Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.

Category: "e-criminalitate"

Dosarul interceptarilor telefonice ilegale – 2

  13/12/10 09:45, by , Categories: e-jurisprudenta, e-criminalitate

Procuratura Generala a finalizat urmarirea penala si a remis instantei de judecata cauza penala declansata in privinta unor angajati ai Ministerului Afacerilor Interne sub acuzatia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice, depasirea atributiilor de serviciu, abuz de serviciu si fals in acte publice.

Din materialul probator, administrat de procurori rezulta ca, un inspector al MAI a introdus date vadit false intr-un act de serviciu operativ. Potrivit documentului, liderii unei grupari criminale foloseau in schemele lor mai multe telefoane mobile. Astfel, politistul este invinuit ca ar fi inventat ca in aceste grupari erau implicati si alti cetateni, printre care si unii politicieni, gasind, in asa fel pretext pentru a le intercepta convorbirile telefonice.

Prin urmare, inspectorul a intocmit o ordonanta ilegala, in baza carei, a obtinut mandat de la judecatorul de instructie, prin care, in perioada 6 iulie – 5 septembrie 2009, a fost dispusa interceptarea convorbirilor telefonice.

Potrivit procurorilor, in urma acestor actiuni, ilegal au fost interceptate si inregistrate convorbirile telefonice ale deputatilor in Parlament: Untila Veaceslav si Urechean Serafim, si altor persoane, in total - 9 la numar, care nu aveau tangenta cu cauza instrumentata.

Procurorii i-au aplicat invinuitului interdictia de a parasi tara in decurs de 30 de zile.

Amintim ca, la 22 octombrie 2010 Procuratura Generala a finalizat urmarirea penala in privinta sefului Directiei operativ-tehnice a Serviciului de Informatii si Securitate sub acuzatia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice si exces de putere.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, acesta este invinuit ca in intervalul 3 noiembrie 2008 – 24 septembrie 2009 in lipsa unei autorizatii a judecatorului de instructie a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a patru actuali si a unui fost ofiter din cadrul SIS-ului.

La demersul Procuraturii Generale, prin ordinul Directorului Serviciului de Informatii si Securitate din 13 iulie 2010, locotenent-colonelul a fost suspendat provizoriu din functie.

Mentionam ca in gestiunea Procuraturii Generale se afla si alte cauze penale similare, care actualmente sunt la etapa de finalizare a urmaririi penale si in curind vor fi facute publice.

sursa

Procuratura Generala a participat la un ATELIER DE LUCRU cu genericul „Protectia programelor de calculator in Republica Moldova”

  17/11/10 09:40, by , Categories: e-securitate, e-criminalitate, e-tehnologii

Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala (AGEPI), Asociatia Nationala a Companiilor Private din Domeniul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor (ATIC), cu suportul Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor, organizeaza pe 18 noiembrie 2010, cu incepere de la orele 8.30, Atelierul de lucru cu genericul „Protectia programelor de calculator in Republica Moldova”.

Scopul evenimentului este informarea mediului privat si actorilor relevanti privind modificarile determinate de noua Lege privind dreptul de autor si drepturile conexe nr. 139 din 02.07.2010, in special in domeniul tehnologiilor informationale si comunicatiilor. Initiativa, parte a Strategiei pentru dezvoltarea sectorului tehnologiilor informationale si comunicatiilor pentru anii 2010-2013, isi propune sa faciliteze si sa consolideze dialogul dintre mediul public si cel privat in contextul implementarii noii legi.

In cadrul atelierului sunt invitati sa participe reprezentanti ai mediului privat – operatori, companii de distributie a softurilor, entitati implicate in procesul de comercializare a produselor soft, precum si reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice abilitate cu functii in domeniul protectiei, prevenirii, depistarii si contracararii incalcarilor in domeniul dreptului de autor si drepturilor conexe.

sursa

Primul exercitiu de simulare a unui atac cibernetic la nivel european

  12/11/10 09:27, by , Categories: e-criminalitate, e-tehnologii

 

 

 

Saptamana trecuta, in cadrul Uniunii Europene a avut loc “primul exercitiu de simulare a unui atac cibernetic” - Cyber Europa 2010. In cadrul acestui exercitiu, expertii au incercat sa combata tentativele simulate ale hackerilor de a paraliza servicii on-line critice (precum e-guvernarea), in mai multe state membre ale UE.

Expertii au marcat faptul ca “Cyber - Europa 2010” - nu este nimic mai mult decat o incercare de a modela global dos-atacuri asupra elementelor critice de e-guvernare in UE.

Comentand evenimentul dat directorul general al I.S. “Centrul de telecomunicatii speciale”, domnul Serghei Popovici a declarat: “Lupta impotriva criminalitatii informationale si protectia spatiului informational a devenit o problema la nivel mondial si necesita solutii consolidate. O crestere semnificativa a utilizatorilor spatiului virtual nu este insotita de cresterea necesara a nivelului de securitate. Protectia retelelor si datelor personale devine mai vulnerabila, faptul care poate ameninta sistemul economic si social al unei tari in intregime".

Intr-adevar  numarul utilizatorilor de Internet a crescut, devenind o parte integranta a economiei globale si a structurii sociale. Tehnologiile informationale si de comunicatii sunt utilizate de catre persoane fizice si juridice, autoritati publice si institutii pentru a satisface cerintele multiple, inclusiv in domenii cum ar fi: bancar, energetic, servicii de urgenta, transport, educatie, telecomunicatii, construirea retelelor sociale, etc.

“In prezent una din sarcinile principale ale I.S. “Centrul de telecomunicatii speciale” este o informare la timp a organismelor competente, reprezentantilor responsabili ai ministerelor si agentiilor in privinta amenintarilor in adresa securitatii informationale, si, cel mai important, reactionarea eficienta rapida la incercarile de a patrunde la resursele informationale guvernamentale, interactiunea cu structurile nationale departamentale ale autoritatilor administratiei publice privind identificarea si depistarea infractiunilor informationale si a fraudelor prin Internet"- a declarat Serghei Popovici.

sursa

 

Tacere in cazul studentilor moldoveni recrutati intr-o retea de hackeri, deconspirata in SUA

  31/10/10 08:59, by , Categories: e-criminalitate

La o luna de la arestari, autoritatile de la Chisinau nu au nicio veste despre cele doua tinere din Moldova, care au fost retinute la New York.

“Nu avem nicio noutate despre fetele arestate. Nu sunt schimbari. Ambasada Republicii Moldova din SUA tine la control cazul”, a declarat, pentru StireaZilei.md, sefa Serviciului de presa al Ministerului de Externe, Olesea Popa.

Ea a precizat ca a solicitat misiunii diplomatice o informatie in scris despre acest caz. “Va vom comunica totul imediat ce vom avea un raspuns”, a dat asigurari purtatorul de cuvant.

Daca in cazul moldovenilor arestati in Egipt MAE a purtat negocieri directe cu autoritatile de la Cairo pentru eliberarea celor 11 barbati, situatia este alta in ceea ce priveste tinerele retinute de politia americana.

“Cazul fetelor arestate in SUA este un pic diferit de cel cu Egiptul”, a spus Olesea Popa, fara a preciza in ce consta diferenta.

La sfarsitul lunii septembrie, doua studente din Moldova, Victoria Opinca si Alina Turuta, au fost retinute si duse intr-un centru de detentie preventiva din Manhattan, New York, fiind suspectate ca ar face parte dintr-o retea internationala de hackeri. Alti 5 moldoveni au fost dati in cautare, iar pozele lor au fost afisate pe pagina web a Biroul Federal de Investigatii.

Potrivit FBI, reteaua era formata din 37 de tineri din tarile Europei de Est, care, prin intermediul virusului Zeus Trojan, au reusit sa sustraga din bancile americane circa 3 milioane de dolari, transferand banii pe conturi deschise pe nume false.

Cei 7 moldoveni si-au petrecut vara in SUA, cand au fost recrutati in reteaua de hackeri. Ei sunt acuzati de FBI de complicitate la comiterea infractiunilor de spalare de bani, fraude bancare, falsificarea pasapoartelor si furt al identitatii, fiind suspectati ca au deschis conturi bancare in care au fost virate sute de mii de dolari furati din conturile americanilor.

Pana acum, niciuna dintre autoritatile de la Chisinau nu a oferit detalii in legatura cu acest caz.

sursa

Procuratura Generala a restituit serverele torrentsmd cu anumite conditii

  29/10/10 08:57, by , Categories: e-criminalitate

Procuratura Generala a examinat web-serverele cu domenul www.torrentsmd.com si a administrat probele necesare.

Prin urmare, la 27 octombrie 2010, aceste servere au fost sigilate si transmise spre pastrare furnizorului de servicii de la care au fost ridicate, pana cînd soarta lor nu va fi solutionata prin hotarare definitiva a organului de urmarire penala sau a instantei de judecata.

Procuratura Generala a acordat reprezentantului comunitatii www.torrentsmd.com posibilitatea de a reporni acest site prin intermediul serverelor în cauza, cu conditia lichidarii încalcarilor stabilite în cadrul urmaririi penale, înlaturarii cauzelor si conditiilor care le-au favorizat, cu prevenirea pierderii, deteriorarii, alterarii si atingerii probelor existente.

În prezent, Sectia tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale întreprinde toate masurile necesare în vederea identificarii persoanelor care valorificau ilegal operele prezentate de catre Uniunea Producatorilor de Fonograme si Videograme din Republica Moldova, puneau la dispozitie, în mod ilegal, parole, coduri de acces si date similare, constatarii vinovatiei acestora, precum si la stabilirea altor împrejurari importante pentru justa solutionare a cauzei.

sursa

Procuratura Generala investigheaza atacul hackerilor asupra a 2 site-uri din republica

  27/10/10 06:58, by , Categories: e-criminalitate

Sectia tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale a pornit urmarirea penala pe faptul perturbarii functionarii sistemului informatic (art. 2603 alin.(2) lit.d) Cod penal).

Temei pentru declansarea procesului penal au servit plingerile parvenite de la proprietarii web-site-urilor www.sports.md siwww.fcolimpia.md.
In cadrul urmaririi penale s-a constatat ca la 08.10.2010, au fost atacate web-serverele pe care se gazduiau respectivele site-uri.

In urma atacului hacker a fost perturbat sistemul informatic, fiind sterse datele informatice de pe servere, care contineau date publice vizibile pentru toti utilizatorii retelei Internet.

Concomitent, procurorii mentioneaza ca, a fost stearsa si baza de date privind istoricul si statistica competitiilor sportive din Republica Moldova incepind cu anul 1991, sportivii si cluburile din republica, materiale video si foto din istoria sportului moldovenesc din ultimii 100 de ani, date personale ale angajatilor si clientilor administratorilor, si proprietarilor web-site-ului www.sports.md si www.fcolimpia.md (bazele de date private, cutiile postale, conturile si parolele de acces la site), date personale (inclusiv: parola de acces la web-server, programele de computer destinate pentru administrarea site-urilor), precum si alte informatii.

Potrivit plingerii depuse de proprietarii site-urilor www.sports.md si www.fcolimpia.md, prin pretinsa infractiune, le-a fost cauzat un prejudiciu in marime totala de 1.700.000 lei, adica daune in proportii deosebit de mari, materializat prin cheltuieli generate de imposibilitatea de a-si executa, in mod normal, obligatiile contractuale fata de partenerii si clientii carora le prestau servicii de administrare a site-urilor si acordarea spatiului pentru date publicitare, costul informatiei si programelor de computer distruse, restabilirea sistemului informatic, afectarea reputatiei intreprinderii etc.
In urma actiunilor de urmarire penala a fost identificat locul sistemului informatic de pe care a fost efectuat atacul cibernetic, precum si presupusa persoana care a savirsit infractiunea. Este vorba despre un tinar de 23 de ani din capitala, care astazi urmeaza a fi audiat de procurori in calitate de banuit.

Ca rezultat procurorii au ridicat calculatoarele pentru examinare si constatare a circumstantelor ce pot avea importanta probatorie pentru cauza penala.

Efectuarea urmaririi penale in prezenta cauza a fost dispusa Sectiei tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale si Directiei Investigare a Fraudelor din cadrul MAI.

sursa

Invitatie la conferinta de presa

  26/10/10 07:16, by , Categories: Stiri, e-securitate, e-criminalitate

 

Procuratura Generala organizeaza in data de 26 octombrie, o conferinta de presa cu genericul „Atacul hackerilor asupra a 2 site-uri din republica”.

Evenimentul va fi sustinut de:
• Veaceslav Soltan – procuror, sef al Sectiei tehnologii informationale si investigatii ale infractiunilor in domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale;
• Iurie Сater – sef al Sectiei combaterea delictelor informatice a Ministerului Afacerilor Interne;

Ziaristii interesati de a participa la conferinta, sunt invitati la sediul Procuraturii Generale (str. Banulescu-Bodini, 26), sala de sedinte, marti, ora 13:00.

sursa

Dosarul interceptarilor telefonice ilegale

  25/10/10 07:04, by , Categories: e-criminalitate

 

Procuratura Generala a finalizat urmarirea penala in privinta sefului Directiei operativ-tehnice a Serviciului de Informatii si Securitate sub acuzatia de violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice si exces de putere.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, acesta este invinuit ca in intervalul 3 noiembrie 2008 – 24 septembrie 2009 in lipsa unei autorizatii a judecatorului de instructie a ordonat interceptarea convorbirilor telefonice a patru actuali si a unui fost ofiter din cadrul SIS-ului.

La demersul Procuraturii Generale, prin ordinul Directorului Serviciului de Informatii si Securitate din 13 iulie 2010, locotenent-colonelul a fost suspendat provizoriu din functie.

Procurorii i-au aplicat invinuitului interdictia de a parasi tara in decurs de 30 de zile.

Mentionam ca in gestiunea Procuraturii Generale se afla si alte cauze penale similare, care actualmente sint la etapa de finalizare a urmaririi penale si in curind vor fi facute publice.

sursa

::

October 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

b2evolution CMS
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | b2evolution skins by Asevo | Social CMS engine