« Se schimba drepturile consumatorilor in comertul online. Cum? Inca nu stim..Lectia de logica: Curtea Europeana de Justitie zice NU supravegherii, Guvernul Romaniei o largeste »

Numele tau apare in Google? Instanta europeana zice ca motorul de cautare ar putea fi responsabil...

13/05/14

  12:53:00, by Bogdan, 898 words  
Categories: Pareri personale, Jurisprudenta, Drept & Internet, Viata privata

Numele tau apare in Google? Instanta europeana zice ca motorul de cautare ar putea fi responsabil...

O decizie de astazi a Curtii Europene de Justitie vine sa clarifice o situatie din ce in ce mai intalnita in practica (decizia integrala este aici):

Ce faci daca la o cautare dupa numele tau in Google apar niste linkuri cu numele tau? Poti sa-i ceri motorului de cautare sa scoata anumite linkuri din lista de rezultate?

Raspunsul scurt este: Da, de principiu.

Cazul in speta decisa astazi este cu atit mai interesant cu cat in cauza respectiva datele personale ale subiectului au fost colectate legal - era vorba de 2 pagini dintr-un ziar - La Vanguardia - publicate în ianuarie 1998 și, respectiv, în martie 1998 unde figura printre altele un anunț cu privire la o vânzare la licitație a unor imobile organizată ca urmare a unei proceduri de executare silită desfășurate în vederea recuperării datoriilor pe care le avea domnul respectiv la asigurările sociale.

Decizia este foarte interesanta si bine motivata si, in mare, mi se pare ca atinge destul de bine problema proportionalitatii dintre cele 2 drepturi (de a informa publicul vs. a proteja datele personale). Am totusi citeva intrebari la final…

Cateva alte aspecte importante decise de instanta:

 • Google prelucreaza date personale in sensul directivei.

  Curtea constată mai întâi că, prin explorarea în mod automat, constant și sistematic a informațiilor publicate pe internet, operatorul unui motor de căutare efectuează o „colectare” a datelor în sensul directivei. (…) Aceste operațiuni (…) trebuie calificate drept „prelucrare” indiferent de faptul că operatorul motorului de căutare le aplică în mod nediferențiat atât în privința datelor cu caracter personal cât și în privința altor informații. De asemenea, Curtea amintește că operațiunile menționate de directivă trebuie calificate drept prelucrare chiar dacă privesc exclusiv informații deja publicate ca atare în mass-media.

 • Google Spania este responsabila pentru prelucrarea datelor din Spania

  Curtea reține că Google Spain constituie o filială a Google Inc. pe teritoriul spaniol și, prin urmare, un „sediu” în sensul directivei. Curtea respinge argumentul potrivit căruia prelucrarea datelor cu caracter personal de către Google Search nu este efectuată în cadrul activităților sediului respectiv în Spania.

 • Motorul de cautare trebuie sa stearga linkurile care contin informatii referitoare la o persoana, chiar daca informatia inca exista pe pagina de pe care a fost indexata….

  Curtea constată că acesta este obligat, în anumite condiții, să elimine de pe lista de rezultate, afișată în urma unei căutări efectuate plecând de la numele unei persoane, linkurile către paginile web
  publicate de terți și care conțin informații referitoare la această persoană. Curtea precizează că o
  astfel de obligație poate exista și în ipoteza în care acest nume sau aceste informații nu sunt
  șterse în prealabil sau simultan de pe paginile web respective, iar aceasta, dacă este cazul, chiar
  dacă publicarea lor în sine pe paginile menționate este licită.

 • … dar nu in toate cazurile

  Totuși, întrucât eliminarea unor linkuri de pe lista de rezultate ar putea avea, în funcție de informația în cauză, repercusiuni asupra interesului legitim al utilizatorilor de internet potențial interesați de a avea acces la această informație, Curtea constată că trebuie căutat un echilibru just între acest interes și drepturile fundamentale ale persoanei vizate, în special dreptul la respectareavieții private și dreptul la protecția datelor cu caracter personal.

 • Exista un drept de a fi uitat in Internet
 • Curtea arată că, în ipoteza în care se constată, ca urmare a unei cereri formulate de persoana vizată, că includerea acestor linkuri pe lista de rezultate este, în stadiul actual, incompatibilă cu directiva, informațiile și linkurile cuprinse în lista amintită trebuie să fie șterse. În această privință, Curtea observă că și o prelucrare inițial licită a unor date exacte poate deveni cu timpul incompatibilă cu această directivă în cazul în care, având în vedere ansamblul împrejurărilor caracteristice speței, aceste date sunt inadecvate, nu sunt sau nu mai sunt pertinente ori sunt excesive în raport cu scopurile pentru care au fost prelucrate și cu timpul care s-a scurs.

 • Google este obligat sa dea curs unor astfel de cereri, daca sunt temeinice.

  Curtea precizează că persoana vizată poate adresa astfel de cereri direct operatorului motorului de
  căutare, care trebuie apoi să examineze în mod corespunzător temeinicia acestora. În cazul în
  care operatorul nu dă curs acestor cereri, persoana vizată poate sesiza autoritatea de
  supraveghere sau autoritatea judecătorească pentru ca acestea să efectueze verificările necesare
  și, pe cale de consecință, să dispună ca operatorul respectiv să adopte măsuri precise.

Desi, de principiu, mi se pare o decizie foarte buna, sunt citeva semne de intrebare asupra implicatiilor sale:

- este Google (sau alt motor de cautare) capabil sa ia o decizie pe acest subiect? Nu ducem de fapt motorul de cautare in zona de privatizare a aplicarii legii, cu consecinte deosebit de grave asupra libertatii de exprimare? Ma gindesc ca Google ar vrea sa rezolve problema cat mai rapid si fara complicatii, deci ar sterge cam tot fara sa examineze in detaliu fiecare caz.

- n-ar trebui ca o astfel de decizie sa fie intotdeauna subsidiara stergerii informatiilor de pe pagina indexata? Altfel, orice alt motor de cautare o va indexa fara probleme. Nu vom ajunge doar sa folosim mai multe motoare de cautare pentru a vedea totalitatea informatiilor indexate?

- daca Google trebuie sa filtreze rezultatele cautarii pentru a proteja interesele persoanelor fizice, atunci - pe baza aceluiasi rationament - nu ar trebui sa filtreze si pentru a proteja interesele tertilor ? (de ex.pentru incalcarea dreptului de autor) (De fapt in practica deja o face - 25 de milioane de linkuri au fost solicitate sa fie de-indexate)

3 comments

User ratings
5 star:
 
(3)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
3 ratings
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: Andrei N [Visitor]
5 stars

Subiectul este foarte ofertant. Ar avea o latura interesanta si in privinta studierii interventiilor agentilor aunumitor tari membre, care sunt acestea si ce au sustinut.
Ma intreb daca nu cumva cu aceasta ocazie se planteaza o samanta ce poate creste intr-un sistem fiscal de taxare a operatiunilor care nu tine cont de localizare si incorporare ci doar de natura activitatii.
Mai este interesant faptul ca, dpdv tehnic, lui Google Search nu i s-a cerut sa inceteze o activitate sau sa stearga o informatie ci sa-si construiasca un mecanism tehnic de tip opt-out prin care sa cenzureze anumite subiecte. Ori intelegerea subiectului (a naturii informatiei) este inca imperfecta la nivelul tehnologic actual.

18/05/14 @ 11:03
Comment from: tiberiu socaciu [Visitor]
5 stars

a. nu am inteles echhivalarea google = google spania

b. nu mi-e clar cum o instanta europena are competenta de jurisdictie oriunde. e ca cum as da in judecata pe tov. husein obama la judecatoria bolintinu din vale pentru ca din cauza lui am piedut bani (tabul ala din irak distrus era proprietatea armatei romane, nu a nato, deci, erau banii mei acolo; da, exista si proprietati nato, baze nato etc. in ro nu, in hu, baza de la papa)

t.

18/05/14 @ 17:31
Comment from: Monica Lupascu [Visitor]
5 stars

Din ce am inteles operatorului nici nu ii este impus raspunsul sau vreun termen de rezolvare a notificarii.
Where the controller does not grant the request, the data subject may bring the matter before the supervisory authority or the judicial authority so that it carries out the necessary checks and orders the controller to take specific measures accordingly.

Asa ca, pana la urma nu e decat o procedura prealabila, la care va fi obligat doar proprietarul de date, adica persoana ale carei date se doresc a fi sterse.

04/06/14 @ 13:05


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution