« Notificarea privind incalcarea securitatii datelorRecomandari februarie 2011 »

Despre datele deschise (open data) in Romania

11/03/11

  11:38:22, by Bogdan, 554 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Evenimente, Drept & Internet, Drept de autor

Despre datele deschise (open data) in Romania

Insemnarea asta ar putea sa aiba un singur rind pe care sa scrie “Nu exista". Dar asta deja stiam sau banuiam. Un optimist ar zice ca asta inseamna doar ca este mult loc de crestere. :D Asa ca sa fim optimisti astazi.

Personal, am impresia ca in general conceptul de Open Data este inteles de multe ori eronat. Atit ca definitie. Dar si ca avantejele implementarii. Tocmai de aceea cind cei de la Microsoft m-au invitat la o discutie despre Open data, primul meu gind a fost sa-i intreb - ok, dar oare participantii stiu despe ce discutam ?

Si cum orice chestiune care pare complicata este mai usor inteleasa printr-un exemplu, am propus sa il ascultam pe Sir Tim-Berners Lee (taticul www si consultantul guvernului Marii Britanii pe tema din titlu)(puteti alege si cu subtitluri in romana, din sectiunea Subtitles):

Dupa care am incercat, printr-o scurta prezentare (mai jos) sa ating elementele definitorii ale Open Data, completate de Dan Matei de la Cimec care a punctat cele 5 stele ce pot sa fie atinse prin sistemele de open data (propuse de acelasi Sir Tim)

Daca partea tehnica a definitiei de “open” nu a parut ca ridica probleme, chestiunile legate de protectia dreptului de autor au fost cele care ar generat discutii - in special prin dreptul sui-generis asupra bazelor de date. (legea 8/1996, Titlul II, Capitolul VI) - pentru cei interesati cei de la Open Knowledge Foundation au informatii mai in detaliu pe tema asta (pentru Uk, insa)

Dar pentru ca vorbeam de optimism, sa notez cele 3 vesti bune:
- prima este ca reprezentantul MCSI, Adrian Stanescu, ne-a informat ca vom avea si noi open data. In Minister se lucreaza la un cadrul de interoperabilitate in care un produs final va fi un Registru unic (unde informatiile vor fi introduse de catre institutiile care genereaza si actualizeaza acele informatii - de ex. Posta Romana pentru codurile postale) care vor fi puse la dispozitia publicului intr-un regim de date deschise.

- a doua este ca Microsoft si CIMEC au inceput deja sa lucreze la proiect local prin care sa puna (o parte) din datele facute public de Cimec intr-un regim de tip open data. Evident folosind propria initiativa a Microsoft pentru open data in cloud. Prezentarea celor de la MS a fost axata si pe cit de usor este sa pui open data in cloud. Si este!

- a treia este ca in ciuda faptul ca niciuna din autoritatile romane (din cunostintele mele) nu pune la dispozitie datele in format open, exista proiecte care reusesc sa le reutilizez intr-un mod intuitiv si extrem de valoros. Proiectul Alesii Voteaza al IPP-ului re-utilizeaza datele aflate pe site-urile Camerei Deputatilor si a Senatului tocmai pentru a le prezenta intr-un format mai usor de vazut de un cetatean. Iar unele dintre noile dezvoltari - cum ar fi informarea prin email cind o noua propunere legislativa isi schimba status-ul - sunt excelente unele practice pentru oricine este interesat de procesul legislativ. (Update, vorbind ulterior cu Adrian, imi zice ca proiectul este sub o licenta FOSS)

Acum, sa vedem in practica cum se dezvolta toate aceste vesti bune. Oricum sper ca initiativa propusa de Microsoft de a discuta despre open data sa fie urmata si de altii. Mai ales din domeniul public.

9 comments

User ratings
5 star:
 
(2)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(1)
3 ratings
Average user rating:
3.7 stars
(3.7)
Comment from: Gupi [Visitor]
1 stars

E, uite ca niste baieti mai destupati la minte au luat-o in fata pe drumul asta.

openapi.ro

11/03/11 @ 15:24
Comment from: Gupi [Visitor]
5 stars

PS: stelutele trebuiau sa fie 5, dar mouse-ul optic face nazuri.

11/03/11 @ 15:25
Comment from: adrian [Visitor]

microsoft + open data parca nu suna bine :)

din cate vad nu fac altceva decat sa-si promoveze solutia lor de cloud

11/03/11 @ 17:28
Comment from: blana [Visitor]
5 stars

Site-ul ted.com ofera posibilitatea urmariirii acestui clip cu 26 subtitrari inclusiv in limba romana.
http://www.ted.com/talks/lang/eng/tim_berners_lee_the_year_open_data_went_worldwide.html

12/03/11 @ 13:15
Comment from: Eugen [Visitor]  

He, he, ce repede se bagă Microsoft pe piaţa open data!
De parcă n-ar fi vestiţi pentru implementarea defectuoasă a ODF-ului în Office.

13/03/11 @ 11:49
Comment from: [Member]

@Gupi. Thanks, dar alea nu sunt open data. Nu din vina celor cu siteul, dar si a celor care nu inteleg ca nu e suficient sa pui datele in format usor de reutilizare, dar trebuie sa le faci libere si dpdv juridic.

@adrian. Mda, ar putea parea ciudat. Dar daca vor sa promoveze open data, atunci e bine si pentru noi. Solutia de cloud ofera insa si niste unele (FOSS) care faciliteaza punerea datelor in format open - vezi de ex. Edmonton.
In fond e normal pentru o companie sa vrea sa faca bani.
Nu stiu altii cum fac, asta e primul eveniment pe care l-am auzit pe tematica asta.

@blana Mersi frumos ! Am actualizat embed-ul cu cel de pe Ted.com, care permite si alegerea subtitrarilor.

13/03/11 @ 12:00
Comment from: adrian [Visitor]

@bogdan: ms. pt. vorbe dar…

Fiind vorba de Microsoft, absolut tot ce fac ei trebuie cantarit bine.
Sa luam exemplul dat de tine:

1. Licenta de la Edmonto spune:
“The City may, in its sole discretion, cancel or suspend your access to the datasets without notice and for any reason”
Nu mi se pare o licenta buna.

2. Folosesc la fel Windows Azure, solutia cloud de la Microsoft. Ce inseamna asta?
a) Datele sunt returnate “by default” in format OData. Acest format desi suna frumos, Open Data Protocol, e un format facut de Microsoft, pe care o pus un nume frumos sub licenta OSP (o promisiune de la Microsoft sa nu te dea in judecata). O analiza a acestei licenta (incomplatibila cu GPL) se gaseste aici: http://www.softwarefreedom.org/resources/2008/osp-gpl.html
E drept, exista si optiunea de JSON dar “by default” este promovat OData (la fel cum Windows, by default, promoveaza Internet Explorer de exemplu).

b) Sintaxa folosita pt. a formula o interogare ("query"), folosita pt. a extrage datele, este in format “WCF Data Services query syntax” (Windows Communication Foundation) - adica fostul “ADO.NET Data Services” - adica specificatie Microsoft sub licenta habar nu am care.

c) Modul cum se face accesarea acestor data desi se spune ca foloseste REST, nu este REST in adevaratul sens al cuvantului.
http://roy.gbiv.com/untangled/2008/rest-apis-must-be-hypertext-driven

13/03/11 @ 13:35
Comment from: [Member]

La 2 nu pot sa raspund, ca e prea tehnic.
La 1 - vezi ca fiecare utilizator poate sa puna ce licenta vrea. In cazul asta primaria din Edmonton decide aceasta licenta.
Citatul dat de tine este incomplet, el face parte din citatul “Cancellation for Non-Compliance” care se refera doar la situatia in care ai incalcat licenta, citeste intreaga fraza.

14/03/11 @ 10:01
Comment from: adrian [Visitor]

legat de licenta nu sunt avocat :) si daca spui tu ca acel paragraf se aplica doar in cazul de “Non-Compliance” atunci pare ok. totusi poate era mai bine daca foloseau ceva licenta standard, cum ar fi CC.

14/03/11 @ 11:25


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution