« Google cistiga la Curtea Europeana de Justitie in cazul AdwordsRomania nu mai este in topul infractiunilor pe Internet »

Taxele muzicii pe Internet (si o intrebare)

19/03/10

  13:03:45, by Bogdan, 1047 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Legislatie, Drept de autor

Taxele muzicii pe Internet (si o intrebare)

(aceasta insemnare ar fi un fel de follow-up la insemnarea din 2008 ref la Muzica pe Internet)

A. Background
(daca cunoasteti chestiunile legate de distribuirea legala a muzicii pe Internet, puteti sari direct la Fondul chestiunii)

A face o afacere legala cu muzica pe Internet nu e deloc usor. Asta pentru ca, pe linga oferta ilegala existenta pe Internet, trebuie sa intelegi o lege a drepturilor de autor complicata si, uneori, extrem de interpretabila.
Practic trebuie sa ai clare urmatoarele puncte:

1. In primul rind trebuie sa te intelegi cu persoana care are toate drepturile de autor asupra operei muzicale pe care vrei sa folosesti.

Partea proasta a problemei este ca e vorba de mai multe drepturi distincte si concurente(toate prevazute de legea drepturilor de autor si a drepturilor conexe): al compozitorului, al textierului, al aranjorului, al interpretului si al producatorului de fonograme (aka casa de discuri).

Partea buna a problemei este ca, de obicei, cam toate aceste drepturi sunt cedate catre casa de discuri, care deci poate sa negocieze cu un eventual antreprenor ce vrea sa faca un site de download legal (de exemplu).

2. In al doilea rind, exista niste taxe (se numesc de fapt remuneratii, dar am hotarit astazi dimineatza ca nu imi place cuvintul asta :) ) care sunt platite catre organismele de gestiune colectiva (detaliez putin mai jos) pentru comunicarea publica a operelor (sunt stabilite de legea drepturilor de autor cf art 123^1 - e la fel in toate statele din Uniunea Europeana).

Acesta taxe se stabilesc ca urmare a unor negocieri intre aceste organisme de gestiune colectiva si reprezentantii utilizatorilor (in sensul legii 8/1996, adica de business-uri sau asociatii ale lor care le reprezinta interesele) care trebuie sa rezulte in niste metodologii. Daca partile nu se inteleg, se trece la un (soi de) arbitraj facut de terti independenti (nu de ORDA). Practic, in domeniul asta al comunicarii pe Internet, avem:

a) Negocieri cu UCMR-ADA, care reprezinta compozitorii (si despre asta am mai detaliat in 2008 cind negociam)
(care vor inlocui metodologia actuala, stabilita in 2005)

b)Negocieri cu CREDIDAM (care reprezinta interpretii) si cu UPFR (care reprezinta casele de discuri) - in acest caz nu exista deocamdata nicio metodologie.

Daca in cazul a) nu s-a ajuns la nicio intelegere si s-a ajuns in arbitraj (si despre asta vorbesc mai jos) in cazul b) se pare ca negocierile au avansat si (din ce am inteles de la cei care participa, pentru ca noi nu participam prin APTI)se pare ca se va ajunge la un acord si pe cale de consecinta la o metodologie. Bravo lor !

B. Fondul chestiunii

Dupa cum amineam mai sus in negocierea cu UCMR, s-a intrat in arbitraj.

Partea buna este ca toti reprezentantii utilizatorilor care au platit taxa de arbitraj (ANISP, Orange si APTI) au convenit asupra unei propuneri comune de metodologie, care propune (pe scurt) o taxa fixa de 8% si o impartire simpla a tipurilor de utilizare in 2 categorii (una in care doar asculti muzica si una in care o descarci pe propriul calculator).

Partea mai putin buna este ca propunerea UCMR este similara cu cea deja auzita pe piata: procente de 12%, dar nu mai putin de o suma fixa (care poate fi de 1350 de RON/luna, daca ai intre 100-200k VU (pe un site de streaming)sau 0.45Ron/download), dar si definitii vagi a ceea ce inseamna utilizator in sensul respectivei metodologii.

In intalnirea de ieri a arbitrajului, am incercat sa prezint de ce propunerea actuala este fundamentata gresit si care sunt ofertele actuale legale de muzica online pe Internet.

Aveti mai jos prezentarea embedded de pe Slideshare (daca va foloseste cumva, vreodata, puteti s-o refolositi). Multumesc celor ce le-am cerut parerea si mi-au trimis opiniile lor.

C. Concluzii si Intrebare

Arbitrajul se apropie de final si, daca nu se intampla iarasi ceva spectaculos, vom avea o noua metodologie in cam 2-3 saptamini.

De fapt, pina marti trebuie sa prezint concluziile noastre si care, probabil, se vor axa pe urmatoarele idei (ca si opiniile din prezentare)(nu cred ca e o problema sa le postez dinainte, nu vin cu nimic nou absolut):

a. Avem nevoie de o metodologie simpla, usor de inteles si aplicat. Doar cu o taxa procentuala Prezentarea arata diversitatea modelelor de business legal cu muzica pe Internet. A impune o taxa fixa (chiar si una minima) va face numai deservicii (dovedita de taxa per download din metodologia veche)in sensul imposibilitatii aplicarii anumitor modele de business deja prezentate.

b. Avem nevoie de o metodologie care sa spuna clar cui i se aplica.
Propunerea UCMR este extrem de vaga in acest sens, astfel incit doar un simplu embed (de opera muzicala) pe un site poate fi transforma site-ului intr-un utilizator al metodologiei si, pe cale de consecinta, obligat la plata unor sume de bani. Propunerea utilizatorilor defineste Utilizatorul in corelatie cu legea 365/2002 privind comertul electronic si prevede ca doar cei ce gazduiesc aceste opere muzicale sunt cei care trebuie sa plateasca banii.

c. Artistii care au toate drepturile de autor si conexe asupra operelor lor sa poata puna muzica lor in mod gratuit pe Internet, daca asta vor. Este ilogic si imposibil de explicat cum daca ai toate drepturile asupra unei opere, esti obligat la niste taxe fata de un tert pentru ca faci ce vrei tu cu ea.
De fapt, oricum cei care vor sa scape de prevederea asta vor merge in continuare pe myspace si pe alte site-uri din afara.

Cam asta ar fi pe scurt (si oricum am scris prea mult).

Intrebarea este evidenta cred: care sunt alte argumente utile pentru o metodologie care sa permita atit obtinerea unor venituri pentru compozitori (pentru ca e dreptul lor), cit si realizarea unor afaceri cu muzica in spatiul .ro ?

(Nu am scris insemnarea pentru a afla ca “propunerea UCMR sucks” si nici ca oricum toata lumea poate sa ia un site in .com si sa puna un privacy whois ca sa ascunda tara de origine. Asta le stiu la fel de bine, ca si voi. Dar acum avem o situatia data si ideea este de a incerca sa gasim cele mai bune argumente.
Dupa ce avem decizia, o sa comentez mai mult pe ea (gasesc eu o virgula care sa nu imi placa :> ), pe linga si o sa-mi fac autocritica de rigoare.

19 comments

User ratings
5 star:
 
(2)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
2 ratings
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: Marius Mioc [Visitor]

Dacă ai ajuns deja la o înţelegere cu deţinătorul drepturilor de autor, pentru ce mai trebuie să plăteşti la organismele de gestiune colectivă?
Dacă aşa zice legea, înseamnă că legea e proastă şi legalizează un furt (aşa se cheamă cînd cineva îţi ia cu forţa bani)

19/03/10 @ 19:59
Comment from: adrian [Visitor]

Art.6.3 trebuie sa dispara.

Mi se pare ca o asemenea clauza ar trebui sa fie de fapt ilegala (daca nu cumva e deja).

19/03/10 @ 20:48
Comment from: adib [Visitor]

Eu folosesc destul de des embed-ul pentru site-ul meu. De ce sa fiu obligat la plata unor bani mai ales ca din acel embed eu nu am foloase materiale (nu primesc reclama, etc). Daca vor neaparat bani (la asta se rezuma de fapt totul) de ce nu iau de la cel ce host-uieste respectiv-ul embed (ex. youtube, trilulilu, myspace, etc). Ei isi trag grosul de vizitatori nu eu……..Ce vor face , daca asa cum ai notat si tu in articol se vor folosi site-uri pe .com, .eu, .org sau se va ascunde propietarul ??

19/03/10 @ 23:02
Comment from: GreuDeGasitID [Visitor]

Mult. Merge daca compozitorii isi pastreaza drepturile de autor. Daca este vorba de muzica membrilor UCMR-ADA.
Practic ei primesc bani indiferent de muzica difuzata. lady gaga sau shakira muncesc pt UCMR.
Iar taxa in functie de numarul de melodii este total gresita

20/03/10 @ 09:32
Comment from: Victor [Visitor]  
5 stars

Sincer sa fiu nu pot sa-mi dau seama ce rost are o taxa catre un organism de gestiune colectiva atata timp cat drepturile sunt detinute de compozitor/casa de discuri/veverita din padure si nu organismul cu pricina.

In principiu ce face acel organism pentru banii respectivi?

Poate ca nu m-am prins eu despre ce e vorba dar mi se pare ciudat sa platesc pe cineva pentru nimic. E ca si cand as plati o taxa pentru fiecare paine cumparata de la magazin asociatiei producatorilor de paine.

20/03/10 @ 22:38
Comment from: [Member]

Multumesc pentru comentarii - incerc sa raspund la citeva.
@Adrian - daca articolul 6.3 (presupun ca e cel din propunerea noastra) atunci daca pui propria ta muzica pe Internet va trebui sa plateste taxele alea 100%

@AdiB , apropo in propunerea prezentate sunt facute distrinctii intre utilizare comerciala/necomerciala. Presupun ca la cei care sunt in afara sau greu de identificat nu vor face nimic.

@GreuDeGasit - UCMR are conventii cu mai toate celelalte state - deci daca rezulta ca se da 90% muzica straina - 90% din banii aia o sa mearga in strainatate. Cel putin in teorie.

@Victor - banii aia se duc inapoi la compozitorii melodiilor pe care le asculti (dupa ce un procent - parca 10-15% e pastrat de Organism pt cheltuielile sale de functionare).
Aceste gestionari colective se fac pentru tipurile de utilizari pentru care o colectare individuala ar fi extrem de greoaie sau chiar imposibila.
Am incerca sa explic mai simplist in insemnarea mea mai veche: “Apoi, in legea dreptului de autor se prevede ca autorii au dreptul la niste bani (hai sa le zicem remuneratii compensatorii) pentru anumite utilizari ale operei. Deci daca se da opera pe Radio, autorii primesc niste bani. Daca se da pe TV, iar primesc niste bani.
Cum ar fi fost un sistem extrem de complicat sa se dea banii de la Gigel - taticul lor si pina la Cornel -bunicul lor, s-au infiintat niste asociatii ale autorilor (numite organisme de gestiune colectiva) care au posibilitatea sa gestioneze colectiv aceste drepturi (deci string de la toate radio-urile si TV-urile si pe urma dai la Gigei si Cornei).”

21/03/10 @ 18:30
Comment from: adrian [Visitor]

—-
@Adrian - daca articolul 6.3 (presupun ca e cel din propunerea noastra) atunci daca pui propria ta muzica pe Internet va trebui sa plateste taxele alea 100%
—-
E vreau sa spun ca e aberant ca eu, producatorul de muzica (sunet, texte, tot) sa fiu ogligat sa platesc “drepturi de autor” la nu stiu ce organizatie. E aberat! E muzica mea, fac ce vreau cu ea. Practic ce spui tu este ca in RO eu nu pot de ex. sa-mi pun pun sub licenta cc muzica. Adica pot dar trebuie sa platesc la ceva organizatie. Nu se poate accepta asa ceva. Si daca legea actuala cere asa ceva inseamna ca legea e stramba si eu nu voi respecta legi strambe.

21/03/10 @ 18:43
Comment from: Victor [Visitor]

@bogdan:
Multumesc de clarificari.
@adrian:
Din pacate daca nu respecti leagea fie ea stupida sau nu o sa vina un tip mare si urat la tine la usa sa-ti ceara banii(exagerez dar nu se stie cand dau din gresala de tine si-ti cer banii+penalitati). Am patit-o eu cu niste declaratii de TVA. A trebuit sa platesc penalitati desi din vina lor nu am putut sa depun declaratia la timp (nu aveau programele noi). Pe scurt bine ai venit in romania. Aici statul e cel care dicteaza

21/03/10 @ 20:37
Comment from: adrian [Visitor]

@Victor: 6.3 echivaleaza cu taxa de protectie folosita de Mafia.

21/03/10 @ 21:31
Comment from: nicu [Visitor]

Recunosc ca nu prea reusesc sa “procesez” ideea ca un site care distribuie gratuit muzica libera (CC-BY/CC-BY-SA) trebuie sa plateasca taxe la nu stiu ce organziatii romanesti. E aberant.

In alta ordine de idei, argumentatia ca aritstii romani dinc auza legislatiei proaste isi vor publica muzica in afara nu tine: este lucrul inteligent de facut indiferent de legislatie, site-uri internationale gen YouTube au interfata in limba romana, oferind utlizatorilor ce le trebuie dar din punct de vedere al artistilor ofera o expunere mult mai mare, de ce ar vrea un artist sa se limiteze la Romania in epoca internetului?

PS: slideshare a distrus diacriticele din prezentare

22/03/10 @ 08:54
Comment from: [Member]

Asa este - aberant. Asta am incercat sa explic si eu in negocieri, fara un prea mare succes pina acum.

Argumentul celorlalti este ca in multe cazuri compozitorul muzicii este diferit fata de cel care cinta si casa de discuri. Astfel incit chiar daca cei din urma ar cistiga (direct sau indirect) din publicarea pe Internet a muzicii, primul ar fi intr-o situatie inferioara, ca atare banii de la OGC sunt singurii care il mai tin pe picioare.
Chiar si licenta CC respecta aceasta “anomalie", altfel eram obligati sa facem o licenta ilegala, ceea ce ar fi fost inutil (vezi art 3.f.i. din http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ro/legalcode)
Daca este o gestiune colectiva obligatorie, inseamna ca nu poti sa renunti la ea. (la fel e pe intreg teritoriul UE).

Ai dreptate Nicu si in domeniul muzical, expunerea la un public cit mai larg nu poate sa decit sa ajute. Intrebarea ar putea sa fie atunci: cum ar trebui sa sune metodologia astfel incit sa-i incurajeze pe cei din Romania sa publice (si) pe site-urile din Romania (astfel incit sa se cistige din publicitate/alte surse) iar banii sa se intoarca partial si la ei ?

22/03/10 @ 09:30
Comment from: Marian S. [Visitor]

Cred ca am spus si atunci la fel:
1. Iau o balalaica, zdrangan ceva la ea (compozitie proprie), spun un text (scris de mine) si pun inregistrarea pe site-ul meu (gazduit cu ceva costuri, evident).
Vine UCMR si-mi cere bani, ca doar am compus o opera, nu-i asa ?
2. Am un blog, e gazduit cu ceva costuri, e realizat cu citeva eforturi. Scriu un text, il pun pe blog si vine Uniunea Scriitorilor sa imi ceara bani, ca doar am compus o opera, nu-i asa ?
Bogdan, ai idee cit trebuie sa platesti pentru cit ai scris aici ?
A, nu, glumesc, faza a doua nu este reala. Si atunci, pentru numele lui Dumnezeu, de ce sa fie reala prima ??? E vreo logica ? Nu e nici o logica, e o lege timpita. Iar daca argumentul suprem e ca asa e in Europa, asta nu ma face decit sa reiterez ideea ca nu tot ce vine din UE e neaparat mai bun. Ce dracu` pazesc unii chiar nu inteleg.

22/03/10 @ 12:15
Comment from: Nea Ander Tall [Visitor]

Propun un punct de vedere constructiv: UCMR-ADA primeste bani de la compozitori(publisheri) pentru ca acestia sa-si vada de treaba si de compus in loc sa participe ca parti vatamate in procese cu radio si tv care nu platesc pentru difuzari, ca sa nu alerge dupa eventuale incasari de peste hotare in urma difuzarii. E ok ca acest OGC sa primeasca banii pt asta si ar fi ok sa ne reprezinte cum trebuie.

Insa cand inscrii o lucrare muzicala la ei, le dai pe mana si administrarea drepturilor mecanice, care au legatura cu vanzarea de unitate, in special CD/caseta si nu se stie daca e ok sa faca asta si pe net. Acolo depinde de reglementarile UPFR cu privire la net si alti factori.

Cred ca poti vinde propria muzica pe internet fara sa platesti nimanui DOAR daca n-ai inscris operele respective la OGC. Dar daca n-ai inscris si, Doamne fereste ai vreun hit, nu vezi maricica suma de pe urma lui pana nu o faci. Rezulta ca tactica poate fi urmatoarea: vinzi de unul singur pana nu mai poti. Daca se arata media interesata de opera ta, banii reprezentand drepturile de difuzare sunt retinuti brutal fortat la UCMR pana se identifica compozitorul. E doar o chestiune de timp.

24/03/10 @ 12:52
Comment from: [Member]

Nea Ander, n-am inteles. :-)
Un lucru e cert la ultimul paragraf - e vorba de gestiune colectiva OBLIGATORIE, deci NU trebuie sa iti inscrii operele la OGC.

24/03/10 @ 14:11
Comment from: florin pirus [Visitor]

buna,
spune-mi te rog ca eu nu am inteles mare lucru, daca pun muzica p site doar in ideea de a fi un sound pe fundal in timp ce navighezi, trebuie platit vreo taxa?
multumesc

10/04/10 @ 02:54
Comment from: [Member]

Da

14/04/10 @ 17:13
Comment from: Lucian [Visitor]  

Nea Ander Tall(si nu numai):
Deci toate legile astea sunt atat de stupide..cand vezi o lege fara umpic de logica, ‘’inteligenta'’..te duci cu gandul la comunshti..in fine..
BUN..uite ce am gasit eu:

http://myfreecopyright.com/

Tocmai am inregistrat un soundtrak la ei.Primesti un cod pe mail, si totul merge frumos, LOGIC, online.
Deci ideea e ca eu vreau sa vand MUZICA PROPRIE..cum sa platesc eu taxe ??la cine??pentru ce??…
Deci, ce parere aveti de site-ul de mai sus?

18/06/10 @ 00:40
Comment from: orice [Visitor]
5 stars

am si eu o intrebare,sper sa nu fie gresti ca o postez aici!Am un site si doresc sa postez ringtonuri de telefon pt a fi downlodate.Sunt legale?adik doar o parte din melodie,sa sune telefonul.Atat!va multumesc!!!

25/01/11 @ 14:11
Comment from: Rafael [Visitor]  

Vin si eu cu o intrebare!

Daca pun muzica de pe placi (viniluti) cumparate, mai trebuie sa platesc ceva taxe?

17/05/18 @ 23:50


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution