Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.
« Internetul - o povara a judecatorilorConsiliul de Administratie anunta o sedinta publica pentru aprobarea a doua proiecte de hotarari »

Importanta stabilirii organului competent in investigarea infractiunilor informatice si din domeniul telecomunicatiilor

  29/09/10 09:22, by , Categories: Comentarii personale

Potrivit Planului de actiuni intru eficientizarea interactiunii si colaborarii organelor de drept si de control in combaterea criminalitatii[1], o prima actiune care urma a fi intreprinsa in acest sens era evaluarea competentelor fiecarui organ de drept si de control pentru a evita dublarea atributiilor si paralelismul in activitatea lor, stabilirea principiilor de conlucrare a acestora, inclusiv a modului de sesizare a autoritatilor competente si de transmitere a materialelor relevante. Totodata, in corespundere cu Planul de Actiuni prioritare privind implementarea in anul 2007 a Planului de Actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana[2], in vederea consolidarii activitatii organelor nationale in domeniul luptei cu criminalitatea, urmau a fi implementate recomandarile Consiliului Europei privind delimitarea competentelor dintre Procuratura Generala, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei[3], Serviciul Vamal si Ministerul Afacerilor Interne[4].

Incalcarea prevederilor legale care reglementeaza desfasurarea procesului penal atrage nulitatea actului procedural. Dispozitiile referitoare la competenta dupa materie sau dupa calitatea persoanei, printre altele, sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute, conform art.251 alin.(2) din Codul de procedura penala. In acest context, venim sa relevam problemele actuale si posibilele solutii la acest compartiment.

Cu toate ca in literatura de specialitate se opineaza, ca doar incalcarea prevederilor legale referitoare la competenta instantei de judecata poate provoca nulitatea absoluta[5], practica judiciara nu face o delimitare la acest capitol, incluzând la temeiurile nulitatii si prorogarea competentei organului de urmarire penala.

In aceste conditii, nulitatile devin cea mai importanta sanctiune procedurala, pentru incalcarea competentei dupa materie si calitatea persoanei, fenomen ce trezeste ingrijorari si urmeaza a fi luat in consideratie, cu toata seriozitatea.
Astfel, concluzionam ca: in cazul in care intentia reala a legiuitorului a fost de a include la temeiurile nulitatii absolute, doar incalcarea competentei a instantei de judecata, in aceste conditii urmeaza a fi operate amendamente corespunzatoare la art.251 alin.(2) din Codul de procedura penala, pentru a nu admite o practica judiciara defectuoasa, inclusiv in domeniul infractiunilor informatice si celor din domeniul telecomunicatiilor.

[1] Hotarârea Guvernului nr.898 din 03.08.2004 cu privire la aprobarea Planului de actiuni intru eficientizarea interactiunii si colaborarii organelor de drept si de control in combaterea criminalitatii si coruptiei, Monitorul Oficial 138-146/1071, 13.08.2004.

[2] Hotarârea Guvernului nr.113 din 03.02.2007 cu privire la aprobarea Planului de actiuni prioritare privind implementarea in anul 2007 a Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana, Monitorul Oficial 25-28/152, 23.02.2007.

[3] In continuare C.C.C.E.C.

[4] In continuare M.A.I.

[5] autorii Igor Dolea, Dumitru Roman, Tatiana Vizdoaga, Iurie Sedletchi, Valeria Sterbet, Vasile Rotaru, Raisa Botezatu, Adrian Cerbu, Sergiu Ursu si Ecaterina Erjiu, in lucrarea Codul de procedura penala, Comentariu, apreciaza, ca: „nu orice incalcare a prevederilor legale care reglementeaza desfasurarea procesului penal, atrage nulitatea actului procedural, ci numai incalcarile esentiale, adica numai acelea care afecteaza drepturile si interesele legitime ale partilor, aflarea adevarului si justa solutionare a cauzei, iar pentru a opera nulitatea mai este necesar ca abaterea sa nu poata fi inlaturata in alt mod, ceea ce inseamna ca, daca poate fi inlaturata in alt mod, anularea actului devine inutila” (Dolea Igor, Roman Dumitru, Vizdoaga Taliana, Sedletchi lurie, Sterbet Valeria, Rotaru Vasile, Botezatu Raisa, Cerbu Adrian, Ursu Sergiu si Erjiu Ecaterina. Codul de procedura penala. Comentariu. Ed. a II-a, Chisinau: Cartier juridic. 2005).

sursa

This entry was posted by and is filed under Comentarii personale.

No feedback yet


Form is loading...

November 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Social CMS engine
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Free CMS