« Tribunalul de prima instanta pastreaza amenda de 497 de milioane de euro impotriva MicrosoftDespre standardul OOXML si o conferinta open-source in Bulgaria »

Votul electronic - tehnologia viitorului sau esecul tehnologiei ?

13/09/07

Votul electronic - tehnologia viitorului sau esecul tehnologiei ?

Articol publicat si in Marketwatch

A intrat in impas votul electronic?

Votul electronic reprezinta una dintre aplicatiile cele mai asteptate ale noilor tehnologii, dar si cele mai contestate in ultima perioada in mai multe state europene. Doua tipuri de sisteme au fost incercate in Europa - unul de numarare electronica a voturilor, iar cel de-al doilea de vot propriu-zis electronic. Dar votul reprezinta mai mult decat o actiune care poate fi facilitata de calculatoare, fiind, probabil, cea mai importanta actiune democratica la care sunt asteptati sa participe toti cetatenii cu drept de vot si care-i va desemna direct pe cei alesi sa conduca destinele electorilor. In aceste conditii este de la sine inteles aspectul vital al increderii in sistemul electronic de vot. Dar poate sa asigure aplicarea noilor tehnologii aceasta incredere totala ? Sau sistemul clasic de hartie si stampila este cel menit sa ne inlature suspiciunile?

Romania

Pentru referendumul din 2003 in vederea reviziurii Constitutiei a fost organizat un test la dimensiuni reduse pentru votul electronic al soldatilor romani care erau plecati peste hotare in misiuni. Testul a fost un succes, conform autoritatilor, in speta Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor. Insa sistemul nu a fost nici auditat in prealabil sau in ziua votului de experti independenti care sa confirme sau sa infirme aceasta opinie. In schimb, sistemul se pare ca a fost pus pe linie moarta o data cu venirea noului guvern.
In schimb, ultimele alegeri din 2004 au starnit o serie de controverse legate de numararea voturilor chiar in format clasic.
Mai recent, deputatul PD Daniel Buda anunta initierea unui proiect legislativ, depus la Camera Deputatilor la inceputul lui iunie 2007, pentru introducerea votului electronic. „Persoana care doreste sa voteze electronic va face o solicitare prealabila Autoritatii Electorale Permanente pentru a fi inscrisa in registrul electronic al listelor de vot. Softul va asigura securitatea votului si imposibilitatea votului multiplu“, a asigurat Buda. Un optimism care pare sa ignore experienta recenta a mai multor state europene. Iar textul de lege depus la Camera pare mai degraba un document de bune intentii, decat o lege bine inchegata, lasand o sumedenie de probleme-cheie nerezolvate.

Italia

Un sistem de numarare electronica a voturilor a fost testat la alegerile din Italia din aprilie 2006. Sistemul a fost utilizat in cateva sectii de vot in paralel cu operatiunile clasice de contabilizare a numarului de voturi. Dar observatori oficiali ai operatiunilor de numarare au aratat serioase probleme in practica, plecand de la siguranta sistemului folosit si pana la “elementul uman” implicat. La o sectie de votare din Roma, unul dintre observatori a gasit o copie a softului de contabilizare a voturilor si cheile de acces intr-un cos de gunoi de langa sectie, dar nu a putut primi o copie oficial, fiind considerat “secret de serviciu”. De asemenea, sistemul a permis corectarea manuala a unor erori in datele introduse, punand insa in discutie atat sistemul informatic, care a costat statul italian 37 de milioane de euro, cat si instruirea oamenilor care l-au utilizat.

Marea Britanie

Dupa ce a discutat mai multi ani oportunitatea votului electronic, guvernul Marii Britanii a anuntat in septembrie 2005 ca proiectele-pilot in acest domeniu nu se vor desfasura la alegerile locale din mai 2006, explicand ca votul electronic este prea scump si nu va putea sa mareasca numarul participantilor la vot, asa cum fusese estimat initial. De asemenea, s-a considerat ca nu este inca timpul potrivit pentru aceasta incercare.
Alegerile din Anglia si Scotia din mai 2007 au dat guvernului oportunitatea de a testa atat sisteme de vot electronic, cat si de numarare electronica a voturilor. O analiza detaliata facuta de ORG (Open Rights Group) bazata pe un sistem de observatori-voluntari in mai multe sectii de votare unde sistemele au fost testate, au pus in evidenta destule sincope, multe din ele reliefate si de participantii la vot, candidatii sau mass-media britanica. In ceea ce priveste sistemele de vot electronic testate, principala problema a sistemului a fost ca este un “proces de tip cutie neagra in care inventia votantului nu poate fi verificata ca fiind corect inregistrata sau contabilizata.”
Nici sistemele de contabilizare a voturilor nu au stralucit, in ciuda asigurarilor date de firmele producatoare, provocand numeroase re-numarari ale voturilor. Sistemele au dat gres in fata unor probleme minore, cum ar fi perforari imperfecte, cerneala diferita folosita pentru imprimare ori a unui numar mare de formulare de hartie. Intr-una dintre numararile manuale din Breckland s-a constatat o diferenta semnificativa fata de numarul de voturi calculate electronic.

De altfel, Comisia Electorala britanica a anuntat ca a inceput o investigatie extinsa cu privire la aceste alegeri si la sistemele electronice folosite.

Franta

In vara lui 2006, Franta a testat un sistem de vot electronic pentru alegerile pentru AFE (Assemblée des Français de l’Étranger – Adunarea Francezilor din Strainatate), o institutie cu rol consultativ, dar care alege 12 dintre senatorii Frantei. Compania care a furnizat softul botezat Cybetrvote, se numeste EADS. Sistemul a fost considerat destul de complicat, cu o saptamana inainte de votare, votantul trebuind sa confirme inregistrarea sa si sa testeze compatibilitatea calculatorului, inclusiv a softului Java virtual machine. In cele din urma, doar putin peste 10 000 de votanti au folosit sistemul din cei peste 28 000 inscrisi. Trei experti in calculatoare, dintre care doi platiti de principalele doua partide politice, au facut rapoarte separate referitoare la sistemul folosit. Poate nu suprinzator, rezultatele au aratat ingrijorari similare, chiar daca sistemul de vot avea niste “asesori” care ar fi trebuit sa verifice sistemul.
Unul dintre rapoarte sublinia: „Calculatoarele pot fi programate sa simuleze aproape orice fenomen. Un program de calculator poate sa dirijeze un proces de vot in mod corect sau fraudulos. Asesorii nu au cum sa stie ce tip de program este instalat pe calculatoarele unde se desfasoara votul, pentru ca EADS pastreaza programul ca un secret de serviciu si nu il arata asesorilor. Chiar daca l-ar arata, asesorii nu au cum sa stie ca programul care le-a fost dezvaluit este identic cu cel care este instalat pe calculatoare. “
Alte masini de vot au fost folosite in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2007 in 82 de localitati ca un test. Rezultatele - iarasi neconvingatoare: cozile au fost mai mari decat altadata, unele echipamente au clacat si unele municipalitati au trecut la versiunea clasica in ultimul moment, ca urmare a testelor neconcludente. Conform unui studiu facut de Universitatea din Metz, echipamentul de votare“ a creat o mare problema de accesibilitate pentru persoanele cu probleme de vedere, fiind o sursa de discriminare pentru ei.” Studiul estimeaza ca pentru 25% dintre electori, folosirea acestor masini ar putea conduce la aparitia riscului de a gresi candidatul votat sau de a nu finaliza votul.

Olanda

Poate cel mai spectaculos esec al computerelor de vot a fost intalnit in Olanda, unde masinile de vot numite Nedap erau folosite pentru peste 90% din voturile din Olanda. Acestea au fost “sparte” in Octombrie 2006 de un grup numit “Nu avem incredere in computerele de vot” intr-o demonstratie in direct pe postul national de televiziune. Intregul proces a fost apoi explicat stiintific intr-un raport public care explica cum merge programul, cum a fost creat software-ul de crack si cum au capatat controlul asupra rezultatelor votului. Mai mult, grupul a demonstrat si cum emanatiile radio de la aceste masini de vot pot fi interceptate de la cativa metri distanta si se poate afla cu cine s-a votat. Filmuletul care explica cum se face aceasta interceptare poate fi gasit si astazi pe YouTube.

Irlanda

Un raport al unei Comisii Independente privind Votul Electronic din 2006 a amanat aplicarea unui sistem electronic de vot, considerandu-se ca la momentul actual nu se poate recomanda folosirea acestui sistem. Raportul a cerut “imbunatatirea” sistemului prezentat pe nu mai putin de opt directii principale, de la adoptarea unor sisteme de securitate adecvate pana la inlocuirea softului folosit pentru indeplinirea tuturor criteriilor impuse.

Estonia

Micul stat baltic este una din putinele experiente pozitive din lume cu privire la votul electronic. In alegerile parlamentare de la sfarsitul lui februarie 2007, peste 30 000 de persoane si-au exprimat opinia prin votul electronic pe Internet, folosind cartile de identitate electronice, care contin si un cip electronic. Nu au fost semnalate probleme.
Dincolo de balbaieli si esecuri, diversele sisteme de vot electronic continua sa fie sustinute de unele guverne, dar si de organizatii internationale ca Recomandarea Rec (2004)11 a Consiliului Europei, care vizeaza reglementarea standardelor legale, operationale si tehnice legate de sistemul electronic de votare. Dar in toate cazurile se apeleaza intai la experti independenti pentru testarea sistemelor propuse pentru implementare. Pentru ca a scrie legea care sa permita votul electronic este usor, insa a ne asigura ca sistemul este functional si de incredere este infinit mai greu.

8 comments

User ratings
5 star:
 
(0)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(1)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
1 rating
Average user rating:
3.0 stars
(3.0)
Comment from: Skippy [Visitor]

Poate că sînt prea optimist, dar nu văd probleme care să nu poată fi rezolvate cu suficientă bunăvoinţă.

Îmi imaginez un sistem de votare de oriunde, prin Internet. Nu văd de ce dificultăţile de implementare ar fi mai mari decît cele deja depăşite de sistemele de online banking, de exemplu.

Se asigură accesul electoratului prin intermediul unui site Web. Se asigura autentificarea cu metode care garantează (în limite rezonabile) identitatea persoanei. Cardurile electronice individualizate sînt o bună idee, sau dispozitive gen token care generează spontan coduri unice. Centralizarea şi auditul sistemului de colectare şi numărare se pot face.

Varianta cu instalarea unui program pe calculatorul fiecărui cetăţean ridică mult mai multe probleme decît rezolvă. Trebuie făcute disponibile versiuni pentru platforme şi sisteme de operare multiple. Există dilema deschiderii sau nu a codului sursă; dacă nu, apare suspiciune că programul face ce trebuie; dacă da, apare suspiciune că omul îl poate modifica.

14/09/07 @ 13:25
Comment from: Skippy [Visitor]

Vorbind strict din punct de vedere tehnic, un asemenea sistem, bazat pe Web, este perfect realizabil. Atîta vreme cît există o bază de date exhaustivă cu toţi cetăţenii cu drept de vot şi acel sistem de identificare unică a persoanelor, un asemenea sistem poate fi realizat de orice dezvoltator Web, în 2-3 luni, folosind unelte la îndemîna oricui, cum ar fi PHP şi PostgreSQL.

Restul problemelor au caracteristici conexe: organizare, mentenanţă, securizarea datelor şi comunicaţiilor, audit.

Aşa că întreb: de ce e atît de complicat votul electronic?

14/09/07 @ 13:31
Comment from: [Member]

Exact premisele pe care le spui :
- bază de date exhaustivă cu toţi cetăţenii cu drept de vot, ridica probleme majore din punct de vedere al procesarii datelor cu caracter personal .. dar si in modul in care ar putea fi folosita.
- sistem de identificare unică a persoanelor - din nou extrem de discutabil dpdv al protectiei datelor. Un asemenea sistem desi tehnic fezabil, ar putea fara probleme sa spuna si cine cu cine a votat.
De altfel unde s-a putut face sistemul de identificare unica - vezi Estonia .. s-a facut si vot pe Internet.

Am vorbit insa de vot electronic nu neaparat de vot pe Internet.

Problemele mai sunt si de :
- lipsa transparentei softului pe motive de “securitate” - deci nimeni nu stie ce e in codul sursa ca e secret de stat
- factorul uman de intelegere si administrare a sistemului
-probleme de accesibilitate, in cazul generalizarii

14/09/07 @ 13:46
Comment from: Skippy [Visitor]

Am pomenit de suficientă bunăvoinţă, prin asta înţelegînd problemele de genul datelor personale. Adică bun simţ şi nu abuz din partea tuturor părţilor implicate.

Accesibilitatea şi folosirea sînt foarte simple, dacă te gîndeşti că cetăţeanul vede o pagină web simplă, unde introduce un cod text şi bifează nişte opţiuni, apoi dă click şi gata.

Lipsa transparenţei e o problemă de retardare tehnologică a factorilor de decizie. De ce să fie softul secret de stat? Înţeleg să nu se facă public, dar să fie disponibil la cerere pentru inspecţie, într-o incintă bine controlată, eventual după semnarea unui acord de confidenţialitate.

Votul prin internet este cea mai fezabilă variantă de vot electronic, atîta vreme cît există infrastructura şi se poate conecta la Internet măcar un singur calculator per circumscripţie electorală. În condiţii de lipsă acută de infrastructură s-a dovedit că există soluţii, în India.
http://slate.com/id/2107388/

Referitor la abandonarea proiectelor la schimbarea guvernului, e un mare păcat. A existat un întreg program denumit “e-Government", care a produs zeci de aplicaţii Web pentru diverse scopuri. Nu cred că am văzut vreuna dată în folosinţă (poate doar soluţia de CMS a site-ului MCTI). Dar s-au făcut şi s-au plătit.

Am cerut şi părerea altor dezvoltatori Web, pe Learn@Reflex, să vedem ce părere au.
http://learn.reflex.ro/viewtopic.php?t=5977

14/09/07 @ 14:09
Comment from: [Member]

Am impresia ca vb despre 2 lucruri diferite : eu vorbesc despre esecul experientei umane ref la implementarii unor astfel de metode, iar tu sustii ca un asemenea sistem este usor de creat dpdv tehnic (lucru pe care nici nu l-am contestat, pentru ca nu am competentele necesare).

Ref la accesibilitate, ma referea la utilizarea acestui sistem de toti cetatenii. Aici nu e vorba de cite de simplu mi se pare mie, tie sau unuia care utilizeaza calculatorui, ci de faptul ca, repet in conditiile generalizarii, sistemul trebuie sa fie accesibil pentru 100% din populatie, nu pentru 99%. Si cati din Romania stiu sa foloseasca un calculator ?

14/09/07 @ 14:39
Comment from: Skippy [Visitor]

Maşini de votat precum cele indiene, sau votare la circumscripţie, cu asistenţă. Oricît de nepriceput ar fi un om tot ar putea apăsa un touchscreen de cîteva ori dacă are alături un reprezentant al comisiei de votare. În esenţa procesul nu e chiar atît de diferit de apăsatul cu ştampila pe o foaie.

14/09/07 @ 14:48
Comment from: [Member]

Cf legii asistenta nu e voie sa “intre” cu tine in cabina.

Permite-mi sa te contrazic: La sistemul francez (cu masini de votat)un studiu facut la Univ din Metz arata ca pina la 25% din populatie ar putea avea probleme cu technologia
Vezi detalii la http://www.labpsylor-etic.univ-metz.fr/Membres-Gabriel/VoteObjectifs.htm

14/09/07 @ 15:36
Comment from: Je [Visitor]
3 stars

Via un website folosind semnaturi digitale si derivari ale tehnicilor de “share secret” se poate transmite votul si ascunde cu cine a votat.
Codul sursa ar putea fi facut public, in mod similar cu algoritmii criptografici consacrati. Problema reala este data de identificarea unica a votantului: varianta token nu imi suna fezabila: e scump plus ca trebuie distribuit individual la fiecare individ in parte. Nu imi dau seama de toate implicatiile care le-ar presupune un sistem de genul: se elibereaza un cod de bare de catre un membru al comisiei pe baza buletinului. Acel cod de bare se elibereaza o singura data si indentifica unic o persoana (CNP, cel mai probabil).
Plus ca, in calitate de persoana care voteaza, nu vad cum mi s-ar putea demonstra ca softul facut public(si care imi garanteaza secretul alegerii mele) este acelasi cu cel pe care il folosesc eu in acel moment. In timp insa, cred ca se va putea vota si cu un astfel de sistem.

13/04/11 @ 14:58


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution