Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.
« Procuratura Generala a restituit serverele torrentsmd cu anumite conditiiInvitatie la conferinta de presa »

Procuratura Generala investigheaza atacul hackerilor asupra a 2 site-uri din republica

  27/10/10 06:58, by , Categories: e-criminalitate

Sectia tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale a pornit urmarirea penala pe faptul perturbarii functionarii sistemului informatic (art. 2603 alin.(2) lit.d) Cod penal).

Temei pentru declansarea procesului penal au servit plingerile parvenite de la proprietarii web-site-urilor www.sports.md siwww.fcolimpia.md.
In cadrul urmaririi penale s-a constatat ca la 08.10.2010, au fost atacate web-serverele pe care se gazduiau respectivele site-uri.

In urma atacului hacker a fost perturbat sistemul informatic, fiind sterse datele informatice de pe servere, care contineau date publice vizibile pentru toti utilizatorii retelei Internet.

Concomitent, procurorii mentioneaza ca, a fost stearsa si baza de date privind istoricul si statistica competitiilor sportive din Republica Moldova incepind cu anul 1991, sportivii si cluburile din republica, materiale video si foto din istoria sportului moldovenesc din ultimii 100 de ani, date personale ale angajatilor si clientilor administratorilor, si proprietarilor web-site-ului www.sports.md si www.fcolimpia.md (bazele de date private, cutiile postale, conturile si parolele de acces la site), date personale (inclusiv: parola de acces la web-server, programele de computer destinate pentru administrarea site-urilor), precum si alte informatii.

Potrivit plingerii depuse de proprietarii site-urilor www.sports.md si www.fcolimpia.md, prin pretinsa infractiune, le-a fost cauzat un prejudiciu in marime totala de 1.700.000 lei, adica daune in proportii deosebit de mari, materializat prin cheltuieli generate de imposibilitatea de a-si executa, in mod normal, obligatiile contractuale fata de partenerii si clientii carora le prestau servicii de administrare a site-urilor si acordarea spatiului pentru date publicitare, costul informatiei si programelor de computer distruse, restabilirea sistemului informatic, afectarea reputatiei intreprinderii etc.
In urma actiunilor de urmarire penala a fost identificat locul sistemului informatic de pe care a fost efectuat atacul cibernetic, precum si presupusa persoana care a savirsit infractiunea. Este vorba despre un tinar de 23 de ani din capitala, care astazi urmeaza a fi audiat de procurori in calitate de banuit.

Ca rezultat procurorii au ridicat calculatoarele pentru examinare si constatare a circumstantelor ce pot avea importanta probatorie pentru cauza penala.

Efectuarea urmaririi penale in prezenta cauza a fost dispusa Sectiei tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale si Directiei Investigare a Fraudelor din cadrul MAI.

sursa

This entry was posted by and is filed under e-criminalitate.

No feedback yet


Form is loading...

November 2022
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Bootstrap back-end
 

This collection ©2022 by Dumitru Purici

Contact | Help | Blog theme by Asevo | Online manual generator