« Protectia datelor personale intra intr-o noua era. Mai buna sau mai rea?Curs despre guvernanta Internetului »

SOPA si PIPA inchid Web-ul

18/01/12

  10:25:46, by Bogdan, 571 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Legislatie, Evenimente, Drept & Internet

SOPA si PIPA inchid Web-ul

Ca sa explic titlul: SOPA (Stop Online Piracy Act) si PIPA (PROTECT IP Act) sunt 2 proiecte de acte normative din SUA, iar “inchid Web-ul” se refera la inchiderea temporara voluntara a unor site-uri web pentru a protesta importiva acestor propuneri de acte normative.

In Romania protestele din zilele astea se desfasoara in strada, dar scopul lor mi se pare cel putin ambiguu. Eu marturisesc ca prefer pozitia celor care spun Eu nu, multumesc si actiunea cu mijloacele democratice. Dar in acelasi timp ma ingrozesc cum protestele pot lua o turnura violenta (vezi excelentele reportaje ale lui Vlad Petri), iar represiunea exacerbata si ilogica (vezi “Luati site-ul de cultura si bagati-l in duba“.

Pe Internet, astazi, 18 ianuarie 2012, se anunta cea mai mare masura de protest comuna inregistrata online vreodata. Wikipedia, Google, Reddit sau Wordpress impreuna cu alte site-uri mai mari sau mai mici din toata lumea (din .ro am observat Dexonline.ro) aleg diverse forme de protest - de la inchiderea temporara a paginii la o notificare temporara sau impiedicarea accesului la intregul site pe parcursul unei zile, pentru a arata implicatiile pe care legislatia SOPA si PIPA din SUA ar putea sa le aiba asupra intregului Web.

De obicei nu scriu pe acest blog despre toate legislatiile care ar putea sa apara in legatura cu Internetul, pentru ca altceva nu as mai avea de facut.

In schimb cele 2 propuneri reprezinta, poate, punctul culminant a unei serii intregi de masuri prin care SUA (si alte tari) isi depasesc limitele nationale, incercind sa devina un fel de gardian al Internetului tarii lor (de parca ar fi exista asa ceva), in special pe probleme legate de proprietate intelectuala. Si nu vorbim aici de tari cunoscute ca dictaturi - cum ar fi Belarus-ul - ale caror masuri sunt deja ridicole, ci de tari a caror sustinere pentru drepturile omului este notorie.
Punctez doar citeva deraieri care mi-au sarit in ochi in ultima perioada:

Si putem continua asa cu alte citeva zeci de exemple. De aceea si cele 2 proiecte de lege din SUA au puterea de a influenta dezvoltarea sau reglementarea intregului Internet, astfel incit daca sunteti un cetatean american puteti actiona impotriva acestor proiecte.

Este important sa mentionez ca nu sunt singurele proiecte de lege care pot influenta Internetul, si daca ar fi sa aleg doar unul care deja a fost semnat la nivel international - atunci as atrage atentia asupra ACTA - un tratat international in domeniul proprietatii intelectuale ce merge dincolo de legislatiile nationale - vezi De ce este ACTA un acord controversat? sau What’s wrong with ACTA week.

Pentru cei interesati de problemele libertatii Internetului, se pot informa pe site-ul ApTI despre mai multe proiecte de reglementari la nivelul Romaniei sau a Uniunii Europene (ori pentru alte chestiuni europene pe site-ul EDRi.

S-auzim de bine!

7 comments

User ratings
5 star:
 
(3)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
3 ratings
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: Matei [Visitor]
5 stars

Ma bucur ca se aude si in RO de protestul anti SOPA&PIPA de azi.

18/01/12 @ 13:26
Comment from: red raz [Visitor]

Ce este tragic si comic in acelasi timp e faptul ca, aparent, site-uri gen piratebay nu reusesc sa intre sub incidenta SOPA.

http://www.itworld.com/security/241395/sopa-completely-misses-main-target-pirate-bay

Se va ajunge in curand la situatii gen Emiratele Arabe Unite, unde Skype sau Nimbuzz nu se pot folosi si accesul la domeniile respective nu este posibil. Bonus: click.ro este considerat site cu tenta sexuala, deci este filtrat :)

18/01/12 @ 15:53
Comment from: francesca spoaller [Visitor]
5 stars

ah, ce incantata sunt de articol! si tare incantata ca a ajuns si-n ro protestul! :d

19/01/12 @ 17:37
Comment from: jocuri [Visitor]

Cand ai inventat internetul, nu te gandeai ca va exploda atat.

Cand a luat amploare deja ti-ai pus probleme cum sa il controlezi, dupa ce ai incercat sa il controlezi ai constatat ca este atat de mare in cat nu ai cum.

Libera circulatie a informatiei nu ai cum sa o opresti..

20/01/12 @ 11:15
Comment from: d-petre [Visitor]

In 18 am protestat impotriva SOPA & PIPA asa cum am crezut ca e mai eficient.

25/01/12 @ 12:31
Comment from: John Doe [Visitor]
5 stars

Salut Bogdan,
Urmaresc cu interes de ceva vreme site-ul APTI
precum si acest blog.
M-am uitat in brosura ACTA de pe APTI, acum incerc sa inteleg si ACTA dar as vrea sa aflu ce crezi despre asta, fie intr-un articol sau un comentariu.

http://redd.it/or8ag

Apropo ACTA este un tratat (similar cu TRIPS) nu un proiect de lege (asa cum este SOPA/PIPA/IPRED).

27/01/12 @ 17:25
Comment from: [Member]

O sa scriu sapt. viitoare cind se mai racesc lucrurile si putem sa discutam asezat. E un pic de hype prostesc acum si nu imi place :-)

Da, asa cum am scris si in insemnarea de mai sus “ACTA - un tratat international in domeniul proprietatii intelectuale ce merge dincolo de legislatiile nationale “. Asta inseamna ca doar s-a semnat de guverne si trebuie aprobat de parlamentele nationale + Parlamentul European. Asta dureaza. In PE stim ca votul final va fi prin iunie.

BTW, nici IPRED nu e o lege, ci o directiva europeana.

27/01/12 @ 17:31


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
free blog software