« Citeva idei despre o conferinta recenta in domeniul criminalitatii informaticeCum va fi peste 2 ani ? Sau de ce sa copiem legile altora este o prostie »

De ce e-licitatie.ro nu este un sistem informatic perfect ?

18/06/10

  11:04:23, by Bogdan, 745 words  
Categories: Stiri - Romania, Articole / Studii / Rapoarte, Pareri personale

De ce e-licitatie.ro nu este un sistem informatic perfect ?

Am scris pentru ultimul numar din Dilema Veche care are o tema a sapatamanii (Cum ne împăcăm cu noile tehnologii?) legata de IT, un articol Informatizarea: panaceul secolului XXI? in care incerc sa arunc o privire asupra modului cum guvernantii (din Romania si nu numai) vad in IT solutia unica perfecta la problemele birocatice guvernarii.

De fapt am mai scris despre tema in diverse moduri si pe blog.

Printre altele scriu si despre sistemul e-licitatie.ro, pe care l-am definit ca steaua călăuzitoare a guvernării electronice româneşti.

Guvernul şi preşedintele insistă pentru folosirea sa întru rezolvarea tuturor problemelor legate de licitaţiile frauduloase. Doar că acelaşi guvern măreşte plafonul de achiziţii directe la cincizeci de mii de euro, bani care nu vor mai intra prin e-licitatie.ro. Acelaşi guvern, după ce a crescut cîţiva ani buni specialişti pentru a administra sistemul, i-a dat afară peste noapte, lăsîndu-l pe butuci cîteva luni.

Ba mai mult, sistemul de licitaţii electronice poate fi folosit în continuare şi doar „băieţii deştepţi“ să cîştige. Caietele de sarcini sînt făcute pentru ca doar o anume firmă să poate răspundă la criteriile dorite. De obicei, cea care „a ajutat“ autoritatea contractantă să întocmească acel caiet de sarcini. Şi unde poate fi mai uşor acest lucru decît în Tehnologia Informaţiei? Cine ştie cît costă un ERP? Dar un CRM? Dar poate se doreşte un CMS? (e vorba de acronime ale unor tipuri de aplicaţii informatice). Răspunsul poate fi de la 0 pînă la zeci şi sute de milioane, depinde de cerinţe.

Cu citeva zile inainte sa apara articolul, citesc o interesanta analiza in revista Capital sub titlul “Achiziţii publice de 6 mld. euro, împotmolite pe e-licitaţie.ro” care confirma o parte din temerile mele si anunta ca de fapt 3/4 din achiziţiile publice iniţiate prin sistemul e-licitaţie.ro au fost anulate. Diversi utilizatori ai sistemului dezvaluie alte probleme din spatele sau:

  • Avocatul Loredana Tatu:

    Practica a demonstrat faptul că disfuncţionalităţile SEAP sunt, primordial, de natură tehnică (accesare / blocare / întrerupere sistem, transmitere documentaţii / documente în sistem, imposibilitate de prezentare mostre etc.), însă se poate vorbi de disfuncţionalitatea sistemului şi în termeni care se referă la resursele umane (număr personal extrem de redus, helpdesk practic inexistent).

  • Irina Bănică, avocat asociat la casa de avocatură Pop Pepa:
    Iar această problemă devine foarte serioasă atunci când se întâmplă cu puţin timp înaintea unui deadline, majoritatea participanţilor la licitaţii depunând documentele în ultimul moment. „Procedura de înregistrare pe site, deşi foarte simplă teoretic, este greoaie“(…) În plus, avocatul spune că există în rândul participanţilor şi o preocupare în ceea ce priveşte confidenţialitatea datelor transmise prin internet. Teoretic, aceasta este garantată de sistem, însă practic temerea există, pentru că documentele tranzitează mai multe reţele.
  • Marian Ghinescu, directorul Diviziei Medicale a companiei Siemens: „Procedurile sunt extrem de greoaie şi consumatoare de timp, fără a fi eficiente în ceea ce priveşte rezultatul. SEAP este doar un paravan, doar mimează legalitatea” (…) în cazul licitaţiilor online, nu se văd în timp real cotaţiile venite în ultimele cinci minute de la competitori. Iar în online, fiecare secundă contează. „Eu cred că e un sistem bun mânuit prost, făcând deservicii mari principiilor care au stat la baza acestui mod de achiziţie a bunurilor şi serviciilor“

Vreau sa fiu clar inteles - nu ma intereseaza denigrarea sau minimalizarea e-licitatie.ro, ci demitizarea lui. Declaratii sforaitoare ale unor politicieni care, de fapt, habar n-au cum functioneaza de fapt nu aduc decit deservicii unei idei bune si care (logic, nu?) poate fi implementata prost.

Problema este ca in lipsa unui audit extern al sistemului si a unui feedback real si public al sistemului e-lictatie din partea utilizatorilor, acesta ramine prin excelenta un sistem informatic inchis, ale carui beneficii laudate de catre autoritati ramin de fapt incerte si cuantificate in niste modalitati neclare si nepublice.

Apropo, uitati-va un pic pe pagina dedicata explicit Transparentei de pe e-licitatie.ro. Lipsa de orice informatie relevanta din 2001 incoace(chiar si beneficiile cuantificate dupa criteriile de mai sus) este un exemplu bun pentru argumentul meu.

Deocamdata e-licitatie.ro este in ceata. Cel putin pentru mine.
Oare gresesc eu ?

13 comments

User ratings
5 star:
 
(1)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(1)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(1)
3 ratings
Average user rating:
3.0 stars
(3.0)
Comment from: Radu Boncea [Visitor]
5 stars

Din titlul articolului inteleg ca esti fie prea bland, fie sarcastic. Concluziile care le-ai tras si pe care le consider juste, m-ar tenta sa cred ca e-licitatie.ro este de fapt varza, iar cuvantul “perfectiune” nu-si are locul in asociere cu acest portal.

18/06/10 @ 11:54
Comment from: dada [Visitor]

Sistemul informatic este doar o unealta, calitatea oamenilor care-l folosesc este esentiala…
Vizionati un film excelent, “The Sting” (1973), va vor veni o multime de idei legate de SEAP…

18/06/10 @ 12:07
Comment from: gigix [Visitor]

deci… o solutie informatica nu inseamna numai software, ci si oameni. pampam!

18/06/10 @ 17:39
Comment from: adrian [Visitor]

“calculatorul nu greseste” este o perceptie populara.

e-licitatie este un paravan bazat pe formula:
“totul e pe calculator” + “calculatorul nu greseste” = “totul e curat, frauda zero”

18/06/10 @ 17:57
Comment from: kraft [Visitor]

Crede-ma ca niciodata nu m-am gandit ca as putea lua in serios un asemenea sistem de licitatii romanesc! Oricum, pe la noi licitatiile se pot castiga cu totul altfel, intr-un stil romanesc, original! Am devenit cunoscuti pe plan european, poate chiar mondial!

Degeaba implementezi informatizarea peste tot! Poate fi aproape inutil! Pana la urma conteaza factorul uman iar acolo e prapad! N-am timp sa ma desfasor putin insa ce-am putut intalni prin tot felul de birouri e de camera ascunsa!

19/06/10 @ 00:39
Comment from: Liviu Constandache [Visitor]  
3 stars

Problema nu este sistemul informatic. Problema este modul in care se fac caietele de sarcini. Institutiile publice in special nu au oameni competenti in IT&C astfel incat sa faca fata combinatiei de tehnici si de legisti dintr-o companie cu multi bani. Este o practica in Romania ca firmele sa faca caietele de sarcini si sa le dea pe sub mana astfel incat sa fie puse in e-licitatie. Acest lucru este se poate dovedi foarte simplu daca se ia lista de castigatori si se verifica caietele de sarcini pe care s-au licitat. Se vor gasi elemente comune de limbaj, greseli comune de ortografie, paginari similare etc. Greu nu ar fi.
Insa noi nu avem mecanisme de protectie care sa semnaleze astfel de lucruri.
Pana la urma problema sunt oamenii. De multe ori isi ascund smecheriile dand vina pe sistemul electronic.
Masina e masina si face ceea ce a fost programata sa faca.
Apropo, smekeria la moda acum sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firma chipurile ca sa ofere suficienta expertiza astfel incat sa fii sigur ca faci proiectul cu un priceput :)

19/06/10 @ 20:15
Comment from: Jalobeanu [Visitor]

Nu am avut de a face cu e-licitatie.ro deci mi-e greu să mai adaug ceva, dar articolul din Dilema mi-a plăcut! Felicitări!

20/06/10 @ 21:29
Comment from: [Member]

Multumesc tuturor pentru comentarii. :-)

28/06/10 @ 15:55
Comment from: Adrian Munteanu [Visitor]  

Auditul sistemelor informaționale (folosesc denumirea corectă) este reglementat….sublim.

Știi un act juridic care să definească această practică? Se referențiază în OMCSI 389 si apoi în Norma privind auditarea sistemelor de decontări interbancare.

Ce opinie juridică ai despre:

“(2) Auditarea sistemelor informatice conform prevederilor alin. (1) se va efectua de către un auditor financiar, altul decât cel care auditează situaţiile financiare ale societăţii, membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din România şi care trebuie să dispună de personal specializat, cu experienţă în ceea ce priveşte sistemele informatice. “ Ordin nr. 18/2009 pentru aprobarea Normelor privind principiile de organizare a unui sistem de control intern şi management al riscurilor si audit intern la asigurători-reasigurători

vs.

““ Auditorii financiari care au dobândit această calitate şi sunt membri ai Camerei, în exercitarea independentă a profesiei, desfăşoară, în principal, următoarele activităţi:

a) auditul statutar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare anuale consolidate, în situaţiile prevăzute de lege;

b) auditul financiar al situaţiilor financiare anuale şi al situaţiilor financiare consolidate ale entităţilor care au optat pentru auditarea situaţiilor financiare anuale;

c) misiuni de revizuire a situaţiilor financiare anuale, a situaţiilor financiare consolidate, precum şi a situaţiilor financiare interimare;

d) misiuni de asigurare şi alte misiuni şi servicii profesionale, în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu şi cu alte reglementări adoptate de Cameră;

e) audit intern.

(3) Auditorii financiari pot desfăşura şi alte activităţi, precum:

a) consultanţă financiar-contabilă;

b) management financiar-contabil;

c) pregătire profesională de specialitate în domeniu;

d) expertiză contabilă, evaluare, reorganizare judiciară şi lichidare, consultanţă fiscală, cu respectarea reglementărilor specifice fiecăreia dintre activităţile respective şi a principiului independenţei, după caz.” Legea nr. 26/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.75/1999 privind activitatea de audit financiar

09/09/10 @ 23:06
Comment from: [Member]

Adrian, ma sperii - textul ala este o ineptie. Cum sa faca un auditor financiar un audit informatic ??? Este o prostie fundamentala.

In alta ordine de idei, nu cred neaparat ca auditul trebuie definit in vreo lege. Poate el ar trebui sa fie facut obligatoriu pentru orice proiect de IT si publicat inaintea si ulterior implementarii proiectului printr-un act normativ. Dar nu mai mult - apoi ajungem intr-o inflatie legislativa.

Apropo, de ce insisti pentru “audit sistem informational” vs Informatic ? Pentru a include si elementele de management ale proiectului (ca la SMSI)?

10/09/10 @ 09:10
Comment from: Adrian Munteanu [Visitor]

Audit sistem informational vs. sistem informatic.

Exista perceptia ca acest tip de audit vizeaza doar “tehnologia” sau securitatea IT. Ceea ce este fals. Nu vreau sa insist prea mult dar nu e doar o problema de nuanta/forma ci de continut. Auditul sistemului informational include şi ce spui tu, în categoria ciclului de viaţă al unui sistem. Dar include şi risk management etc….

Am mentionat partea cu reglementarea pentru ca de multe ori in “sferele inalte” scuza este ca acest tip de audit nu este definit in nici un act normativ.

Textul citat de mine este făcut cu copy-paste dintr-un Regulament BNR. Doar că acolo se spune că auditorul financiar face auditul după standardele internaţionale! Care standarde financiare tratează şi IT-ul! Ale noastre “au omis"…..

10/09/10 @ 14:12
Comment from: Adrian Munteanu [Visitor]

Un exemplu…posibil auditat….

https://www.bcr.ro/sPortal/bcrasigurari_ro_0785_ACTIVE/Downloads/Registrul_agentilor.xls+CNP+filetype:xls&cd=60&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

Legi? Poveşti de spus la şcoală……
Scuze pentru bruierea topicului….

10/09/10 @ 15:26
Comment from: Radu [Visitor]
1 stars

Nu va suparati de intrebarea prosteasca…(Nobody’s perfect)
Dar cine plateste pentru creearea e-transparentei?

19/10/10 @ 02:48


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
b2