10 comments
Comment from: ionica Visitor
@kraft
comentariu la adresa cine o are mai lunga. ms. foarte informativ.
si acuma legat de postul initial:
ma bucura ca in sfarsit am vazut ceva “filme” cu “actorii” prezentati in articol. parca iti da o senzatie de realism. altfel parca sunt vorbe goale. daca nu vad nu cred, ceva de genu.
in rest ce sa zic, initiativa buna, ca de altfel mai toate cele prezentate aici pe blog.
faptul ca se discuta asa ceva deja e o realizare.
si mai mare ar fi daca am vedea si ceva concret, aplicat.
si idea cu educatia internet pt. elevi e ffbuna. dar pe de alta parte daca toata lumea ar intelege implicatiile … site-urile “social networks” ar avea o penetrare mult mai scazuta. cred ca pana la urma totul se reduce la incredere. daca nu ai incredere si traiesti tot timpul cu frica, nu prea e bine nici asa.
Comment from: Iguana Visitor
@ kraft
Intrebi:
Cine stabileste reguli?
Tocmai asta e mesajul: fiecare si le stabileste pentru sine. Si daca numarul celor care isi stabilesc reguli de bun simt - sau care adera de buna voie la cele elaborate de altii si si le insusesc ca atare - si le mai si practica va atinge o masa critica, netul va fi ceva mai bun.
Se sparie gindul numai de intrebarea “cine?", caci presupune ca asteptam ca altii s-o faca - si sa ne si placa. Raspunsul e simplu: noi.
@ionica
Nu trebuie sa fi vreun fin observator pentru intelege realitatea din virtual. Daca nu esti acceptat ca reprezentativ, nu conteaza prea mult ce teorii emiti. Subiectul era “Lege si Ordine pe Internet"! Vorbim deci de online, nu? Am o vaga impresie ca aici bloggeri sunt majoritari! Poate ma insel eu…
@iguana
Suna frumos! Eu incerc sa impun niste reguli de bun simt prin articole sau discutii pe care le am cu diversi in virtual! Incerc de cate ori am ocazia sa predau reguli elementare de comportament in spatiul virtual! Din experienta personala pot trage concluzia ca cei mai multi nu sunt prea interesati de capitolul asta! Cat despre masa critica, vorbim peste cativa ani buni!
Dezbateri pe acelasi subiect au existat si pe site-urile de-afara la un moment dat!
Repet! Ca initiativa e laudabila insa cum faci sa te impui intr-o lume atat de pestrita in care toti au si impresia ca au dreptate?
Personal sunt de acord cu aspectele prezentate in articol si votez pro! Unde conteaza? Intr-o comunitate de 30-50 de persoane in care noi facem afirmatii si tot noi le auzim?
Unde-i eficacitatea? Asupra acestui aspect incerc sa atrag atentia!
In mediul online educatia este destul de greu de facut! Se va realiza insa este nevoie de timp!
Sper ca ceilalti comentatori vor incerca sa comenteze si articolul pentru ca acela este totusi subiectul!
Comment from: bogdan Member
Kraft & all - mersi de comentarii.
Hai sa raspund cu alta intrebare
Cine poate stabili reguli ?
Exista 2 variante:
Varianta A - statul, adica Parlamentul prin legi. Avantaj - pot sa le impuna prin forta obligatorie a legilor. Dezvantaj: habar n-au de Internet si nici macar nu inteleg ce trebuei reglementat (daca ar trebui ceva…)
Varianta B - noi, in comunitatea in care traim. Deavantaj - nu ai nici o forta da le impui in afara de batutul obrazului. Avantaj - sunt facute de noi pentru noi. Termenul; critic nu este “impus", ci recomandat.. :-)
E ca pe scara blocului - nu poti sa-i ceri statului sa vina sa faca curatenie acolo, dar poti sa vorbesti cu vecinii sa incerci sa faci lucrul asta. E mai greu ? Cu siguranta. Dar nu e mai normal ?
Bloggeri nu sunt majoritari in online, ba chiar suntem o minoritate daca iei in considerare numarul utilizatorilor. Numai ca e minoritatea cea mai vocala :-)
E foarte bine ca scrii de reguli de comportament in online, crezi ca exista o inflatie prea mare de astfel de texte ? :-) Daca crezi ca e o metoda mai buna prin care aceste recomandari sa devina mai eficace, sunt deschis la orice propuneri.
weekend placut
Bineinteles ca varianta A nici nu se pua lua in calcul iar cu varianta B sunt total de acord!
Cand afirmam ca bloggerii sunt majoritari in mediul online ma gandeam la raportul ziaristi clasici/bloggeri.
Metoda este buna si e indicat sa apara cat mai multe texte pe subiect. Eu voi continua, oricum!
Nu vreau sa par vreun carcotas. Ce-am vrut sa spun este ca initiativa in sine este buna insa pentru a avea si un efect trebuie cautata atent metoda optima pentru implementare. Atat! In afara de scrierea textelor pe subiect din cand in cand nu vad alte metode!
Va doresc succes si sa speram ca comportamentul in online se va imbunatati pe viitor, indiferent prin ce metoda!
Altfel, vizitez blogul acesta intotdeauna cu mare placere! Am invatat multe din articolele citite aici! Daca ar fi mai multe bloguri ca acesta nu am mai avea nevoie de nicio initiativa!
Comment from: INconstantIN Visitor
Tolontan a mai spus atunci ceva important, deşi irelevant pentru tema discuţiei şi anume faptul că numărul de cititori pentru o publicaţie de sport e prea mare, la fel cum e şi cota de publicitate de 20%. România.
Promit sa revin asupra subiectului. Acum insa doar o constatare rapida de duminica.
Poate vi s-a intimplat si voua sa instalati niste programe de detectat si curatat programe adware. Daca te iei dupa programul X un anume programel sau site este adware; daca te iei dupa Y nu este !!! Ce vreau eu sa spun? Intrebarea lui kraft e foarte buna: cine face regulile parte-si face… Mare atentie la problema asta, va rog !
Si, dupa cum am spus, voi reveni, chiar cu exemple concrete din RO.
E foarte interesanta ideea promovarii unor reguli de comunicare pe internet si cu toata ca nu sunt foarte convinsa de ideea ca se poate face ceva creand ideea de comunitate si reguli de comportament in cadrul ei, ce ne facem cu zierele online, unde comentariile sunt in mai mica sau mare masura aberatii pe aceeasi tema? Acolo exista deja ideea de comunitate sau grup, dar nu ajuta cu nimic, dimpotriva.
Nitel la limita topicului, dar foarte interesant e articolul “Who owns Blog Comments”
http://www.webpronews.com/topnews/2008/06/16/who-owns-blog-comments
Sunt pentru respectarea unor reguli in spatiul virtual si lucrul asta se poate verifica usor pe blogul meu. Lucrurile sunt mai complicate!
Cine stabileste reguli?
E foarte important, chiar capital! Daca cei care sunt alesi sa le stabileasca sau sa le comunice nu sunt agreati de comunitatea de bloggeri atunci totul devine inutil, devine vorbarie goala! Nu ii va asculta nimeni!
Comunitatea care ar incerca sa stabileasca unele reguli mai trebuie sa fie o comunitate deschisa, comunicativa! Cei mai multi bloggeri au personalitate, au publicul lor. Uneori este dificil sa le captezi atentia la modul serios. Abordarea problemei este, deci, importanta.
Statutul blogger-ului este inca nedefinit. In trecut au existat “ciocniri” intre bloggeri si ziaristi. Ziaristii au manifestat superioritate, iar bloggerii i-au umplut de “…” cum au putut mai bine. Sa nu uitam ca online-ul apartine blogger-ilor in primul rand si ca in spatiul virtual pot avea mai multa forta decat ziaristii!
As putea sa mai spun cate ceva insa deja cred ca m-am intins c-am mult.
Nu stiu ce sanse are o asemenea initiativa, insa personal sper ca, calitatea online-ul ro sa se imbunatateasca! Evident ca e loc de mai bine!