« Doua filme de neratat saptamina astaCadoul pentru Ziua protectia datelor din 2015 a fost ieri »

Semnatura electronica de pe contraventiile pt lipsa rovinietei nu este legala

17/02/15

  17:14:00, by Bogdan, 451 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Jurisprudenta, Comert electronic

Semnatura electronica de pe contraventiile pt lipsa rovinietei nu este legala

Un recurs in interesul legii (RIL) decis ieri de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (vezi comunicat integral mai jos) pune punct unei povesti destul de ciudate care arata cat de prost sunt intelese aspectele juridice legate de semnatura electronica de decidenti politici, astfel incat multe sisteme IT sunt facute prost din start.

Pe scurt - povestea este cam asa: Daca circulati fara rovinieta, puteti primi acasa o amenda (conform Ordonanţei Guvernului nr.15/2002 cu completari). Amenda va vine prin plic acasa. Conform cadrului general din domeniul contraventiilor (OG 2/2001 cu completari), procesul-verbal de constatare a amenzii trebuie semnat de catre agentul constatator, altfel este motiv de nulitate absoluta.

Doar ca in amenda dvs. exista doar o linie care scria ceva de genul “Aceasta amenda a fost semnata electronic de catre Ion Popescu conform legii semnaturii electronice 455/2001 Si … atit.

Cand am vazut prima oara un astfel de proces-verbal - de la un amic avocat, i-am zis ca din punctul meu de vedere, aceea nu este o semnatura electronica. Nici simpla (art 4 pct 3), nici extinsa (art.4 pct 4), nici calificata (art 5). Pentru ca…. este pe hartie. Ori toate semnaturile electronice sunt niste date in forma electronica Deci din momentul in care le-ai pus pe hartie, ea isi pierde valoarea juridica pe care i-o da legea.

Ei bine, au fost mai multe procese impotriva acestor amenzi - unele castigate si altele nu - cert este ca RIL-ul promovat ieri de ICCJ decide clar - aceea nu este o semnatura valida, si orice contraventie pe hartie trebuie sa aiba semnătura olografa a agentului constatator!

Asta ne arata cum un inca sistem electronic destept, facut pe bani buni a fost facut cu picioarele, ignorand niste aspecte juridice simple. Si ca toate amenzile date in ultimii ani pt lipsa rovinietei si care pot fi anulate pe banda rulanta. Q.E.D.

Comunicat complet - Decizia nr.6 în dosarul nr. 14/2014

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.17 din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările, raportate la dispoziţiile art.4 pct.1-4 şi art.7 din Legea nr.455/2001 privind semnătura electronică, republicată, procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art.8 alin.(1) din Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art.9 alin.(1) lit.a), alin.(2) şi alin.(3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.

Obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 februarie 2015.

17 comments

User ratings
5 star:
 
(4)
4 star:
 
(1)
3 star:
 
(1)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(1)
7 ratings
Average user rating:
4.0 stars
(4.0)
Comment from: varsator [Visitor]

what if …

daca ar fi in continutul documentului pe hartie ceva de genul “Documentul in forma electronica, semnat, poate fi descarcat pentru conformitate de la adresa: ….” ?

17/02/15 @ 18:07
Comment from: [Member]

@varsator - nu stiu. Intrebarea este insa poti sa ai procesul verbal al contraventiei *doar* in forma electronica?
Nu stiu, trebe verificat og 2/2001.
Pentru ca tu ai primi prin posta doar o informare, nu o copie a procesului verbal, asa cum cere legea.

Mai interesant ar fi daca s-ar pune in documentul fizic, cheia publica a semnaturii… :-)

17/02/15 @ 18:12
Comment from: Ionescu [Visitor]  
5 stars

“Si ca toate amenzile date in ultimii ani pt lipsa rovinietei si care pot fi anulate pe banda rulanta. Q.E.D.”

Se mai poate face contestarea amenzii daca au trecut 15 zile de la comunicare? Sau sunt deja nule conform “deciziei nr.5 în dosarul nr.10/2014″?

Intreb pentru ca taica-miu, pensionar, si-a luat 5 amenzi pentru ca a facut 3 drumuri dus-intors pana la Ploiesti, pe DN1, prin 2011. L-a luat camera de 5 din 6 ori, “norocos". Desi e clar de la o posta ca era o contraventie continua si ca nu se pot aplica 5 amenzi pentru ea, totusi o faceau pe vremea aia. Abia in 2012 s-au trezit si autoritatile sa clarifice legea prin Art I alin. 1 prin Legea 144/2012. Pana atunci jigodiile dadeau cate amenzi vroiau. Instalau cascade de camere si de la Bucuresti pana la Brasov iti puteai lua 5 amenzi.

Taica-miu uitase complet ca i-a expirat rovinieta. Nu va imaginati ca e nu stiu ce pensionar din servicii sau altul cu pensie europeana, dupa 45 de ani de munca zilnica a iesit cu ~ 1000 lei la pensie.

Ulterior a platit 5 amenzi fara sa comenteze, tariful de despagubire la prima pentru ca la CEC i-a zis ca se plateste o singura data, plus rovinieta bineinteles. Echivalentul a aproximativ 7 roviniete.

Dar povestea nu se opreste aici, jigodiile au decis ca trebuia sa plateasca si 5 tarife de despagubire, nu doar unul. Asa ca i-au trimis dosarele la executare silita direct pentru 2 din ele, se asteapta si la celelalte 3.

Pentru cele 2 “tarife de despagubire” a platit 128 lei echivalentul unei roviniete + 270 lei cu titlul de “onorariu pentru executarea silita"!

Recapitulez pentru ca poate parea incredibil: pentru ca un pensionar a uitat sa-si faca rovinieta, a achitat pana acum, pe langa rovinieta intarziata: 5 amenzi + 3 tarife de despagubire + 2 x 270 lei “onorariu pentru executarea silita". Aproximativ 1500 lei, pensia pe 1.5 luni.

Si cum spuneam, mai asteapta inca 3 executari silite pentru tarifele de despagubire.

Ironia e ca toate tarifele de despagubire au fost anulate DOAR pentru cei care le-au contestat. Fraierii care au platit amenzile, acum platesc si tarifele de despagubire si “onorariile pentru executarea silita", culmea, recent liberalizate, prin care onorariul ajunge sa depaseasca de cateva ori suma de recuperat in sine!

18/02/15 @ 08:25
Comment from: Mihai [Visitor]
3 stars

Am și eu o “poveste proprie” de acum 3-5 ani, cu punctul de control din Tiha Bârgăului. Uitasem deja de măgăria asta, deși m-a costat peste 2000 de lei și o grămadă de nervi și drumuri. În luna August am găsit în cutia poștală somațiile de amendă și despăgubire pentru 3 treceri fără rovinietă din Ianuarie. Abia le-am plătit și mi-am luat rovinieta, că au început să tot vină, regulat după 6 luni dela “constatarea înscrisă". Cum știam de câte ori am mai circulat prin acea zonă, m-am dus cu toate chitanțele și cu cele 2 abia primite în audiență la Direcția județeană de Drumuri… Consilierul juridic m-a sfătuit să mă adresez tribunalului Bistrița (în raza căruia se află punctul de control) apreciind că prin plățile făcute și achiziția rovinietei s-a atins scopul legii. M-am conformat, am depus dosarul la tribunal, actualizându-l până la Crăciun cu noile somații de plată primite (în total 12). Am constat astfel că tribnalul era aproape blocat de mulțimea proceselor pe această “cauză". După 2 amânări a termenului, am apelat la un avocat de acolo (al cărui tarif depindea de numărul somațiilor și am fost la cel maxim - “10 sau mai multe). Ceream doar anularea acelora, pe motiv că am plătit deja 3, cu despăgubiri cu tot și am luat rovinieta. Hotărârea tribunalului, din Martie mi-a demostrat că aș fi putut cere și restituirea, căci a fost exact în spiritul hottărârii de acum; adică mi-a dat câștig de cauză pe motivul “ilegalității proceselor verbale, cu semnătura electronică ,,,".
Bucuros am transmis o copie a sentinței la Directia de drumuri, anunțând și serviciul corespunzător din primărie; și credeam că am terminat.
Dar peste încă un an m-am trezit cu somație de executare silită pentru neplata despăgubirilor cumulate. Noroc că păstrasem îndosariate toate documentele și corespondența și decizia tribunalului.
Doar nu era în obligația lor, a tribunalului Cluj și a “agentului recuperator” să verifice dacă acea cauză a fost sau nu soluționată de altă instanță !!!

Au trebuit deci să treacă 4 ani că motivația judecătoriei din Bistrița să fie admisă la nivel național, de curtea de Justiție?

Concluzia mea privind faptul că somațiile îmi ajungeau riguros la cel puțin 6 luni dela data constatării-emiterii era cam așa:
Înregistrare electronică automată, semnătură electronică, dar nu se putea transmite direct de acolo, în baza adresei disponibile dela registrul auto, căci trebuia trimisă întâi la București, ca să se verifice minuțios dacă nu cumva împricinatul e dintre cei care nu trebuie “atinși".
Mă întreb dacă și această afacere a fost pusă la punct (adjudecată) tot de o firmă a lui Urdăreanu?

18/02/15 @ 11:20
Comment from: GCM [Visitor]

Dar cu mentiunile contravenientului cum ramane? Din cate stiu si fara ele procesul-verbal e nul de drept. Iar in cazul asta, neavand contact cu politistul nu sunt nici mentiuni.

18/02/15 @ 12:27
Comment from: radu [Visitor]

am trecut si eu prin asta. Prin 2012 mi-au venit 13 sau 14 amenzi luate prin zona ilfov.
Am platit 1 din ele toate cele 3 parti ale amenzii cu 100% (ca sa nu am discutii fiindca e neclar care parte din amenda era platibila la 50%). Iar pe restul le-am contestat in baza unui proces slovac la curtea europeana.
Procesul respectiv castigat de petent spunea ca masura punitiva (respectiv amenda insumata) era o masura mult prea coercitiva in comparatie cu delictul. De asemenea am adus ca argument in contestatie faptul ca statul prin CNADNR a asteptat 5 luni jumatate pentru a aduna cat mai multe amenzi si ca in felul acesta el nu a fost un organism care sa ma ajute sa nu mai incalc legea ci doar a dorit sa obtina maximum de beneficii - respectiv amenzi.
Mi s-au anulat toate amenzile in baza acestei contestatii de catre 5 instante iar CNADNR nu a facut recurs.

18/02/15 @ 13:55
Comment from: [Member]

@all Interesante cazurile - din pacate nu fac instanta deloc, deci partea de procedura nu imi este familiara.

Oricum ne arata ca un sistem care se vroia logic a creat mai mult haos si treaba cu instantele.

18/02/15 @ 14:09
Comment from: dt [Visitor]

Cel mai tare ar fi sa trimita un CD in plic cu un document semnat electronic. Bine, semnat cu semnatura digitala (calificata?) a agentului constatator, altfel nu e legal.

19/02/15 @ 01:12
Comment from: Sorin Manea [Visitor]

“Pentru ca…. este pe hartie. Ori toate semnaturile electronice sunt niste date in forma electronica Deci din momentul in care le-ai pus pe hartie, ea isi pierde valoarea juridica pe care i-o da legea”

Esti sigur Bogdan ca asa stau lucrurile ? :))

01/03/15 @ 23:13
Comment from: Stelian Ene [Visitor]

Textul “Acest comentariu e semnat digital de Stelian Ene” are evident valoare juridică nulă, indiferent dacă e pe hârtie sau pe ecran.

Dar un zonă QR care să includă întreg textul autentificat, certificatul semnatarului și semnătura propri-zisă, poate fi o formă validă de semnătură electronică, chiar în formă tipărită.

Trebuie doar să fie realizată cu un dispozitiv omologat conform legii. Nu știu să existe încă așa ceva, dar nu văd de ce s-ar respinge omologarea lui - legea nu impune păstrarea în formă electronică a datelor pe întreg parcursul, ci doar “prelucrarea” sau “primirea” în formă electronică.

- date în formă electronică sunt reprezentări ale informaţiei într-o formă convenţională adecvată creării, prelucrării, trimiterii, primirii sau stocării acesteia prin mijloace electronice;

Datele stocate pe un CD-ROM sunt în formă optică, nu electronică, la fel ca hârtia.

20/03/15 @ 13:22
Comment from: Monica Lupascu [Visitor]
4 stars

“Ori toate semnaturile electronice sunt niste date in forma electronica Deci din momentul in care le-ai pus pe hartie, ea isi pierde valoarea juridica pe care i-o da legea”

da, nici eu nu m-as baza foarte mult pe acea pierdere a valabilitatii unei semnaturi electronice prin simpla transpunere pe hartie. S-ar putea in acelasi mod sustine ca un contract odata ce este semnat electronic (in mod valabil, atentie), isi pierde valoarea odata ce este printat?

Deci NU vorbesc de procesele verbale in cauza sau de valabilitatea lor, ma refer strict la pierderea valabilitatii unei semnaturi electronice folosita in mod legal prin transpunerea pe hartie a documentului semnat electronic.

08/04/15 @ 11:31
Comment from: Catalin Radi [Visitor]
5 stars

Eu acu noaptea mi-am amintit de vigneta, in data de 4 a expirat, de 10-11 zile…. daca nu am fost oprit pana acum pt ea, acum la ce ma pot astepta? Mentionez ca am trecut de cel putin 2 ori prin Osorhei unde este camera…
astept un mesaj pe mail : Catalinradi@gmail.com

17/04/15 @ 01:21
Comment from: nouatigaraelectronica [Visitor]
5 stars

Pai daca semnatura este pe hartie la ce i se mai spune electronica ? :) Oricum nu va mai ambalati atat pentru ca ne-am obisnuit cu astfel de chestii in Romania. Mai ales din partea politicienilor care traiesc pe alta planeta :) Va doresc o zi excelenta.

06/05/15 @ 17:06
Comment from: Datcu Vasile [Visitor]  
1 stars

Eu nu am primit pr.v.de constatare,deoarece nora mea a semnat instiintarea, pe mine ne-gasindu-ma postasul fiindca intre timp m-am mutat in alta localitate.Nora mi-a trimis o copie prin mail cu intarziere de 4 zile,ne mai putand beneficia de plata la jumatate,in termen de 48 ore.Recent am primit dela Primaria noului meu domiciliu,titlu executoriu pt.250 lei cu drept de contest atie in 15 zile..Ce pot face mai ales ca intra in discutie si nulitatea semnaturii olografice?

06/05/15 @ 19:10
Comment from: vaperz [Visitor]
5 stars

Numai nebuni in Romania. Populatia nu are locuri de munca, saracia este in floarea varstei si ei tot adauga taxe si introduc noi metode “revolutionare". Mai bine sa se gandeasca cum sa o duca poporul mai bine….nenorocitii !

25/05/15 @ 12:36
Comment from: Bogdan [Visitor]

1. In Occident se gandesc de mult timp la asta si au solutii de imprimare a datelor semnaturii electronice intr-un cod de bare sau QR.

2. Un fapt esential in urma deciziei este ca actul/documentul electronic trebuie pastrat si folosit in spatiu electronic. Adica nu facem sisteme inforamtice ca sa printam pe hartie totul.

2. Cea mai tare parte a deciziei ICCJ dupa mine e aia in care constata ca semnatura electronica se aplica rapoturilor juridice intre privati, si nu raporturilor juridice de autoritate. Cu alte cuvinte, institutiile de stat nu vor putea emite documente in format electronic a, in masura in care reprezinta expresia unui act de autoritate publica…

14/06/15 @ 01:02
Comment from: Cris Am [Visitor]

Ce ar trebui sa fac ???
Astazi 07: 03:2016 amenda pentru rovinieta nevalabila pentru data de 12:08:2015, proces verbal intocmit in 09:02:2016.
Problema este ca in 2015 luna februarie cand am achizitionat masina (sh) am achitat si rovinieta pe un an de zile adica ar fi fost valabila pana in februarie 2016 NU POT DOVEDI ACEST LUCRU pentru ca am pierdut acel bon, stiind ca am achitat pe un an nu mi-am facut griji ca as putea primi vreo amenda.
Acum ce sa cred? ca sunt ghinionistul lu peste si ar fi posibil sa fi achitat suma pentru un an si cei ce mi-au intocmit-o au trecut doar 6 luni?

07/03/16 @ 23:19


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

June 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution free blog software