Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.
« Prima Conferinta in spatiul C.S.I. cu tematica „Protectia datelor cu caracter personal”Adunarea generala a statelor membre ale OMPI a aprobat programul de reforma al OMPI »

Pasaportul electronic cu date biometrice – pasul determinant in integrarea europeana si calatoriile fara vize

  21/10/10 07:17, by , Categories: Stiri, e-tehnologii

 

 

Dorin Recean, vice-ministrul tehnologiilor informationale si comunicatiilor in comun cu Dirk Schubel, Ambasador, Sef al Delegatiei Uniunii Europene la Chisinau, au sustinut o conferinta de presa privind actiunile Moldovei de eliberare exclusiva a pasapoartelor biometrice incepind cu anul 2011 si perspectivele liberalizarii regimului de vize.

Dorin Recean a remarcat ca „integrarea europeana a Republicii Moldova a demarat efectiv si cunoaste o dinamica fara precedent. Acum suntem la cativa pasi si de circulatia libera a cetatenilor. Pentru aceasta, tara noastra trebuie sa asigure un management eficient al fluxurilor migrationale, iar pasaportul electronic cu date biometrice este instrumentul indispensabil in acest proces”.

Dorin Rececea a tinut sa mentioneze ca potrivit Legii privind actele de identitate din sistemul national de pasapoarte, incepind cu 1 ianuarie 2011 vor fi eliberate in exclusivitate pasapoarte electronice cu date biometrice. Termenul de valabilitate al pasapoartelor va fi de 7 ani; iar pentru copiii cu virsta de pina la 7 ani – pe un termen de 4 ani. Pentru copiii cu virsta de pina la 12 ani includerea amprentelor digitale in pasaport nu este obligatorie.

TOATE PASAPOARTELE ELIBERATE PINA LA 1 IANUARIE 2011 VOR FI VALABILE PINA LA EXPIRAREA TERMENULUI DE VALABILITATE.

Viceministrul a explicat ca pasaportul biometric se identifica prin faptul, ca are pe coperta din fata un simbol international. Simbolul semnifica CIPul din pasaport, in care sunt incluse datele biometrice ale posesorului si anume: fotografia digitala, amprentele digitale. De asemenea sunt incluse si toate celelalte date personale ale posesorului: numele, prenumele, data nasterii, numarul pasaportului, data eliberarii si expirarii pasaportului, semnatura posesorului.

Printre avantajele pe care le ofera posesia unui pasaport electronic cu date biometrice au fost numite urmatoarele:

· Grad sporit de securitate a documentului.

· Securitate mai inalta a intregului proces de documentare:

· Identificarea exacta a persoanelor aplicante si excluderea identitatilor multiple a aceleiasi persoane.

· Integrarea solutiei in procesele automatizate de procesare a informatiei cu privire la fluxurile migrationale.

· Cresterea semnificativa a securitatii statului.

· Integrarea eficienta in procesul regional si international de control a fluxurilor migrationale.

Pasaportul electronic emis de catre autoritatile Republicii Moldova corespunde intocmai standardelor DOC 9303 ale Organizatiei Internationale Aviatie Civila (ICAO).

Dorin Recean a tinut sa sublinieze ca implementarea pasaportului electronic nu inseamna ca vom calatori fara vize imediat dupa 1 ianuarie 2011, dar este pasul determinant – impreuna cu alte activitati ale Guvernului – in decizia Uniunii Europene de a acorda cetatenilor nostri regimul de calatorii fara vize intr-o perspectiva apropiata.

Referindu-se la pretul la care cetateanul va putea beneficia de un pasaport biometric incepind cu data de 1 ianuarie, Dorin Recean a spus ca acesta nu va fi mai mare de 35euro.

Dirk Schubel a mentionat ca procesul de eliberare a pasapoartelor cu date biometrice este pe larg realizat in tarile Uniunii Europene si este un instrument eficient in imbunatatirea securitatii.

Seful Delegatiei Uniunii Europene a salutat decizia autoritatilor moldovenesti de trecere la eliberarea exclusiva a pasapoartelor biometrice, mentionind ca aceasta va facilita dialogul dintre Moldova si UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii Moldovei si este elementul principal in acest dialog. Totodata dl. Dirk Schubel a subliniat ca Uniunea Europeana va acorda un grant Moldovei in suma de 2 mln. euro pentru extinderea capacitatilor de fabricare si eliberare a pasapoartelor biometrice.

Republica Moldova a demarat procesul de fabricare si eliberare a pasapoartelor cu date biometrice din februarie 2008. Pina la data de 21 octombrie au fost eliberate 3011 pasapoarte de acest fel. Ministerul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor este responsabil de implementarea Planului de actiuni pentru asigurarea eliberarii pasapoartelor electronice cu date biometrice, aprobat prin Hot.Guv.nr.317 din 28.04.2010. In prezent Centrul Resurselor Informationale de Stat REGISTRU este pregatit sa documenteze cetatenii cu pasapoarte electronice, inclusiv in afara Chisinaului.

sursa

 

This entry was posted by and is filed under Stiri, e-tehnologii.

No feedback yet


Form is loading...

August 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Run your own website!
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | Blog skin by Asevo | Web Site Builder