Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.

Category: "e-jurisprudenta"

Dosarul interceptarilor telefonice ilegale – 2

  13/12/10 09:45, by , Categories: e-jurisprudenta, e-criminalitate

Procuratura Generala a finalizat urmarirea penala si a remis instantei de judecata cauza penala declansata in privinta unor angajati ai Ministerului Afacerilor Interne sub acuzatia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, depasirea atributiilor de serviciu, abuz de serviciu si fals in acte publice.

Din materialul probator, administrat de procurori rezulta ca, un inspector al MAI a introdus date vadit false intr-un act de serviciu operativ. Potrivit documentului, liderii unei grupari criminale foloseau in schemele lor mai multe telefoane mobile. Astfel, politistul este invinuit ca ar fi inventat ca in aceste grupari erau implicati si alti cetateni, printre care si unii politicieni, gasind, in asa fel pretext pentru a le intercepta convorbirile telefonice.

Prin urmare, inspectorul a intocmit o ordonanta ilegala, in baza carei, a obtinut mandat de la judecatorul de instructie, prin care, in perioada 6 iulie – 5 septembrie 2009, a fost dispusa interceptarea convorbirilor telefonice.

Potrivit procurorilor, in urma acestor actiuni, ilegal au fost interceptate si inregistrate convorbirile telefonice ale deputatilor in Parlament: Untila Veaceslav si Urechean Serafim, si altor persoane, in total - 9 la numar, care nu aveau tangenta cu cauza instrumentata.

Procurorii i-au aplicat invinuitului interdictia de a parasi tara in decurs de 30 de zile.

Amintim ca, la 22 octombrie 2010 Procuratura Generala a finalizat urmarirea penala in privinta sefului Directiei operativ-tehnice a Serviciului de Informatii si Securitate sub acuzatia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice si exces de putere.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, acesta este invinuit ca in intervalul 3 noiembrie 2008 – 24 septembrie 2009 in lipsa unei autorizatii a judecatorului de instructie a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a patru actuali si a unui fost ofiter din cadrul SIS-ului.

La demersul Procuraturii Generale, prin ordinul Directorului Serviciului de Informatii si Securitate din 13 iulie 2010, locotenent-colonelul a fost suspendat provizoriu din functie.

Mentionam ca in gestiunea Procuraturii Generale se afla si alte cauze penale similare, care actualmente sunt la etapa de finalizare a urmaririi penale si in curind vor fi facute publice.

sursa

"SRS Femida"

  07/12/10 09:42, by , Categories: e-jurisprudenta, e-securitate, e-tehnologii

Sistemul de judecata contemporan inainteaza noi cerinte in ceea ce priveste asigurarea transparentei procesului de judecata si trecerea securizata in evidenta electronica a documentelor. Drept rezultat, Ministerul Justitiei al Republicii Moldova in colaborare cu IS „Centrul de telecomunicatii speciale” au initiat procesul de implementare, in toate instantele judecatoresti din republica, a sistemului de inregistrare audio a sedintelor de judecata, numit “SRS Femida".

Sistemul dat este compus dintr-un complex de mijloace tehnice speciale care asigura inregistrarea audio a sedintelor de judecata. Punctul forte al „SRS Femida” este gradul inalt de protectie a datelor inregistrate prin excluderea accesului neautorizat si manipularea informatiei inregistrate. Sistemul prevede ca securitatea datelor sa fie asigurata de semnatura digitala, aplicarea careia permite verificarea integritatii si autenticitatii acestora.

Noua modalitate de inregistrare audio a sedintelor de judecata contribuie considerabil la facilitarea si eficacitatea proceselor de evidenta a sedintelor de judecata. Aceasta permite verificarea corectitudinii si plenitudinii proceselor-verbale scrise, precum si reflectarea in ordine cronologica a initierii fiecarui eveniment si titlul acestuia, specificarea participantilor la proces, note, numarul de inregistrare al dosarului, numarul de serie al CD-ului pe care se  inregistreaza sedinta, etc.

Inregistrarile audio ale sedintelor de judecata pot fi pastrate in forma electronica pe orice purtator de informatie si, respectiv, reproduse la orice calculator multimedia fara a instala un software special.

I.S. „Centrul de telecomunicatii speciale” va contribui si pe viitor la implementarea sistemelor informationale securizate moderne de evidenta si pastrare a datelor, in cadrul autoritatilor administratiei publice.

sursa

Dupa reformare, Procuratura Generala va investiga in premiera cazurile de criminalitate informatica

  29/09/10 10:20, by , Categories: e-jurisprudenta

Conform noii structuri a Procuraturii Generale (aprobata prin hotarirea Parlamentului din 4 mai 2010), printre schimbarile care au avut loc in institutie, s-a materializat si crearea in premiera a sectiei tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii - subdiviziune separata, controlata direct de Procurorul General.

Creata in scopul realizarii Conventiei Consiliului Europei privind promovarea cooperarii cu celelalte state parti la Conventiei si lupta eficienta impotriva criminalitatii informatice, masura a vizat alocarea resurselor disponibile pentru a face fata noilor „specializari” ale infractorilor. 
Recent, procurorii sectiei au generalizat starea de fapt la examinarea infractiunilor informatice, in domeniul comunicatiilor si infractiunilor privind incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe (care tin de hardware si software) pentru an.2009 – 6 luni 2010.
Din datele procurorilor reiese ca, in prima jumatate a an.2010 in Republica Moldova au fost inregistrate 4 infractiuni informatice si in domeniul comunicatiilor si 4 infractiuni privind incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe ce tin de mijloacele tehnice si produsele program.
Totodata, in decursul anului 2009, in republica au fost inregistrate 5 infractiuni informatice si in domeniul comunicatiilor, precum si 22 infractiuni privind incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe.
Analizind situatia procurorii au ajuns la concluzia ca numarul infractiunilor, inregistrate de organele abilitate cu investigarea acestui gen de infractiuni (MAI si CCCEC) este prea mic. 
Mentionam ca potrivit studiului Business Software Alliance cu privire la pirateria software pentru computere personale, Republica Moldova face parte din grupul de state cu cea mai mare rata a pirateriei, ocupind locul 4 din lume (dupa Georgia, Bangladesh si Zimbabwe). Se constata ca, ponderea produselor program ilegale din totalul software-ului utilizat este de 91%, ceea ce constituie, in opinia BSA, 28 milioane de dolari SUA, si, totodata, cel putin 70 milioane de lei venit national (reiesind din achitarea TVA si a taxelor de import).
In plan comparat, in 5 luni 2010, in Federatia Rusa au fost inregistrate 5.147 de infractiuni, iar in anul 2009 – 11.636 infractiuni in domeniul informaticii. 
De asemenea, potrivit raportului de activitate al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din Romania, doar in anul 2009 in Romania, au fost pornite 802 cauze penale referitor la savarsirea infractiunilor informatice.
Procurorii sunt de parere ca, numarul extrem de mic al acestor categorii de infractiuni inregistrate pe teritoriul tarii noastre este generat de necunoasterea de catre populatie a informatiei in acest domeniu. 
Prin urmare, Procuratura Generala, face apel catre societate sa participe si sa contribuie la prevenirea si combaterea criminalitatii informatice in Republica Moldova.
Astfel, in cazul in care dispuneti de date referitor la savarsirea unei infractiuni informatice: 
• acces ilegal la informatia computerizata;
• producere, import, comercializare sau punere ilegala la dispozitie a mijloacelor tehnice sau produselor program, a parolelor, codurilor de acces sau a datelor similare; 
• interceptare ilegala a unei transmisii de date informatice;
• alterare a integritatii datelor informatice tinute intr-un sistem informatic sau perturbare a functionarii sistemului informatic (manifestata prin modificarea, stergerea sau deteriorarea intentionata a datelor informatice etc.);
• incalcare a regulilor de securitate a sistemului informatic;
• acces neautorizat la retelele si serviciile de telecomunicatii;
• culegere ilegala sau raspandire cu buna-stiinta a informatiilor, ocrotite de lege, despre viata personala ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fara consimtamantul ei;
• violare a dreptului la secretul corespondentei, inclusiv prin posta electronica;
• pornografie infantila, manifestata prin producere, distribuire, difuzare, importare, exportare, oferire, vindere, schimbare, folosire sau detinere de imagini sau alte reprezentari ale unui sau mai multi copii implicati in activitati sexuale, inclusiv in forma electronica, etc.

sa instiintati organele de drept prin depunerea unei plingeri sau a unui denunt (inclusiv anonim) la sediul sectiei specializate din cadrul Procuraturii Generale, str. Mitropolit Banulescu Bodoni 26, din mun. Chisinau sau sa apelati numarul de telefon. 22-34-54.

sursa

November 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Website engine
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | Blog themes by Asevo | Build your own site!