« TVA la comert electronic Modificarea legii 365/2002 privind comertul electronic »

Posta Romana, coduri postale si bazele de date

17/05/06

Permalink 14:06:58, by bogdan, 438 words   Romanian (RO)
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Drept de autor

Posta Romana, coduri postale si bazele de date

Stefan imi atrage atentia asupra unei chestiuni simpatice :
Pe site-ul Postei Romane unde se pun la dispozitie codurile postale care sunt disponibile pentru transmiterile postale, zace la finalul paginii o nota mica si concisa :
" Continutul acestei baze de date este propietatea Postei Romane si nu poate fi reprodus fara acordul scris al Postei Romane."

Afirmatia este ridicola din toate punctele de vedere si nu are decit un foarte mic strop de adevar. Se vede ca juristii de la Posta Romana nu au participat la prea multe cursuri de proprietate intelectuala.

Sa le explicam putim cum sta problema :
Continutul bazei de date de care vorbim este format din coduri postale.
Codurile postale sunt secvente de 6 cifre care identifica in mod unic o anumita locatie pe teritoriul Romaniei.
Singura protectie - dpdv teoretic- pe care ar putea sa o aiba o opera scrisa este prin dreptul de autor. Dar un cod postal nu reprezinta o opera de creatie intelectuala. Ba chiar poate fi considerat o simpla data care este exclusa expres de la protectie.
Sa consideram insa ca un cod postal ar fi protejat prin dreptul de autor. Ar insemna ca nimeni nu are voie sa il reproduca fara acordul titularului drepturilor de autor - adica daca eu vreau sa-l folosesc pe o scrisoare sau pe un forumular web - imi trebuie acordul scris al Postei Romane.
Foarte inteligent !

Bun - deci continutul bazei de date nu este protejat (el este in domeniul public), iar Posta Romana nu are un drept de proprietate ( si nu propietate ! )asupra lui.

Ceea ar putea fi corect, dar numai ca nu este scrisa astfel, - este ca Posta Romana are un drept "sui generis" asupra bazei de date, care consta in " dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza si de a interzice extragerea si/sau reutilizarea totalitatii sau a unei parti substantiale din aceasta, evaluata calitativ sau cantitativ." Care nu stiu daca ar putea fi considerat un "drept de proprietate"...

Atentie - acest drept se refera la baza de date ca un tot unitar si nu la fiecare element continut in baza de date !
In fine - mai multe se pot citi in capitolul VI din Legea dreptului de autor - Drepturile sui-generis ale fabricantilor bazelor de date .

Ar mai fi de discutat daca Posta Romana are efectiv un drept "sui generis" asupra bazei de date respective, de vreme ce respectivele dispozitii au fost adoptate abia in 2004 - iar data crearii bazei de date poate fi una anterioara acestei date...Dar asta o las in seama altcuiva :)

Si eu pot sa pun o nota linga un text din Homer ca este protejat prin drept de autor sau proprietate. Asta nu inseamna ca si este !

Trackback address for this post

Trackback URL (right click and copy shortcut/link location)

9 comments

Comment from: Postasul [Visitor]
PostasulStimate autor si stimati cititori, adevarul este acesta, cred eu: sperietoare pentru cei ce nu stiu. Motivul este simplu si am primit acest raspuns cu alta ocazie, atunci cind am intrebat pe cineva de ce nu trimite informatiile respective, daca tot sint gratuite, intr-un format (.pdf sa zicem) pe adresa de e-mail ? Pentru ca nu mai faci TRAFIC pe acel site ! Asa ca si Posta vrea trafic, sa mai bage si ei un banner, ceva. Condamnabil sau nu ? Greu de spus....
19/05/06 @ 07:27
Comment from: bogdan [Member]
bogdanDom'le Postas, as fi de acord cu tine, daca nu am remarca un lucru :
pe site-ul postei romane nu exista bannere, in afara de serviciile postei sau alte institutii din zona (Muzeul filatelic), deci informatia nu aduce trafic prea util ...

Mai mult - sa remarcam ca si coduripostale.ro si coduripostale.com merg la alte site-uri care ofera... codurile postale din Romania :)
19/05/06 @ 14:48
Comment from: Postasul [Visitor]
PostasulUps ! domnule Bogdan, se pare ca m-a luat gura pe dinainte ! Nu prea ma omor cu acest site si nu l-am vizitat cu atentie dar eu am precizat ca acel raspuns mi-a fost dat de altcineva, in alte conditii si am zis eu ca se aplica universal. Oricum, sper ca sunteti de acord ca de obicei acesta e motivul. Cit despre ``dreptul de autor`` al lor...sa fim noi sanatosi si sa aiba ei juristi adevarati. E clar ca e pus la plesneala, cine crede bine, cine nu, nu. Pe de alta parte, sa luam cazul agendei de telefon de la Romtelecom: ei s-au chinuit sa faca o agenda (2volume) iar altii au facut un programel tocmai bun de stors bani. Ei ? Daca se intimpla si aici? Nu le iau apararea dar ii inteleg. Dupa cum am mai zis, noi sa fim sanatosi. Cita vreme intru pe site si vad ce cod vreau, ii pup dulce. Cu bine.
19/05/06 @ 21:14
Comment from: Valentin [Visitor] Email
ValentinExtragerea repetata a bazelor de date de pe paginialbe.ro si pa.ro apartinand firmei Pagini Aurii SA si publicarea lor de catre XYZ SRL (moderat - nu e clar ca acestei firme apartin aceste site-uri)pe site-urile totalfirme.ro si carte-telefoane.info este legala?
Interfata de cautare pare si ea asemanatoare.
Vad aceleasi erori si la unii si la altii si nu cred ca Pagini Aurii e cel care copie .... daaaa ... mai stii?
02/06/08 @ 22:16
Comment from: bogdan [Member]
bogdanValentin,
S-ar putea sa nu fie, depinde de circumstantele cazului - protectia asupra bazelor de date exista doar daca exista originalitate in crearea si mentinerea bazei de date, nu doar daca ofer o lista alfabetica..
Deci.. e discutabil. (in ceea ce priveste compania mentionata de tine, ea a fost moderata pentru ca nu exista nici o dovada ca site-urile mentionate apartin ei).
25/08/08 @ 12:35
Comment from: Newman [Visitor]
Newman"Bun - deci continutul bazei de date nu este protejat (el este in domeniul public)" de unde gogomania asta cu domeniul public?
19/09/08 @ 14:30
Comment from: bogdan [Member]
bogdanDeci domnule Newman, din pct dvs de vedere, unde intra din punct de vedere al dreptului de autor - un cod de 6 cifre ? Opera artistica, muzicala ?
19/09/08 @ 14:40
Comment from: Newman [Visitor] Email
NewmanBaza de date de care vorbesti este inregistrata la OSIM, verifica acolo inainte sa spui tot felul de prostiute, asa ca "domeniu public" wtf
19/09/08 @ 20:03
Comment from: CM [Visitor]
CMCodurile postale au fost create de posta romana si sunt necesare pentru functionarea postei romane drept urmare au drepturi de autor.
10/03/13 @ 19:46
Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Gpec Summit 2014


Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

XML Feeds

Search

November 2014
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc

Licenta Creative Commons BY-SA 3.0 Romania

Licenţa Creative Commons
Blogul Legi-internet.ro de Bogdan Manolea este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire - Distribuire-în-condiţii-identice 3.0 România .

Who's Online?

  • Guest Users: 16
powered by b2evolution