Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.
« Dosarul interceptarilor telefonice ilegale – 2Moldtelecom aduce Televiziunea Digitala HD in Republica Moldova »

In Republica Moldova va fi implementata portabilitatea numerelor de telefon

  08/12/10 09:37, by , Categories: e-tehnologii

Agentia Nationala pentru Reglementare in Comunicatii Electronice si Tehnologia Informatiei (ANRCETI) intentioneaza sa implementeze portabilitatea numerelor de telefon in retelele de telefonie mobila in anul 2012, iar in retelele de telefonie fixa - in anul 2013. Aceste termene sunt stabilite in proiectul Programului de implementare a portabilitatii numerelor in Republica Moldova pentru anii 2011 – 2013, document elaborat si prezentat de catre ANRCETI in cadrul unei sedinte a Grupului de lucru pentru implementarea portabilitatii numerelor in tara noastra.

Portabilitatea numerelor reprezinta posibilitatea abonatior de a-si pastra numarul de telefon atunci cand au decis sa-si schimbe furnizorul de servicii de telefonie. Acest serviciu va asigura utilizatorilor o mai mare libertate de alegere si va obliga furnizorii sa depuna eforturi suplimentare pentru mentinerea si atragerea clientilor prin oferte si servicii tot mai atractive la tarife accesibile. Pe termen lung, portabilitatea numerelor va conduce la reducerea diferentelor dintre tarifele pentru convorbirile in retea si cele pentru convorbirile in afara retelei.

Documentul elaborat de ANRCETI stabileste obiectivele, actiunile ce urmeaza a fi intreprinse, responsabilii, etapele, termenele de implementare a acestora, rezultatele scontate, procedurile de raportare si evaluare a implementarii portabilitatii numerelor. Proiectul prevede trei etape de implementare.

La prima etapa (a. 2011), Agentia va elabora cadrul de reglementare necesar pentru lansarea portabilitatii numerelor si va desfasura un concurs de selectare a entitatii care va realiza si administra baza de date centralizata ce va contine toate numerele portate si numerele de rutare, alte informatii necesare pentru efectuarea portabilitatii numerelor.

La a doua etapa (a. 2012), urmeaza a fi creata baza de date centralizata, operate modificari si efectuate testari in retelele de telefonie mobila, dupa care va fi lansata portabilitatea numerelor in aceste retele. La a treia etapa (a. 2013), vor fi efectuate lucrari similare in retelele de telefonie fixa. Portarea numerelor va fi realizata numai in cadrul aceluiasi tip de retele: mobil – mobil, fix – fix.

Portarea numarului se va efectua la cererea abonatului, in momentul in care acesta decide sa renunte la un furnizor de servicii publice de telefonie (furnizor donor) si doreste sa utilizeze serviciile unui alt furnizor (furnizor acceptor). De realizarea procesului de portare va fi responsabil furnizorul acceptor. El va efectua portarea numarului in termen de o zi lucratoare din data incheierii contractului cu clientul. Programul elaborat de ANRCETI stabileste ca tariful pentru serviciul de portabilitate a numerelor trebuie sa fie accesibil utilizatorilor finali.

Grupul de lucru pentru implementarea portabilitatii numerelor intruneste responsabili din cadrul ANRCETI, Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor, companiilor de telefonie mobila si fixa. In sedinta Grupului de lucru, reprezentantii acestor companii au formulat propuneri constructive de imbunatatire a proiectului Programului de implementare a portabilitatii numerelor. Acesta urmeaza a fi definitivat de catre Grupul de lucru, dupa care va fi remis pentru aprobare Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor.

sursa

This entry was posted by and is filed under e-tehnologii.

No feedback yet


Form is loading...

July 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

b2evolution
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | Blog theme by Asevo | Photo albums software