« Jurindex: copilul transparentei justitiei lasat sa moara de foameGoogle cistiga la Curtea Europeana de Justitie in cazul Adwords »

Afaceri de tip Street view investigate de autoritatea romana

29/03/10

  17:50:54, by Bogdan, 338 words  
Categories: Stiri - Romania, Jurisprudenta, Viata privata

Afaceri de tip Street view investigate de autoritatea romana

Azi am vazut ca a aparut raportul pe 2009 al Autoritatii Nationale pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal cu citeva informatii interesante.

1. Anul trecut o fost investigata o societate comerciala romana care ofera servicii de tip street-view (minastire-ntr-un picior, ghici ciuperca ce-i ?), la sesizarea unei alte autoritati din spatiul UE. (sic!)
Constatari:” Din cercetarea site-ului s-a constatat că nu au fost înceţoşate toate imaginile care conţin date cu caracter personal (de exemplu, fizionomiile persoanelor). În acelaşi timp, nu s-a asigurat o informare corespunzătoare a persoanelor vizate,” + amenda. (pag 27).Plingerea la instanta a fost pierduta de site. (vezi pagina 41)

2. Amenzi pentru spam (am mai scris despre asta) - s-au dat anul trecut atit pentru spam prin sms (m-spam), cit si pentru email (pentru ca nu exista metode de desubscriere - pag 14)

3. Interesant si cazul in care o institutie privata cerea amprentele angajatilor pentru pontaj (sa nu lucreze mai mult, desigur), avind in acelasi timp si “supraveghere video, carduri de acces, condică privind accesul în incintă + agent de pază".
Concluzie: “Autoritatea de supraveghere a dispus încetarea prelucrării datelor biometrice ale angajaţilor şi ştergerea tuturor datele biometrice deja colectate şi stocate.” (pagina 28)

4. CNP-ul pe facturi (un subiect pe care am mai scris si am cerut si lamuriri suplimentare catre Autoritate) - practica este aceiasi (chiar si pentru alte domenii care nu erau legate de comert electronic):

“În ceea ce priveşte înscrierea codului numeric personal pe facturi, această operaţiune, pentru care nu s-a putut face dovada existenţei unei prevederi legale sau a obţinerii consimţământului expres al persoanelor vizate” (pag 25)

Din pacate cea mai importanta informatie este legate de crunta sub-finantare a acestei autoritati (dar mai sunt si altele). In conditiile in care nu sunt dati bani pentru plata salariilor sau pentru a face si investigatii in afara Bucurestiului (cap VII , pag 49 si urmatoarele), aplicarea legilor din domeniul protectiei datelor personale ramine doar o bifa pe hartie in viziunea actualilor guvernanti, care (continua) sa nu inteleaga absolut nimic despre acest domeniu.

4 comments

Comment from: adrian [Visitor]

Am citit raportul. Foarte interesant.
Mai ales pag. 39-40 “C. Prelucrarea datelor cu caracter personal în sisteme de evidenţă de tipul birourilor de credit”

Din informariile prezentate in raport rezulta ca ANSPDCP a avut o prestatie buna. Pe de alta parte, raportul fiind realizat de ei este de asteptat ca sa fie favorabil, sa-i puna intr-o lumina buna.

In raport se mentioneaza cateva cazuri in care sanctiunile/contraventiile aplicate au fost contestate. In toate cazurile prezentate instanta a dat dreptate ANSPDCP. Intrebare: este acest lucru valabil in toate cazurile de contestatie? Daca da, atunci rezulta ca au realizat cu adevarat o prestatie foarte buna.

29/03/10 @ 21:48
Comment from: Adrian Munteanu [Visitor]

aviva.ro/documente/soc/SOC_PF_0017.xls

E doar un exemplu de ce este publicat pe web de către instituţii autorizat eşi despre care se prezumă că îndeplinesc cerinţele minimale de securitate….

Mai est efoarte mult de muncă

30/03/10 @ 12:42
Comment from: [Member]

@adrian, cred ca raportul nu prezinta toate cazurile, ci doar o selectie.

@Adrian M. - Fain, ce sa zic :-)

30/03/10 @ 14:55
Comment from: adib [Visitor]

@bogdan - Nu ar trebui anuntati cei de la Aviva de problema care o au ???

03/04/10 @ 19:40


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution