8 comments
Comment from: varsator Visitor
Comment from: Jalobeanu Mihai Visitor
O mică completare privind cazul Gutenberg: acolo universitatea i-a retras titlul de doctor împricinatului și chiar la “descalificat” si pe profesorul îndrumător al doctoratului.
La noi, comisia de Etică a Universității în care s-a susținut doctoratul, după îndelungi dezbateri, a decis categoric că teza constituie un plagiat, și s-a transmis (în septembrie trecut) concluzia către ministerul Educației, cerând ca să ia măsurile ce se impuneau, adică retragerea titlului (titlu de doctor, la noi, este acordat de minister, nu de universitatea unde s-a făcut; chestie rămasă ca pe vremuri când avizul esential era dar de comitetul PCR). D-na Andronescu n-a făcut nimic, n-a răspuns decât verbal, după o lună, cum că în politică … Iar apoi s-a găsit și o comisie care să declare că nu s-a plagiat. Probabil procuratura ‘știa doar de acel verdict’ :-)
Cred că destul de mulți profesori ar vota inițiativa legislativă nr. 1, din moment ce “adu-mi tu ceva de pe net ca să-ti pot da nota de trecere” a ajuns ceva comun…
E jalnic.
Comment from: bogdan Member
@varsator - Asa este, am corectat
@Jalobeanu Mihai - asa este. Ba mai mult la noi s-au facut vreo 4 comisii cu solutii diverse - http://ro.wikipedia.org/wiki/Cazul_plagiatului_din_teza_de_doctorat_a_lui_Victor_Ponta
Comment from: punk Visitor
Nu trebuie să confundăm plagiatul cu încălcarea drepturilor de autor, sunt două chestiuni distincte.
Plagiatul e o formă de fraudă chiar într-o societate unde nu există drepturi de autor. Dacă eu predau o teză de doctorat făcută de altcineva, pe care îl plătesc și-mi “cesionează drepturile", frauda intelectuală rămâne: îmi arog un merit, o competență care nu îmi aparține și pe baza căreia obțin recunoaștere socială și științifică.
Câtă vreme autorul din care Ponta a copiat cel mai mult susține că “nu consideră ca a fost prejudiciat", atunci problema dreptului de autor a căzut și fapta pe drept NU EXISTĂ. Articolul 141 în mod evident nu se referă la plagiat ci la dreptul de autor, de exemplu furtul unui manuscris înainte de tipar. Dacă manuscrisul e cu dedicație pentru loaza, atunci “Ponta” este numele “decis de autor". Art 141 nu se aplică dar plagiatul rămâne.
Pe partea de prevenție socială, ferestrele sparte sunt profesorii care închid ochii la copiat, programa imbecilă care-i răsplătește pe cei care copiază, etc. Poliția nu se ocupă cu așa ceva, ei acționează la ordin politic când vre-un ambasador american sau emisar EU se mai rățoiește la noi că prea le dăm puțini bani pe softurile și muzica pe care ne-o furnizează. Tinerii “formați” la scoala fraudei nu lovesc rețeaua DC++ ci bancomatele vestice și bugetele publice.
Comment from: neagrigore Visitor
Eu am o curiozitate. De ce nu a luat nimeni la puricat toate doctoratele coordonatorului lui Ponta? Pentru că e la fel de vinovat ca şi Victor.
Comment from: tiberiu socaciu Visitor
in romania, cand esti acuzat de plagiat, te aperi cu drepturile de autor (tov. che gargara s-a aparat cu faptul ca editura care a scos cartea si autorul cartii au zis ca nu au nimic de obiectat).
hai sa nu confundam drepturile de autor cu plagiarismul din zona academica.
locul drepturilor de autor este in tranzactii, judecatorii, birouri de mediere etc. locul plagiatelor este in interiorul zidurilor care delimiteaza o scoala (desi, nea ferdinand zicea altceva).
t. socaciu
Comment from: Andra Visitor
“Aminteam ca in cazul din Germania, procuratura s-a autosesizat, dar la noi nu (si am intrebat, retoric, de ce)”
Foarte frustranta senzatia pe care o ai cand pui astfel de intrebare la o sala plina de politisti si procurari si nu ramane decat ‘o intrebare retorica’
Comment from: M.0. Visitor
Domnilor,
am realizat un compendiu pe un subiect sportiv, am folosit grafica ilustrativa din multe carti de specialitate, multa dar de fiecare data am citat sursa + la termninarea capitolului am redat o lista bibliografica extinsa; nu am copiat text din bibliografie ci am comentat, cu cuvintele mele, idei din diversi autori[la fel evocandu-i, fara a deveni desuet].
Sunt marcat, mereu, de faptul ca ceea ce-am facut eu este un furt si deci imoral si imi pun intrebarea :: expresia ‘cartile se scriu din carti’ [incepand cu prima / Biblia], poate fi o scuza ca si eu am procedat asa ? Practic, am plagiat sau nu …? Am voie s-o public fara a aunge la ‘cremenal’…?
Cred ca ati scris pe dos definitia de la teoria ferestrelor sparte. Ar putea fi “duce la prevenirea savirsirii de infractiuni mai serioase” ?