« Mos Craciun ne aduce securismul cibernetic votat de ParlamentNimic despre securitatea cibernetica »

Protectia datelor personale nu poate sa blocheze depistarea votului multiplu

11/11/14

  09:12:00, by Bogdan, 515 words  
Categories: Anunturi, Pareri personale, Legislatie, Viata privata

Protectia datelor personale nu poate sa blocheze depistarea votului multiplu


Articol publicat pe blogul Privacy.apti.ro

Trei ONG-uri au cerut saptamina trecuta Autoritatii Electorale Permanente “sa verifice toate listele suplimentare pentru indicii de vot multiplu, inclusiv prin compararea lor cu cele permanente.". De asemenea au declarat ca “decizia Biroului Electoral Central de a ingradi accesul la obtinerea de copii dupa listele electorale organizatiilor neguvernamentale si candidatilor independenti este una restrictiva.”

Practic decizia BEC spune ca doar reprezentantii partidelor politice din birourile de votare ale sectiilor de votare - care au depus in prealabil o cerere scrisa prin care dovedesc ca sunt inscrise ca operatori de date cu caracter personal - au voie sa faca copii dupa aceste liste suplimentare, ca si dupa tabelele electorale permanente in conditiile legii 677/2001.

Interpretarea este una eronata din punctul nostru de vedere. In primul rand ca niciuna din legile invocate de decizia BEC nu precizeaza in mod expres ca cineva ar avea dreptul sa faca copii dupa listele electorale (fie ele normale sau suplimentare). Legea 677/2001 privind protectia datelor cu caracter personal nici nu le-ar da un asemenea drept in lipsa unui scop adecvat si precis, si doar pentru satisfacerea unui drept legitim.

In al doilea rand informatiile cu privire la cine a votat, sau care sunt exact persoanele care au votat pe listele suplimentare sunt deosebit de importante pentru orice partid politic si pot fi folosite in scopuri evident eronate. De exemplu, un partid care a “incurajat participarea la vot” poate sa vada daca anumite persoane de pe lista au votat sau nu - inchipuiti-va ce inseamna asta in cazul unei comune relativ mici. In cazul in care unul din partide ar incuraja “turismul electoral” lista suplimentara poate reprezenta un instrument de santaj pentru acele persoane care se stie ca au votat de 2 ori.

facebook-screentshotMai mult, datele personale pot fi folosite in alte scopuri - cum ne arata si postarea anexata de pe Facebook (vezi screenshot in stanga) al unui fost candidat la presedentie intrat in posesia unei astfel de liste si care nu are nicio problema sa posteze online date personale, cu acuze nefondate - in mod vadit ilegal.

In acest conext, opinia noastra este ca regimul listelor electorale si al listelor suplimentare, in contextul aplicarii corecte a legii 677/2001, este ca nimeni nu are voie sa faca copii ale acestor liste, in afara de regimul stabilit prin lege - si anume ca acele informatii se trimit catre Autoritatea electorala permanenta (AEP).

Cu toate acestea, pentru indeplinirea obiectivului unui vot corect si a depistarii infractiunilor legate de votul multiplu, AEP ar putea sa permita accesul tertelor parti (ONG-uri, cetateni interesati, partide, etc.) la aceste date personale, daca prelucrarea este necesară în vederea realizării unui interes legitim al AEP (depistarea votului multiplu) si sunt folosite doar in acest scop. Mai direct spus, legea privind protectia datelor personale nu trebuie sa fie folosita - in mod gresit - pentru a bloca verificari legate de corectitudinea voturilor.

In acest sens AEP ar trebui sa adopte o procedura clara pentru a permite protectia datelor personale in contextului accesului la date, care ar putea fi confirmata de Autoritatea pentru protectia datelor, si care ar putea contine masuri de genul:

Vezi finalul articolului pe http://privacy.apti.ro

2 comments

User ratings
5 star:
 
(1)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
1 rating
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: Visitor [Visitor]
5 stars

Excelent articol!

Mai putin, dupa parerea mea, concluzia din penultimul paragraf.

Potrivit legislatiei, in Romania, pentru depistarea si probarea unei infractiuni se implica (prin autosesizare sau urmare sesizarea cetatenilor/ONG-urilor etc.) autoritatile statului (politie, parchet). Numai aceste organe pot investiga probleme legate de “votul multiplu” si pot efectua acte de cercetare penala. Acestora, AEP este obligata sa le puna la dispozitie toate listele (permanente, suplimentare, urna mobila)- care au, din acel moment, statutul de probe.

Nu cred ca organizatiile neguvernamentale (oricat de bine intentionate sunt) ar trebui sa poata obtine copii dupa respectivele liste, mai ales ca nu pot furniza garantia prelucrarii datelor personale doar in scopul declarat… Si, bineinteles, nu se pot substitui autoritatilor statului.

Si inca ceva: in acest caz (al infractiunilor electorale), “interesul legitim” nu este al AEP, ci al intregii societati, iar relatiile sociale ocrotite sunt cele legate de corectitudinea oricarui proces electoral - care da legitimitate celui ales.

11/11/14 @ 12:19
Comment from: [Member]

Corect, dar si eu am scris si mai sus, dar si in detaliile conditiilor ca *listele nu trebuie copiate*, pentru ca atunci nu mai ai niciun control asupra datelor personale.

In schimb daca accesul ar fi permis doar procurorilor (si in mod logic asa ar trebui sa fie - sunt de acord) ar putea sa apara - din partea diverselor grupuri de interese - alegatii de incercare de ascundere a realitatii. Ori, IMHO, interesul ar fi, sa asiguri si o transparenta a procesului de verificare (la fel ca si la vot unde pot sa participe atit reprezentantii partidelor, dar si al ONG-urilor acreditate).

Atita vreme cat protejeze datele personale si secretul votului - nu vad de ce accesul nu ar fi permis si altora.

11/11/14 @ 14:03


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution