Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.
« Colegiul SIS a aprobat proiectul Conceptiei de transformare, modernizare si dezvoltare a ServiciuluiProcuratura Generala a restituit serverele torrentsmd cu anumite conditii »

Tacere in cazul studentilor moldoveni recrutati intr-o retea de hackeri, deconspirata in SUA

  31/10/10 08:59, by , Categories: e-criminalitate

La o luna de la arestari, autoritatile de la Chisinau nu au nicio veste despre cele doua tinere din Moldova, care au fost retinute la New York.

“Nu avem nicio noutate despre fetele arestate. Nu sunt schimbari. Ambasada Republicii Moldova din SUA tine la control cazul”, a declarat, pentru StireaZilei.md, sefa Serviciului de presa al Ministerului de Externe, Olesea Popa.

Ea a precizat ca a solicitat misiunii diplomatice o informatie in scris despre acest caz. “Va vom comunica totul imediat ce vom avea un raspuns”, a dat asigurari purtatorul de cuvant.

Daca in cazul moldovenilor arestati in Egipt MAE a purtat negocieri directe cu autoritatile de la Cairo pentru eliberarea celor 11 barbati, situatia este alta in ceea ce priveste tinerele retinute de politia americana.

“Cazul fetelor arestate in SUA este un pic diferit de cel cu Egiptul”, a spus Olesea Popa, fara a preciza in ce consta diferenta.

La sfarsitul lunii septembrie, doua studente din Moldova, Victoria Opinca si Alina Turuta, au fost retinute si duse intr-un centru de detentie preventiva din Manhattan, New York, fiind suspectate ca ar face parte dintr-o retea internationala de hackeri. Alti 5 moldoveni au fost dati in cautare, iar pozele lor au fost afisate pe pagina web a Biroul Federal de Investigatii.

Potrivit FBI, reteaua era formata din 37 de tineri din tarile Europei de Est, care, prin intermediul virusului Zeus Trojan, au reusit sa sustraga din bancile americane circa 3 milioane de dolari, transferand banii pe conturi deschise pe nume false.

Cei 7 moldoveni si-au petrecut vara in SUA, cand au fost recrutati in reteaua de hackeri. Ei sunt acuzati de FBI de complicitate la comiterea infractiunilor de spalare de bani, fraude bancare, falsificarea pasapoartelor si furt al identitatii, fiind suspectati ca au deschis conturi bancare in care au fost virate sute de mii de dolari furati din conturile americanilor.

Pana acum, niciuna dintre autoritatile de la Chisinau nu a oferit detalii in legatura cu acest caz.

sursa

This entry was posted by and is filed under e-criminalitate.

No feedback yet


Form is loading...

November 2022
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Website engine
 

This collection ©2022 by Dumitru Purici

Contact | Help | Blog themes by Asevo | CMS + email marketing