« Noile coduri pe repede-inainteAfacerile online si probleme lor juridice - seminar Avocatnet »

Suspendarea modificarilor modificate - din nou despre legea privind pastrarea datelor de trafic

25/02/09

  22:18:31, by Bogdan, 598 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Legislatie, Drept & Internet, Retentia datelor

Suspendarea modificarilor modificate - din nou despre legea privind pastrarea datelor de trafic

Abia ce se asternuse colbul dupa tropaiala legata de legea privind pastrarea datelor de trafic 298/2008 (si nu a continutului) iar MCSI-ul se lauda cu un prim draft a normelor de aplicare (numai pentru voce), ca dintr-odata guvernu’ se razgindi.

Adica nu e bine frate, nu e bine. Nu ca au observat framintarile unei parti din populatie si nici ca au mai discutat cu Comisia. Motivatiile ce reies din comunicatul oficial aparut peste noapte sunt:

► prin intrarea în vigoare a acestei legi activitatea de urmărire penală este mult îngreunată şi în unele cazuri chiar blocată;
► este contestată aria infracţiunilor pentru care pot fi cerute date reţinute de către furnizorii de servicii de comunicaţii;
► la momentul actual, nu toţi furnizorii de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice pot asigura într-un mod unitar gestionarea procesului de reţinere şi prelucrare a datelor;
► nu toţi operatorii sunt pregătiţi conform prevederilor legale pentru a respecta confidenţialitatea datelor solicitate, respectiv accesate.

In afara de primul motiv, unde am mai auzit argumentele, restul par a fi scoase din burta. (nu ca nu ar putea fi rezonabile). Cine contesta aria infractiunilor? Se vrea mai mult sau mai putin? Ce se refera la asigurarea in mod unitar al procesul de retinere? Ce inseamna prelucrarea datelor? (ca n-ar trebui sa isi bage minutele decit baietii cu ochi albastri in ele) etc.

Dincolo de toate intrebarile fara raspuns am sentimentul ca se poate ajunge la o varianta mai proasta fata de cea de pina acum.

Deci zice guvernul ca va “suspenda” aplicarea. Cum de “suspendarea unui legi de catre guvern", n-am invatat la scoala, tot comunicatul de presa ne lamureste: Iepurele legislativ - Ordonanta de Urgenta.

Discutam dupa seminarul de la Constanta (poate apuc sa scriu si de asta maine) ca majoritatea OUG se dau din incompetenta. Adica Gigeii care au scris legile ce trebuie modificate “de urgenta” au gresit. Pedeapsa ar trebui sa fie interzis ca in 2 ani de la promulgarea legii sa se schimbe prin OUG. Sa invatam ca data viitoare sa facem o lege buna, nu sa o schimbam de saptezeci de ori. Dadeam exemplu OUG 79/2002 privind cadrul de reglementare al comunicatiilor, modificat de cel putin vreo 10 ori pina acum.(cu tot cu legile de aprobare) Cine o mai stii care versiune e in vigoare?

Mi s-a replicat ca ce sa mai zicem de Codul de Procedura Penala atunci, care e schimbat la fel prin OUG? Am inghitit in sec si am luat o gura de bere.

Noapte buna tuturor !

Later edit - o explicatie buna vine de la Varujan - “Frica, în democrație, se transpune în legi.”.

Update 28.02.2009: Vad ca si guvernantii si-au dat seama ca nu prea au cum sa suspende o lege. Cel putin asta zic pe 27.02 - Seful DAE: Nu a fost suspendata aplicarea Legii stocarii datelor
Seful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) a explicat faptul ca o lege poate fi suspendata doar printr-o alta lege sau o OUG. Puscas a mai spus ca, daca Legea privind retinerea datelor nu era aprobata de Guvernul Tariceanu in noiembrie 2008, Romania ar fi intrat in procedura de infringement. Legea transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 2006/24/CE.

La randul lui, ministrul Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu, a declarat vineri, pentru NewsIn, ca nu va elabora o Ordonanta de Urgenta prin care sa se suspende aplicarea Legii 298/2008, intarind ideea ca in sedinta de miercuri a Guvernului s-a aprobat doar punctul referitor la elaborarea unui plan operational prin care sa fie asigurate toate premisele aplicarii acestei legi in cele mai bune conditii.

3 comments

User ratings
5 star:
 
(1)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
1 rating
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: nicu [Visitor]
5 stars

articolul zice:

este contestata aria infractiunilor pentru care pot fi cerute date retinute de catre furnizorii de servicii de comunicatii

Adica sa inteleg ca nu le este suficient cum a fost definita aceasta lege stupida (echivalenta cu legalizarea Securitatii dinainte de ‘89) dar vor s-o extinda si mai tare!!!

Legea si directiva europeana pe baza careia a fost facuta aceata lege spune foarte clar ca se aplica numai pentru “infractiunilor grave". Deci e clar aici, nu? Ce mai vor?

In legatura cu argumentele pentru primul punct:

prin intrarea în vigoare a acestei legi activitatea de urmărire penală este mult îngreunată şi în unele cazuri chiar blocată;

poti te rog sa ne comunici si noua care sunt ele?

26/02/09 @ 16:08
Comment from: [Member]

Argumentul era ca legea 298 nu are nicio dispozitie pentru accesul la date in perioada dinaintea inceperii urmaririi penale (deci cind se fac investigatii preliminare). In vreme ce atit in cazul ascultarilor telefonice sau a conservarii datelor informatice acestea se pot face si inainte. (in anumite conditii si aprobari, evident).

26/02/09 @ 16:38
Comment from: nicu [Visitor]

Si inainte de legea 298, cum puteau face acest lucru? Nu se pot folosi de aceleasi “mijloace"? Eu vad aceasta lege doar ca un “tool” in plus. Daca poti sa-l folosesti bine daca nu nu.

27/02/09 @ 00:27


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution free blog software