« Protectia datelor personale nu poate sa blocheze depistarea votului multipluVictorie si totusi un esec! Comentarii despre motivarea deciziei Curtii Constitutionale la inregistrarea utilizatorilor Prepay si WiFI »

Nimic despre securitatea cibernetica

30/10/14

  10:00:00, by Bogdan, 506 words  
Categories: Legislatie, Viata privata

Nimic despre securitatea cibernetica

La una din ultimele insemnari scriam de pericolul iminent numit legea privind securitatea cibernetica si felul cum Senatul a dat doar 2 zile pentru depunerea unui raport Ei bine, conform site-ului Senatului nu s-a mai intamplat nimic de atunci pe acest proiect.

Nu stiu daca e vorba doar de vacanta electorala, faptul ca s-au temut sa discute acest subiect in plina campanie electorala sau daca, intr-o actiune de nebunie, au inceput sa citeasca deciziile CCR pe subiectul pastrarii datelor de trafic sau al inregistrarii cartelelor pre-pay sau utilizatori WiFi si sa inteleaga ca trebuie sa puna niste garantii, altfel este posibil ca si legea asta sa fie declarata neconstitutionala.

Cert este ca presiunea din partea celor care au propus legea continua, iar argumentele nu conteaza. Articolul intreaba - Cum isi pregateste Romania strategia de securitate informatica? Raspunsul este simplu din textul articolului - doar autoritatile publice o pregatesc. Restul nu au voie - mai ales daca nu sunt de acord cu unele propuneri.

Asa ca mai bine va dau 3 linkuri din recent lansatul nostru blog colaborativ al ApTI pe teme de protectia datelor si privacy (apropo, daca aveti vreun subiect interesant, contactati-ne ca sa va publicam):

Sa fiti sanatosi!

4 comments

User ratings
5 star:
 
(2)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
2 ratings
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: Visitor [Visitor]
5 stars

Interesant articolul si mai ales interventia punctuala pe anumite subiecte! :)

As avea un comentariu pe marginea propunerii ApTI de modificare a art. 152 CPP:

In baza “legii speciale” (banuiesc ca v-ati referit la Legea 506/2004 - actualizata…cu prevederi din Legea neconstitutionala 82/2012!!!), nu toate datele de trafic se prelucreaza si se retin de catre operator. Ci doar acelea necesare asigurarii transmiterii unei comunicari, cele de localizare si cele folosite pentru facturare. Adica, oricum mai putine decat aveau nevoie initial autoritatile (din perspectiva Legii 82). In plus, aceeasi lege speciala (506) spune ca datele “trebuie sterse sau transformate in date anonime atunci cand nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicari” (bineinteles, cu unele exceptii).

Cred ca ar fi fost mai nimerit daca modificarea art.152 ar fi vizat, in primul rand, obtinerea unui mandat de la judecatorul de drepturi si libertati care sa oblige operatorii sa retina datele de care au nevoie autoritatile, pe o anumita perioada de timp (ex. 3,6,12 luni).

Oricum, initiativa ApTI este constructiva si laudabila!

01/11/14 @ 13:44
Comment from: [Member]

De acord cu comentariul de la primul paragraf - dar in mod intentionat am lasat asa. Din pct. nostru de vedere, nu ar trebui sa fie stocate date de trafic in plus fata de cele necesare pt transmitere, facturare si localizare. Poate ar trebui sa sa faca si o analiza comparativa intre practicile curente comerciale de stocare ale operatorilor si cele cerute in plus de fosta directiva. As banui ca nu cred ca e o mare diferenta - in special in cazul operatorilor de telefonie. Eventual daca sunt anumite date specifice care ar putea fi importante - se poate discuta de la caz la caz. (vezi si mai jos)

Ref la al doilea paragraf - daca mandatul se refera la o persoana anume (sau un IP sau un numar de telefon), nu vad nicio problema deosebita.
Daca in schimb se refera la *toate datele* unui ISP sau operator - atunci cadem in aceiasi problema pe care am ridicat-o la directiva privind retentia datelor.

Dar cel mai mult ne deranjeaza ca chestiunile astea declarate neconstitutionale NU se discuta public.

Poate dupa alegeri, ca acum oamenii sunt ocupati cu altceva… :-)

02/11/14 @ 10:23
Comment from: Visitor [Visitor]
5 stars

Nici eu nu ma refeream la “toate datele” - in conditiile (neconstitutionalei) Legi 82. Ci, pe un model oarecum similar celui in care se obtin (in baza CPP) mandatele de supraveghere tehnica.

02/11/14 @ 12:51
Comment from: [Member]

Atunci principiul mi se pare ok.

09/11/14 @ 16:01


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution