« Al cincilea proiect de lege înregistrare a utilizatorilor pre-pay. Incompetență, tupeu nemărginit sau rea-intenție?De ce publicarea a 200 000 de nume de prezumtivi datornici pe Internet este o prostie uriașă »

Noua legislatie privind semnatura electronica intra in vigoare azi, 1 iulie 2016

01/07/16

  12:45:00, by Bogdan, 394 words  
Categories: Legislatie, Drept & Internet, Comert electronic

Noua legislatie privind semnatura electronica intra in vigoare azi, 1 iulie 2016

Astăzi, 1 iulie 2016 intră în vigoare Regulamentul UE 910/2014 (numit și EIDAS) care practic stabilește noile reguli unitare la nivel european cu privire la semnătura electronică și alte servicii adiacente (Secțiunea 4 și următoarele). Regulamentul este un instrument juridic al Uniunii Europene de directă aplicare, astfel incât legile naționale care contravin acestuia sunt de facto abrogate.

Astfel, eu zic că sunt 5 mari chestiuni pe care le stabilește Regulamentul EIDAS (și multe mai micuțe sau de nișă) și care au importanță pentru Românnia:

  1.  Regulamentul consacră mai clar principiul că toate semnăturile electronice și toate documentele electronice au efecte juridice și nu pot fi respinse ca probe doar din motivul că sunt sub formă electronică sau că ar trebui să fie calificate. ( Art 25 (1) și Art 46). Regulamentul păstrează și principiul libertății furnizării serviciilor.

  2. Regimul juridic al semnăturilor electronice calificate este mai precis - aceasta are efectul juridic echivalent al unei semnături olografe. (Art 25 (2)) Semătura calificată este practic “semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat” din legea 455/2001. Atenție mare însă  - așa cum am mai explicat și mai demult  - aceasta nu înseamnă că doar semnătura electronică calificată poate fi folosită pentru a semna documente electronice - toate tipuri de semnături electronice definite de regulament (Art 3 pct 9, 10 și 11 - respectiv semnătura simplă, avansată - ea fusese denumită extinsă în legea 455-  și calificată) pot fi folosite pentru a semna documente electronice, regimul juridic putând fi stabilit prin legislație, la nivel contractual sau de facto. Așa cum spune principiul de la primul punct, ele nu vor putea fi respinse de o instanță pe principiul că nu sunt calificate, dar instanța va trebui să vadă - de la caz la caz si în funcție dacă cealaltă parte le contestă sau nu -  în ce măsură acestea pot asigura identitatea semnatarului. În mod normal acest lucru s-ar face printr-o expertiză tehnică.

  3. Pe lângă semnăturile electronice, a apărut și termenul de “sigiliu electronic” - care este practic semnătura electronică a persoanei juridice.  (secțiunea 5)

  4.  Stabilirea în RegulamentuL EIDAS a unor reguli specifice pentru mărcile temporale electronice face ca legea 451/2004 să se refere de fapt doar la mărcile temporale electronice calficate. (secțiunea 6)

  5. O parte din dispozițiile legii 455/2001 și legea 451/2004 sunt practic abrogate, ele fiind înlocuite de textul din Regulament cu privire la aceste aspecte.

Pentru alte detalii va recomand să lecturați textul integral al Regulamentului EIDAS, inclusiv partea de considerente introductive care explică mai clar anumite aspecte.

7 comments

User ratings
5 star:
 
(3)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
3 ratings
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: vasilescu vasile [Visitor]

Ma bucur ca se fac progrese in domeniul semnaturii electronice.
Pe de alta parte, consider ca pretul cerut, de firmele autorizate in Romania sa emita certificate, este cam mare (si nu inteleg de ce certificatul emis trebuie sa fie valabil numai un an). Apoi mai este si aspectul compatibilitatii cu linux (adica si driver-ul si aplicatia de semnare sa fie disponibile ca open source).

Legat de open source, exista lege in Romania care sa ceara ca toate sistemele software “la comanda", dezvoltate pentru stat, sa fie open source? Tocmai am citit ca Bulgaria ar avea ceva de acest gen:
https://medium.com/@bozhobg/bulgaria-got-a-law-requiring-open-source-98bf626cf70a#.7z6mexo50

05/07/16 @ 00:42
Comment from: Pascariu Relu [Visitor]  
5 stars

Bună ziua

In legătură cu legile 01 07 2016 semnăturii electronice , pot fi recunoscător faţă de Guvern cu o producţie Financiară ca sumă 13 000 000 € treisprezece milioane de Euro in urma unor eforturi depuse prin activităţi personale câştigate cu drept de Petiţionar , creativ modificând şi completând numai eu personal cu semnatura mea , ori de câte ori este necesar , in termenul legal un an de zile , de la data ultimului răspuns confirmat şi registrat , deci spun eu că e super foarte bine să câştigăm dreptul respectiv acordat prin metoda legală de proprietar al semnăturii electronice , de pe Dispozitiv , Android .

Se inţelege clar şi lămuritor că suntem unicul proprietar Guvernator care ne semnăm soarta spre destinaţie , in funcţie de puterea noastră creativă.

Imi place mult de logica creativă al domnului Gigi Becali , aşa cum se prezintă el la televiziune cu un tupeu privat cu propria lui semnătură convingătoare *** La mintea Cocoşului *** Spunea El , e posibil aşa ceva ? Şi se arăta pe el insuşi Cocoş deştept . Ha ha ha super un model de gândire Românească.

19/08/16 @ 14:17
Comment from: Raneti Tudor Andrei [Visitor]
5 stars

Excelent. Multa vreme am suportat abuzurile “autoritatilor” care minteau ca petitiile semnate electronic nu sunt semnate, incalcand directivele europene obligatorii

19/11/16 @ 04:44
Comment from: Adrian T [Visitor]

Domnule Bogdan Manolea imi puteti raspunde la intrebarea ce masuri pot lua daca autoritatile statului refuza din diferite motive sa accepte documente semnate electronic?
Cui sa ma adresez?
Desi se fac progrese privind semnatura electronica in tarile civilizare la noi inca se cer originale sau copii legalizate. Pai ce faci cand stai in alta tara si nu le poti trimite asa usor?
De exemplu, la schimbarea unui buletin expirat:
http://depabd.mai.gov.ro/documente_necesare.html

20/04/17 @ 17:00
Comment from: [Member]

Sunt 2 directii:
- obtineti un raspuns negativ in scris, si atacati raspunsul in instanta (probabil contencios administrativ sau civil)
- faceti plangeri catre Comisia Europeana (poate merge prin sistemul Solvit - http://ec.europa.eu/solvit/index_ro.htm) sau catre MCSI, care este autoritatea competenta in domeniul semnaturii electronice

21/04/17 @ 13:40
Comment from: Raneti Tudor Andrei [Visitor]  
5 stars

Excelent - SOLVIT. Nu exista justitie in Romania - am experienta practica: https://www.scribd.com/document/352597506/Raneti-vs-Romania-at-ECHR

08/12/17 @ 13:26
Comment from: Raneti Tudor Andrei [Visitor]  

SOLVIT iti trimite cererea la mae.ro unde daca probleme tale se datoreaza binomului mafia magistratilor si securistii SRI ca in cazul meu, considera cererea ingropata. Toti functionarii publici romani in pozitii importante sunt colaboratori cu mafia asta

08/12/17 @ 16:36


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blogging software