« Webstock 2009 - despre retele socialeSase magazine online romanesti pe lista neagra a Comisiei Europene »

Sanctionarea spamului: o utopie ?!

16/09/09

  17:14:09, by Bogdan, 713 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Legislatie, Spam, Comert electronic

Sanctionarea spamului: o utopie ?!

Pornind tot de la raportul anual pe 2008 al Autoritatii pentru protectia datelor personale (vezi capitolul 3.1 Transmiterea de mesaje comerciale nesolicitate - pagina 35 si urmatoarele in care se prezinta si un caz de amenda pentru spam), am zis ca ar trebui sa vedem daca Spam-ul (a.k.a juridic vorbind mesaj comercial nesolicitat) este sanctionat in Romania sau nu.

Asa ca am cerut date de la autoritatile competente in domeniu. Prin email. Ce am primit:

 • Autoritatea pentru date personale (ANSPDCP)
  În anul 2008 - au fost aplicate pentru mesaje comerciale nesolicitate 3 amenzi contravenţionale în cuantum total de 15.000 Ron (5000 RON fiecare) din care 2 amenzi au fost aplicate pentru e-mail şi una pentru SMS.
  În anul 2009 – au fost aplicate, până în prezent, pentru mesaje comerciale nesolicitate, 3 amenzi în cuantum total de 20.000 Ron (7000 Ron, 8000 Ron şi 5000 Ron), toate pentru sms-uri.
 • Autoritatea pentru comunicatii - ANCOM (fost ANRCTI si ANC - competenta pina la 17 Martie 2009)

  Autoritatea a aplicat, în cursul anului 2008, 15 amenzi, fiind sancţionate 13 persoane juridice şi 2 persoane fizice. În acelaşi an, Autoritatea a mai sancţionat cu amendă 2 persoane juridice, întrucât acestea nu au transmis informaţiile solicitate în cadrul unor investigaţii privind transmiterea de comunicări comerciale nesolicitate, desfăşurate de instituţia noastră.
  Fiecare dintre cele 17 amenzi, menţionate mai sus, a fost în valoare de 1000 lei.
  În anul 2009 Autoritatea a aplicat 14 amenzi, după cum urmează:

  - 5 pentru efectuarea de comunicări comerciale nesolicitate (3 persoane juridice şi 2 persoane fizice);

  - 9 pentru nefurnizarea informaţiilor solicitate (7 persoane juridice şi 2 persoane fizice).

  Dintre cele 14 amenzi, una a fost în valoare de 1000 lei, una în valoare de 10000 lei, restul fiind în valoare de 5000 lei.

  Astfel, în total, Autoritatea a aplicat amenzi în cuantum de 88.000 lei.

  Precizăm că nu a existat nicio persoană amendată de mai multe ori.

 • Din 19 martie 2009, competenta a revenit catre Ministerul Comunicatiilor - MCSI care inca nu au raspuns la intrebari. E adevarat, mai sunt 10 zile pina curge termenul legal de raspundere la o petitie. Nu ca as astepta ceva - Gupi, care e mai raportor decat mine, imi spunea ca a trimis deja vreo 6 plangeri conform instructiunilor de pe site-ul MCSI si nu a primit nicio confirmare ca le-au fi primit.

Bun, deci pe partea guvernamentala ne-am lamurit.
In sectorul privat exista citeva initiative

 • IAB Romania are standarde cu privire la email marketing, ba chiar si un centru de suport si sesizari unde pot fi primite sesizari cu privire la incalcarea standardelor (inclusiv dispozitiilor legale) de catre companiile membre ale IAB Romania (practic toti publisherii mari).

  Pina la ora actuala s-a primit 1 plingere referitoare la spam (facuta de mine), si care inca nu e rezolvata. (adica primesc spamul constant si nu am primit niciun raspuns de la firma in cauza). Mai asteptam..

 • ABUSE.ro este un Blacklist romaneasc (RBL) preluat de APTI de la Dragos Manac. Incercam sa-l lansam in curind intr-o versiune mai buna, dupa care sa ii facem mai multa publicitate. Deocamdata inca primim cam 2 raportari/zi (medie pe luna august 2009)

Exista si abordari de educatie individuala. Ionut ne propune un raspuns tip pe care sa-l trimiti tuturor celor care trimit spam.

Eu primesc cam 3-5 spamuri romanesti pe zi (sunt abonat automat si fara acordul meu de la o revista de TIR-uri pina o revista a presei), e adevarat ca am adrese care sunt disponibile public pe web. Gupi zice ca primeste cam 5/saptamana, cele mai multe pe o adresa de mail nepublica, de admin.

Dar din experienta mea si de anii trecuti (cam de prin 2003)pina acum vorba buna merge la oamenii cu bun simt. In mare masura cei care trimit spam (si din Romania) fac parte din categoria agresivilor care profita de puterea prostiei lor. Iar mie unul mi-a cam ajuns sa am de a face cu astfel de personaje.

In fine, e bine sa notam ca lipsa de actiune se plateste. Deja Romania a intrat in top 10 al tarilor de unde se trimite spam, cum ne informeaza acum citeva zile Kaspersky Lab Apropo - 85% din traficul de mail din prima jumătate a anului, la nivel global, a fost spam.
In schimb in Franta s-a dat o amenda de 30 000 de euros, iar in Olanda 250 000 euro.

Va las pe voi sa trageti concluziile si sa raspundeti la intrebarea constatarea din titlu daca doriti.

11 comments

User ratings
5 star:
 
(5)
4 star:
 
(1)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
6 ratings
Average user rating:
4.8 stars
(4.8)
Comment from: Gupi [Visitor]
5 stars

As mai adauga un detaliu. Mcafee (furnizor mondial de solutii de securitate) a publicat un raport privind impactul mesajelor SPAM asupra mediului.

Pe scurt: 1 spam genereaza cam tot atata CO2 cat un metru parcurs cu masina.

Intregul raport este disponibil la adresa: http://newsroom.mcafee.com/images/10039/carbonfootprint2009.pdf

16/09/09 @ 17:29
Comment from: imago [Visitor]
4 stars

Eu am facut o sesizare acum vreun an la ANSPDCP in legatura cu un spammer care vindea CD-uri cu adrese de email, deci “tata lor” cum s-ar zice. Dupa ce am revizuit de vreo doua ori sesizarea ca sa fie conforma cu regulile, mi-au raspuns ca nu e de competenta lor. Si mi-au raspuns atat pe email cat si prin posta. As fi preferat sa-mi zica doar NU, si sa nu mai cheltuiasca banii statului, adica si ai mei, degeaba.

Metoda mea de a lupta cu spamul e sa le marchez ca SPAM in gmail si yahoo. Eu imi citesc si adresele de firma cu gmail, tocmai pentru ca sa-mi filtreze sutele de spamuri internationale si cele vreo 5-6 pe zi romanesti.

E interesanta si ideea lui Ionut cu un raspuns standard insa eu ma feresc sa le confirm ca adresa e una valida. In schimb incerc sa fac educatie celor care trimit emailuri punand toate adresele la TO: :).

16/09/09 @ 18:30
Comment from: NRG [Visitor]
5 stars

@Gupi: iti bati gura aiurea. Aia nu mai au ce sa scrie si s-au dat pe senzational. Hai sa masuram acum cat oxigen consuma un om ca sa isi duca lingura la gura. Daca ei aia jmecherii fac pe ecologistii sa isi scoata aerul conditionat de la muncitor pana la consiliul de administratie inclusiv. Si sa mearga cu bicicletele la servici.

@bogdan: eu sunt de acord intr-o mica masura cu spamul, in sensul ca firma X trimite 1 data la 3-4 luni o oferta pe mail, unor firme x,y,z carora le-ar fi utila. Adica sa nu trimiti ca boul catalogul de scule electrice de 2 ori pe zi unei firme de webdesign.

Pentru sms-uri nesolicitate, am facut un scandal monstru la Vodafone, am amenintat ca imi inchid toate abonamentele daca mai primesc vreun SMS in afara de cele legate strict de costurile din abonamente. Sunt total impotriva. E total aiurea sa fii in mijlocul unei sedinte si sa iti faca telefonul ca “balaorii” ca ai primit un rahat de sms publicitar.

16/09/09 @ 21:53
Comment from: m1ha1 [Visitor]
5 stars

Chiar astazi am primit raspuns de la MCSI. Nu e de competenta lor dupa ce am asteptat o luna raspunsul.

MCSI nu actioneaza in afara tarii. Nu raporteaza autoritatilor din afara tarii, deci e egal cu zero serviciul lor.

In prezent, in Romania nu exista o organizatie care sa ofere protectie impotriva emailurilor nesolicitate.

Oare de ce suntem in top10 ?

17/09/09 @ 01:17
Comment from: nicu [Visitor]  

In SUA au fost si condamnari la inchisoare pentru spam (vezi cazul Jeremy Jaynes) si tot nu au avut nici un impact. Nu sint deloc optimist.

17/09/09 @ 08:43
Comment from: [Member]

@Imago, din pacate cei de la Autoritate au dreptate in privinta asta. Legea nu interzice vinzarea de baze de date cu adrese de email, in cel mai rau caz il poti prinde cu o amenda modica pentu ca nu s-a notificat. (sau ceva de genul asta)

@ m1ha1 - aici vorbeam de spam-uri originate din Romania. Normal ca MCSI nu poate sa actioneze in afara tarii. Cum ar fi sa vina Autoritatea din Congo in domeniul spamului sa te ia pe tine la rost cetatean roman. :-D

17/09/09 @ 10:21
Comment from: gupi [Visitor]

Am primit si eu primul raspuns de la MCSI (oare o fi citit si ei articolul de aici si i-a prins rusinea?)
Mesajul este in primcipiu explicarea depasirii competenteleor (era un mail trimis din exteriorul tarii) dar are o completare foarte interesanta:

Vă informăm că, pentru sesizări în ceea ce privește comunicările comerciale nesolicitate, în curând, se va putea completa un formular on-line de pe site-ul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (www.mcsi.ro), urmând ca în cel mai scurt timp să vă rezolvăm cererile.

Macar si la nivel declarativ e un semn bun.

17/09/09 @ 13:45
Comment from: Musoiu Agota Etelka [Visitor]  
5 stars

Daca primesc email nesolicitat de la un ziar sau web incerc sa dau click pe UNSUBSCRIBE.
Daca nu merge atunci redirectionez la o alta adresa a mea ,special creat pentru ei. looser@africamail.com
Pana acum a functionat si nu ma enervez cu ei.Dar pe spamerii nigerieni care foarte-foarte mult isi doresc sa-mi “dea” cativa milioane de euro, nu le pot directiona in alta parte.Isi schimba adresa daca obsearva ca am inscris la spam.
Nu ma deranjeaza emailul de reclame nesolicitate care se trimit 1 / luna si are optiunea unsubscribe.Chiar ar fii bine sa fie legal sa trimita 1,si daca ma dezabonez ,aici sa actioneze legea ,sa nu primesc urmatoarea reclama.

17/09/09 @ 14:04
Comment from: [Member]

@Gupi - Bravo lor !
S-o vedem implementata ! :-)

17/09/09 @ 15:37
Comment from: cteodor [Visitor]  

@nicu in SUA modelul este opt-out, nu opt-in cum e in legislatia noastra.

Cred ca singura speranta este sa inceapa sa functioneze initiativele private, atat reactive (abuse.ro) cat mai ales preventive, la nivelul marilor ISP-isti.

-t

25/09/09 @ 00:35
Comment from: Mihai [Visitor]
5 stars

Musoiu Agota Etelka: nu inteleg cum faci cu redirectarea catre o alta adresa email. Daca esti amabila, lamureste-ma si pe mine. Eu primesc zeci de SPAM-uri romanesti zilnic (este adevarat, am mai multe adrese email, pentru fiecare domeniu pe care il am).

31/08/12 @ 09:56


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution free blog software