« Registrul programelor de calculator se reformeazaMySQL poate fi pus pe faras de Oracle. Comisia Europeana investigheaza. »

Publicarea sondajelor pe Internet in ziua votului

15/12/09

  16:33:03, by Bogdan, 472 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Legislatie, Drept & Internet, Libertate de exprimare

Publicarea sondajelor pe Internet in ziua votului

Acum ca s-au mai relaxat lucrurile si s-a terminat campania electorala si agitatiile de dupa, imi pot permite sa abordez subiectul publicarii sondajelor pe un site de Internet in ziua votului.

Dupa cum o parte din voi banuiesc acest lucru este interzis prin legislatia in vigoare. Dupa alegerile din 2008 s-a amintit aceiasi chestiune, atunci insa concluzionindu-se ca exista o incalcare a legii, dar nu exista o sanctiune.

Cei de la Realitatea m-au intrebat zilele trecute daca mai e asa.

Asa am remarcat ca Legea pentru alegerea Presedintelui Romaniei(legea 370/2004) a fost modificata substantial prin (cum se poate altfel?) Ordonanta de Urgenta 95/2009 (Ordonanţa de urgenţă nr. 95/2009 din 02/09/2009 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 608 din 03/09/2009 - care probabil va fi si ea modificata prin adoptarea de Parlament.)

Deci noua lege (vezi aici forma consolidata ce a fost in vigoare la data acestor alegeri prezidentiale) face o contraventie (de la 4.500 la 10.000 de lei) încălcarea noului art. 19 alin. 5, care spune: “în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării”.

Spre deosebire de problemele din trecut, acum legea face şi o distincţie între cine poate să aplice această contravenţie - CNA, dacă este vorba de radiodifuzori, şi împuterniciţii preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, în celelalte cazuri, deci şi prezentarea sondajelor pe Internet.

Întrebarea următoarea va fi: cine va fi sancţionat? Iar răspunsul logic este: persoane care au “prezentat” acele informaţii. Sancţiunile nu se aplică însă şi persoanelor din afara ţării, cărora nu li se poate aplica legea română. In schimb daca informatia este gazduite pe un site romanesc, se pot activa dispozitiile legii 365/2002 art 14, prin care gazduitorul poate fi instiintat, si la nevoie obligat sa scoata acea informatie de pe site.

Si totusi - este clar ca este vorba de o informatie cu relevanta mare doar in ziua respectiva. Este extrem de simplu de a fi creat un blog anonim in strainatate unde sa fie postate astfel de informatii, iar a face identificarea persoanei poate costa statul mai mult decit amenda in sine. De altfel in Internetul de astazi devine aproape imposibil ca o informatie sa fie blocata. Dovada: Wikileaks devine din ce in ce mai popular.

Cred mai degraba ca rolul contraventiei este unul de bun simt, desi poate fi discutabil daca alegatorii sunt sau nu influentati de rezultatele sondajului, iar probabil scopul este de a “alunga” aceasta informatie din mainstream media.
De altfel, o alta dispozitie care nu a fost continuata a fost prezenta continua a bannerelor publicitare pe Internet si dupa incheierea perioadei oficiale de campanie electorala.

Ceea ce dovedeste ca se mai pot adauga dispozitii in codurile de bune practici ale IAB Romania, dar si ca ele trebuie sa fie respectate de catre principalii actori de pe piata.

10 comments

Comment from: arn [Visitor]

Se interzice publicarea rezultatelor exitpollurilor. Dar daca eu inventez niste rezultate, zic ca le-am visat, atunci nu prea sunt impactat de legea asta.

15/12/09 @ 17:34
Comment from: Vasile D [Visitor]

nu cred ca va fi posibila aplicarea pe un blog pot sa pun niste linkuri din n tari pana vor fi blocate adresele se termina votarea iar informatia deja a circulat…
Nu vad care este problema ca apar niste sondaje pana la urma face parte din cultura democratica

15/12/09 @ 17:41
Comment from: Dan [Visitor]

Nu se intelege concret daca postarea rezultatelor pe un blog coincide cu infractiunea de a “prezenta rezultatele", lucru interzis de lege.
Cred ca doar figurile publice, trusturile media sau alte asemenea institutii pot “prezenta rezultate". Indivizii particulari pot cel mult sa dezbata pe un site particular informatii despre rezultate…

15/12/09 @ 17:57
Comment from: [Member]

@Dan, Legea zice
“în ziua votării este interzisă prezentarea sondajelor realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării”.”

Deci e vorba de prezentarea sondajelor (si pentru ca nu distinge legea e clar ca se refera si la sondaje partiale) .

Si e contraventie, nu infractiune

@arn - daca visezi, scrii ce vrei - de altfel au aparut si acum inainte de ziua alegerilor niste prostii de genul asta cu mesaje SMS trucate.

15/12/09 @ 18:04
Comment from: Mihai D. [Visitor]

Legat de partea practica a problemei: in Germania, orice site are un impressum, care identifica proprietarul. Calci stramb, ai pe cine trage imediat la raspundere. Doar ca nici asa nu e prea eficient: poti publica in strainantate sau poti inventa metafore cu piata de trandafiri, pestisori de acvariu si alte porcarii colorate.

Personal, pe langa faptul ca e ilegal, stiu ca astfel de sondaje chiar pot demobiliza electoratul (vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Bandwagon_effect, adica efectul de turma). Deci, moral, imi vine sa trag un pumn in ochi cel putin site-urilor de stiri, care stiu foarte bine ca manipuleaza opinia publica. Pentru mine, Realitatea, Antena 3, Catavencu & the likes s-au descalificat pentru vecie, oricat de mult incearca acum sa para obiective (apropo, ati vazut cum s-a potolit Realitatea dupa alegeri?).

15/12/09 @ 19:54
Comment from: ddd [Visitor]

Poate ca cei sanctionati ar trebui sa fie institutele de sondare in cauza care nu au pastrat confidentialitatea asupra sondajelor pana la terminarea votarii.

15/12/09 @ 21:03
Comment from: Gabi [Visitor]  

O solutie ar fi sa informam alegatorul de rind ca strategia lor optima pentru raspunsul la un exit-poll este sa minta: daca spun cu cine au votat, si exit-poll-ul este difuzat inainte sa se termine alegerile, atunci cei care voteaza invers decit respectivul sunt motivati sa iasa sa voteze. Daca mint, atunci ii incurajeaza pe cei ce ar vota la fel sa iasa sa voteze. Daca 50% din populatie stie si aplica aceasta strategie, atunci exit-pollurile devin perfect nefolositoare.

16/12/09 @ 02:37
Comment from: nicu [Visitor]  

Nu sint convins ca publicarea de sondaje inainte de inchiderea votarii este daunatoare si ar influenta rezultatele: unii pot sa zica “daca tot iese invers ce rost are sa ma mai duc?” iar altii “cistiga ai mei, deci pot sta acasa", dar daca se constientizeaza ca astea sint doar rezultate partiale, atunci ar trebui sa voteze oricum, stiind ca situatia poate evolua. Dar daca legea spune ca nu ai voie sa publici, atunci probabil cea mai buna idee este sa o respecti deocamdata si sa explici de ce crezi ca e stupida si ar trebui schimbata.

Daca rezultatele sint publicate undeva gen wikileaks, deci in afara jurisdictiei romanesti, sint convins ca daca eu pun link la mine pe blog atunci este “contributory infringement", deci daca justitia romana vrea sa ma pedepseasca, are acoperirea sa o faca.

16/12/09 @ 09:07
Comment from: cteodor [Visitor]  

@nicu

Nicu, dar ce te faci cu cazul 3) “nu pot vota nici cu G nici cu B, deci nu merg la vot” -> vezi exitpoll -> “vai, nu se poate sa iasa G si acolitii lui, ma duc sa-l votez pe B!", respectiv in 2000 V vs. I :-)

22/12/09 @ 00:42
Comment from: nicu [Visitor]  

@cteodor: foarte bine, inseamna va deja aveai o optiune: X este raul cel mai mic si ti-o exprimi prin vot.
Eu de aia m-am dus la vot in 2009, dar cu decizia luata cu citeva zile inainte, nu pe baza rezultatelor partiale, dar nu a functionat si in 2000, pentru ca acolo nu am putut identifica un rau mai mic si sa ramin si cu constinta impacata.

24/12/09 @ 09:42


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
free blog tool