Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.

Category: "e-tehnologii"

Un investitor din China vrea sa construiasca la Orhei o uzina de producere a bateriilor solare

  17/12/10 09:07, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Republica Moldova va produce si va exporta sisteme de utilizare a energiei solare care vor fi fabricate la Orhei. Anuntul a fost facut astazi de catre viceministrul Economiei, Sergiu Ciobanu, la o conferinta de presa sustinuta impreuna cu fondatorul companiei chineze care va efectua investitia, Anxiang Chen, transmite MOLDPRES.

Fondatorul companiei “Shandong AUHUA” nu a dorit sa dezvaluie termenul la care va fi data in exploatare viitoarea intreprindere, insistind ca doreste ca acesta sa ramina o surpriza pentru societatea moldoveneasca. “Sint sigur ca pentru noi si pentru Moldova este un pas strategic ca am venit sa construim o fabrica de baterii solare”, a spus Anxiang Chen. El a apreciat ca Moldova este o tara cu mult soare si bateriile solare constituie o buna alternativa pentru sursele de energie traditionale, deoarece nu polueaza mediul inconjurator.

Potrivit viceministrului Economiei, Sergiu Ciobanu, compania chineza va investi 60 de mln de dolari americani in viitoarea intreprindere, care va fi construita pe teritoriul unei companii partenere din Republica Moldova. Fabrica de utilaj solar urmeaza sa genereze circa 2 000 de locuri de munca.

“Acesta este doar unul din multele rezultate ale politicilor promovate de Ministerul Economiei in ultimul an. Am reusit totusi sa atragem investitori straini in R. Moldova intr-un an de dupa o criza economica mondiala”, a adaugat Ciobanu, citat de MOLDPRES.

sursa

Conferinta de lansare a proiectelor educationale in domeniul IT se desfasoara pentru prima data in Moldova

  16/12/10 09:47, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Dona Scola, viceministru al tehnologiilor informationale si comunicatiilor a salutat cei circa 550 de pedagogi de informatica din municipiul Chisinau si oaspetii din Romania, prezenti la forum.

„Sint bucuroasa ca intelegerile la care s-a ajuns in luna mai, dupa semnarea celor doua memorandumuri dintre Ministerul Educatiei si companiile „Microsoft” si „Cisco” - lideri pe piata internationala a tehnologiilor informationale, se materializeaza in activitati concrete. Sint convinsa ca sprijinul pe care il ofera companiile mentionate in implementarea programelor educationale inovative si a schimbului de cunostinte vor contribui la educarea copiilor in vederea utilizarii corecte a calculatorului, integrarii si adaptarii lor la schimbarile rapide ce au loc in domeniul tehnologiilor informationale si crearii societatii informationale spre care tindem cu totii”, a mentionat vice-ministrul.

Dona Scola a mai spus ca asemenea evenimente se inscriu perfect in actiunile Guvernului de implementare a unui nou program de trasnformare a societatii, de accelerare a dezvoltarii Moldovei si integrare a ei cit mai rapida in spatiul informational global. „Acest program lansat de Guvern presupune schimbarea stilului de guvernare, orientarea guvernarii spre cetatean, inclusiv orientarea sectorului educatiei spre necesitatile elevilor si stidentilor, schimbarea paradigmei de dezvoltare economice a tarii orientata spre domeniul tehnologic, deoarece este bine cunoscut faptul ca astazi industria comunicatiilor si informatiei contribuie cu 10% la formarea PIB-ului tarii”. Potrivit viceministrului, doar prin implementarea celor mai avansate practici de instruire a copiilor in domeniul IT, putem atinge rezultatele scontate.

Cuvinte de salut in adresa participantilor la for au mai rostit Tatiana Poting, viceministrul educatiei, reprezentanti ai Companiilor Microsoft si Cisco.

Conferinta Republicana de lansare a proiectelor educationale in domeniul IT este organizata de Ministerul Educatiei si Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor in comun cu companiile Microsoft si CISCO. Evenimentul este parte a intelegerilor la care s-a ajuns intre parti in luna mai, in urma semnarii Memorandumurilor de intentii intre Ministerul Educatiei cu companiile Microsoft si CISCO.

Conferinta se va desfasura timp de trei zile in trei zone ale tarii:

Chisinau – pe data de 15 noiembrie 
Balti - pe data de 16 noiembrie 
Cahul – pe data de 17 noiembrie

La Conferinta vor participa circa 1300 de profesori de informatica din toate liceele si gimnaziile din tara. In cadrul Forului republican al profesorilor de informatica o echipa de profesori inovativi din Romania isi vor impartasi experienta in domeniul implementarii proiectelor inovative educationale in domeniul IT.

sursa

Toate liceele si campusurile universitare din Chisinau vor fi conectate gratuit la internet Wi-Fi

  16/12/10 08:42, by , Categories: e-tehnologii

Primaria Chisinau, in parteneriat cu Compania „Starnet” SRL, continua programul de asigurare a accesului gratuit la internet in sistem Wi-Fi (fara fir) si va lansa in curand un nou proiect care presupune conectarea si accesul gratuit in toate liceele din capitala la internet prin sistemul Wi-Fi. De asemenea, reteaua internet Wi-Fi cu acces gratuit va fi extinsa si in orasele studentesti din Chisinau, respectiv in perimetrul caminelor universitatilor, colegiilor si liceelor profesionale. Dupa cum a mentionat in cadrul sedintei operative primarul capitalei Dorin Chirtoaca, in primul rand vor beneficia de conectare gratuita la internet liceele din municipiul Chisinau, 83 la numar. Dintre acestea, 20 de institutii de invatamant preuniversitar au fost deja conectate la internet prin sistemul Wi-Fi, la fel in cadrul unui parteneriat al autoritatilor locale si Compania „Starnet”, incepand cu anul 2009.

Primarul de Chisinau a subliniat ca Primaria isi propune in perioada urmatoare sa asigure cu internet gratuit toate institutiile de invatamant din oras, inclusiv cele preuniversitare si cele prescolare, iar in perspectiva, intreaga capitala urmeaza sa beneficieze de acoperire cu internet Wi-Fi. Referindu-se la proiectul privind conectarea liceelor la internet prin sistemul Wi-Fi, Dorin Chirtoaca a solicitat intreprinderilor municipale specializate sa ofere suportul tehnic necesar, pentru ca proiectul sa fie realizat intr-un timp scurt.

Amintim ca in urma unei colaborari dintre Primaria Chisinau si compania respectiva, in anul trecut, la 9 mai 2009, de ziua Europei, a fost lansat pentru prima data internet gratuit prin sistemul Wi-Fi in locurile publice din oras. Este vorba de Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”, parcul Catedralei, parcul Rascani, aleea de pe bd. Mircea cel Batran, parcul „Valea Trandafirilor”, scuarul din fata Bibliotecii Nationale si scuarul din fata magazinului UNIC.

sursa

Un finalist „iTineret – Viitorul incepe cu tine” a reusit sa asigure liceul sau cu retea Wi-Fi

  15/12/10 09:09, by , Categories: e-tehnologii

Veaceslav Cretu, finalist al concursului national “iTineret – Viitorul incepe cu tine” editia I, a reusit sa asigure in liceul teoretic “Zimbreni” din raionul Ialoveni o retea de calculatoare interconectate la Internet fara fir, Wireless(Wi-Fi) LAN.

Asigurarea liceului din Zimbreni cu retea Wi-Fi a fost posibila datorita initiativei lui Veaceslav, care impreuna cu alti doi colegi de liceu, Dorin Carare si Pavel Cazacu, au participat si au castigat un grant in valoare de 2000 de lei din partea „Fondului pentru Tineri Ialoveni”, in cadrul Programului de granturi mici pentru tineri. Proiectul are ca scop dezvoltarea si progresul domeniului informational in liceu. Proiectul va facilita insusirea curriculum-ului la toate disciplinele scolare prin referinta la fluxul de informatie stocat in Internet - prezentari 3D, grafice, experimente, filme tematice etc.

In implementarea proiectului cei trei tineri au format grupul de initiativa “Inovatorii”, fiind sustinuti de Aurelia Paladi, profesoara de informatica si de Primaria comunei Zimbreni, care a mai oferit inca 700 de lei pentru proiect. Liderul echipei, Veaceslav Cretu ne-a comunicat ca „Wireless (Wi-Fi) in liceu” este primul proiect de acest fel implementat in institutiile de invațamant din raionul Ialoveni.

Implementarea proiectului a inceput la 8 noiembrie curent si a cuprins activitati legate de partea tehnica si cursuri pentru profesori despre utilizarea internetului si importanta lui in facilitarea procesului de studiu. 
Proiectul a fost lansat oficial la 7 decembrie curent. La evenimentul de lansare a fost prezenta echipa organizatorica a concursului “iTineret – Viitorul incepe cu tine”, reprezentanti ai MTIC, elevi, profesori si directoarea liceului, Varvara Stavri.

Pentru a le facilita si activitatea de mai departe, tinerilor din grupul „Inovatorii” le-au fost inmanate cate un flash card din partea Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor, reprezentat la eveniment de Liubov Platonov, coordonator al concursului „iTineret-Viitorul incepe cu tine” din partea ministerului TIC.

Succesele obtinute de V. Cretu in cadrul primei editii a concursului, i-au entuziasmat pe colegi, dornici de a afla cat mai multe detalii despre cea de-a doua editie a concursului „iTineret – Viitorul incepe cu tine”. Cu o prezentare detaliata a venit dna Liubov Platonov, care le-a explicat tinerilor procedura de aplicare, beneficiile de participare la concurs, despre premiile oferite de sponsori etc. „Concursul „iTineret – Viitorul incepe cu tine” este o modalitate eficienta de afirmare si de acumulare a cunostintelor si a experientei pentru cei care vor sa devina buni specialisti in IT”.

„iTineret – Viitorul incepe cu tine” este un concurs national in domeniul tehnologiilor informationale, adresat elevilor si studentilor, cetateni ai Republicii Moldova. Concursul este la a doua editie si se desfasoara in perioada septembrie 2010 – iulie 2011 sub patronajul Ministrului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor.

Sponsori: StarNet, Moldtelecom, Moldcell, Microsoft, Evisoft, Suncommunications, I.S. CRIS Registru, I.S. Centrul National pentru frecvente radio, I.S. MoldData.

Partneri informationali: Unimedia, AllFun, Privesc.eu

sursa

6 servere performante pentru buna funcționare a site-urilor Companiei “Teleradio – Moldova”, CEC, CTS, BNS și alte instituții ale statului

  15/12/10 08:50, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Conform hotaririi aprobate de Cabinetul de Ministri,  cele  șase servere performante alocate pentru consolidarea site-urilor mai multor instituții publice, sint distribuite dupa cum urmeaza: IPNA Compania “Teleradio – Moldova” (Moldova 1) – 2 servere, Comisia Electorala Centrala – 1 server, Directia generala pentru administrarea cladirilor Guvernului – 1 server, IS „Centrul de telecomunicatii speciale” – 1 server și Biroul Național de Statistica – 1 server.

Echipamentul provine din asistența chineza de care a beneficiat Republica Moldova și va contribui ca datele statistice de la Biroul Național de Statistica sa fie mai accesibile, postul public de televiziune „Moldova 1″ sa-și poata plasa emisiunile video pe pagina web. De asemenea, ziariștii vor putea obține mai rapid imagini video calitative de pe site-ul Guvernului, iar site-ul www.cec.md și www.voteaza.md vor putea fi accesate mai ușor in perioada alegerilor.

Hotarirea contribuie la realizarea obiectivelor Programului de activitate a Guvernului „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare 2009-2013″, in scopul crearii cadrului institutional pentru dezvoltarea societatii informationale și prestarii catre cetateni a unor servicii publice de calitate.

sursa

Toate liceele si campusurile universitare din Chisinau vor fi conectate gratuit la internet Wi-Fi

  15/12/10 08:43, by , Categories: e-tehnologii

Primaria Chisinau, in parteneriat cu Compania „Starnet” SRL, continua programul de asigurare a accesului gratuit la internet in sistem Wi-Fi (fara fir) si va lansa in curand un nou proiect care presupune conectarea si accesul gratuit in toate liceele din capitala la internet prin sistemul Wi-Fi. De asemenea, reteaua internet Wi-Fi cu acces gratuit va fi extinsa si in orasele studentesti din Chisinau, respectiv in perimetrul caminelor universitatilor, colegiilor si liceelor profesionale. Dupa cum a mentionat in cadrul sedintei operative primarul capitalei Dorin Chirtoaca, in primul rand vor beneficia de conectare gratuita la internet liceele din municipiul Chisinau, 83 la numar. Dintre acestea, 20 de institutii de invatamant preuniversitar au fost deja conectate la internet prin sistemul Wi-Fi, la fel in cadrul unui parteneriat al autoritatilor locale si Compania „Starnet”, incepand cu anul 2009.

Primarul de Chisinau a subliniat ca Primaria isi propune in perioada urmatoare sa asigure cu internet gratuit toate institutiile de invatamant din oras, inclusiv cele preuniversitare si cele prescolare, iar in perspectiva, intreaga capitala urmeaza sa beneficieze de acoperire cu internet Wi-Fi. Referindu-se la proiectul privind conectarea liceelor la internet prin sistemul Wi-Fi, Dorin Chirtoaca a solicitat intreprinderilor municipale specializate sa ofere suportul tehnic necesar, pentru ca proiectul sa fie realizat intr-un timp scurt.

 

Amintim ca in urma unei colaborari dintre Primaria Chisinau si compania respectiva, in anul trecut, la 9 mai 2009, de ziua Europei, a fost lansat pentru prima data internet gratuit prin sistemul Wi-Fi in locurile publice din oras. Este vorba de Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”, parcul Catedralei, parcul Rascani, aleea de pe bd. Mircea cel Batran, parcul „Valea Trandafirilor”, scuarul din fata Bibliotecii Nationale si scuarul din fata magazinului UNIC.

sursa

Multi dintre tinerii care comunica pe retelele de socializare scriu mesaje cu greseli gramaticale

  14/12/10 08:54, by , Categories: e-tehnologii

Retelele de socializare sunt tot mai populare printre tinerii moldoveni. Pentru multi dintre ei, acesta este spatiul unde isi pot exprima opiniile si emotiile. Adesea, insa, tinerii plaseaza status-uri si mesaje cel putin ciudate, pline de greseli gramaticale si, in foarte multe cazuri, obscene.

Se intalnesc destul de multe asemenea mesaje, status-uri sau conversatii, care nici pe departe nu pot fi numite digresiuni lirice. Acestea prezinta mai mult o forma de exprimare suburbana, obscena si agramata, utilizata, din pacate, de o buna parte dintre moldoveni. Mai grav este ca aceste mesaje sunt scrise de tineri, care ar trebui sa fie mai cultivati. Asadar, Publika TV a selectat aceste mesaje.

Cele mai accesate site-uri de socializare din Moldova sunt Facebook si Odnoklassniki. Limbajul folosit de foarte multi dintre utilizatori nu are nimic in comun cu normele acceptate de Academia Romana.

De exemplu, o utilizatoare Odnoklassniki a descris o fotografie intr-o forma, sa recunoastem originala, insa plina de greseli gramaticale, unele cuvinte fiind schimonosite.

Si conversatiile dintre utilizatori prezinta interes. Parasite de iubiti, ranite, nervoase si singure, unele domnisoarele isi dau frau liber emotiilor, uitand insa lectiile de limba romana.

Totusi, cele mai multe mesaje sunt pozitive, pline de viata. Status-ul unui utilizator suna in felul urmator: “Cum n-ar fi prietenii mei, eu paliubomu ii pretuiesc si uvajesc, va iubesc pe toti, chiar si pe fetele de la Ciocana”.

Greu e dorul de casa. E mai greu insa sa te exprimi corect atunci cand vrei sa spui cat de mult iti lipsesc cei dragi. ” Adio Moscova, tara mea frumoasa, esti minunata, dar nu esti a mea. Eu ma intorc la mine acasa, caci ma asteapta cei dragi. Ura! Vanea, ne-a mai ramas putin sa zburam”.

O domnisoara se intreaba retoric daca exista baieti perfecti. Si in doua cuvinte a facut patru greseli.

Unele mesaje e greu sa le deslusesti, dar si mai greu e sa le comentezi. Asadar, concluziile va apartin.

Pozele si mesajele au fost spicuite de pe site-ul muligambia.com, un portal de pamflet. In Moldova sunt circa 150 de mii de utilizatori Facebook si peste 500 de mii de utilizatori activi Odnoklasniki.

sursa

In Republica Moldova va fi implementata portabilitatea numerelor de telefon

  08/12/10 09:37, by , Categories: e-tehnologii

Agentia Nationala pentru Reglementare in Comunicatii Electronice si Tehnologia Informatiei (ANRCETI) intentioneaza sa implementeze portabilitatea numerelor de telefon in retelele de telefonie mobila in anul 2012, iar in retelele de telefonie fixa - in anul 2013. Aceste termene sunt stabilite in proiectul Programului de implementare a portabilitatii numerelor in Republica Moldova pentru anii 2011 – 2013, document elaborat si prezentat de catre ANRCETI in cadrul unei sedinte a Grupului de lucru pentru implementarea portabilitatii numerelor in tara noastra.

Portabilitatea numerelor reprezinta posibilitatea abonatior de a-si pastra numarul de telefon atunci cand au decis sa-si schimbe furnizorul de servicii de telefonie. Acest serviciu va asigura utilizatorilor o mai mare libertate de alegere si va obliga furnizorii sa depuna eforturi suplimentare pentru mentinerea si atragerea clientilor prin oferte si servicii tot mai atractive la tarife accesibile. Pe termen lung, portabilitatea numerelor va conduce la reducerea diferentelor dintre tarifele pentru convorbirile in retea si cele pentru convorbirile in afara retelei.

Documentul elaborat de ANRCETI stabileste obiectivele, actiunile ce urmeaza a fi intreprinse, responsabilii, etapele, termenele de implementare a acestora, rezultatele scontate, procedurile de raportare si evaluare a implementarii portabilitatii numerelor. Proiectul prevede trei etape de implementare.

La prima etapa (a. 2011), Agentia va elabora cadrul de reglementare necesar pentru lansarea portabilitatii numerelor si va desfasura un concurs de selectare a entitatii care va realiza si administra baza de date centralizata ce va contine toate numerele portate si numerele de rutare, alte informatii necesare pentru efectuarea portabilitatii numerelor.

La a doua etapa (a. 2012), urmeaza a fi creata baza de date centralizata, operate modificari si efectuate testari in retelele de telefonie mobila, dupa care va fi lansata portabilitatea numerelor in aceste retele. La a treia etapa (a. 2013), vor fi efectuate lucrari similare in retelele de telefonie fixa. Portarea numerelor va fi realizata numai in cadrul aceluiasi tip de retele: mobil – mobil, fix – fix.

Portarea numarului se va efectua la cererea abonatului, in momentul in care acesta decide sa renunte la un furnizor de servicii publice de telefonie (furnizor donor) si doreste sa utilizeze serviciile unui alt furnizor (furnizor acceptor). De realizarea procesului de portare va fi responsabil furnizorul acceptor. El va efectua portarea numarului in termen de o zi lucratoare din data incheierii contractului cu clientul. Programul elaborat de ANRCETI stabileste ca tariful pentru serviciul de portabilitate a numerelor trebuie sa fie accesibil utilizatorilor finali.

Grupul de lucru pentru implementarea portabilitatii numerelor intruneste responsabili din cadrul ANRCETI, Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor, companiilor de telefonie mobila si fixa. In sedinta Grupului de lucru, reprezentantii acestor companii au formulat propuneri constructive de imbunatatire a proiectului Programului de implementare a portabilitatii numerelor. Acesta urmeaza a fi definitivat de catre Grupul de lucru, dupa care va fi remis pentru aprobare Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor.

sursa

::

September 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

CMS engine
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Advanced CMS