« Autoritatea pentru protectia datelor din Romania a dat amenda pentru spam prin smsEstonia - centru de studiere al cyber - terorismului »

Modificarea unilaterala a termenilor contractuali - clauza abuziva ?

26/05/08

  19:27:01, by Bogdan, 575 words  
Categories: Stiri - Romania, Articole / Studii / Rapoarte, Comert electronic

Modificarea unilaterala a termenilor contractuali - clauza abuziva ?

Ati intalnit probabil deseori intr-un contract online o sintagma de genul: ” XXX poate modifica acesti termeni si conditii la anumite intervale de timp fara a anunta Clientul personal. Astfel de modificari vor fi aduse la cunostiinta Clientului prin afisare pe site-ul web la www.khwqfuidqwld.ro” sau variante ale acestuia
Hai sa o numim “modificarea unilaterala a termenilor contractuali".

Marian ma chestioneaza printr-un comentariu la o alta insemnare daca o asemenea clauza este valida sau nu. Cred ca este o problema care merita un pic profundata.

Raspunsul meu ar fi ca as considera o astfel de clauza problematica si chiar abuziva fata de consumator. Cel putin din 2 motive:

1. In primul rind daca vorbim de niste termeni si conditii care exista doar in footer-ul site-ului (deci care nu sunt luati la cunostiinta de un abonat sau de o persoana subscrisa la un asemenea site printr-i actiune in acest sens), cred ca este discutabil daca putem vorbi de un contract care sa-i fie opozabil consumatorului. (am mai precizat de ce). Acesti termeni si conditii prezinta importanta in primul rind pentru obligatiile de informare impuse de legislatia romana (si care nu sunt putine, unele le-am mai punctat si in trecut).

2. Haideti sa presupunem insa ca e vorba de un contract “acceptat” cumva de internaut. In al doilea rind modificarea unilaterala a unui contract se poate face doar daca este stipulat in mod expres in contract. In situatia unui contract de adeziune propus de comerciant, consumatorul este clar pus intr-o situatie inferioara, tocmai de accea legislatia pentru protectia consumatorului si cea a clauzelor abuzive este din ce in ce mai dezvoltata de UE.

Deci introducerea posibilitatii modificarii unilaterale, fara informarea abonatului siteului, intr-un astfel de contract de adeziune - mie imi miroase a clauza abuziva.

Dar trebuie mai mult decit sa miroasa, asa ca daca ne uitam la Legea privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori (versiune rasmodificata si republicata in 2008) observam in anexa ca sunt considerate clauze contractuala abuziva cele care :

a) dau dreptul comerciantului de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract.
(…)
Prevederile acestei litere nu se opun, de asemenea, clauzelor prin care comerciantul isi rezerva dreptul de a modifica unilateral clauzele unui contract cu durata nedeterminata, in conditiile in care comerciantul are obligatia de a-l informa pe consumator, printr-o notificare prealabila transmisa in termen rezonabil, pentru ca acesta din urma sa aiba libertatea de a rezilia contractul;

Sigur, ca nu stiu daca exista practica judiciara in Romania in domeniu, dar un caz din 2003 din Franta - Association Familles de France vs. SA Pere-Noel.fr et SA Voyages Pere-Noel.fr ne arata cum Tribunalul din Paris a considerat o clauza similara ca fiind abuziva :

“Père-Noël.fr se réserve la possibilité d’adapter ou de modifier à tout moment les présentes conditions générales de vente. Les nouvelles conditions générales seront portées à la connaissance du client par une nouvelle édition du catalogue”

Pentru cei interesati, erau si alte clauze interesante care au fost declarate abuzive.

Comerciantii vor intreba atunci - si cum facem sa modificam conditiile - simplu, dupa ce le modificati, puneti o extra bifa cind se logheaza oamenii unde trebuie sa bifeze ca sa ia la cunostiinte de noile conditii. Sau o informare prin email sau prin sms. Sau cumva.

Deci Marian: Ai dreptate! &#59;) dar blogul nu doarme (doar ca-s prins cu mai multe prezentari si lucruri de scris acum).

8 comments

Comment from: Skippy [Visitor]  

Poate merită menţionat cum face Google pentru conturile lor, de ex. AdSense. Ştiu, Google nu-s chiar un model cînd vine vorba de privacy şi oricum sînt bazaţi în US nu în EU. Dar îmi place cum procedează cînd schimbă ceva: te anunţă prin email, iar pe web ai o secţiune distinctă unde trebuie să mergi, să citeşti şi să accepţi. Pînă nu o faci ţi se blochează cel puţin parţial accesul la anumite chestii.

26/05/08 @ 20:13
Comment from: Adi C [Visitor]  

Din moment ce membrii sunt informati prin stire,newslatter si anunt pe forum(in cazul in care exista), nu cred ca este folosita in mod abuziv. In loc sa spuna “termenii pot fi modificati in orice moment de catre proprietar” poate spune ca poate fi modificat “la aparitia noile sectiuni,optiuni pe site, ” si aici poate insira 20 de randuri de posibile actiuni. Aici vb despre situri marunte care nu comercilizeaza (ex portaluri). In cazul in care este vb despre un site comercial, o solutie ar fi anuntarea noilor modificari in contract inainte cu 1 luna cel putin si informarea clientilor prin diferite mijloace. Asa cum spuneai si tu, Bogdan, o bifa ar putea exista pt a lua la cunostinta.
Parerea mea este ca un site care se respecta, afiseaza termenii de utilizare la vedere, multi chiar pot da submit doar dupa bifarea “sunt de acord cu termenii blablabla". Dar aici este si vina noilor membrii care nu citesc deloc aceste clauze

28/05/08 @ 01:14
Comment from: Marian S. [Visitor]  

@ Adi C.
Cu tot respectul (si cu scuze ca n-am avut timp sa raspund pina acum) hai sa impartim lucrurile in doua categorii distincte:
1. Ma inscriu pe un site de site (sa zicem noi2, ca nu fac niciun secret ca am un profil acolo). Bifez niste termeni si conditii, se schimba, nu se schimba, ma intereseaza prea putin. Nu ma afecteaza pecuniar, n-am probleme.
2. CU TOTUL ALTFEL se pune problema la un contract. Acolo totul ma intereseaza, pretul, conditiile, absolut tot. Cum naiba sa admiti tu, client, ca acestea se pot schimba peste noapte fara sa te anunte nimeni ? Te trezesti ca inchei un contract in niste termeni si ai de indeplinit altii. NU SE POATE ASA CEVA !!! NU EXISTA ACORD TACIT, ESTE CEA MAI MARE AIUREALA INVENTATA VREODATA ! Oameni buni, treziti-va cit (eventual si daca) mai aveti timp: in curind o sa ne trezim ca se publica mai stiu eu pe unde ca blocul cutare din strada cutare urmeaza sa se demoleze. Habar nu ai de asta dar nu te exprimi si pe baza acordului tacit te trezesti cu macaraua la usa blocului. Sa nu vi se para absurd, nu exagerez deloc, lucrurile astea incep cu chestii usoare si se termina apoteotic, cu lucruri mai grele. Va dau subiect de reflectie, care a trecut neobservat prin perdeaua asta de fum intretinuta cu grija. Intrebare simpla: daca ati decedat organele voastre pot fi prelevate sau nu ? Raspundeti dupa cum stiti ca sunt prevederile legale in domeniu. Si dupa aia sa mai vedem cine sustine aprobarea asta tacita/

01/06/08 @ 09:51
Comment from: miruna [Visitor]  

Aici mie mi se pare ca e normal sa fie asa: comerciantul poate sa modifice unilateral contractul, dar, trebuie sa ma anunte din timp (adica inainte ca modificarile sa intre in vigoare) si eu sa am optiunea de a accepta aceste modificari sau nu.

exemplu: fac contract cu banca si le dau niste bani (depozit). ei se trezesc si modifica contractul cum ca dobanda se modifica de la x la y. ei ar trebui sa ma informeze si daca mie nu-mi convine sa am posibilitatea sa denunt contractul existent.

adica care va sa zica daca ei isi atribuie aceasta “putere mare", de a modifica unilateral contractul, atunci trebuie sa compenseze prin obligatia de a ma anunta prealabil pe mine de modificarea conditiilor contractului si optiunea mea de a nu accepta modificarile respective si a denunta contractul (fara penalitati).

02/06/08 @ 01:48
Comment from: Marian S. [Visitor]  

Miruna, fara suparare, n-ai inteles niumic.
Aceste drepturi le ai si acum.
Numai ca tu nu trebuie SA DENUNTI contractul iar in caz ca nu il denunti sa se aprobe tacit; pur si simplu TREBUIE SA ACCEPTI MODIFICARILE PENTRU CA ACEL CONTRACT SA MEARGA MAI DEPARTE.
Aici este diferenta si se pare ca lumea nu intelege deloc importanta ei.

02/06/08 @ 08:32
Comment from: [Member]

Marian, aprobare tacita inseamna ca nu faci nimic ca sa il aprobi.

In cazul explicat de mine - destul de clar sper - trebuie sa faci ceva - sa apesi pe un buton, etc.

Si nu stiu de ce faci o diferenta intre niste T&C si un contract - ambele sunt contracte cf legii romane, daca ti-ai dat acordul (inclusiv printr-u bifa)

02/06/08 @ 10:58
Comment from: Marian S. [Visitor]  

Pai, Bogdan, ce am scris eu mai sus e ca diferenta dintre “ e adevarat ca imi place“ si “nu e adevarat ca nu imi place“. Poate am introdus aici fortat referirile la aprobarea tacita insa aceasta este lait-motivul folosit de mai toata lumea. Adica ceva de genul “noi modificam termenii, scriem aici ca sa nu ziceti ca nu am scris, n-aveti decit sa va interesati, nu v-ati interesat la timp ne pare rau dar noi suntem comercianti rrrai de tot si n-avem nici timp nici chef sa informam pe fiecare in parte si sa-i cerem aprobarea; e mult mai simplu sa zicem ca daca tot nu v-ati exprimat in timp de N zile trecem pe aprobare tacita, adica aplicam ce vrem noi“.
Mai clar de atit nu pot sa ma exprim.

02/06/08 @ 22:22
Comment from: Marian S. [Visitor]  

Toata cheia acestei legi sta in cuvintul “rezilia“. Legea spune:
“in conditiile in care comerciantul are obligatia de a-l informa pe consumator, printr-o notificare prealabila transmisa in termen rezonabil, pentru ca acesta din urma sa aiba libertatea de a rezilia contractul“

In acceptiunea mea legea ar fi trebuit sa zica:
“in conditiile in care comerciantul are obligatia de a-l informa pe consumator, printr-o notificare prealabila transmisa in termen rezonabil, pentru ca acesta din urma SA ACCEPTE NOILE CONDITII ALE CONTRACTULUI“

Nu e aceasta prima lege data in favoarea celui mai tare insa la presiunea opiniei publice poate fi schimbata in bine. Altminteri n-aveti decit sa taceti, oameni buni si sa va tot treziti cu modificari unilaterale ale contractelor, ca asa vrea muschii lor.

02/06/08 @ 22:41


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blogging software