspetii din Romania, prezenti la forum.

„Sint bucuroasa ca intelegerile la care s-a ajuns in luna mai, dupa semnarea celor doua memorandumuri dintre Ministerul Educatiei si companiile „Microsoft” si „Cisco” - lideri pe piata internationala a tehnologiilor informationale, se materializeaza in activitati concrete. Sint convinsa ca sprijinul pe care il ofera companiile mentionate in implementarea programelor educationale inovative si a schimbului de cunostinte vor contribui la educarea copiilor in vederea utilizarii corecte a calculatorului, integrarii si adaptarii lor la schimbarile rapide ce au loc in domeniul tehnologiilor informationale si crearii societatii informationale spre care tindem cu totii”, a mentionat vice-ministrul.

Dona Scola a mai spus ca asemenea evenimente se inscriu perfect in actiunile Guvernului de implementare a unui nou program de trasnformare a societatii, de accelerare a dezvoltarii Moldovei si integrare a ei cit mai rapida in spatiul informational global. „Acest program lansat de Guvern presupune schimbarea stilului de guvernare, orientarea guvernarii spre cetatean, inclusiv orientarea sectorului educatiei spre necesitatile elevilor si stidentilor, schimbarea paradigmei de dezvoltare economice a tarii orientata spre domeniul tehnologic, deoarece este bine cunoscut faptul ca astazi industria comunicatiilor si informatiei contribuie cu 10% la formarea PIB-ului tarii”. Potrivit viceministrului, doar prin implementarea celor mai avansate practici de instruire a copiilor in domeniul IT, putem atinge rezultatele scontate.

Cuvinte de salut in adresa participantilor la for au mai rostit Tatiana Poting, viceministrul educatiei, reprezentanti ai Companiilor Microsoft si Cisco.

Conferinta Republicana de lansare a proiectelor educationale in domeniul IT este organizata de Ministerul Educatiei si Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor in comun cu companiile Microsoft si CISCO. Evenimentul este parte a intelegerilor la care s-a ajuns intre parti in luna mai, in urma semnarii Memorandumurilor de intentii intre Ministerul Educatiei cu companiile Microsoft si CISCO.

Conferinta se va desfasura timp de trei zile in trei zone ale tarii:

Chisinau – pe data de 15 noiembrie 
Balti - pe data de 16 noiembrie 
Cahul – pe data de 17 noiembrie

La Conferinta vor participa circa 1300 de profesori de informatica din toate liceele si gimnaziile din tara. In cadrul Forului republican al profesorilor de informatica o echipa de profesori inovativi din Romania isi vor impartasi experienta in domeniul implementarii proiectelor inovative educationale in domeniul IT.

sursa

Toate liceele si campusurile universitare din Chisinau vor fi conectate gratuit la internet Wi-Fi

  16/12/10 08:42, by , Categories: e-tehnologii

Primaria Chisinau, in parteneriat cu Compania „Starnet” SRL, continua programul de asigurare a accesului gratuit la internet in sistem Wi-Fi (fara fir) si va lansa in curand un nou proiect care presupune conectarea si accesul gratuit in toate liceele din capitala la internet prin sistemul Wi-Fi. De asemenea, reteaua internet Wi-Fi cu acces gratuit va fi extinsa si in orasele studentesti din Chisinau, respectiv in perimetrul caminelor universitatilor, colegiilor si liceelor profesionale. Dupa cum a mentionat in cadrul sedintei operative primarul capitalei Dorin Chirtoaca, in primul rand vor beneficia de conectare gratuita la internet liceele din municipiul Chisinau, 83 la numar. Dintre acestea, 20 de institutii de invatamant preuniversitar au fost deja conectate la internet prin sistemul Wi-Fi, la fel in cadrul unui parteneriat al autoritatilor locale si Compania „Starnet”, incepand cu anul 2009.

Primarul de Chisinau a subliniat ca Primaria isi propune in perioada urmatoare sa asigure cu internet gratuit toate institutiile de invatamant din oras, inclusiv cele preuniversitare si cele prescolare, iar in perspectiva, intreaga capitala urmeaza sa beneficieze de acoperire cu internet Wi-Fi. Referindu-se la proiectul privind conectarea liceelor la internet prin sistemul Wi-Fi, Dorin Chirtoaca a solicitat intreprinderilor municipale specializate sa ofere suportul tehnic necesar, pentru ca proiectul sa fie realizat intr-un timp scurt.

Amintim ca in urma unei colaborari dintre Primaria Chisinau si compania respectiva, in anul trecut, la 9 mai 2009, de ziua Europei, a fost lansat pentru prima data internet gratuit prin sistemul Wi-Fi in locurile publice din oras. Este vorba de Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”, parcul Catedralei, parcul Rascani, aleea de pe bd. Mircea cel Batran, parcul „Valea Trandafirilor”, scuarul din fata Bibliotecii Nationale si scuarul din fata magazinului UNIC.

sursa

Un finalist „iTineret – Viitorul incepe cu tine” a reusit sa asigure liceul sau cu retea Wi-Fi

  15/12/10 09:09, by , Categories: e-tehnologii

Veaceslav Cretu, finalist al concursului national “iTineret – Viitorul incepe cu tine” editia I, a reusit sa asigure in liceul teoretic “Zimbreni” din raionul Ialoveni o retea de calculatoare interconectate la Internet fara fir, Wireless(Wi-Fi) LAN.

Asigurarea liceului din Zimbreni cu retea Wi-Fi a fost posibila datorita initiativei lui Veaceslav, care impreuna cu alti doi colegi de liceu, Dorin Carare si Pavel Cazacu, au participat si au castigat un grant in valoare de 2000 de lei din partea „Fondului pentru Tineri Ialoveni”, in cadrul Programului de granturi mici pentru tineri. Proiectul are ca scop dezvoltarea si progresul domeniului informational in liceu. Proiectul va facilita insusirea curriculum-ului la toate disciplinele scolare prin referinta la fluxul de informatie stocat in Internet - prezentari 3D, grafice, experimente, filme tematice etc.

In implementarea proiectului cei trei tineri au format grupul de initiativa “Inovatorii”, fiind sustinuti de Aurelia Paladi, profesoara de informatica si de Primaria comunei Zimbreni, care a mai oferit inca 700 de lei pentru proiect. Liderul echipei, Veaceslav Cretu ne-a comunicat ca „Wireless (Wi-Fi) in liceu” este primul proiect de acest fel implementat in institutiile de invațamant din raionul Ialoveni.

Implementarea proiectului a inceput la 8 noiembrie curent si a cuprins activitati legate de partea tehnica si cursuri pentru profesori despre utilizarea internetului si importanta lui in facilitarea procesului de studiu. 
Proiectul a fost lansat oficial la 7 decembrie curent. La evenimentul de lansare a fost prezenta echipa organizatorica a concursului “iTineret – Viitorul incepe cu tine”, reprezentanti ai MTIC, elevi, profesori si directoarea liceului, Varvara Stavri.

Pentru a le facilita si activitatea de mai departe, tinerilor din grupul „Inovatorii” le-au fost inmanate cate un flash card din partea Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor, reprezentat la eveniment de Liubov Platonov, coordonator al concursului „iTineret-Viitorul incepe cu tine” din partea ministerului TIC.

Succesele obtinute de V. Cretu in cadrul primei editii a concursului, i-au entuziasmat pe colegi, dornici de a afla cat mai multe detalii despre cea de-a doua editie a concursului „iTineret – Viitorul incepe cu tine”. Cu o prezentare detaliata a venit dna Liubov Platonov, care le-a explicat tinerilor procedura de aplicare, beneficiile de participare la concurs, despre premiile oferite de sponsori etc. „Concursul „iTineret – Viitorul incepe cu tine” este o modalitate eficienta de afirmare si de acumulare a cunostintelor si a experientei pentru cei care vor sa devina buni specialisti in IT”.

„iTineret – Viitorul incepe cu tine” este un concurs national in domeniul tehnologiilor informationale, adresat elevilor si studentilor, cetateni ai Republicii Moldova. Concursul este la a doua editie si se desfasoara in perioada septembrie 2010 – iulie 2011 sub patronajul Ministrului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor.

Sponsori: StarNet, Moldtelecom, Moldcell, Microsoft, Evisoft, Suncommunications, I.S. CRIS Registru, I.S. Centrul National pentru frecvente radio, I.S. MoldData.

Partneri informationali: Unimedia, AllFun, Privesc.eu

sursa

6 servere performante pentru buna funcționare a site-urilor Companiei “Teleradio – Moldova”, CEC, CTS, BNS și alte instituții ale statului

  15/12/10 08:50, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Conform hotaririi aprobate de Cabinetul de Ministri,  cele  șase servere performante alocate pentru consolidarea site-urilor mai multor instituții publice, sint distribuite dupa cum urmeaza: IPNA Compania “Teleradio – Moldova” (Moldova 1) – 2 servere, Comisia Electorala Centrala – 1 server, Directia generala pentru administrarea cladirilor Guvernului – 1 server, IS „Centrul de telecomunicatii speciale” – 1 server și Biroul Național de Statistica – 1 server.

Echipamentul provine din asistența chineza de care a beneficiat Republica Moldova și va contribui ca datele statistice de la Biroul Național de Statistica sa fie mai accesibile, postul public de televiziune „Moldova 1″ sa-și poata plasa emisiunile video pe pagina web. De asemenea, ziariștii vor putea obține mai rapid imagini video calitative de pe site-ul Guvernului, iar site-ul www.cec.md și www.voteaza.md vor putea fi accesate mai ușor in perioada alegerilor.

Hotarirea contribuie la realizarea obiectivelor Programului de activitate a Guvernului „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare 2009-2013″, in scopul crearii cadrului institutional pentru dezvoltarea societatii informationale și prestarii catre cetateni a unor servicii publice de calitate.

sursa

“Eventis Mobile” va fi vandut companiei ruse “I-Tel Sistem”

  15/12/10 08:47, by , Categories: Comentarii personale

Patrimoniul unic al companiei de telecomunicatii “Eventis Mobile” va fi vandut companiei ruse “I-Tel Sistem” pentru suma de 40 de milioane de lei. Cel putin aceasta a fost decizia luata de Comitetul de creditori a companiei, scrie agentia de presa Infotag.

Administratorul procesului de insolvabilitate a companiei “Eventis Mobile”, Veaceslav Apostol, spune ca suma de vanzare a patrimoniului este prea mica, iar decizia de vanzarea este ilegala.

In opinia lui, compania valoreaza cel putin 100 de milioane de lei. “Eventis Mobile” a obtinut licenta in 2006, iar un an mai tarziu si-a inceput activitatea investind in retea 35 de milioande de dolari, scrie Infotag.

La inceputul anului 2010, Agentia Nationala de Reglementare in Telecomunicatii a suspendat pe un termen de doua luni licenta “Eventis Mobile” din cauza nerespectarii angajamentelor, iar, in luna martie, instanta de judecata a initiat procesul de insolvabilitate.

sursa

Toate liceele si campusurile universitare din Chisinau vor fi conectate gratuit la internet Wi-Fi

  15/12/10 08:43, by , Categories: e-tehnologii

Primaria Chisinau, in parteneriat cu Compania „Starnet” SRL, continua programul de asigurare a accesului gratuit la internet in sistem Wi-Fi (fara fir) si va lansa in curand un nou proiect care presupune conectarea si accesul gratuit in toate liceele din capitala la internet prin sistemul Wi-Fi. De asemenea, reteaua internet Wi-Fi cu acces gratuit va fi extinsa si in orasele studentesti din Chisinau, respectiv in perimetrul caminelor universitatilor, colegiilor si liceelor profesionale. Dupa cum a mentionat in cadrul sedintei operative primarul capitalei Dorin Chirtoaca, in primul rand vor beneficia de conectare gratuita la internet liceele din municipiul Chisinau, 83 la numar. Dintre acestea, 20 de institutii de invatamant preuniversitar au fost deja conectate la internet prin sistemul Wi-Fi, la fel in cadrul unui parteneriat al autoritatilor locale si Compania „Starnet”, incepand cu anul 2009.

Primarul de Chisinau a subliniat ca Primaria isi propune in perioada urmatoare sa asigure cu internet gratuit toate institutiile de invatamant din oras, inclusiv cele preuniversitare si cele prescolare, iar in perspectiva, intreaga capitala urmeaza sa beneficieze de acoperire cu internet Wi-Fi. Referindu-se la proiectul privind conectarea liceelor la internet prin sistemul Wi-Fi, Dorin Chirtoaca a solicitat intreprinderilor municipale specializate sa ofere suportul tehnic necesar, pentru ca proiectul sa fie realizat intr-un timp scurt.

 

Amintim ca in urma unei colaborari dintre Primaria Chisinau si compania respectiva, in anul trecut, la 9 mai 2009, de ziua Europei, a fost lansat pentru prima data internet gratuit prin sistemul Wi-Fi in locurile publice din oras. Este vorba de Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”, parcul Catedralei, parcul Rascani, aleea de pe bd. Mircea cel Batran, parcul „Valea Trandafirilor”, scuarul din fata Bibliotecii Nationale si scuarul din fata magazinului UNIC.

sursa

Dezvoltarea Sistemului de telecomunicatii al autoritatilor administratiei publice

  14/12/10 09:43, by , Categories: Comentarii personale

In ultimele doua saptamini, in lista autoritatilor administratiei publice care beneficiaza de serviciile sistemului de telecomunicatii speciale al autoritatilor administratiei publice s-au mai inclus inca doua institutii de stat.

In scopul realizarii Hotaririi Guvernului Republicii Moldova nr. 887 din 24.09.2010 cu privire la modificarea Hotaririi Guvernului nr. 840 din 26.07.2004, I.S. „Centrul de telecomunicatii speciale” a conectat la sistemul de telecomunicatii al autoritatilor administratiei publice Comisia Nationala a Pietei Financiare si Agentia Achizitii Publice.

Pentru a crea conditii favorabile de implementare a noilor tehnologii informationale in activitatea autoritatilor administratiei publice si in scopul crearii subsistemelor care sunt incluse in sistemul „E-Guvernare”, I.S. „Centrul de telecomunicatii speciale” asigura functionarea, securitatea, deservirea, precum si perfectionarea sistemului de telecomunicatii al autoritatilor administratiei publice.

Ulterior se planifica conectarea centrelor raionale ale republicii, precum si a punctelor de trecere ai frontierei de stat la sistemul de telecomunicatii al autoritatilor administratiei publice.

sursa

::

October 2022
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Free blog engine
 

This collection ©2022 by Dumitru Purici

Contact | Help | Blog theme by Asevo | b2evolution CCMS