Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.

Category: "Stiri"

Invitatie la conferinta de presa

  26/10/10 07:16, by , Categories: Stiri, e-securitate, e-criminalitate

 

Procuratura Generala organizeaza in data de 26 octombrie, o conferinta de presa cu genericul „Atacul hackerilor asupra a 2 site-uri din republica”.

Evenimentul va fi sustinut de:
• Veaceslav Soltan – procuror, sef al Sectiei tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale;
• Iurie Сater – sef al Sectiei combaterea delictelor informatice a Ministerului Afacerilor Interne;

Ziaristii interesati de a participa la conferinta, sunt invitati la sediul Procuraturii Generale (str. Banulescu-Bodini, 26), sala de sedinte, marti, ora 13:00.

sursa

Prima Conferinta in spatiul C.S.I. cu tematica „Protectia datelor cu caracter personal”

  25/10/10 07:02, by , Categories: Stiri

 

In perioada 25-29 octombrie curent, delegatia Centrului National pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, condusa de directorul institutiei, domnul Vitalie PANIS, participa la lucrarile primei Conferinte internationale „Protectia datelor cu caracter personal” , desfasurata in or. Moscova, Federatia Rusa.

In cadrul reuniunii vor fi abordate subiecte ce tin de extinderea cooperarii intre autoritatile de supraveghere a protectiei datelor cu caracter personal din spatiul C.S.I., precum si in domeniul prevenirii si combaterii transferului transfrontalier ilicit a datelor cu caracter personal.

Totodata, reprezentantii autoritatilor de supraveghere, se vor expune asupra  perfectionarii mecanismelor de interactiune pe probleme de interes comun in vederea asigurarii unui nivel adecvat de protectie a datelor cu caracter personal.

sursa

Pasaportul electronic cu date biometrice – pasul determinant in integrarea europeana si calatoriile fara vize

  21/10/10 07:17, by , Categories: Stiri, e-tehnologii

 

 

Dorin Recean, vice-ministrul tehnologiilor informationale si comunicatiilor in comun cu Dirk Schubel, Ambasador, Sef al Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, au sustinut o conferinta de presa privind actiunile Moldovei de eliberare exclusiva a pasapoartelor biometrice incepind cu anul 2011 si perspectivele liberalizarii regimului de vize.

Dorin Recean a remarcat ca „integrarea europeana a Republicii Moldova a demarat efectiv si cunoaste o dinamica fara precedent. Acum suntem la cativa pasi si de circulatia libera a cetatenilor. Pentru aceasta, tara noastra trebuie sa asigure un management eficient al fluxurilor migrationale, iar pasaportul electronic cu date biometrice este instrumentul indispensabil in acest proces”.

Dorin Rececea a tinut sa mentioneze ca potrivit Legii privind actele de identitate din sistemul national de pasapoarte, incepind cu 1 ianuarie 2011 vor fi eliberate in exclusivitate pasapoarte electronice cu date biometrice. Termenul de valabilitate al pasapoartelor va fi de 7 ani; iar pentru copiii cu virsta de pina la 7 ani – pe un termen de 4 ani. Pentru copiii cu virsta de pina la 12 ani includerea amprentelor digitale in pasaport nu este obligatorie.

TOATE PASAPOARTELE ELIBERATE PINA LA 1 IANUARIE 2011 VOR FI VALABILE PINA LA EXPIRAREA TERMENULUI DE VALABILITATE.

Viceministrul a explicat ca pasaportul biometric se identifica prin faptul, ca are pe coperta din fata un simbol international. Simbolul semnifica CIPul din pasaport, in care sunt incluse datele biometrice ale posesorului si anume: fotografia digitala, amprentele digitale. De asemenea sunt incluse si toate celelalte date personale ale posesorului: numele, prenumele, data nasterii, numarul pasaportului, data eliberarii si expirarii pasaportului, semnatura posesorului.

Printre avantajele pe care le ofera posesia unui pasaport electronic cu date biometrice au fost numite urmatoarele:

· Grad sporit de securitate a documentului.

· Securitate mai inalta a intregului proces de documentare:

· Identificarea exacta a persoanelor aplicante si excluderea identitatilor multiple a aceleiasi persoane.

· Integrarea solutiei in procesele automatizate de procesare a informatiei cu privire la fluxurile migrationale.

· Cresterea semnificativa a securitatii statului.

· Integrarea eficienta in procesul regional si international de control a fluxurilor migrationale.

Pasaportul electronic emis de catre autoritatile Republicii Moldova corespunde intocmai standardelor DOC 9303 ale Organizatiei Internationale Aviatie Civila (ICAO).

Dorin Recean a tinut sa sublinieze ca implementarea pasaportului electronic nu inseamna ca vom calatori fara vize imediat dupa 1 ianuarie 2011, dar este pasul determinant – impreuna cu alte activitati ale Guvernului – in decizia Uniunii Europene de a acorda cetatenilor nostri regimul de calatorii fara vize intr-o perspectiva apropiata.

Referindu-se la pretul la care cetateanul va putea beneficia de un pasaport biometric incepind cu data de 1 ianuarie, Dorin Recean a spus ca acesta nu va fi mai mare de 35euro.

Dirk Schubel a mentionat ca procesul de eliberare a pasapoartelor cu date biometrice este pe larg realizat in tarile Uniunii Europene si este un instrument eficient in imbunatatirea securitatii.

Seful Delegatiei Uniunii Europene a salutat decizia autoritatilor moldovenesti de trecere la eliberarea exclusiva a pasapoartelor biometrice, mentionind ca aceasta va facilita dialogul dintre Moldova si UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii Moldovei si este elementul principal in acest dialog. Totodata dl. Dirk Schubel a subliniat ca Uniunea Europeana va acorda un grant Moldovei in suma de 2 mln. euro pentru extinderea capacitatilor de fabricare si eliberare a pasapoartelor biometrice.

Republica Moldova a demarat procesul de fabricare si eliberare a pasapoartelor cu date biometrice din februarie 2008. Pina la data de 21 octombrie au fost eliberate 3011 pasapoarte de acest fel. Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor este responsabil de implementarea Planului de actiuni pentru asigurarea eliberarii pasapoartelor electronice cu date biometrice, aprobat prin Hot.Guv.nr.317 din 28.04.2010. In prezent Centrul Resurselor Informationale de Stat REGISTRU este pregatit sa documenteze cetatenii cu pasapoarte electronice, inclusiv in afara Chisinaului.

sursa

 

Un centrul modern si inedit de examinare a soferilor este deschis la Chisinau

  15/10/10 07:19, by , Categories: Stiri, e-tehnologii

 

 

 

Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor a intreprins mai multe masuri, menite sa perfectioneze procedura si conditiile de organizare si desfasurare a examenelor pentru obtinerea permiselor de conducere. Scopul principal al reformelor efectuate consta in combaterea si excluderea actelor de coruptie din cadrul acestui sistem, precum si sporirea gradului de pregatire a soferilor in vederea minimalizarii numarului de accidente rutiere. A fost elaborat un plan de actiuni pentru depasirea situatiei create, care a fost lansat in luna mai curent, in cadrul unei conferinte de presa, sustinute de Alexandru Oleinic, ministrul tehnologiilor informationale si comunicatiilor. Dupa 4 luni de implementare a planului sint inregistrate rezultate concrete.

Este vorba despre inaugurarea unui centru modern de examinare a soferilor, la deschiderea caruia a participat Dorin Recean, viceministrul tehnologiilor informationale si comunicatiilor. Centrul este construit in stil modern, este dotat cu 25 de locuri computerizate, cu sistem video care asigura vizualizarea decurgerii examenului pe un ecran mare, amplasat in sala de asteptare. De asemenea Centrul este asigurat cu 2 automobile performante, dotate cu camere de luat vederi care inregistreaza procesul de examinare a soferilor la proba practica. Toate inregistrarile video sint pastrate timp de 60 de zile.

In cadrul ceremoniei de deschidere dl Recean a mentionat ca Centrul este organizat conform unui concept nou, care se bazeaza pe cele mai bune practici din domeniu din Georgia si Romania si este unul din cele mai performante proiecte, care a fost realizat in fostul spatiu sovietic si in multe state din UE.

Proiectul a fost realizat integral din sursele financiare ale IS „CRIS REGISTRU”.

Viceministrul a remarcat ca acest proiect este o parte integra a planului de actiuni care va avea continuitate. In prezent, in faza finala de reamenajare se afla mai multe sali de acest fel in diferite raioane ale Republicii Moldova. In iunie 2010 in Moldova, din cele 36 de oficii, doar 12 erau echipate cu tehnica de calcul necesara. In patru luni numarul acestora s-a dublat, si, asa cum s-a promis, pana la finele anului curent, toate subdiviziunile de examinare pentru obtinerea permisului de conducere vor fi dotate cu echipamentele corespunzatoare pentru automatizarea procedurii de examinare, inclusiv trecerea completa a sistemului la emiterea doar a documentelor de model nou.

Totodata, a fost mentionat ca in sensul asigurarii unui proces de examinare corect si transparent, care nu ar permite eliberarea permiselor persoanelor nepregatite, a fost reorganizat procesul de sustinere a examinelor pentru eventualii conducatori auto. Au fost create 11 comisii republicane de examinare a solicitantilor de permise de conducere, care deservesc totalul de 36 de oficii de obtinere a permiselor, existente in tara. Daca pana la 1 septembrie, responsabil pentru procesul de examinare in raioane era doar seful Directiei Inregistrare a Transportului si Calificare a Conducatorilor Auto din raionul respectiv, atunci, incepand cu 1 septembrie curent la fiecare examen este prezent, aditional, cel putin un membru al comisiei din alt raion.

Dorin Recean si-a exprimat convingerea ca aceste schimbari si investitii vor imbunatati considerabil securitatea la trafic si vor salva proprietati si vieti omenesti. In context viceministrul TIC a subliniat ca odata cu deschidrea Centrului va demara si Campania de informare „DREPTUL DE A CONDUCE… DREPTUL DE A CUNOASTE!”

La data de 1 octombrie 2010, in baza de date Registru sunt inregistrate peste 850 mii de persoane, care detin permisuri de conducere, majoritatea carora ofera dreptul de a conduce autovehicule din categoria B (autoturisme) – 44%. In total de la lansarea Sistemului informational de stat Registrul de stat al conducatorilor de vehicule au fost emise 1 mln. 200 mii permise de conducere, din care 72 410 – sunt permise de tip nou (modelul anului 2008). In 2010 volumul de munca, la compartimentul examinari a crescut cu 11%. Rata de emitere a permiselor de tip nou este de 2 ori mai mare fata de emiterea permisului vechi (modelul anului 1995). In aceiasi perioada a anului 2009, rata de emitere a permiselor de conducere de modelul anului 1995 era de 5 ori mai mare fata de cea a modelului nou.

sursa

Procuratura Generala investigheaza presupusele incalcari ale drepturilor de autor comise pe www.torrentsmd.com

  14/10/10 07:13, by , Categories: Stiri, e-criminalitate

Procuratura Generala a pornit urmarirea penala in baza art.1851 alin.(6) lit.b) si e) si art.2604 alin.(2) lit.b) si d) din Codul penal, pe faptul incalcarii dreptului de autor si a drepturilor conexe, precum si punerii ilegale la dispozitie a parolelor, codurilor de acces si a datelor similare, prin intermediul fisierelor constituite in baza web-serverului cu domenul www.torrentsmd.com.

Temei pentru declansarea procesului penal a servit plingerea Directorului Uniunii Producatorilor de Fonograme si Videograme din Republica Moldova, cu privire la valorificarea ilegala a operelor audiovizuale, interpretarilor, fonogramelor, programelor de computer si altor opere ce formeaza obiectul dreptului de autor si al drepturilor conexe prin intermediul web-site-ului www.torrentsmd.com.

Efectuarea urmaririi penale in prezenta cauza a fost dispusa Sectiei tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale si Directiei Investigare a Fraudelor din cadrul MAI.

In vederea constatarii existentei sau inexistentei infractiunii, identificarii faptuitorului, constatarii vinovatiei, precum si examinarii instrumentelor destinate pentru a fi folosite ca mijloace la savarsirea pretinsei infractiuni, au fost ridicate web-serverele care contin date informatice privind fisierele de tip „.torrent” ale retelei P2P constituite pe domenul www.torrentsmd.com.

In prezent, organul de urmarire penala intreprindere toate masurile prevazute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completa si obiectiva, in termen rezonabil, a circumstantelor cauzei.

sursa

SA „Moldtelecom” a fost desemnat drept furnizor cu putere semnificativa pe doua piete relevante

  08/10/10 06:46, by , Categories: Stiri, Comentarii personale, e-tehnologii

Agentia Nationala pentru Reglementare in Comunicatii Electronice si Tehnologia Informatiei (ANRCETI – www.anrceti.md) a desemnat SA „Moldtelecom” drept furnizor cu putere semnificativa pe piata accesului cu ridicata la infrastructura de retea la un punct fix si pe piata accesului cu ridicata in banda larga. Hotararile Consiliului de Administratie al ANRCETI privind desemnarea SA „Moldtelecom” drept furnizor cu putere semnificativa pe cele doua piete au fost publicate astazi, 8 octombrie, in Monitorul Oficial.

Piata accesului cu ridicata la infrastructura de retea cuprinde serviciul de acces la bucla/subbucla locala constituita dintr-o pereche de fire metalice din cupru, inclusiv accesul total sau partajat la bucla/subbucla locala, iar piata accesului cu ridicata in banda larga - serviciul de acces cu ridicata in banda larga bazat pe tehnologia xDSL (acces de tip „bit stream”), inclusiv capacitatea de transmitere asociata.

Initial Agentia a identificat pietele date drept susceptibile reglementarii preventive, dupa care, in baza analizei detaliate a acestora, a constatat lipsa concurentei efective pe ele si a stabilit ca SA „Moldtelecom” are putere semnificativa pe aceste piete. Conform Legii comunicatiilor electronice, un furnizor este considerat ca avand putere semnificativa pe o anumita piata relevanta in cazul in care acesta detine, conform analizei de piata corespunzatoare, o cota de piata egala sau mai mare de 35% si daca, in urma analizei de piata, Agentia constata ca pe aceasta piata nu exista concurenta efectiva.

ANRCETI a remis hotararile Consiliului sau de Administratie SA „Moldtelecom” si Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei (ANPC). Conform legislatiei in vigoare, ANPC urmeaza sa includa, in termen de 10 zile, furnizorul cu putere semnificativa pe cele doua piete relevante in Lista agentilor economici care au pozitie dominanta pe pietele relevante din domeniul comunicatiilor electronice si sa publice aceasta lista in Monitorul Oficial. La expirarea acestui termen, ANRCETI este in drept sa adopte o hotarare de impunere a obligatiilor speciale preventive furnizorului desemnat ca avand putere semnificativa pe cele doua piete relevante.

Proiectul hotararii privind impunerea obligatiilor speciale preventive SA „Moldtelecom” in legatura cu puterea sa semnificativa pe piata accesului cu ridicata la infrastructura de retea la un punct fix si pe piata accesului cu ridicata in banda larga a trecut procedura de consultare publica si urmeaza a fi aprobat, in viitorul apropiat, in sedinta publica a Consiliului de Administratie al Agentiei. Scopul principal al actului de reglementare este de a inlatura efectele impactului negativ al puterii semnificative a SA „Moldtelecom” asupra pietelor susmentionate si a stimula dezvoltarea concurentei eficiente pe aceste piete.

sursa

October 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Responsive CMS
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | b2evo