Stiri si informatii fierbinti din Republica Moldova.
« Pasaportul electronic cu date biometrice – pasul determinant in integrarea europeana si calatoriile fara vizeO delegatie de la OMPI evalueaza premizele pentru initierea proiectului noii Strategii nationale de PI »

Adunarea generala a statelor membre ale OMPI a aprobat programul de reforma al OMPI

  20/10/10 06:57, by , Categories: e-legislatie

 

 

In perioada 20-29 septembrie 2010, la Geneva, Elvetia, s-a desfasurat cea de-a 48-a serie de Adunari ale statelor membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (OMPI). Delegatiile tarilor membre s-au intrunit in sesiuni ordinare sau extraordinare, in cadrul carora s-au expus pe marginea chestiunilor incluse in Agenda si au aprobat documentele elaborate de catre Secretariatul OMPI referitoare la sesiunile celor 20 de organe de conducere ale statelor membre OMPI si ale uniunilor administrate de OMPI.

La ceremonia de deschidere a Adunarilor, renumitul interpret si compozitor Stevie Wonder a adresat un apel emotional prin care a chemat delegatii statelor membre OMPI sa ajunga la un acord privind extinderea accesului la operele protejate prin drepturile de autor pentru persoanele cu dizabilitati.

Ministri si delegati din 184 de state membre ale Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale au apreciat inalt reformele propuse de catre Directorul general OMPI, dl Francis Gurry, si au salutat noul Plan Strategic pe Termen Mediu, care defineste liniile directorii de organizare a activitatilor Organizatiei in urmatorii cinci ani.

Prezentand Planul Strategic pe Termen Mediu al OMPI, Francis Gurry a subliniat ca acesta stabileste cadrul general de activitati, bazat pe cele 9 obiective strategice ale OMPI, propune modalitatile de obtinere a rezultatelor preconizate pentru fiecare obiectiv, evidentiaza strategiile pentru atingerea acestora, inclusiv a obiectivului principal – crearea conditiilor care sa asigure ca activitatea OMPI sa fie in pas cu schimbarile ce au loc in lume si sa fie obtinute rezultate clare in procesul de promovare a inovatiei si creativitatii in scopul dezvoltarii economice, sociale si culturale a tuturor tarilor. Delegatii au apreciat progresele substantiale inregistrate de OMPI in procesul de implementare a Programului de Restructurare Strategica lansat la sfarsitul anului 2008. In perioada de bilant au fost semnate 20 de memorandumuri de intelegere cu statele membre - o cifra record - care reflecta amplificarea suportului acordat de OMPI si interesul fata de cooperarea bilaterala, incluzand asistenta tehnica si juridica.

Delegatiile au examinat si alte chestiuni strategice, precum: Raportul privind realizarea Programului OMPI pentru anii 2008-2009, Raportul financiar pentru anii 2008-2009, Politica OMPI in domeniul fondurilor de rezerva si investitiilor, Politica lingvistica a OMPI, Politica cu privire la Oficiile externe ale OMPI, Programul de Modernizare Strategica, problemele curente ale Sistemului Tratatului de Cooperare in domeniul Brevetelor (PCT), Sistemului de la Madrid privind inregistrarea internationala a marcilor, Sistemului de la Haga privind depozitul international de desene si modele industriale, Sistemului numelor de domen in Internet s.a.

Au fost puse in dezbatere si proiectele referitoare la Anul International al Biodiversitatii, activitatea Comitetului pentru Dezvoltare si Proprietatea Intelectuala, Comitetului permanent privind dreptul de autor si drepturile conexe, Comitetului interguvernamental privind proprietatea intelectuala, resursele genetice, cunostintele traditionale si folclorul, Comitetului permanent privind dreptul brevetelor, Comitetului permanent privind dreptul marcilor, desenelor industriale si indicatiilor geografice, Comitetului OMPI privind standardele, Comitetului consultativ privind realizarea drepturilor etc.

La ceremonia de inchidere a lucrarilor Adunarii generale, Directorul general OMPI a adus multumiri reprezentantilor oficiali ai guvernelor statelor membre OMPI care au participat la Reuniunea Segmentului de Nivel Inalt (Hight Level Segment) cu genericul „Inovatie, crestere si dezvoltare: rolul proprietatii intelectuale si experienta nationala in domeniul dat”, mentionand faptul ca participarea lor a fost o reflectare a „activitatii politice inalte si interesului sporit fata de activitatea Organizatiei”. Presedintele Adunarii Generale OMPI, ambasadorul Alberto Dumont, care este, de asemenea, Reprezentantul Permanent al Argentinei la ONU si alte organizatii internationale de la Geneva, a apreciat rezultatul pozitiv al Adunarii, constatand ca reuniunea a fost „extrem de prodigioasa”.

Alaturi de cei circa 70 de ministri, viceministri, secretari de stat ai tarilor membre ale OMPI din intreaga lume, care au participat la Reuniunea Segmentului Inalt, a luat parte activa si delegatia Republicii Moldova condusa de dl Dorin RECEAN, Viceministru al tehnologiilor informationale si comunicatiilor, care a prezentat pozitia Guvernului RM cu privire la Agenda pusa in discutie si a impartasit experienta nationala vizand rolul proprietatii intelectuale in promovarea inovatiilor, in crestere si dezvoltare, reafirmand angajamentul tarii noastre fata de aceste obiective.

Delegatia AGEPI, condusa de dr. Lilia BOLOCAN, Director General, a sustinut pozitia Republicii Moldova cu privire la subiectele de pe Agenda consolidata a Adunarii generale OMPI si a promovat interesele tarii in cadrul actualei runde de reuniuni ale statelor membre OMPI. In prezent Republica Moldova este membru a 15 adunari si organe de conducere ale OMPI si ale uniunilor administrate de OMPI.

Pe parcursul sesiunilor Adunarii generale OMPI, delegatia Republicii Moldova a avut o serie de intalniri bilaterale cu dl Francis Gurry, Director general OMPI, dl Johannes Christian Wichard, Vicedirector General OMPI pe probleme globale de PI, dl Michaly Swantner, Director al Directiei pentru unele tari din Europa si Asia, si dl Alexandr Grigoriev, Presedintele Oficiului Eurasiatic de Brevete, precum si cu reprezentanti ai oficiilor nationale de PI din statele membre ale UE si CSI.

Pentru un scurt revu al rezultatelor Adunarii Generale OMPI accesati AICI

Pentru detalii privind rezultatele celei de-a 48-a serii de Adunari ale OMPI accesati: http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2010/article_0038.html

sursa

This entry was posted by and is filed under e-legislatie.

No feedback yet


Form is loading...

January 2021
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 << <   > >>
Blog juridic al lui Dumitru Purici dedicat stirilor de ultima ora in domeniul tehnologiilor informationale si criminalitatii cibernetice din Republica Moldova.

Search

  XML Feeds

Complete website engine
 

This collection ©2021 by Dumitru Purici

Contact | Help | b2evolution skin by Asevo | Open Source CMS