« Ce inseamna legalitatea unui site de comert electronic?Instantele europene si rolul lor »

Un click si … gata contractul (2)

13/06/06

Un click si … gata contractul (2)

Articol publicat si in revista Link2ecommerce

Vezi si prima parte - Un click si gata contractul

Ce se intampla in Romania cu contractele pe Internet ?

Din pacate, inca nu suntem atit de avansati incit sa avem deja o doctrina si jurisprudenta in acest domeniu care sa ne permita sa tragem niste concluzii definitive si irevocabile. Pe de alta parte principiile exprimate in articolul anterior sunt valabile. Mai mult avem o legea a comertului electronic (Legea 365/2002) care ne ajuta in aceasta privinta daca este interpretata in mod corect.

Art. 9 din aceasta lege numit „ Incheierea contractului prin mijloace electronice” spune in primul alineat :
„(1) Dacă părţile nu au convenit altfel, contractul se consideră încheiat în momentul în care acceptarea ofertei de a contracta a ajuns la cunoştinţa ofertantului.”

Sa aplicam acest articol la un contract de tip “click-wrap” – sa spunem un contract pe Internet prin care ni se ofera un serviciu de gazduire online. Practic, textul contractului pus la dispozitie prin Internet de catre firma care ofera servicii de hosting (Ofertant) este o oferta de a contracta (uneori titlul acestei sectiuni se numeste si Termeni si Servicii sau Conventie intre parti – acest lucru practic nu are importanta). Orice persoana care doreste sa aiba acces la serviciile respective trebuie sa “accepte oferta de a contracta” .
Legea comertului electronic nu precizeaza ce inseamna aceasta “acceptare”. Nici nu trebuie sa o faca – legea trebuie sa suficient de neexhaustiva pentru a incorpora nu numai prezentele modalitati de a face aceasta acceptare, dar si orice alte modalitati care s-ar putea crea in viitor.

In principiu acceptarea inseamna o actiune din partea cumparatorului (debitor – asa cum il precizeaza legea) – asa cum am precizat si in prima parte a articolului. Actiunea poate sa fie apasarea butonul de “ Accept contractul”, poate sa fie bifarea unei casute linga care este scris “Accept termenii si conditiile” sau orice alta forma care inregistreaza o actiune neechivoca din partea cumparatorului.

Pentru a avea un contract valabil legea cere doar ca aceasta acceptare – sa ajunga la cunostinta ofertantului. Aceasta se poate realiza printr- o anumita insemnare care sa apara intr-o baza de date a ofertantului, un e-mail automat care il primeste ofertantul sau chiar un telefon sau fax primit de ofertant. (ultima optiune este posibila, dar improbabila &#59;).

Mai exista o obligatie pe care legea romana o cere in cazul inchierii acestor contracte. Tot art.9 – alin 3 si 4 ne spun ca :
(3) În cazul în care destinatarul trimite prin mijloace electronice oferta de a contracta sau acceptarea ofertei ferme de a contracta făcute de furnizorul de servicii, furnizorul de servicii are obligaţia de a confirma primirea ofertei sau, după caz, a acceptării acesteia, în unul dintre următoarele moduri:
a) trimiterea unei dovezi de primire prin poşta electronică sau printr-un alt mijloc de comunicare individuală echivalent, la adresa indicată de către destinatar, în termen de 24 de ore de la primirea ofertei sau acceptării;
b) confirmarea primirii ofertei sau a acceptării ofertei, printr-un mijloc echivalent celui utilizat pentru trimiterea ofertei sau a acceptării ofertei, de îndată ce oferta sau acceptarea a fost primită de furnizorul de servicii, cu condiţia ca această confirmare să poată fi stocată şi reprodusă de către destinatar.
(4) Oferta sau acceptarea ofertei, precum şi confirmarea primirii ofertei sau a acceptării ofertei, efectuate în unul dintre modurile prevăzute la alin. (3), se consideră primite atunci când părţile cărora le sunt adresate pot să le acceseze.

Pe scurt – daca se incheie contractul pe Internet, Ofertantul are si obligatia de a-i confirma primirea acceptarii ofertei Cumparatorului in 24 de ore de cind s-a primit aceasta. Cum practic aceasta confirmare se face in mod automat – acest termen nu ar trebui sa reprezinte o problema. Aceasta se poate realiza prin trimiterea unui e-mail, alt mijloc de comunicare individuala (eu as incadra aici si o notificare pe un serviciu de Instant Messenging sau primirea unui SMS) – Alin 3 a) - sau pur si simplu afisarea unei pagini web prin care esti instiintat ca acel contract a fost incheiat si ca ar fi bine sa salvezi si sa printezi pagina respectiva (Alin 3 b) – in cazul in care vorbim de un contract acceptat pe o pagina web.

Inca 2 precizari utile ar mai trebui facut referitor la incheierea contractelor pe Internet :

a) Alin.1 al art.9 ne precizeaza la inceput “Dacă părţile nu au convenit altfel”. Aceasta ar putea duce la concluzia ca un Ofertant ar putea sa impuna conditii diferite de incheiere a contractului. Credem insa ca avem de a face cu o „traducere” imprecisa a Art. 11 al Directivei europene privind comertul electronic care vorbeste de „except when otherwise agreed by parties who are not consumers” (exceptind situatia cind partile – care nu sunt consumatori – au convenit altfel). Ca atare consideram ca si legea romana ar trebui interpretata in sensul ca partile ar putea schimba conditiile stipulate de lege, numai in cazul in care nu avem de a face cu contracte in care sa fie implicate persoane fizice.

b) Alin 2 Art 9. face mai usoara insa toata aceasta procedura si precizeaza ca avem de a face cu un contract incheiat in mod legal atunci cind Cumparatorul (Debitorul) incepe sa execute contractul. De exemplu in cazul unui contract de gazduire, daca s-a acceptat contractul pe web si cumparatorul a inceput deja sa foloseasca spatiul pus la dispozitie – se considera ca acel contract a fost incheiat chiar daca debitorul sau ofertantul inca nu si-au verificat e-mail-ul pentru primirea confirmarii. Aceasta precizare este absolut normala in conditiile afacerilor pe Internet in care rapiditatea desfasurarii relatiilor contractuale ar face practic inutile prea multe obligatii legale – atita vreme cit partile au ajuns la un acord.

(2) Contractul care, prin natura sa ori la cererea beneficiarului, impune o executare imediată a prestaţiei caracteristice se consideră încheiat în momentul în care debitorul acesteia a început executarea, în afară de cazul în care ofertantul a cerut ca în prealabil să i se comunice acceptarea. În acest ultim caz se aplică prevederile alin. (1).

Vezi si prima parte a articolului - Un click si gata contractul

13 comments

Comment from: alin popescu [Visitor]

Sper sa fi inteles eu bine sensul articolului si sa comentez on topic.
Problema romaneasca nu este la nivelul momentului incheierii contractului la distanta, si la nivelul probarii clauzelor contractuale (in masura in care acestea nu sunt legale/prevazute de o lege anume).

Din punctul meu de vedere, contractele electronice au nevoie de mai multa credibilitate din partea instantelor. Altfel, daca o sa mergi cu o pagina printata la un judecator si o sa o indici ca sursa a obligatiilor celeilalte parti, s-ar putea sa intalnim situatii cel putin hilare. Spre exemplu, eu (comerciantul), printez si pun online, in acelasi timp, o alta versiune a termenilor si conditiilor tranzactiei. Cumparatorul are o alta versiune. Atunci va decide instanta care dintre ele este cea reala. Cum decide? Greu de spus…

Teoretic, un cotnract este incheiat printr-un click. Practic insa contractul, care in multe cazuri este unul si acelasi lucru cu actul probant (din punctul de vedere al fortei lui de aplicare), nu poate fi impus partii adverse decat in unele cazuri.

13/06/06 @ 14:12
Comment from: [Member]

Scopul articolului era sa :
- demonstreze ca legislatia romaneasca recunoaste contractele incheiate printr-un click (sigur, teoretic)
- explice celor ce se pricep mai putin la partea tehnica si mai mult la cea juridica cum e posibil acest lucru.

Sunt foarte de acord ca instantele ar trebui sa arate mai mare credibilitatea actelor incheiate online, pe de alta parte remarc ca nu exista nici opinii impotriva. (citeste nu exista opinii deloc)

Eu cred ca ne izbim in multe cazuri de un formalism pe care ni-l cream singuri.

Si d-aia ma gindesc la arbitraj ca la o solutie viabila in domeniul asta.

13/06/06 @ 14:32
Comment from: alin popescu [Visitor]

Dap, arbitrajul e o solutie.

Trebuie insa sa fie sub umbrela unei organizatii recunoscute oficial, organizata profesionist si care sa poata da niste judecati de valoare pe care partile sa le recunoasca.

13/06/06 @ 16:51
Comment from: [Member]

Alin,nu sint sigur ca vorbim aici de clasicul “contract mioritic",disputat la infinit intre doua parti care isi contesta reciproc ad infinitum contraprestatiile. Deigur,ipoteza pe care ai ridicat-o se poate intilni in practica(intr-un contract incheiat de administratia romana,de exemplu) ,dar,majoritatea tranzactiilor pe care le incheiem printr-un astfel de contract on line sint mici(ma refer la sume), iar plata e imediata. In alte cuvinte avem de a face cu un mecanism putin diferit de cel obisnuit in curtile romanesti(vezi de exemplu:
http://www.cl.cam.ac.uk/~lp15/Grants/SET.html , ori http://www.jaist.ac.jp/~s-miwa/INET98/index.htm)

Semnatura electronica, are si ea rolul sau.

In sfirsit, irlandezii au gasit ceva de spus la problema pe care ai ridicat-o:

http://www.irishstatutebook.ie/ZZA27Y2000S17.html

Cam atit deocamdata,cu cele mai bune urari,
Liviu

14/06/06 @ 07:42
Comment from: alin popescu [Visitor]

Liviu, ai dreptate in ce spui tu. In internet sunt totusi o groaza de raporturi juridice continue, sau in cazul carora prestatiile partilor nu sunt chiar atat de evidente. Termenii si conditiile de utilizare a unui site sunt cel mai bun exemplu: ai mail gratuit, dar in conditiile prevazute de site.

Foarte interesante linkurile, mai ales legea irlandeza, din care poate o sa se inspire si romanii la un moment dat. Desi, sper sa nu gresesc, Irlanda e faimoasa tocmai pentru raiul fiscal pe care il propune marilor companii IT din lume. Irlanda a pornit, sub presedintia ei, ofensiva patentelor software in Europa. Ei au o viziune de ansamblu asupra intregului sistem software, menit sa functioneze indeajuns de bine incat de atraga localizarea unor mari afaceri din domeniu.

14/06/06 @ 11:23
Comment from: Bengulescu Mihai [Visitor]

Very interesting

19/06/06 @ 15:47
Comment from: Stanciu Alexandru [Visitor]

In primul rand mii de multumiri autorului.
Cautam o metoda de a introduce in contabilitate platile care le fac catre Google Adwords si toti contabili m-au luat peste picior cand le-am aratat invoice-ul de la Google. Acum am un capat de pod si sper sa ma descurc. Daca cunoasteti mai multe detalii in aceasta directie v-as fi foarte recunoscator.
Va multumesc. :)

30/06/06 @ 12:22
Comment from: Stanciu Alexandru [Visitor]

*contabilii cu 2 de i … sorry :)

30/06/06 @ 12:23
Comment from: [Member]

Imi pare bine ca va e de folos.
Din pacate si unii contabili, ca si juristi destui, vor mai degraba sa puna piedici dezvoltarii unui domeniu nou, cum e Internetul - tocmai pentru ca nu il inteleg sau cunosc.
Ref la problema - facturile de la GoogleAdwords sunt cit se poate de ok si pentru o firma romaneasca ( de altfel sunt comaprabile cu orice factura pe care ati lua-o de la un furnizor din SUA). Eu stiu citiva contabili care mi-au zis ca sunt ok. So - schimbati contabilul.:-)

03/07/06 @ 21:34
Comment from: csongi [Visitor]

O interpretare inedită - cel puţin pt. mine - a noţiunii de contract electronic este cea reprodusă mai jos. Oricum l-aş privi, nu-mi aduce a contract valabil încheiat c/f legislaţiei române:

“Va rugam sa le cititi cu atentie si apasati butonul reply (raspundeti emailului). Mesajul de raspuns pe care il veti trimite va contine OBLIGATORIU urmatoarea formulare: “Subsemnatul (Numele dumneavoastra complet) declar ca am citit contractul cu numarul (veti scrie numarul de contract) impreuna cu anexele sale, le-am inteles si sunt in totalitate de acord cu termenii si clauzele stipulate. De asemenea, declar ca sunt constient de faptul ca acest mesaj reprezinta semnarea unui contract electronic si produce aceleasi efecte juridice ca in cazul unui contract semnat pe suport de hartie.”

12/11/07 @ 22:42
Comment from: [Member]

Este mai degraba o acceptare a unei oferte - cred ca daca ar fi un pic nuantat ar putea fi mai bun.
Trebuie remarcat ca daca art 8 din Legea Comertului electronic zice clar in alin 5 ca nu se refera contractele incheiate prin email (deci ele se pot semna prin email), art 9 se aplica si contractelor incheiate prin posta electronica (daca facem o interpretare per a contrario a alin 5 din acest articol).
Deci dispozitiile astea sunt aplicabile :
(1) Dacã pãrtile nu au convenit altfel, contractul se considerã încheiat în momentul în care acceptarea ofertei de a contracta a ajuns la cunostinta ofertantului.

(2) Contractul care, prin natura sa ori la cererea beneficiarului, impune o executare imediatã a prestatiei caracteristice se considerã încheiat în momentul în care debitorul acesteia a început executarea, în afarã de cazul în care ofertantul a cerut ca în prealabil sã i se comunice acceptarea. În acest ultim caz se aplicã prevederile alin. (1).

Vezi si articolul asta care arata cum un contract (adica acord de vointa) poate fi extrem de usor incheiat chiar prin email.
Sigur, pot fi si alte in functie de obiectul sau continutul contractului.

13/11/07 @ 11:40
Comment from: csongi [Visitor]

Da, uitasem să menţionez: este vorba de un contract de credit.

15/11/07 @ 00:05
Comment from: Liviu Taloi [Visitor]

Exista undeva in lege, un loc in care comerciantul are voie sa refuze contractul? Exista un termen (poate cel de 24 de ore pana la trimterea prin email a confirmarii acceptarii ofertei) in care comerciantul evalueaza cererea de oferta si decide daca vrea sa mearga mai departe sa nu, si daca da apoi trimite acceptarea respectivei cereri de oferta? Comanda trimisa pe un site de e-commerce poate fi asociata unei cereri de oferta?

26/10/13 @ 11:05


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blogtool