Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.
« Semnatura digitala devine mai accesibila pentru utilizatorii din Republica MoldovaProcuratura Generala investigheaza presupusele incalcari ale drepturilor de autor comise pe www.torrentsmd.com »

Un centrul modern si inedit de examinare a soferilor este deschis la Chisinau

  15/10/10 07:19, by , Categories: Stiri, e-tehnologii

 

 

 

Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor a intreprins mai multe masuri, menite sa perfectioneze procedura si conditiile de organizare si desfasurare a examenelor pentru obtinerea permiselor de conducere. Scopul principal al reformelor efectuate consta in combaterea si excluderea actelor de coruptie din cadrul acestui sistem, precum si sporirea gradului de pregatire a soferilor in vederea minimalizarii numarului de accidente rutiere. A fost elaborat un plan de actiuni pentru depasirea situatiei create, care a fost lansat in luna mai curent, in cadrul unei conferinte de presa, sustinute de Alexandru Oleinic, ministrul tehnologiilor informationale si comunicatiilor. Dupa 4 luni de implementare a planului sint inregistrate rezultate concrete.

Este vorba despre inaugurarea unui centru modern de examinare a soferilor, la deschiderea caruia a participat Dorin Recean, viceministrul tehnologiilor informationale si comunicatiilor. Centrul este construit in stil modern, este dotat cu 25 de locuri computerizate, cu sistem video care asigura vizualizarea decurgerii examenului pe un ecran mare, amplasat in sala de asteptare. De asemenea Centrul este asigurat cu 2 automobile performante, dotate cu camere de luat vederi care inregistreaza procesul de examinare a soferilor la proba practica. Toate inregistrarile video sint pastrate timp de 60 de zile.

In cadrul ceremoniei de deschidere dl Recean a mentionat ca Centrul este organizat conform unui concept nou, care se bazeaza pe cele mai bune practici din domeniu din Georgia si Romania si este unul din cele mai performante proiecte, care a fost realizat in fostul spatiu sovietic si in multe state din UE.

Proiectul a fost realizat integral din sursele financiare ale IS „CRIS REGISTRU”.

Viceministrul a remarcat ca acest proiect este o parte integra a planului de actiuni care va avea continuitate. In prezent, in faza finala de reamenajare se afla mai multe sali de acest fel in diferite raioane ale Republicii Moldova. In iunie 2010 in Moldova, din cele 36 de oficii, doar 12 erau echipate cu tehnica de calcul necesara. In patru luni numarul acestora s-a dublat, si, asa cum s-a promis, pana la finele anului curent, toate subdiviziunile de examinare pentru obtinerea permisului de conducere vor fi dotate cu echipamentele corespunzatoare pentru automatizarea procedurii de examinare, inclusiv trecerea completa a sistemului la emiterea doar a documentelor de model nou.

Totodata, a fost mentionat ca in sensul asigurarii unui proces de examinare corect si transparent, care nu ar permite eliberarea permiselor persoanelor nepregatite, a fost reorganizat procesul de sustinere a examinelor pentru eventualii conducatori auto. Au fost create 11 comisii republicane de examinare a solicitantilor de permise de conducere, care deservesc totalul de 36 de oficii de obtinere a permiselor, existente in tara. Daca pana la 1 septembrie, responsabil pentru procesul de examinare in raioane era doar seful Directiei Inregistrare a Transportului si Calificare a Conducatorilor Auto din raionul respectiv, atunci, incepand cu 1 septembrie curent la fiecare examen este prezent, aditional, cel putin un membru al comisiei din alt raion.

Dorin Recean si-a exprimat convingerea ca aceste schimbari si investitii vor imbunatati considerabil securitatea la trafic si vor salva proprietati si vieti omenesti. In context viceministrul TIC a subliniat ca odata cu deschidrea Centrului va demara si Campania de informare „DREPTUL DE A CONDUCE… DREPTUL DE A CUNOASTE!”

La data de 1 octombrie 2010, in baza de date Registru sunt inregistrate peste 850 mii de persoane, care detin permisuri de conducere, majoritatea carora ofera dreptul de a conduce autovehicule din categoria B (autoturisme) – 44%. In total de la lansarea Sistemului informational de stat Registrul de stat al conducatorilor de vehicule au fost emise 1 mln. 200 mii permise de conducere, din care 72 410 – sunt permise de tip nou (modelul anului 2008). In 2010 volumul de munca, la compartimentul examinari a crescut cu 11%. Rata de emitere a permiselor de tip nou este de 2 ori mai mare fata de emiterea permisului vechi (modelul anului 1995). In aceiasi perioada a anului 2009, rata de emitere a permiselor de conducere de modelul anului 1995 era de 5 ori mai mare fata de cea a modelului nou.

sursa

This entry was posted by and is filed under Stiri, e-tehnologii.

No feedback yet


Form is loading...

August 2021
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

powered by an open-source CMS
 

This collection ©2021 by Dumitru Purici

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | framework