Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.
« TeliaSonera: Telefoanele mobile vor înlocui cheile de la camerele de hotelTacere in cazul studentilor moldoveni recrutati intr-o retea de hackeri, deconspirata in SUA »

Colegiul SIS a aprobat proiectul Conceptiei de transformare, modernizare si dezvoltare a Serviciului

  01/11/10 09:05, by , Categories: e-securitate

 

La 01 noiembrie curent a avut loc sedinta Colegiului Serviciului de Informatii si Securitate, cu participarea Presedintelui interimar al  Republicii Moldova, dl Mihai GHIMPU, în cadrul careia a fost luat în dezbatere proiectul Conceptiei de transformare, modernizare si dezvoltare institutionala. Întrunirea s-a desfasurat în format largit, cu prezenta conducerii subdiviziunilor aparatului central si celor teritoriale.

În raportul sau, dl Gheorghe MIHAI,  directorul Serviciului, a mentionat ca demersul schimbarilor planificate este axat pe dimensiunea calitativa a activitatii, îmbunatatirea proceselor de management, implementarea unui nou cadru organizatoric care va permite exercitarea eficienta si transparenta a functiilor de asigurare a securitatii de stat. Aceasta se preconizeaza a fi realizat prin modificari legislative, delimitarea atributiilor si domeniilor de activitate, optimizarea structurii, consolidarea si eficientizarea capacitatilor institutionale de planificare, analiza, reactie si actiune.     

Pornind de la premisele ca Republica Moldova are nevoie de o securitate durabila pentru a-si asigura independenta si integritatea teritoriala, realiza reformele democratice si consolida statul de drept, Conceptia elaborata defineste scopurile, obiectivele si domeniile-cheie de transformare, modernizare si dezvoltare a Serviciului. Activitatile planificate decurg din prioritatile incluse în Conceptia securitatii nationale, proiectul de transformare incluzîndu-se organic în programul national de reformare a sectorului de securitate si aparare. Serviciul va contribui la realizarea aspiratiilor de integrare comunitara a Republicii Moldova, dezvoltand relatii de colaborare cu partenerii straini întru consolidarea mediului regional si general de securitate. 

În luarea sa de cuvînt, dl Mihai GHIMPU, a reiterat ca Serviciul de Informatii si Securitate trebuie sa dea dovada de fermitate în apararea intereselor nationale, deoarece asigurarea eficienta a securitatii statului este temelia stabilitatii sociale a Republicii Moldova, dezvoltarii ei democratice si un factor important al progresului economic. De asemenea, SIS trebuie sa fie o structura combativa, la baza activitatii sale fiind puse profesionalismul si devotamentul fata de cetateni si de stat. 

Domnia sa a accentuat ca, în procesul de reformare a institutiei, este necesara o îmbunatatire a capacitatii anticipative de raspuns ale SIS la manifestarile crimei transfrontaliere si activitatile gruparilor crimei organizate prin care se afecteaza suveranitatea nationala, dezvoltarea economica a tarii si interesele vitale ale cetateanului. În special, s-a  subliniat necesitatea respectarii garantiilor pentru activitatea de întreprinzator si a dreptului de proprietate, monitorizarea evolutiei sistemelor financiar-bancar si energetic, apararea economiei nationale de fenomene precum coruptia, criminalitatea, spionajul industrial. În acest context, toate actiunile întreprinse de organele de securitate trebuie sa fie în stricta concordanta cu normele legislative în vigoare.

Membrii Colegiului SIS au efectuat un schimb de opinii asupra proiectului Conceptiei, pronuntîndu-se pentru consolidarea potentialului analitic institutional de care depinde calitatea estimarilor pe directiile de activitate, organizarea procesului informativ si contrainformativ în vederea identificarii, cunoasterii, prevenirii si contracararii manifestarilor si factorilor de risc la adresa securitatii de stat.   

În contextul transformarilor planificate, participantii la sedinta au accentuat importanta garantarii caracterului transparent al  modernizarii Serviciului de Informatii si Securitate, deschiderii fata de societate, respectarii echidistantei politice si neadmiterii practicilor serviciilor secrete de sorginte totalitarista.

sursa

This entry was posted by and is filed under e-securitate.

No feedback yet


Form is loading...

August 2020
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Bootstrap CMS
 

This collection ©2020 by Dumitru Purici

Contact | Help | b2evo skin by Asevo | CMS