« Google vs. Autoritatea de Protectia Datelor din SpaniaIncidente de securitate in Romania: Liniste, sa nu afle nimeni! E mai bine pentru securitatea datelor voastre!! »

Plagiatul si anarhia

21/05/13

  20:36:00, by Bogdan, 829 words  
Categories: Anunturi, Legislatie, Jurisprudenta, Drept de autor

Plagiatul si anarhia

Exact acum 1 an am fost invitat intr-un panel pe teme de proprietate intelectuala la o conferinta legata de cybercrime unde majoritatea participantilor erau din zona de law enforcement (adica politisti si procurori). Dupa ce m-am convins ca organizatorii erau siguri ca doresc ca eu sa fiu acolo (pentru ca eu vorbesc pe tema asta mai degraba de continut deschis si licente Creative Commons) am zis ca daca m-au invitat, atunci sa profit.

Am venit sa va provoc!

Exact asa mi-am inceput discursul dupa care le-am zis ca, in opinia mea, pedepsele penale pentru incalcarea drepturilor de autor sunt gresite. Si le-am continuat pe linia unui articol (zic eu bine scris) de Joe de la EDRi

În Comunicarea Comisiei Europene referitoare la implementarea Directivei privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectualăse arată că încălcările drepturilor de proprietate intelectuală în spațiul digital sunt omniprezente. Omniprezent înseamnă pretutindeni și întotdeauna. Atunci când o persoană încalcă legea, acea persoană are o problemă. Atunci când societatea încalcă legea, atunci este legea cea care are o problemă.

Am ajuns în această situație pentru că politicile existente au eșuat. La fiecare câțiva ani elaborăm politici represive pentru felul în care arătau lucrurile cu doi ani în urmă(…).

Și dupa ce am continuat pe aceleași idei, de la un moment dat ziceam ca o sa-mi ia microfonul, le-am zis - aici se incheie partea anarhica a discursului meu. :D (s-a ris si in sala, deci macar citiva au priceput gluma).

Teoria ferestrelor sparte

Dar atunci daca vedem ca actualele politici represive nu functioneaza, sa incercam altceva. Si le-am zis sa ne gindim la teoria ferestrelor sparte. (teorie criminologica care zice ca pastrarea curateniei si pedepsirea contraventiillor minor intr-un cartier duce la evitarea escaladarii in savirsirea de infractiuni mai serioase)

Explicat mai empiric:

Sa zicem ca in fiecare zi treci pe jos pe o anumita strada. La un moment dat, observi un geam spart. E neobisnuit, dar mergi mai departe. A doua zi nimeni nu l-a inlocuit. A treia zi la fel. Peste o luna, geamul ramane acolo, spart. E de asteptat ca, in curand cineva sa intre in casa probabil parasita si, de ce nu, sa mai sparga inca un geam.

Si apoi o sa se scrie cu graffitti si o sa intre oameni care sa o locuiasca ilegal, etc. etc.

Plagiatul

Apoi am zis - ce ar fi sa aplicam teoria ferestrelor sparte pentru legislatia drepturilor de autor. Care este incalcarea marunta, de o importanta sociala redusa, dar foarte frecventa pe care toata lumea (sau, ma rog, aproape toata lumea) o practica incepind din scoala? Plagiatul. :>

Si apoi am facut o paralela intre cazul Zu Guttenberg din Germania si cazul Mang din Romania. (apropo, ati mai auzit ceva de el?)

Aminteam ca in cazul din Germania, procuratura s-a autosesizat, dar la noi nu (si am intrebat, retoric, de ce).

Plagiatul lui Ponta

Peste un an de zile, vad motivarea procurorilor din NUP-ul dat plagiatului lui Ponta si doua aspecte imi sar in ochi (pe linga faptul ca si in acest caz procurorii NU s-au autosesizat):

  1. Domnul Ponta nici macar nu a fost audiat in acest caz. (dupa cum rezulta din Rezolutie) Procurorul nu a crezut ca este important sa audiez chiar invinuitul. Probabil era deja convins
  2. Fapta nu exista. Poate ca fapta nu avea pericolul social al unei infractiuni. Probabil ca a facut-o din greseala (adica nu stia normele deontologice academice ale citarii corecte intr-o lucrare de doctorat). Dar nu poti sa spui negru pe alb ca fapta nu exista, cind toata lumea cu acces la Internet poate sa vada pagini intregi reproduse din alta parte. Cind vezi cum sunt copiate identic semne de punctuatie, conjunctii, prepozitii sau formulari pur nejuridice.

Deci legea nu distinge cu privire la dimensiunea reproducerii din opera respectiva si nici nu specifica locul amplasarii mentiunii cu privire la sursa.

Asta zice procurorul. Concluzia logica este una singura - daca ai o opera cu o structura diferita, poti sa copiezi integral textul din alte parti. Doar sa pui o bibliografie imensa la final. Este permis.

Concluzie

Va mai aduceti aminte ca am vorbit de cazul Zu Guttenberg? Acolo procurorii au gasit 23 de situatii unde ar fi fost incalcata legea (deci NU fapta nu exista), dar s-a considerat ca paguba financiara a fost minima (si deci nenea Guttenberg a platit voluntar o donatie de 20 000 de euro catre un ONG si a scapat fara cazier.)

In schimb decizia procurorului roman anuleaza orice argument logic (ca de cele juridice, ce sa mai zicem) si face iluzorie orice discutie serioasa despre plagiate, referate sau integritate academica. Am mai facut prezentari despre notiunile de baza din legea dreptului de autor, inclusiv catre elevi sau studenti, dar ma intreb daca nu cumva sunt de fapt doar un dezinformator notoriu.

Ca sa nu fiu, vad doar doua solutii logice:

  1. o initiativa legislativa de a scoate plagiatul din legea romana (art 141 din legea 8/1996). Cel putin pedeapsa penala
  2. o initiativa legislativa ca in cazul in care un premier este invinuit, atunci interpretarea legilor se schimba.

8 comments

User ratings
5 star:
 
(1)
4 star:
 
(2)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
3 ratings
Average user rating:
4.3 stars
(4.3)
Comment from: varsator [Visitor]

Cred ca ati scris pe dos definitia de la teoria ferestrelor sparte. Ar putea fi “duce la prevenirea savirsirii de infractiuni mai serioase” ?

22/05/13 @ 10:58
Comment from: Jalobeanu Mihai [Visitor]
4 stars

O mică completare privind cazul Gutenberg: acolo universitatea i-a retras titlul de doctor împricinatului și chiar la “descalificat” si pe profesorul îndrumător al doctoratului.
La noi, comisia de Etică a Universității în care s-a susținut doctoratul, după îndelungi dezbateri, a decis categoric că teza constituie un plagiat, și s-a transmis (în septembrie trecut) concluzia către ministerul Educației, cerând ca să ia măsurile ce se impuneau, adică retragerea titlului (titlu de doctor, la noi, este acordat de minister, nu de universitatea unde s-a făcut; chestie rămasă ca pe vremuri când avizul esential era dar de comitetul PCR). D-na Andronescu n-a făcut nimic, n-a răspuns decât verbal, după o lună, cum că în politică … Iar apoi s-a găsit și o comisie care să declare că nu s-a plagiat. Probabil procuratura ‘știa doar de acel verdict’ :-)
Cred că destul de mulți profesori ar vota inițiativa legislativă nr. 1, din moment ce “adu-mi tu ceva de pe net ca să-ti pot da nota de trecere” a ajuns ceva comun…
E jalnic.

22/05/13 @ 16:07
Comment from: [Member]

@varsator - Asa este, am corectat

@Jalobeanu Mihai - asa este. Ba mai mult la noi s-au facut vreo 4 comisii cu solutii diverse - http://ro.wikipedia.org/wiki/Cazul_plagiatului_din_teza_de_doctorat_a_lui_Victor_Ponta

22/05/13 @ 20:46
Comment from: punk [Visitor]

Nu trebuie să confundăm plagiatul cu încălcarea drepturilor de autor, sunt două chestiuni distincte.

Plagiatul e o formă de fraudă chiar într-o societate unde nu există drepturi de autor. Dacă eu predau o teză de doctorat făcută de altcineva, pe care îl plătesc și-mi “cesionează drepturile", frauda intelectuală rămâne: îmi arog un merit, o competență care nu îmi aparține și pe baza căreia obțin recunoaștere socială și științifică.

Câtă vreme autorul din care Ponta a copiat cel mai mult susține că “nu consideră ca a fost prejudiciat", atunci problema dreptului de autor a căzut și fapta pe drept NU EXISTĂ. Articolul 141 în mod evident nu se referă la plagiat ci la dreptul de autor, de exemplu furtul unui manuscris înainte de tipar. Dacă manuscrisul e cu dedicație pentru loaza, atunci “Ponta” este numele “decis de autor". Art 141 nu se aplică dar plagiatul rămâne.

Pe partea de prevenție socială, ferestrele sparte sunt profesorii care închid ochii la copiat, programa imbecilă care-i răsplătește pe cei care copiază, etc. Poliția nu se ocupă cu așa ceva, ei acționează la ordin politic când vre-un ambasador american sau emisar EU se mai rățoiește la noi că prea le dăm puțini bani pe softurile și muzica pe care ne-o furnizează. Tinerii “formați” la scoala fraudei nu lovesc rețeaua DC++ ci bancomatele vestice și bugetele publice.

23/05/13 @ 00:11
Comment from: neagrigore [Visitor]
5 stars

Eu am o curiozitate. De ce nu a luat nimeni la puricat toate doctoratele coordonatorului lui Ponta? Pentru că e la fel de vinovat ca şi Victor.

23/05/13 @ 09:46
Comment from: tiberiu socaciu [Visitor]

in romania, cand esti acuzat de plagiat, te aperi cu drepturile de autor (tov. che gargara s-a aparat cu faptul ca editura care a scos cartea si autorul cartii au zis ca nu au nimic de obiectat).

hai sa nu confundam drepturile de autor cu plagiarismul din zona academica.

locul drepturilor de autor este in tranzactii, judecatorii, birouri de mediere etc. locul plagiatelor este in interiorul zidurilor care delimiteaza o scoala (desi, nea ferdinand zicea altceva).

t. socaciu

25/05/13 @ 19:55
Comment from: Andra [Visitor]  

“Aminteam ca in cazul din Germania, procuratura s-a autosesizat, dar la noi nu (si am intrebat, retoric, de ce)”
Foarte frustranta senzatia pe care o ai cand pui astfel de intrebare la o sala plina de politisti si procurari si nu ramane decat ‘o intrebare retorica’

21/06/13 @ 19:23
Comment from: M.0. [Visitor]  
4 stars

Domnilor,
am realizat un compendiu pe un subiect sportiv, am folosit grafica ilustrativa din multe carti de specialitate, multa dar de fiecare data am citat sursa + la termninarea capitolului am redat o lista bibliografica extinsa; nu am copiat text din bibliografie ci am comentat, cu cuvintele mele, idei din diversi autori[la fel evocandu-i, fara a deveni desuet].
Sunt marcat, mereu, de faptul ca ceea ce-am facut eu este un furt si deci imoral si imi pun intrebarea :: expresia ‘cartile se scriu din carti’ [incepand cu prima / Biblia], poate fi o scuza ca si eu am procedat asa ? Practic, am plagiat sau nu …? Am voie s-o public fara a aunge la ‘cremenal’…?

02/11/13 @ 10:49


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

July 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blogging tool