Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.
« A fost promulgata Legea privind dreptul de autor si drepturile conexeANRCETI a cerut SA "Moldtelecom" incetarea incalcarii conditiilor de licenta »

Dupa reformare, Procuratura Generala va investiga in premiera cazurile de criminalitate informatica

  29/09/10 10:20, by , Categories: e-jurisprudenta

Conform noii structuri a Procuraturii Generale (aprobata prin hotarirea Parlamentului din 4 mai 2010), printre schimbarile care au avut loc in institutie, s-a materializat si crearea in premiera a sectiei tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii - subdiviziune separata, controlata direct de Procurorul General.

Creata in scopul realizarii Conventiei Consiliului Europei privind promovarea cooperarii cu celelalte state parti la Conventiei si lupta eficienta impotriva criminalitatii informatice, masura a vizat alocarea resurselor disponibile pentru a face fata noilor „specializari” ale infractorilor. 
Recent, procurorii sectiei au generalizat starea de fapt la examinarea infractiunilor informatice, in domeniul comunicatiilor si infractiunilor privind incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe (care tin de hardware si software) pentru an.2009 – 6 luni 2010.
Din datele procurorilor reiese ca, in prima jumatate a an.2010 in Republica Moldova au fost inregistrate 4 infractiuni informatice si in domeniul comunicatiilor si 4 infractiuni privind incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe ce tin de mijloacele tehnice si produsele program.
Totodata, in decursul anului 2009, in republica au fost inregistrate 5 infractiuni informatice si in domeniul comunicatiilor, precum si 22 infractiuni privind incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe.
Analizind situatia procurorii au ajuns la concluzia ca numarul infractiunilor, inregistrate de organele abilitate cu investigarea acestui gen de infractiuni (MAI si CCCEC) este prea mic. 
Mentionam ca potrivit studiului Business Software Alliance cu privire la pirateria software pentru computere personale, Republica Moldova face parte din grupul de state cu cea mai mare rata a pirateriei, ocupind locul 4 din lume (dupa Georgia, Bangladesh si Zimbabwe). Se constata ca, ponderea produselor program ilegale din totalul software-ului utilizat este de 91%, ceea ce constituie, in opinia BSA, 28 milioane de dolari SUA, si, totodata, cel putin 70 milioane de lei venit national (reiesind din achitarea TVA si a taxelor de import).
In plan comparat, in 5 luni 2010, in Federatia Rusa au fost inregistrate 5.147 de infractiuni, iar in anul 2009 – 11.636 infractiuni in domeniul informaticii. 
De asemenea, potrivit raportului de activitate al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din Romania, doar in anul 2009 in Romania, au fost pornite 802 cauze penale referitor la savarsirea infractiunilor informatice.
Procurorii sunt de parere ca, numarul extrem de mic al acestor categorii de infractiuni inregistrate pe teritoriul tarii noastre este generat de necunoasterea de catre populatie a informatiei in acest domeniu. 
Prin urmare, Procuratura Generala, face apel catre societate sa participe si sa contribuie la prevenirea si combaterea criminalitatii informatice in Republica Moldova.
Astfel, in cazul in care dispuneti de date referitor la savarsirea unei infractiuni informatice: 
• acces ilegal la informatia computerizata;
• producere, import, comercializare sau punere ilegala la dispozitie a mijloacelor tehnice sau produselor program, a parolelor, codurilor de acces sau a datelor similare; 
• interceptare ilegala a unei transmisii de date informatice;
• alterare a integritatii datelor informatice tinute intr-un sistem informatic sau perturbare a functionarii sistemului informatic (manifestata prin modificarea, stergerea sau deteriorarea intentionata a datelor informatice etc.);
• incalcare a regulilor de securitate a sistemului informatic;
• acces neautorizat la retelele si serviciile de telecomunicatii;
• culegere ilegala sau raspandire cu buna-stiinta a informatiilor, ocrotite de lege, despre viata personala ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fara consimtamantul ei;
• violare a dreptului la secretul corespondentei, inclusiv prin posta electronica;
• pornografie infantila, manifestata prin producere, distribuire, difuzare, importare, exportare, oferire, vindere, schimbare, folosire sau detinere de imagini sau alte reprezentari ale unui sau mai multi copii implicati in activitati sexuale, inclusiv in forma electronica, etc.

sa instiintati organele de drept prin depunerea unei plingeri sau a unui denunt (inclusiv anonim) la sediul sectiei specializate din cadrul Procuraturii Generale, str. Mitropolit Banulescu Bodoni 26, din mun. Chisinau sau sa apelati numarul de telefon. 22-34-54.

sursa

This entry was posted by and is filed under e-jurisprudenta.

Feedback awaiting moderation

This post has 1 feedback awaiting moderation...


Form is loading...

July 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Social CMS software
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | Blog template by Asevo | Open-source blog