Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.

Category: "e-securitate"

Un investitor din China vrea sa construiasca la Orhei o uzina de producere a bateriilor solare

  17/12/10 09:07, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Republica Moldova va produce si va exporta sisteme de utilizare a energiei solare care vor fi fabricate la Orhei. Anuntul a fost facut astazi de catre viceministrul Economiei, Sergiu Ciobanu, la o conferinta de presa sustinuta impreuna cu fondatorul companiei chineze care va efectua investitia, Anxiang Chen, transmite MOLDPRES.

Fondatorul companiei “Shandong AUHUA” nu a dorit sa dezvaluie termenul la care va fi data in exploatare viitoarea intreprindere, insistind ca doreste ca acesta sa ramina o surpriza pentru societatea moldoveneasca. “Sint sigur ca pentru noi si pentru Moldova este un pas strategic ca am venit sa construim o fabrica de baterii solare”, a spus Anxiang Chen. El a apreciat ca Moldova este o tara cu mult soare si bateriile solare constituie o buna alternativa pentru sursele de energie traditionale, deoarece nu polueaza mediul inconjurator.

Potrivit viceministrului Economiei, Sergiu Ciobanu, compania chineza va investi 60 de mln de dolari americani in viitoarea intreprindere, care va fi construita pe teritoriul unei companii partenere din Republica Moldova. Fabrica de utilaj solar urmeaza sa genereze circa 2 000 de locuri de munca.

“Acesta este doar unul din multele rezultate ale politicilor promovate de Ministerul Economiei in ultimul an. Am reusit totusi sa atragem investitori straini in R. Moldova intr-un an de dupa o criza economica mondiala”, a adaugat Ciobanu, citat de MOLDPRES.

sursa

Conferinta de lansare a proiectelor educationale in domeniul IT se desfasoara pentru prima data in Moldova

  16/12/10 09:47, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Dona Scola, viceministru al tehnologiilor informationale si comunicatiilor a salutat cei circa 550 de pedagogi de informatica din municipiul Chisinau si oaspetii din Romania, prezenti la forum.

„Sint bucuroasa ca intelegerile la care s-a ajuns in luna mai, dupa semnarea celor doua memorandumuri dintre Ministerul Educatiei si companiile „Microsoft” si „Cisco” - lideri pe piata internationala a tehnologiilor informationale, se materializeaza in activitati concrete. Sint convinsa ca sprijinul pe care il ofera companiile mentionate in implementarea programelor educationale inovative si a schimbului de cunostinte vor contribui la educarea copiilor in vederea utilizarii corecte a calculatorului, integrarii si adaptarii lor la schimbarile rapide ce au loc in domeniul tehnologiilor informationale si crearii societatii informationale spre care tindem cu totii”, a mentionat vice-ministrul.

Dona Scola a mai spus ca asemenea evenimente se inscriu perfect in actiunile Guvernului de implementare a unui nou program de trasnformare a societatii, de accelerare a dezvoltarii Moldovei si integrare a ei cit mai rapida in spatiul informational global. „Acest program lansat de Guvern presupune schimbarea stilului de guvernare, orientarea guvernarii spre cetatean, inclusiv orientarea sectorului educatiei spre necesitatile elevilor si stidentilor, schimbarea paradigmei de dezvoltare economice a tarii orientata spre domeniul tehnologic, deoarece este bine cunoscut faptul ca astazi industria comunicatiilor si informatiei contribuie cu 10% la formarea PIB-ului tarii”. Potrivit viceministrului, doar prin implementarea celor mai avansate practici de instruire a copiilor in domeniul IT, putem atinge rezultatele scontate.

Cuvinte de salut in adresa participantilor la for au mai rostit Tatiana Poting, viceministrul educatiei, reprezentanti ai Companiilor Microsoft si Cisco.

Conferinta Republicana de lansare a proiectelor educationale in domeniul IT este organizata de Ministerul Educatiei si Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor in comun cu companiile Microsoft si CISCO. Evenimentul este parte a intelegerilor la care s-a ajuns intre parti in luna mai, in urma semnarii Memorandumurilor de intentii intre Ministerul Educatiei cu companiile Microsoft si CISCO.

Conferinta se va desfasura timp de trei zile in trei zone ale tarii:

Chisinau – pe data de 15 noiembrie 
Balti - pe data de 16 noiembrie 
Cahul – pe data de 17 noiembrie

La Conferinta vor participa circa 1300 de profesori de informatica din toate liceele si gimnaziile din tara. In cadrul Forului republican al profesorilor de informatica o echipa de profesori inovativi din Romania isi vor impartasi experienta in domeniul implementarii proiectelor inovative educationale in domeniul IT.

sursa

6 servere performante pentru buna funcționare a site-urilor Companiei “Teleradio – Moldova”, CEC, CTS, BNS și alte instituții ale statului

  15/12/10 08:50, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Conform hotaririi aprobate de Cabinetul de Ministri,  cele  șase servere performante alocate pentru consolidarea site-urilor mai multor instituții publice, sint distribuite dupa cum urmeaza: IPNA Compania “Teleradio – Moldova” (Moldova 1) – 2 servere, Comisia Electorala Centrala – 1 server, Directia generala pentru administrarea cladirilor Guvernului – 1 server, IS „Centrul de telecomunicatii speciale” – 1 server și Biroul Național de Statistica – 1 server.

Echipamentul provine din asistența chineza de care a beneficiat Republica Moldova și va contribui ca datele statistice de la Biroul Național de Statistica sa fie mai accesibile, postul public de televiziune „Moldova 1″ sa-și poata plasa emisiunile video pe pagina web. De asemenea, ziariștii vor putea obține mai rapid imagini video calitative de pe site-ul Guvernului, iar site-ul www.cec.md și www.voteaza.md vor putea fi accesate mai ușor in perioada alegerilor.

Hotarirea contribuie la realizarea obiectivelor Programului de activitate a Guvernului „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare 2009-2013″, in scopul crearii cadrului institutional pentru dezvoltarea societatii informationale și prestarii catre cetateni a unor servicii publice de calitate.

sursa

"SRS Femida"

  07/12/10 09:42, by , Categories: e-jurisprudenta, e-securitate, e-tehnologii

Sistemul de judecata contemporan inainteaza noi cerinte in ceea ce priveste asigurarea transparentei procesului de judecata si trecerea securizata in evidenta electronica a documentelor. Drept rezultat, Ministerul Justitiei al Republicii Moldova in colaborare cu IS „Centrul de telecomunicatii speciale” au initiat procesul de implementare, in toate instantele judecatoresti din republica, a sistemului de inregistrare audio a sedintelor de judecata, numit “SRS Femida".

Sistemul dat este compus dintr-un complex de mijloace tehnice speciale care asigura inregistrarea audio a sedintelor de judecata. Punctul forte al „SRS Femida” este gradul inalt de protectie a datelor inregistrate prin excluderea accesului neautorizat si manipularea informatiei inregistrate. Sistemul prevede ca securitatea datelor sa fie asigurata de semnatura digitala, aplicarea careia permite verificarea integritatii si autenticitatii acestora.

Noua modalitate de inregistrare audio a sedintelor de judecata contribuie considerabil la facilitarea si eficacitatea proceselor de evidenta a sedintelor de judecata. Aceasta permite verificarea corectitudinii si plenitudinii proceselor-verbale scrise, precum si reflectarea in ordine cronologica a initierii fiecarui eveniment si titlul acestuia, specificarea participantilor la proces, note, numarul de inregistrare al dosarului, numarul de serie al CD-ului pe care se  inregistreaza sedinta, etc.

Inregistrarile audio ale sedintelor de judecata pot fi pastrate in forma electronica pe orice purtator de informatie si, respectiv, reproduse la orice calculator multimedia fara a instala un software special.

I.S. „Centrul de telecomunicatii speciale” va contribui si pe viitor la implementarea sistemelor informationale securizate moderne de evidenta si pastrare a datelor, in cadrul autoritatilor administratiei publice.

sursa

ATIC: Noi oportunitati si perspective pentru domeniul IT din Moldova

  07/12/10 09:01, by , Categories: e-securitate, e-tehnologii

Reprezentantii Asociatiei Nationale a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC) participa in perioada 27 Noiembrie – 20 Decembrie 2010 in cadrul unei vizite de studiu in Statele Unite ale Americii. Vizita, organizata in cadrul Programului „International Visitors Program”, finantat de Guvernul SUA, isi propune sa faciliteze transferul de experienta, viziuni si initiative in domeniul TIC.

Pe parcursul a 3 saptamini, Veaceslav Cunev (Deeplace), Radu Grosu (Endava), Andrei Ricov (Kvazar Micro), Oleg Macari (F-line Technologies) si Ana Chirita (ATIC) vor participa la o serie de intrevederi ce tin de activitatea sectorului TIC din SUA in orasele Washington DC, New York, Pittsburgh, San Francisco si Austin.

Intilnirile planificate includ agentii guvernamentale, asociatii TIC, companii de consultanta, companii TIC, fonduri de capital, etc.

Participantii vor avea posibilitatea sa acumuleze cunostinte privind structura, activitatea si tendintele companiilor IT americane, principiile educatiei si administrarii afacerilor, colaborarea si cooperarea in cadrul clusterului ICT si beneficiile pe care le comporta acestea pentru fiecare actor, obtinind o viziune

pertinenta asupra potentialului tehnologiile de ultima generatie de a contribui la dezvoltarea societatii.

Intrunind 29 de companii din domeniu, Asociatia Nationala a Companiilor Private din Domeniul TIC este o asociatie non-comerciala care promoveaza dezvoltarea si sporirea competitivitatii sectorului TIC din Republica Moldova prin interventii consolidate si ajustate la cerintele si necesitatile reale ale domeniului.

Procuratura Generala a participat la un ATELIER DE LUCRU cu genericul „Protectia programelor de calculator in Republica Moldova”

  17/11/10 09:40, by , Categories: e-securitate, e-criminalitate, e-tehnologii

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), Asociatia Nationala a Companiilor Private din Domeniul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor (ATIC), cu suportul Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor, organizeaza pe 18 noiembrie 2010, cu incepere de la orele 8.30, Atelierul de lucru cu genericul „Protectia programelor de calculator in Republica Moldova”.

Scopul evenimentului este informarea mediului privat si actorilor relevanti privind modificarile determinate de noua Lege privind dreptul de autor si drepturile conexe nr. 139 din 02.07.2010, in special in domeniul tehnologiilor informationale si comunicatiilor. Initiativa, parte a Strategiei pentru dezvoltarea sectorului tehnologiilor informationale si comunicatiilor pentru anii 2010-2013, isi propune sa faciliteze si sa consolideze dialogul dintre mediul public si cel privat in contextul implementarii noii legi.

In cadrul atelierului sunt invitati sa participe reprezentanti ai mediului privat – operatori, companii de distributie a softurilor, entitati implicate in procesul de comercializare a produselor soft, precum si reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice abilitate cu functii in domeniul protectiei, prevenirii, depistarii si contracararii incalcarilor in domeniul dreptului de autor si drepturilor conexe.

sursa

Asigurarea securitatii informationale si protectia resurselor informationale de stat

  17/11/10 09:25, by , Categories: e-securitate

Intreprinderea de Stat “Centrul de telecomunicatii speciale” a organizat o prezentare pentru administratorii de retea cu genericul “Asigurarea securitatii informationale si protectia resurselor informationale de stat”.

La aceastaintalnire, specialistii I.S. “Centrul de telecomunicatii speciale” au  facut o prezentare a metodelor de identificare si prevenire ale diferitor tipuri de atac, inclusiv sondarea, atac direct, DoS si DDoS la nivel de retea si aplicatii, care duc la defectare.

Directorul general al I.S. “Centrul de telecomunicatii speciale”, domnul Serghei Popovici a mentionat: “Importanta asigurarii unui  cadru legislativ pentru o cooperare eficienta si sigura, avand in vedere ca infrastructura critica de IT este pusa sub semnul unor atacuri cibernetice din ce in ce mai frecvente si mai complexe. In Republica Moldova, exista sisteme de infrastructuri critice detinute de catre companii private, acesti proprietari nu sunt doar corporatii mari, dar si intreprinderile mici si mijlocii. Nu sunt suficiente doar masuri speciale de protectie pentru a preveni atacurile cibernetice moderne asupra infrastructurilor critice ale intreprinderilor. Pentru a preveni astfel de amenintari, este necesar sa se implementeze solutii complete pentru protectia retelelor, care includ solutii de asigurare a securitatii, solutii de stocare si efectuare procedurii backup a datelor, precum si procesul de identificare a utilizatorilor si a sistemelor de control al accesului la retea. La masurile de securitate trebuie sa includem treninguri cu privire la securitate, masuri privind identificarea riscului asociat vulnerabilitatii de sistem si de proces al infrastructurilor critice, pericolelor si amenintarilor in adresa acestora, analiza si evaluarea de risc.”

Rezultatele unui studiu international privind protejarea infrastructurilor critice, denota ca aproximativ 53% din retelele furnizorilor infrastructurii critice, au fost atacati din motive politice.

Participantii la studiu au declarat ca au suferit din cazul unor asemenea atacuri in ultimii cinci ani, in jur de zece ori. Companiile care asigurau securitatea infrastructurilor critice, respondentii la studiu au fost selectate din industriile care prezinta o valoare pentru economia nationala sau pentru societate, ceea ce demonstreaza cain caz de atac de succes, exista o amenintare in adresa securitatii nationale.

sursa

Guvernul a aprobat o hotarire „Privind restabilirea interconectarii directe a retelelor de comunicatii electronice de pe ambele maluri ale r. Nistru”

  12/11/10 09:15, by , Categories: Comentarii personale, e-securitate, e-tehnologii

Proiectul Hotaririi Guvernului a fost elaborat de Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor in scopul asigurarii dreptului constitutional al populatiei Republicii Moldova la comunicare si in vederea asigurarii utilizatorilor din localitatile din stinga Nistrului (Transnistria) cu servicii de comunicatii electronice.

In conformitate cu hotarirea respectiva:

1. I.S. Camera Inregistrarii de Stat va inregistra agentii economici din localitatile din stinga Nistrului (Transnistria) care furnizeaza retele si/sau servicii de comunicatii electronice si va elibera acestora certificatul de inregistrare de stat a intreprinderii conform legislatiei in vigoare a Republicii Moldova.

2. Se recomanda Agentiei Nationale pentru Reglementare in Comunicatii Electronice si Tehnologia Informatiei autorizarea si inscrierea in Registrul public al furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice a agentilor economici inregistrati conform pct.1 si eliberarea acestora a licentelor necesare pentru utilizarea resurselor de numerotare si/sau dupa caz a frecventelor sau canalelor radio.

3. Se recomanda furnizorilor de retele si/sau servicii de comunicatii electronice, autorizati conform legislatiei in vigoare a Republicii Moldova, realizarea masurilor necesare in vederea restabilirii interconectarii directe a retelelor de comunicatii electronice de pe ambele maluri ale r. Nistru.

4. Ministerul Finantelor va elabora, in termen de 10 zile, procedura efectuarii decontarilor cu furnizorii de servicii de comunicatii electronice din localitatile din stinga Nistrului (Transnistria).

5. Controlul asupra executarii prezentei hotariri se pune in sarcina Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor.

Dorin Recean, viceministru comunicatiilor si tehnologiilor informationale a comunicat jurnalistilor ca din punct de vedere tehnic operatorii din Moldova au posibilitatea sa restabileasca interconectarea la telefonia fixa timp de o zi.

Conexiunea directa dintre reteaua de telefonie fixa a S.A. „Moldtelecom” si cea a operatorului de telefonie fixa din stinga r. Nistru S.A.T.I. „Interdnestrcom” nu exista din 9 septembrie 2003. Astfel, apelurile telefonice din/spre abonatii din stinga r.Nistru trec prin retelele operatorilor din alte state pentru a ajunge in reteaua a S.A. „Moldtelecom”, si respectiv, se taxeaza ca apeluri internationale.

sursa

::

October 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

b2evolution CMS
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | b2evolution skins by Asevo | Social CMS software