« De ce e bine sa verifici sursa chiar daca vine de la GoogleAccesul la Internet in instanta - proba practica »

Romania - statul de stramb sau cum ANRCTI se transforma in ANC

19/09/08

  11:12:49, by Bogdan, 743 words  
Categories: Stiri - Romania, Legislatie, Drept & Internet, Nume de domenii

Romania - statul de stramb sau cum ANRCTI se transforma in ANC

Punct ro se muta. Nu domeniile, ci administrarea si alocarea lor - acum trec la nou-infiintata Autoritate Nationala pentru Comunicatii. Cum se face noua transformare batjocorind (a doua oara!) in mod grosolan in Romania statul de drept cititi mai jos.

Chestiile de ieri:
Fostul sef al ANRCTI, Georgescu, e demis de primul-ministru. Georgescu contesta decizia la Curtea de Apel. Curtea de Apel ii da dreptate si dispune repunerea in functie.
Guvernul zice - cum sa respectam noi decizia Curtii de Apel ? Da ce, executivul o fi supus justitiei? Nu, mai bine ca sa-l pastram pe noul sef, sa redenumim institutia in Autoritate Nationala pentru Comunicatii, ii mai dam o atributie de fatada si facem cum vrei noi. (chestie decisa ieri seara printr-o, evident, Ordonanta de Urgenta).

Deja-vu
Sfarsitul lui 2006. Seful ANRC, Smeeianu fusese demis de primul ministru. (desi nu a avea voie, dar a dat o ordonanta de urgenta prin care a modificat legea - OUG care a fost respins de Parlament si declarat neconstitutional - dar isi produse efectele).
Smeeianu cistiga printr-o decizie la Inalta Curte de Justitie care dispune repunerea in functie.
Ce face - acelasi Guvern - respecta decizia definitiva si irevocabila a ICCJ ? Nuuu, noi suntem baieti destepti - mai bine il pastram pe noul presedinte (Georgescu), ii mai dam un TI in coada, si transformam ANRC in ANRCTI si vedem noi ce atributii ii dam. Evident, o noua ordonanta de urgenta. Ca de obicei, urgenta nu e reglementarea corecta a noilor domenii (ca s-a stat 6 luni sa se afle exact cu ce se ocupa si inca 6 sa angajeze oameni in noile posturi).

Comentariile mele cinice
Hai sa intelegem clar probleme puse: aici nu discutam despre persoanele implicate, ci despre insistenta guvernului de a face orice pentru a nu respecta decizii judecatoresti care sunt obligatorii a fi respectate.
Asta ne dovedeste mai mult decit oricind ca nu suntem intr-un stat de drept, ci intr-un stat de stramb. Sa vorbim de independenta justitiei ? Despre coruptie ? Pai cum sa o facem cind tatucul lor primul ministru le incalca cu obscenitate. Pai daca primul-ministru o face, noi de ce sa nu o facem ?

Aici discutam despre o institutie, ce ar trebui sa fie independenta de politic, pentru a reglementa domeniul comunicatiilor. Ce independenta e aia in care in lege se zice ca esti numit pe 5 ani si in practica esti revocat poate maine? Cum sa avem noi o piata functionala, respectata de UE sau de orice om cu scaun la fel ? Cum naiba se demonstram ca piata comunicatiilor nu depinde de politic ?

In ultimii 2 ani am discutat cu diversi oameni despre povestea de la finalul lui 2006. Nu oameni mari din conducere, d-astia marunti care chiar fac treaba la institutiile alea. D-astia din domeniu privat. D-astia jurnalisti din ITC. Toti stiau de ce s-a dat decizia, dar putini au fost cei care au au avut curajul sa spuna public cit de mare este imbecilitatea creata. Atunci s-a invocat ca era o problema “politica". Acum ce mai e oameni buni, ca-s amindoi presedintii cu aceleasi simpatii? Credeti ca va fi o pozitie oficiala a cuiva impotriva acestei incalcari nerusinate a principiilor de drept in Romania ? Nu !! Credeti ca vreunul din actorii privati din banii carora se face si se desface ANRC, ANRCTI sau ANCI vor zice ceva ? Nu !! Pai ce, noi nu stim cum merge la noi - maine trebe sa ungem pe altcineva.

Azi citesc la Mediafax ce zice Constantin Tedorescu, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, că Executivul a decis reorganizarea ANRCTI “pentru a exista o singură entitate care gestionează resursele statului în domeniu, respectiv numerotaţia telefonică, spectrul radio, domeniile .ro”.
Domnu’ Teodorescu v-am laudat cind ati avut declaratii curajoase, dar declaratia de ieri insulta inteligenta oricarei persoane care intelege ce se intampla.

Ce sa mai zicem dom’le. Hai sa cautam partea buna a lucrurilor.
A ! da - au intrat domeniile .ro in politica oficiala a guvernului Romaniei. Poate maine merg mai repede. :>

Update 16 00 - Vad ca madame Reading de la Comisia Europeana s-a sesizat si ea cu o scrisoare dura catre autoritatilor romane.

PS : Ma amuza ca deciziile astea luate peste noapte cu OUG-uri ii iau nepregatiti pe toti oamenii care lucreaza acolo. Cum e sa afli a doua zi cind mergi la lucru ca ti se schimba institutia ? :-)) Pina si site-ul e la fel, n-au apucat nici sa dea un comunicat si ei.

PS 2: Mai tineti minte cei 110 000 de RON cheltuiti pe noua identitate vizuala a ANRCTI ? Dupa o luna trebe schimba sigla. Astia da, bani bine folositi !

15 comments

Comment from: andreic [Visitor]  

daca azi sunt condamnat la inchisoare iar miine imi schimb numele, inseamna ca scap de executarea pedepsei?
de ce este permisa o asemenea incalcare a statului de drept, facuta cu nesimtire chiar de o institutie a statului?
nu se poate face chiar nimic?

19/09/08 @ 13:18
Comment from: [Member]

Misto comparatia.
Ba se poate - sa fie dat in judecata de cei care sunt afectati.

19/09/08 @ 13:50
Comment from: andreic [Visitor]  

…si ca sa nu ma trezesc cu cineva care sa replice ca nu e vorba doar de schimbare de titulatura, mai zic asa: nu doar ca-mi schimb numele, dar ma si insor si-mi schimb si culoarea parului si a lentilelor de contact (daca vreti pot sa-mi schimb si domiciliul).

off-topic: pun si aici o problema discutata putin pe blogul lui spinei, si anume faptul ca firma rds blocheaza portul 25, obligind clientii care vor sa foloseasca protocopul smtp pentru a trimite emailuri, sa le trimita doar prin serverele smtp ale rds-ului.
consider ca acest lucru este o flagranta incalcare a art.28 a constitutiei (si nu numai), secretul corespondentei fiind cu nonsalanta si tupeu incalcat.
ce parere aveti?

19/09/08 @ 16:38
Comment from: tamasz [Visitor]  

Raspuns intrebarii lui Adreic.

Sigur ca se poate face ceva, doar vin alegerile.

Daca votezi PSD-PNL-PRM-PC
sa nu mai pui astfel de intrebari.

19/09/08 @ 18:10
Comment from: andreic [Visitor]  

n-am votat si nici n-am sa votez vreodata cu aceasta sleahta de talhari.
nu prea vad insa legatura dintre blocarea portului 25 si respectivele asociatii cetatenesti/banditesti numite partide, ci doar cu constitutia.

19/09/08 @ 18:19
Comment from: [Member]

Va rog fara comentarii de natura politica pe aici…

Andreic,
Pt off-topic
Nu neaparat - ar fi o incalcare a dreptului de corespondenta daca le-ar pastra sau le-ar citi.
Dar unde e topicul, da-mi un link te rog sa inteleg mai exact despre ce e vorba.

19/09/08 @ 18:50
Comment from: andreic [Visitor]  

n-am vrut sa amestec politica, am dat un raspuns doar.

referitor la rds consider ca este o incalcare a dreptului, cata vreme utilizarea serverelor lor de mail este obligatorie pentru a trimite emailuri prin smtp.
iar cata vreme acest lucru este obligatoriu calea spre abuz este creata, clientul neavind nici o alta optiune sau control asupra secretului corespondentei cata vreme utilizeaza un protocol standard pentru a trimite emailuri.
n-as vrea sa insist aici cu privire la cat de simplu si banal este dpdv tehnic sa citesti mesajele email care trec printr-un server de email.
eu personal am pus aceasta problema prima data pe http://spinei.hotnews.ro/net-neutrality-branza-comunism-baubau/absurdistan/20080902
problema a fost semnalata si de altii.
am inteles ca un argument al rds ar fi protectia impotriva virusilor, sau un motiv similar, in sensul ca rds moare de grija clientilor.
tot in numele facerii de bine au inceput marile orori ale omenirii: comunismul si fascismul.
cred ca nu e niciodata prea tarziu pentru a semnala aceste abuzuri si a lupta impotriva lor.

19/09/08 @ 19:13
Comment from: andreic [Visitor]  

scuze pentru continuarea off-topicului: daca rds, in numele cresterii calitatii si vitezei, ar bloca portul 80, obligand toti clientii sa foloseasca un proxy rds, ce ati zice? n-ar fi aceeasi situatie?

o informatie pe care nu am verificat-o este ca accesul la google.com este redirectionat de rds in google.ro, pentru clientii cablelink.
poate confirma/infirma cineva acest lucru?

19/09/08 @ 20:44
Comment from: Adi [Visitor]

@andreic
redirectarea o face Google nu RDS.

Dar nu te obliga sa folosesti .ro, poti schimba astfel:
daca de pe pagina principala de la google.ro dai click pe link-ul care scrie “Go to Google.com". Acel link ( http://www.google.com/ncr ) seteaza un cookie care indica ca preferinta site-ul .com si apoi te trimite mai departe la site-ul principal.
NCR = No Country Redirect

Detalii sunt aici:
http://www.google.com/support/bin/answer.py?answer=873

19/09/08 @ 23:19
Comment from: bran [Visitor]  

Din cate stiam OUG-urile *ar trebui* sa se dea doar in caz de urgenta. Ar trebui cumva sa fie undeva definit ce inseamna *urgenta*. Acest caz din punctul meu de vedere nu s-ar incadra ca si urgenta. Doar parlamentul ar trebui sa poata da legi.

@andreic: situatia cu portu 25 la rds e un pic naspa dar, daca te duci la http://rdslink.ro/admin si te loghezi, este acolo un link de “Deblocare SMTP” si se rezolva. Tot legat de aceasta tema, daca tot vrei “privacy” ar trebui sa folosesti server SMTP cu SSL/TSL si/sau criptarea emailurilor PGP/GPG/Certificat si/sau foloseste webmail over SSL. Dintre toate, cel mai sigur e PGP/GPG.

20/09/08 @ 02:46
Comment from: andreic [Visitor]  

@bran: nu cred ca e normala situatia in care trebuie sa faci demersuri pentru a ti se debloca portul 25.
nu cred ca trebuie sa completez formulare pentru a fi protejat de eventualele abuzuri ce pot fi comise de un isp.
cat despre ‘privacy’… sfatul tau e bun, dar nu cred ca trebuie sa ajungem sa vorbim in soapta prin parcuri pentru a nu fi ascultati.

20/09/08 @ 13:28
Comment from: teekaz [Visitor]  

Dragii mei,

Referitor la nemultumirea lui Dragos Manolea privind incalcarea legii de catre guvernului Romaniei: aloooo !!!! poate nu ati inteles, noi suntem anormali, cei care pretindem sa fim idealisti….

Li se rupe si li se va rupe de idealuri, morala, anticoruptie - ei vor avere, bani, privilegii, grasime, curve, masini multe, ceasuri scumpe, vile, si PUTEREEE…..

Nu inteleg de ce inca ne mai intrebam si cautam dupa aproape 20 de ani fata morgana a politicii romanesti: legile sunt facute ca sa fie, nu ca sa fie respectate…

20/09/08 @ 13:36
Comment from: Xtremist [Visitor]  

In primul rand numirea unui nou sef este ilegala pt ca “reorganizarea” ANCTRI in ANC inseamna automat ca nu se schimba nimic (doar numele), ba mai mult, se mai adauga la patrimoniul ANC si cel al Institutului nu stiu care.
Greseala este in Constitutie care zice ca “daca este necesar” se va da o lege care va reglementa efectele juridice in cazul respingerii unei OUG. Ar trebui automat sa se desfiinteze orice efect juridic.
bleah

22/09/08 @ 11:52
Comment from: Vasile [Visitor]

Fratilor, aceasta institutie, indiferent cum s-ar numi, de la IGC la ANC este in subordinea securitatii statului. Iar directorii se numesc pe criterii politice.

12/11/09 @ 18:53


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution