« Ce credem despre copyright ?Si ce-am mai aflat despre probe electronice .. »

P2P - cit de (i)legal este ?

26/05/06

  17:41:18, by Bogdan, 1714 words  
Categories: Stiri - Romania, Articole / Studii / Rapoarte, Pareri personale, Drept de autor

P2P - cit de (i)legal este ?

Am participat zilele trecuta la un seminar organizat de Institutul National al Magistraturii pe tema criminalitatii informatice. Am fost si prezentator, dar am fost si participant pentru ca au fost prezentari interesante de la eBay, Visa sau USSS pe teme legate de fraude informatice si criminalitate infromatica. Pe de alta parte e intotdeauna foarte interesant sa vorbesti cu alti procurori si judecatori (adica participantii la curs) care sunt interesati de acest domeniu.

Insa pentru ca a fost o prezentare a ROACT legata si de drept de autor , s-a ajuns si la discutii legate de sistemele actuale de file-sharing, legislatia romana, dar si recentul caz de la Iasi, care a implicat pentru prima data in Romania investigarea unor utilizatori de programe p2p.
Asta si pentru ca mi-a adus aminte de un articol planificat si inca nescris referitor la programele p2p in sine si legalitatea lor. (adica vroiam sa demonstrez legalitatea lor).

In fine - discutia s-a purtat in jurul articolului 139^8 din legea dreptului de autor(versiunea care este in vigoare astazi pentru ca modificarile din OUG 123/2005 vor fi probabil modificate prin legea de adoptare din Parlament)

Art. 139^8
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 40.000 lei (RON) punerea la dispozitie publicului, inclusiv prin Internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtatoare de drepturi conexe sau de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

In fine, discutiile ma determina sa fac insemnarile de mai jos (opiniile sunt personale, nu concluziile discutiei - pentru ca pur si simplu nu am dorit sa tragem niste concluzii):


a) Programele P2P
- eu nu cred ca un program de tip p2p ar trebui sa fie considerat ilegal. Atita vreme cit si 0.1% din folosirea lui este una legala (ca sa nu mai vorbim despre avantajele aduse in retea si dpdv al libertatii de exprimare) inchiderea unui astfel de program pe motiv ca ar trebui sa fie facut mai restrins pentru a nu permite incalcarea legii dreptului de autor - mi se pare exagerata. In curind vom ajunge in extrema cealalta si vom considera ilegale si programele care sunt folosite in 0.01% din cazuri in scopuri ilegale. Parca vad ca si FTP-ul e pus pe lista neagra. Si nu vorbesc doar ca sa ma aflu in treaba. Cazul Naspter e de mult citat in domeniu (desi aici era vorba de o baza de date centrala si deci decizia era corecta), insa avem mai de curind cazul Grokster in care decizia Curtii Supreme a SUA pune o bariera serioasa in calea legalitatii unor asemenea programe. Mai mult, in recenta versiune a legii dreptului de autor votata de Senatul din Franta se include dreptul de a tine responsabil un producator de soft, daca software-ul produs de acesta a fost utilizat pentru piraterie, ceea ce e de-a dreptul ridicol in cazul softurilor de tip open-source.
Pe de alta parte Curtea Suprema din Olanda a considerat ca Kazaa nu ofera un serviciu ilegal.
Conform legii romane - un program ilegal ar fi unul din cele stipulate de art 46 din legea 161/2003. Este clar ca nu ne incadram in definitia respectiva.
Poate fi creatorului unui astfel de program complice sau instigator (Vezi Cod Penal art 23-31) al unora din infractiunile prevazute de legea dreptului de autor ? Greu de crezut.

b) Cei ce descarca produse protejate de drept de autor. Intr-un mod care poate parea ciudat pentru unii legea vorbeste numai de punerea la dispozitie publicului si nu si de descarcarea din aceasta retea publica. Eu as interpreta aceasta dispozitie in sensul in care cel care face download nu ar intra in acest articol. Aceasta nu inseamna ca titularii dreptului de autor nu il pot chema pentru despagubiri cf dreptului comun in materie, sau sa se retina vreo alta infractiunea prevazuta de legea dreptului de autor ( vezi art 140 lg. 8/1996)

c) Cei ce pun la dispozitie opere protejate de drept de autor.
Nota : Aici vorbesc, evident de cei ce pun spre download opere protejate de drept de autor fara acordul titularilor. In cazul in care opere puse spre "share" sunt doar opere sub licente de tip Creative Commons, freeware, GPL sau altele identice ori chiar opere din domeniul public - evident problema nici nu se mai pune. Ar mai trebuie mentionat ca in anumite programe de tip p2p este obligatoriu sa pui in comun anumite resurse pentru a beneficia de accesul la celelalte resurse ale utilizatorilor.
In acest caz art 139^8 este foarte clar si cel ce face acest lucru comite o infractiune.
Dar aici intervine o alte discutie, legata de unul din elementele constitutive oricarei infractiuni : pericolul social ( vezi art 18^1 Cod penal)

" Art. 18^1. - Nu constituie infractiune fapta prevãzutã de legea penalã, dacã prin atingerea minimã adusã uneia din valorile apãrate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsitã în mod vãdit de importantã, nuprezintã gradul de pericol social al unei infractiuni.
La stabilirea în concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de sãvârsire a faptei, de scopul urmãrit, de împrejurãrile în care fapta a fost comisã, de urmarea produsã sau care s-ar fi pututproduce, precum si de persoana si conduita fãptuitorului.
În cazul faptelor prevãzute în prezentul articol, procurorul sau instanta aplicã una din sanctiunile cu caracter administrativ prevãzute de art. 91. "

In situatia in care se constata ca o anumita infractiune nu are pericol social (de ex. la cineva care fura o rosie), se poate decide sa nu se aplice o pedeapsa penala.
In cazul nostru au fost discutii la intilnirea de care spuneam legat de pericolul social al punerii la dispozitie cu titlu gratuit al unui numar mic de opere. Una din opiniile exprimate considera ca legiuitorul ar fi trebui sa impuna o limita minima - fie dpdv al prejudiciului ori al numarului de opere partajate.
Unii dintre cei prezenti au considerat ca in cazul unui numar mic de opere, probabil chiar procurorul ar propune solutia de neincepere a urmaririi penale - pentru ca nu exista pericol social.
O alte opinie a considerat ca este rolul instantei - ca un arbitru independent- sa decida asupra acestui lucru. Si chiar daca legiuitorul a prevazut o fapta ca fiind infractiune, judecatorul poate considera - luind in calcul elementele concrete ale cazului - ca nu exista un pericol social si, deci, o pedeapsa penala nu se impune.
Trebuie sa precizez ca sunt de acord cu ultima opinie exprimata, dar in acelasi timp trebuie sa remarcam ca existenta unei infractiuni care se intimpla pe scara larga (pentru ca sa fim seriosi - utilizarea retelelor de tip p2p e un fenomen larg raspindit printre utilizatorii din Internet, si nu numai din Romania) poate duce deseori la sicanari ori "fabricarea unor dosare penale" avind in spate cu totul alte motivatii. Ba am vazut ca in SUA s-au adus astfel de procese si unor persoane absolut nevinovate - doar pentru ca asa s-au obtinut adresele de IP.

In fine - cred ca p2p este de fapt o chestiune care pune serios sub semnul intrebarii sistemul actual cu privire la dreptul de autor si cum il percep oamenii. Pentru ca nu vorbim de un caz izolat, ci de milioane de persoane de pe intreaga planeta- iar cifrele continua sa creasca. Iar a rezolva aceasta chestiuni prin incriminarea penala a utilizatorilor de p2p e doar o reactie care va atita focul si nicidecum o solutie.

d) cei ce administreaza hub-urile
I-am considerat ca o categorie speciala pentru ca am vazut ca in ultima vreme - cel putin in anumite hub-uri- isi rezerva dreptul de a nu pune nici o resursa in comun - ca un fel de rasplata pentru ca administreaza hub-ul. Ca atare - nu li se aplica prevederile art 139^8.
Si aici, am putea sa discutam daca ei ar putea fi considerati complice sau instigator (Vezi Cod Penal art 23-31) al unora din infractiunile prevazute de legea dreptului de autor .
Opinia mea personala este ca ar fi destul de greu sa demonstrezi acest lucru, atita vreme cit, de obicei, regulile hub-ului precizeaza in mod explicit ca nu gazduiesc fisiere si ca fiecare utilizator este responsabil de ceea ce pune in comun.
Instigarea insa poate sa vina si daca alte actiuni ale acestor administratori ar putea fi considera ca instigare la infractiunea prevazuta la 139^8 ( reclama prin care se anunta ca se pot gasi pe hub noi filme de la Holywood sau un anume film care e protejat de drept de autor, descrierea hub-ului pe care sunt identificate categorii de opere protejate,etc. )

Sigur, toate aceste probleme ar merita o analiza si discutie mai atenta decit acest articol, cuprinzind inclusiv aspecte sociale ale fenomenului. Eu - oricum vad ca am scris mai mult decit mi-am propus initial si inca nu mi-am epuizat ideile. :D

O sa inchei insa cu ce a postat chiar azi Dragos pe lista de discutii legi-internet pentru ca mi se pare relevant pentru discutiile actuale :

Cum sta treaba cu proprietatea intelectuala (in 3 citate):

1. "Daca acum trei ani depaseam doar Albania, acum sintem pe primul loc in Europa de Est la Internet in banda larga. Numarul de conexiuni s-a dublat anul trecut, ceea ce ne plaseaza deja peste media ultimelor zece tari intrate in UE. Unul dintre principalele motive a fost expansiunea retelelor de cartier." sursa: http://biz.hotnews.ro/articol_48963-Internetul-ne-a-intrat-in-Europa.htm

2. Dan Ionita, specialist IT la IGP: "Sistemele pe baza carora se creeaza retele de cartier (hub-uri) sunt un mediu propice pentru comiterea infractiunilor in acest domeniu. Te poti trezi oricand cu cineva la usa, politist, procuror, cu un mandat de perchezitie in mana, si sa-ti ia calculatorul la puricat si sa-ti faca dosar penal. Exista cadru legal pentru asa ceva." sursa: http://www.juridice.ro/index.php?subaction=showfull&id=1148594540&archive=&start\ _from=&ucat=5&

3. Concluzia: " Construim o tehnologie ce preia magia Kodak, o mixează cu imagini în mişcare şi cu sunete, adaugă spaţiu pentru comentarii şi oportunitatea de a răspândi larg această creativitate. Pe urmă redactăm legea ce interzice această tehnologie." - LAWRENCE LESSIG, FREE CULTURE, p 47
http://www.cartea.info/revista/editura.php?file=free/2copisti.html
Trad - www.cartea.info

41 comments

User ratings
5 star:
 
(2)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(1)
1 star:
 
(0)
3 ratings
Average user rating:
4.0 stars
(4.0)
Comment from: Tudor Vaida [Visitor]

Care e parerea ta, Bugdan, vis-a-vis de cazul unui grup de prieteni care folosesc un server FTP/p2p/etc privat, la care accesul se face cu utilizator/parola.

Este el “punerea la dispozitia publicului"? Daca nu in toate cazurile, exista vreun cuantum oficial/neoficial referitor la numarul de persoane de la care prietenii devin “public"?

26/05/06 @ 22:49
Comment from: [Member]

Parerea mea este ca un spatiu privat nu va intra in scopul acestei infractiuni ( apropo, am discutat si daca un hub de DC de ex intra in ” astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual". Raspunsul poate fi pozitiv, chiar daca practic iti trebuie acces la net si un soft + adresa hubului).
Dar faptul ca un spatiu privat nu intra in aceasta categorie, nu inseamna ca titularii dreptului de autor nu te pot da in judecata pe dreptul comun sau chiar alte infractiuni prevazute de legea 8/1996 - vezi
Art. 142. — Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 700.000 lei la 7 milioane lei, daca nu constituie o infractiune mai grava, fapta persoanei care, fara a avea consimtamantul titularului drepturilor recunoscute prin prezenta lege:
a) reproduce integral sau partial o opera;
etc
http://www.legi-internet.ro/index.php?id=63#154
Numai ca va fi si destul de greu de dovedit.

In ceea ce priveste limita intre public si nepublic - ea practic ramine la interpretarea judecatorului. Putem sa ne inspiram partial din definitia unei “fapte savirsite in public” din codul penal :
Faptã sãvârsitã în public
Art. 152. - Fapta se considerã sãvârsitã “în public” atunci când a fost comisã:
a) într-un loc care prin natura sau destinatia lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacã nu este prezentã nici o persoanã;
b) în orice alt loc accesibil publicului, dacã sunt de fatã douã sau mai multe persoane;
c) în loc neaccesibil publicului, cu intentia însã ca fapta sã fie auzitã sau vãzutã si dacã acest rezultat s-a produs fatã de douã sau mai multe persoane;
d) într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane, cu exceptia reuniunilor care pot fi considerate cã au caracter de familie, datoritã naturii relatiilor dintre persoanele participante;
e) prin orice mijloace cu privire la care fãptuitorul si-a dat seama cã fapta ar putea ajunge la cunostinta publicului.

Dar nu cred ca putem sa consideram o echivalenta intre “fapta savirsita in public” si “punerea la dispozitia publicului” .

Pentru a fi 100% safe trebuie sa te incadrezi intr-una din exceptiile prevazute de legea dreptului de autor, probabil art 34 - http://www.legi-internet.ro/index.php?id=63#138

Art 34 Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul prezentei legi, reproducerea unei opere, cu exceptia partiturilor muzicale, fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina utilizarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor ori pe titularul drepturilor de utilizare.

Iar aici ajungem la definitia “cercului normal al unei familii", care in jurisprudenta romana e mai putin explicat, dar putem gasi ceva echivalente in alte jurisdictii similare (Franta in special).

Na, ca am raspuns o tona si tot n-am dat un raspuns concret.. Eh, juristii astia :-D

26/05/06 @ 23:16
Comment from: alin [Visitor]

:-D
Daca pot sa intervin si eu in discutie, as zice ca raspunsul e urmatorul:
- daca accesul la server este posibil pentru orice “prieten” care se inregistreaza/da un semn admin-ului de server, atunci nu mai putem vorbi despre copie privata si sharing legal (in conditiile in care sunt puse la comun materiale sub drept de autor, fara permisiune)
- daca accesul este posibil doar unui anumit cerc de prieteni, care se cunosc intre ei si nu accepta pe oricine, din afara, atunci lucrurile sunt simple. nu e nici o infractiune.

28/05/06 @ 12:07
Comment from: Adi [Visitor]

M-ar interesa si pe mine daca se poate sa imi spuneti in ce cazuri si cum este posibil ca “reproducerea […] sa nu il prejudicieze pe autor ori pe titularul drepturilor de utilizare.", asta in contextul detinerii unei reproduceri pentru uz personal (si nu in cazul comercializarii). Din cite stiu eu, detinatorii de drepturi considera prejudiciu inclusiv copierea unei casete video sau al unui DVD pentru backup. Multumesc mult !

29/05/06 @ 00:59
Comment from: [Member]

Legea dreptului de autor prevede anumite exceptii - http://www.legi-internet.ro/index.php?id=63#138

Daca te incadrezi in una din ele (eu am citat mai sus art 34), atunci nu ai nici o probleme.

Nu conteaza neaparat ce cred detinatorii de drepturi, ci de ce zice legea.

29/05/06 @ 12:47
Comment from: Ionut Stoica [Visitor]

Normal ca un program P2P nu trebuie considerat ilegal.
Daca ar trebui sa fie considerat ilegal atunci ar trebui ca si cutitele sa fie considerate ilegale (fie ele de paine)intrucat pot servi unor intentii criminale.
Tot astfel, armele de foc interzise intrucat sunt destinate explicit uciderii - deci pot servi unei infractiuni (crima) - samd. (Bombe, avioane, etc)
De ce ar fi drepturile de autor mai importante si mai motivante decat viata unor oameni ? Pe scurt: sa se interzica p2p atunci cand vor fi interzise armele - iar Al-Quaeda au aratat ca si niste avioane de pasageri pot fi folosite ca arme…deci…:D

29/05/06 @ 14:04
Comment from: GigiKent [Visitor]

Sa luam ca exemplu o fapta criminala. Cineva distribuie droguri: o poate face pe strada, intr-un liceu, discoteca etc. Cum oprim vanzarea de droguri? Ce ne facem? A, stiu! Nu mai dam voie nimanui sa faca schimb de “lucruri dubioase” in locuri publice. Si daca are loc o astfel de infractiune imediat se face rost de mandat de perchezitie.

29/05/06 @ 20:24
Comment from: Ajustator [Visitor]

As comenta urmatoarea fraza:
“Cei ce descarca produse protejate de drept de autor. Intr-un mod care poate parea ciudat pentru unii legea vorbeste numai de punerea la dispozitie publicului si nu si de descarcarea din aceasta retea publica. Eu as interpreta aceasta dispozitie in sensul in care cel care face download nu ar intra in acest articol. Aceasta nu inseamna ca titularii dreptului de autor nu il pot chema pentru despagubiri cf dreptului comun in materie, sau sa se retina vreo alta infractiunea prevazuta de legea dreptului de autor ( vezi art 140 lg. 8/1996)”

Nu pot fi de acord ca cei care descarca pot fi incadrati la art. 140. Asta pentru ca exista Art. 34. - (1) care spune: “Nu constituie o încălcare a dreptului de autor, în sensul prezentei legi, reproducerea unei opere, cu excepţia partiturilor muzicale, fără consimţământul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu condiţia ca opera să fi fost adusă anterior la cunoştinţă publică, iar reproducerea să nu contravină utilizării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor ori pe titularul drepturilor de utilizare. “

Prin urmare copia privata ramane protejata de lege. Putem avea un playlist pe calculator fara sa ne fie frica de mandate, politie, procuror si restul.

31/05/06 @ 14:06
Comment from: Ajustator [Visitor]

uuups…era citat si mai sus…oricum intaresc opinia ca simpla reproducere acasa nu constituie nici contraventie nici infractiune.

31/05/06 @ 14:08
Comment from: Sleek [Visitor]

[1984]
Sony Corp v. Universal City Studios also known as the ‘Betamax case’ is heared. The United States Supreme Court found that the making of individual copies of complete television shows for home use is considered fair use and that the manufacture of devices, such as Betamax or VCRs to facilitate that is legal. Today this court case is still being used to justify the use of DVD copying software and P2P networks

04/06/06 @ 18:11
Comment from: Danny [Visitor]

Problema se pune in sensul in care continutul articlului 34,practic o exceptie de la Lege, anuleaza prevederile art.140 pentru cei care de exemplu detin pe un calc. personal, dar nu pun la dispozitia publicului, progame sau opere sub incidenta legii privind protectia dreptului de autor…Adica mai pe scurt: daca are pe hard sau pe DVD-uri de backup astfel de opere, se incadreaza in exceptia de la articolul 34 sau nu? Practic sunt pentru uz personal si nu le punbe la dispozitia nimanui.Poate fi acuzata procurarea si detinerea acestora si nu neaparat reproducerea lor(la care se refera art. 34)?

05/06/06 @ 01:08
Comment from: [Member]

Din punctul meu de vedere, daca ai niste opere pe hard si nu le faci public in nici un fel - te incadrezi in exceptia de la art 34.
Daca nu - am intra in ridicol cautind originalul dupa care s-a facut copia…
Augustin a punctat bine pe lista legi-internet cum s-a considerat acest lucru in Franta :
jurisprudenta a decis ca detinerea de cd-uri si dvduri copiate tine de
asa-zisul drept la copie privata. inspeta, jandarmeria a gasit in casa unui
student vreo 400 de discuri copiate de pe surse originale proprii sau
imprumutate sau de pe internet. utilizarea filmelor se facea in cerc
familial sau prin imprumut la prieteni, deci ambele conditii puse de legea
franceza pentru a putea opune aceasta exceptie titularilor de drepturi nu au
fost respectate. si totusi, instanta l-a achitat.”

05/06/06 @ 14:54
Comment from: Danny [Visitor]

Parerea mea ca primul caz de genul acesta cu care o sa se riste (daca o sa se riste) vreun procuror sa intre in instanta va face valuri destul de mari…nu cred totusi ca se va ajunge pana acolo doar pentru a demonstra UE ca noi suntem mai catolici decat Papa (francezii..in speta de fata)..desi mai stiti…doar traim in Romnania…

05/06/06 @ 17:32
Comment from: piratscan [Visitor]

procesul penal poate fi dublat de unul sau mai multe procese civile.atunci cred ca datele se complica mult,si vor deveni foarte importante amanuntele circumstantelor.
nu sunt pentru acuzarea copiilor,dar sunt pentru intimidarea si educarea lor.fenomenul va avea implicatii mai mari decat banuim,mai devreme sau mai tarziu.

20/06/06 @ 03:43
Comment from: [Member]

Deocamdata m-am referit la situatia penala, pentru ca aici au intervenit cauzele si discutiile. Nu cunosc de nici un proces civil in domeniu, dar cred ca ar fi interesat de aflat despre ele.
Nu cred ca o sanctiune penala poate duce la intimidare si educare atita vreme cit actiunea este realizata de miloane de oameni zilnic.
De alftel lucrul se vede in SUA unde cu toate zecile de mii de procese impotriva utilizatorilor nivelul P2P nu scade.. Mai vezi si cazul Piratebay unde s-a ajuns chiar la iesirea in strada.
Si nu cred ca suntem in fata unui fenomen pe care putem sa-l calificam ca alb sau negru.

20/06/06 @ 09:50
Comment from: piratscan [Visitor]

sunt pentru educarea tinerilor,si nu prin intimidare sau chemarea in instante.dar cine sa o faca?a vazut vreunul din voi vreun spot publicitar care sa incerce sa arate ca e un furt copierea fisierelor protejate de copyright?a fost vreo emisiune la tv in care sa ii invete ce e bine?pana si revistele de specialitate IT din Romania,ajunsesera sa instige la piratare,prezentand metode prin care se pot ocoli protectiile la dvd-uri.nu am vazut nici macar o incercare din partea revistelor ce prezentau jocuri,care sa ii indemne pe gameri,ca daca apreciaza vreun joc,si au posibilitatea,sa il cumpere.suntem o societate decazuta din acest punct de vedere.

20/06/06 @ 22:12
Comment from: [Member]

Hmm….
Pot fi de acord ca in general se cunosc putine despre ceea ce inseamna “dreptul de autor” si ca, in opinia mea, ORDA ar trebui sa aiba mai degraba un rol de constientizare decit de tinere de registre (cum tinde sa devina).
Dar de aici pina a vorbi de o societate decazuta e cale lunga. Ce sa mai zicem de suedezi unde din 9 milioane cam 1 utilizeaza file-sharing, sau de cele citeva milioane bune de francezi ori 20 de milioane de americani ? Suntem atunci o lume decazuta ?
Imi pare rau pentru cei care produc DVD-uri, dar atita vreme cit protectiile lor (DRM) impiedica si utilizarea legala a operei in conformitate cu exceptiile prevazute de legea dreptului de autor (vezi copia privata), atunci eu personal nu vad o problema ca o revista de IT sa arate cum poti sa-ti faci o copie pe propriul calculator de la un CD sau DVD cumparat.
Si vad ca nu sunt singurul - vezi recentele declaratii ale lui Peter Jamieson, chairman of the British Phonographic Industry
http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/5053658.stm

20/06/06 @ 23:01
Comment from: piratscan [Visitor]

pe internet nu exista granite.sa nu fim naivi,userii aflati pe un hub din Suedia nu sunt neaparat si localizati fizic in Suedia.hai sa privim din perspective cyber-spatiale.faptul ca acolo exista conditii tehnice,sau legi mai permisive,sau acel spatiu beneficiaza de mai multa popularitate,asta nu inseamna ca toti userii sunt neaparat si bastinasi.ce parere ai Bogdan despre aceasta remarca?

23/06/06 @ 20:27
Comment from: [Member]

Este corecta, nu inteleg insa unde bati mai exact ..
Apropo de asta insa, mie mi se pare ridicol cum vine cite un stat care vrea sa “schimbe” modul cum e “reglementat” Internetul, uitind ca Internetul este global, iar granitele sunt mai “greu detectabile". Am scris despre asta in Principiul end-to-end al Internetului si implicatiile sale asupra dreptului.

26/06/06 @ 10:50
Comment from: dan [Visitor]

Daca de exemplu copiezi aarticole din ziare(de pe net),fac link-uri si le retransmit mai departe pe bani,inseamna ca incalc dretul de autor al ziraului?Daca da,ce trbuie sa fac ca sa fiu in legalitate?

14/02/07 @ 11:50
Comment from: Gabytza [Visitor]

Sal!! Am si eu nevoie de niste informatii de la voi,vad ca stiti lucruri interesante care ma pot ajuta si pe mine, mai exact: cu cine pot lua legatura pt niste info legate de,,patrunderea la fata locului in cazul infractiunilor informatice“ imi trebuie pt lucrarea de diploma, normal anul 4 la drept, gasec toate infractiunile etc… dar numai partea asta cu toti dau detalii de cum se fac si etc dar ce face procurorul si politia nu zice nimeni ( patrunderea nu o gasesc)…:(

14/02/07 @ 13:39
Comment from: Adi C. [Visitor]

Bogdan, ce parere ai despre siteurile care ofera linkuri spre anumite fisiere (filme, muzica, etc) dar fara sa gazduiasca pe serverul lor aceste fisiere. Daca fisierele au fost uploadate pe servere dedicate (youtube, fileshare, megaupload)care spun clar ca daca ele incalca legile de autor, la sesizare sunt sterse, i se poate reprosa ceva siteului care trimite userul spre astfel de destinatii ? Ownerii pot fi acuzati de ceva ?

23/03/07 @ 06:33
Comment from: [Member]

Da, Dan este in ilegalitate. Trebuie sa faci un contract cu ziarul ( daca am inteles bine copiezi intreg articolul)
Gabytza, vezi ca am pus niste carti utile pe site-ul www.legi-internet.ro - sectiunea Articole. gasesti acolo.
Adi C., da, pot sa fie trasi la raspundere in conditiile art.15 din Legea 365/2002.

23/03/07 @ 14:18
Comment from: Ahmedov [Visitor]

Bravo, Bogdan
Esti primul avocat pe care il vad instruit in legea dr de autor.
Am si eu legatura cu dosarele cu file sharingul (nu ca invinuit :P )si nu am mai vazut vreun avocat atat de documentat ca si tine.

04/05/07 @ 16:08
Comment from: Cosmin [Visitor]

Vreau sa stiu si eu daca este considerat ilegal faptul de a pune in site-uri linkuri cu filmulete de pe youtube.com, de exepmplu filmulete distractive (gen funny) sau parti din fime,… Practic filmele acelea sunt postate de utilizatorii youtube care pot fii oriunde in lume , eu pun doar un link in site si practic se deschide acel film…, ok va multumesc

09/05/07 @ 20:22
Comment from: piratscan [Visitor]

este ilegal.

29/12/07 @ 02:28
Comment from: [Member]

Mersi, Ahmedov, dar nu sunt avocat :-) (lucky me !)

Cosmin, eu nu am inteles daca e vorba de un simplu link sau de a include codul de filmulet de pe youtube in site-ul tau…
In orice caz sa remarcam ca YouTube este fortat sa ia masuri din ce in ce mai drastice importiva celor ce posteaza materiale ilegale pe site-ul sau..

07/01/08 @ 13:15
Comment from: M [Visitor]

o singura intrebare, de exemplu dupa cum am inteles de exemplu in Olanda sa descarci filme etc. nu se considera infractiune, dar sa incarci este, in Romania care este faza? este legal sau ilegal descarcarea anumitor fisiere dar numai pt uz personal?

12/02/08 @ 12:29
Comment from: [Member]

Cred ca am descris suficient de bine in articol. :)
Vezi punctul b

12/02/08 @ 16:59
Comment from: Sabin Iacob [Visitor]  

<sarcasm>
intr-adevar, daca nu sperii copiii s-ar putea sa le vina idei care sa ocoleasca actuala industrie de divertisment. Sau, si mai grav, sa inventeze modele noi de afaceri care sa concureze actuala industrie pe piata libera, si sa o lase cu ochii in soare. Da, consecintele lipsei de reactie la schimbare pot fi importante.
</sarcasm>

Un politician/partid care ar lupta pentru reforma copyright-ului si adaptarea lui la realitatile lumii de azi ar avea votul meu instant. Din pacate, la noi publicul nu e inca suficient de educat si de implicat politic pentru a sustine ceva gen Piratpartiet de la suedezi, sau miscarea care aparuse in Franta (de care n-am mai auzit nimic in ultima vreme, din pacate), sau liberalii din Norvegia, care au incorporat ideile suedezilor in platforma lor politica. De asta politicienii romani (si americani) momentan au mult de castigat daca asculta de afaceristi si nimic de pierdut daca iau masuri impotriva propriilor cetateni. Mai avem de crescut.

my 0.02€

29/03/08 @ 18:27
Comment from: Bogdan [Visitor]  

Cineva a ridicat o problema de care m-am izibit si eu, dar nu s-a dat un raspuns.Stie cineva ce spune legislatia in acest sens?Owner-ul acelui site poate fi dat in judecata, se poate alege cu dosar penal sau doar se inchide site-ul?
Am observat ca sunt f multe site-uri interactive care fac asa ceva.Ce legislatie(romaneasca sau cea de afara) intra in vigoare daca site-ul unde este gazduit este din strainatate dar owner-ul este roman?Are vreo importanta?
As putea sa dau si un exemplu unui astfel de site care are o baza f mare de date cu resurse, functionand pe acest sistem interactiv, numai daca imi permiteti, cu scopul de analiza si intelege mai bine fenomenul.Si functioneaza de ani de zile nefiind inchis(poate cumva din cauza ca legislatia acelei tari nu permite acest lucru??!!)
Multumesc!

Comment from: Adi C. [Visitor]
Bogdan, ce parere ai despre siteurile care ofera linkuri spre anumite fisiere (filme, muzica, etc) dar fara sa gazduiasca pe serverul lor aceste fisiere. Daca fisierele au fost uploadate pe servere dedicate (youtube, fileshare, megaupload)care spun clar ca daca ele incalca legile de autor, la sesizare sunt sterse, i se poate reprosa ceva siteului care trimite userul spre astfel de destinatii ? Ownerii pot fi acuzati de ceva ?

29/04/08 @ 21:30
Comment from: [Member]

Alt bogdan :
Am raspuns la intrebarea lui Adi C - Adi C., da, pot sa fie trasi la raspundere in conditiile art.15 din Legea 365/2002.

Cred ca trebuie sa dai mai multe detalii la ce te referi - problema pusa de tine e prea vaga - as putea sa scriu 10 pagini divagind de la ea :-)
De principiu insa - Tie, ca cetatean al Romaniei ti se aplica toate legile Romaniei. Deci nu conteaza unde e gazduit serverul.
I se pot intampla toate cele 3 actiuni (actiune civila, penala sau inchidere de site) in functie de temeiul juridic al celui care face chestiunea.
Probabil ca nu te va multumi raspunsul, dar mai concret nu am cum sa fiu la ce mi-ai dat. :-)

29/04/08 @ 21:38
Comment from: Bogdan [Visitor]  

Imi cer iertare, nu am vazut raspunsul dat lui Adi C.
Ca sa fiu mai explicit. Sa zicem avem un forum in care avem urmatoarele categorii.Filme,Muzica,Carti.
Userului i se ofera posibilitatea sa posteze titlul unui film in care specifica o descriere, cat are fisierul respectiv, cateva detalii tehnice despre film(rezolutie video, audio si alte date), apoi pune si o adresa de descarcare a resursei respective care a gasit-o pe un site sau de ce nu magnetul (adresa de descarcare) de pe huburile dc++.Si asa mai departe cu celelalte categorii.Apoi sa zicem la un moment dat adresa respectiva nu mai este valida, vine alt user care poate posta o noua adresa de descarcare a acelei resurse care a gasit-o altundeva.Deci un sistem interactiv de genul asta in care se face de fapt o indexare a resurselor.Teoretic responsabilitatea nu cade pe cel care detine fizic resursa?Sper sa fi fost mai clar de data aceasta.

Va multumesc!

29/04/08 @ 22:44
Comment from: Vasilescu [Visitor]

E o curiozitate pentru mine cum supravietuiesc site-urile de torente romanesti gen iplay.ro de care toata lumea stie si ti se ridica parul maciuca in cap de ce gasesti pe acolo. Cum de nimeni nu ii trag de mineca pe cei cu asemenea site-uri? Toate ofera posibilitatea de donatii si cu sapaturi minime iti dai seama unde duc firele si cine-i responsabil. Si totusi treaba merge… Cum de se poate?

20/10/08 @ 01:24
Comment from: Vlllad [Visitor]

Va sugerez sa cititi si articolul

“The Digital Technology Revolution and Its Effect on the Market for Copyrighted Works: Is History Repeating Itself?” de Jeff Langenderfer and Steven W. Kopp, care a aparut in Journal of Macromarketing 2004; 24; 17.

Stand in caminul Politehnicii, am avut acces la aceasta revista online prin sagejournals.com, care imi recunostea IP-ul ca apartinand “Politehnicii Bucuresti". Asa ca daca sunteti intr-o institutie de invatamant, e posibil sa aveti acces gratuit la acest articol fara sa trebuiasca sa va inscrieti.

04/02/09 @ 00:01
Comment from: gioni666 [Visitor]
5 stars

spunea cineva mai sus de gammeri si de revistele care-i invata sa pirateze jocurile
foarte bine
pai acesti producatori de jocuri sant in stransa legatura cu producatorii de componente video
pai daca vreau sa cumpar un joc nou ,dau 300 de ron pe el ,pelanga asta trebuie sa-mi schimb si placa video cumparata acum un an (de 1000 ron) cu una de 2000 de ron ,deci ca sa joc un joc nou ,in fiecare an trebuie sa scot di buzunar cam 2500 de ron ,ca sa nu mai vorbim de procesor si ram
nu vi se pare dubios ???
deci in concluzie raman cu calculatoru’ meu de acu’ un an pana oi putea sa schimb ceva la el si caut jocuri piratate
mie asa mi se pare normal
cand producatorii de jocuri or sa scoata jocuri 5-6 ani la rand sa mearga la maxim pe acelasi tip de calculator ,atunci ma apuc si eu sa cumpar jocuri

15/03/09 @ 00:43
Comment from: Cristi Vladescu [Visitor]
5 stars

b) Cei ce descarca produse protejate de drept de autor. Intr-un mod care poate parea ciudat pentru unii legea vorbeste numai de punerea la dispozitie publicului si nu si de descarcarea din aceasta retea publica. Eu as interpreta aceasta dispozitie in sensul in care cel care face download nu ar intra in acest articol. Aceasta nu inseamna ca titularii dreptului de autor nu il pot chema pentru despagubiri cf dreptului comun in materie, sau sa se retina vreo alta infractiunea prevazuta de legea dreptului de autor ( vezi art 140 lg. 8/1996)

Eu cred ca cei care downlodeaza aceste fisiere nu pot fi trasi la raspundere , de unde pot sti ca descarcarea lor este ilegala ? daca cel care le pune la dispozitie are drept de distributie ?

29/03/09 @ 12:26
Comment from: enoeda [Visitor]

Buna ziua.
Intrebarea referitoare la posibilitatea existentei neintrerupte a marilor situri de torrente din Romania a ramas deschisa. E mai spectaculos pt Pol Rom sa dea buzna in casa omului si sa.i scotoceasca prin buzunarele fizice ale harddisk.ului decat sa opreasca un sit de torrente?

A doua problema, practica. Cu totii stim de Pirate Bay, the biggest of biggest. Daca eu ofer pe domeniul meu un link (atentie, nu spre fisierul .torrent, ci spre pagina html pe care se afla descrierea acelui fisier) sunt plauzibil de a suporta legiuitorul penal??

In cazul acesta, de ce nu aresteaza politia miile de bloguri si situri ce ofera link.uri spre piratebay ori alt mare tracker?

11/02/10 @ 15:45
Comment from: Nicolae [Visitor]  

Salut.
Din pacate sunt in momentul de fata ma aflu in proces cu UPFR, pentru ca am pus la dispozitia publicului un nr de total de 2000+ de fonograme prin intermediul DC++ ( program de file-sharing). Din ce am citit pana acum nu mai exista cale de intoarcere, vinovat sunt. A inceput cu plangere penala, scoatere de sub urmarire, amenda administrativa, iar in final chemare in judecata si plata unui prejudiciu de aprox 3000 euro.
Calculul prejudiciului a fost facut dupa cum urmeaza : 2354 fonograme X 1,3 euro =3060 euro.
Problemea mea si intrebarea este urmatoarea: De unde au scos ei suma asta? de ce 1,3 si nu 10 euro sau 0,1 euro pe fonograma? Nu reusesc sa gasesc pe nicaieri o lista cu pretul pe fonograma? Pretul este fix ? Exista cumva vreun precedent? Daca da as dori si eu nr de dosar si sentinta.
Multumesc

15/03/10 @ 13:33
Comment from: [Member]

Salut Nicolae,

Exista cel putin un caz similar cu al tau, conform datelor de la AIMR (mai e unul, care insa s-a incheiat semi-amiabil)

Alte cazuri cu prejudicii de la UPFR sau altii gasesti intr-o carte aparuta recent - Infractiuni in domeniul informatic - Culegere de practica judiciara.

Cred ca suma este legata de un pret estimat de vinzare al unui astfel de produs - in mod normal cei care cer prejudiciul trebuie sa-l si explice.
Premisa insa ca un utilizator care ia o muzica de pe DC ar fi cumparat produsul este cel putin discutabila, asa cum au aratat mai multe studii internationale.

Ah ! - si ia un avocat bun !

15/03/10 @ 14:24
Comment from: D [Visitor]  
2 stars

Oamenilor! Stim foarte bine ca daca cineva ia ceva pentru care n-a platit se cheama furt, iar cel care favorizeaza asa ceva indiferent prin ce metoda este complice la furt. Asa ca ce tot ne chinuim sa demonstram ceva ce nu exista, nevinovatia hotilor?
Si nu conexiunile ftp si p2p sunt problema, ci faptul ca oamenii descarca ilegal sau favorizeza intr-un fel sau altul descarcarea de fisiere la care nu au dreptul de autor si nu au platit pentru ele. Ca eu pot de exemplu sa dau free ceva ce am facut, ca toti sa beneficieze printr-o conexiune gen p2p sau de alta natura, dar daca nu vreau eu sa fie asa atunci legea ar trebui sa intervina, si s-ar mai linistii oamenii de la atata zvarcoleala pe internet.

11/07/15 @ 11:05


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution