« Despre incredere in medii virtualeDirectiva privind pastrarea datelor de trafic se intoarce »

Operatori romani de telefonie mobila blocheaza accesul la VoIP

21/04/11

  12:28:14, by Bogdan, 295 words  
Categories: Stiri - Romania, Legislatie, Drept & Internet, Libertate de exprimare

Operatori romani de telefonie mobila blocheaza accesul la VoIP

Asta scrie negru pe alb in raportul Comisiei Europene privind Neutralitatea Internetului, publicat marti. De fapt lucrul asta se stia inca din 2010, cind BEREC (Consiliul autoritatilor de reglementare in domeniul comunicatiilor electronice din statele membre UE) a facut un sondaj in rindul membrilor si a descoperit:

– Limits on the speed (’throttling’) of peer-to-peer (P2P) file-sharing or video streaming by certain providers in France, Greece, Hungary, Lithuania, Poland and the United Kingdom;
– Blocking or charging extra for the provision of voice over internet protocol (VoIP) services in mobile networks by certain mobile operators in Austria, Germany, Italy, the Netherlands, Portugal and Romania.

Deci ISP-istii din vreo 12 state UE deja blocheaza sau limiteaza continut (video, p2p sau VoIP), ca asa vor ei. (a se citi motive comerciale)

Rezultatul ? Nici unul, ii toleram inca, dupa cum zicea si dna Kroes pe marti. Adica protejam consumatorii, dar deocamdata pastra pozitia de “stam si asteptam”.

Alte tari mai cu singe in vina (cum ar fi francezii) au intrebat - Dar de ce sa stam, cind deja am identificat o problema ? - asa ca 2 parlamentari francezi cu cap (din 2 partide contrare ca ideologii) au facut un raport extrem de detaliat asupra problemei (doar in franceza), care identifica si solutiile pentru a impiedica ca aceste blocari si limitari ale traficului Internet sa se intample pe viitor (articol in engleza cu mai multe detalii).

Romania: nu includem inca nimic in legislatie, pentru ca asteptam sa vedem ce fac altii. Chiar daca am identificat problema. Evident, nici nu punem problema pe tapet, ci ramine ascunsa intr-un raport trimis la nivelul BEREC.

Eu nu cred ca e o solutie buna asa cum am explicat deja

Propunerea noastra de a modifica legea a primit deja vreo 330 de semnaturi. Daca va intereseaza, semnati si voi.

3 comments

User ratings
5 star:
 
(1)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
1 rating
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: Tigara electronica [Visitor]

Isi bat joc de noi pur si simplu, trebuie initiata o miscare cu toti jucatorii importanti de pe piata ca sa rezolvam situatia asta jenanta.

21/04/11 @ 13:02
Comment from: Andi [Visitor]

Hey, in Olanda stiu ca Vodafone taxeaza mai mult daca vrei acces VoIP pe abonamentul de data, insa T-Mobile nu.

Aici “toti” au iPhone si internet pe mobil, dar pana acum nu am auzit nimeni sa se razvrateasca.

In Romania, nu stiu care e rata de penetrare a internetului pe mobil si cati se gandesc la VoIP ca si alternativa pentru telefonia traditionala.

Ma bucur insa sa vad ca sunt oameni care se gandesc la asta!

Kudos!

21/04/11 @ 13:21
Comment from: Marian S [Visitor]
5 stars

http://smro.wordpress.com/2011/04/16/neutralitatea-internetului/

Am scris şi reiau ideea: trebuie umblat un pic şi la legea de protecţie a consumatorilor, în sensul de a avea dreptul de reziliere a unui contract de îndată ce se constată astfel de limitări.
Stiu, e greu de dovedit, dar nu imposibil.
Sincer, dacă îi f… grija de traficul meu, n-au decît să revină la taxarea pe unitatea de timp sau GB. Dacă îmi oferă trafic nelimitat, păi nelimitat să fie. E problema mea ce fac cu acel trafic; iar dacă mă ţin de prostii au grijă alte organe.

23/04/11 @ 10:46


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blogging soft