« De ce NU ar fi fost necesar CNP-ul la recensamant ?Unde-l dau in judecata pe Financial Times ? (sau care este instanta competenta pe Net in cazuri de raspundere civila delictuala) »

Moderarea comentariilor si cenzura

31/10/11

  10:00:45, by Bogdan, 847 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Legislatie, Drept & Internet, Libertate de exprimare

Moderarea comentariilor si cenzura

Domnul Vilcu ne intreaba - in relatie directa cu insemnarea trecuta de pe Activewatch ref la moderarea partinitoare a comentariilor pe scrisoarepentruromania.ro - daca “nu există nici o lege care să permită cuiva să-i acționeze în judecată pe giranții acestei proceduri - fie în civil, fie în penal?” sau dacă “într-un viitor nedeterminat se pot propune… legi care să împiedice această procedură, foarte originală, foarte eficientă, dar şi extrem de periculoasă pentru democraţie.”

Subiectul este delicat si complicat. Sa incepem cu 3 clarificari:
1. Moderarea comentariilor nu este cenzura. De principiu.
Moderarea unor comentarii la orice fel de continut prezentat pe Internet nu reprezinta o masura de cenzura atita vreme cit moderarea se subsumeaza fie unor reguli precizate pentru potentialii comentatori, fie unor reguli legale sau morale evidente (de ex. stergerea comentariilor discriminatorii sau a celor care folosesc un limbaj neadecvat in public). De aceea se recomanda celor care au mai multe comentarii sau au o moderare activa sa publice aceste reguli pentru a fi mai usor identificarea lor. Sa nu uitam ca libertatea de exprimare nu reprezinta un drept absolut.

2. Tehnica de neafisare a unui comentariu unor alte persoane nu este o noutate.
De fapt, ea se foloseste in mod curent pe majoritatea blogurilor unde comentariul intra in moderare si autorul il vede ca a fost receptionat, iar in unele situatii poate sa si il corecteze o perioada de timp. Ceea ce face diferenta intre practica comuna si solutia prezentata de dnul Vilcu este ca, in acest caz, nu sunteti informat ca acel comentariu nu este inca disponibil public, ci il vedeti doar dvs. Deci este foarte probabil ca in cazul dvs. toate comentariile postate sa fie de fapt intr-o zona de moderare, care sa nu fie disponibila publicului.

3. Stergerea comentariilor pentru simplu fapt ca sunt nedorite nu este o noutate in Romania. Deja am intalnit/auzit de mai multe bloguri si/sau magazine online care au aplicat aceasta practica in mod frecvent, in scopuri diverse - de la dorinta de a nu avea comentarii negative la adresa unor produse puse la vinzare pina la efectul sindromului “Eu sunt bloggerul Dzeu”

Pe fondul problemei, gindul ar sari imediat la o forma de publicitate inselatoare sau cel putin incorecta. Cu toate acestea definitia de la art 3 din legea 158/2008 privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa pare destul de restrictiva: “publicitate – orice formă de prezentare a unei activităţi comerciale, industriale, artizanale sau liberale, în scopul promovării vânzării de bunuri ori servicii, inclusiv bunuri imobile, drepturi şi obligaţii;”
Scopul cerut de definitie nu pare a include campania Scrisoarepentruromania.ro, pentru ca scopul ei nu pare a se incadra in definitia de mai sus.

Ca atare, dpdv juridic cred ca trebuie sa ne uitam mai degraba pe alte doua dispozitii care privesc in mod direct libertatea de exprimare si limitele sale:

A. Primul reper ar fi legea presei din 1974, iar articolul unul din putinele ramase in vigoare , art 73

Persoana fizică sau juridică lezată prin afirmaţii făcute în presă şi pe care le consideră neadevărate poate cere, în termen de 30 de zile, ca organul de presă în cauză să publice sau să difuzeze un răspuns sub formă de replică, rectificare ori declaraţie.
Răspunsul trebuie să fie obiectiv şi să urmărească restabilirea adevărului.
Nu se consideră a aduce lezare critica obiectivă, principială şi constructivă, exercitată prin presă, în realizarea funcţiilor sale social-politice.

In acest caz, ne putem intre in ce masura un site este un organ de presa. Desi art 5 din lege nu mai este in vigoare este clar ca scopul termenului de presa este legat de “activitatea de informare publică.”

B. Al doilea reper ar trebui sa fie Noul Cod Civil, prin art 70 alin 1
(1) Orice persoana are dreptul la libera exprimare
(2) Exercitarea acestui drept nu poate fi restransa decit in cazurile si limitele prevazute la art 75.

De fapt in ambele cazuri, vorbim in practica de o actiune in raspundere civila delictuala, bazata chiar pe interpretarea ambelor texte. Nu este un caz usor, mai ales ca trebuie demonstrat si un prejudiciu (chiar si moral), dar mai ales legatura de cauzalitate intre prejudiciu si fapta. Insa in ambele cazuri problema ar putea fi rezolvata usor de o politica oficiala de comentarii publicata pe site prin care spun ca sterg orice opinie negativa la adresa proiectului.

Referitor la un nou act normativ pentru a reglementa aceasta problema, eu sunt mai degraba circumspect ca un act normativ ar putea avea vreun efect pozitiv intr-o problema atit de delicata pentru libertatea de exprimare, insa ar putea fi folosit de terti pentru o limitare a acestui drept fundamental.

In fine, probabil ca solutia logica si normala nu ar fi nici macar apelul la instanta in astfel de cazuri, ci apelarea la coduri de etica, atita pentru publicitari, cat si pentru zona de PR. Este important insa de precizat ca aceste coduri de etica pot sa aiba si o valoare juridica sporita in conditiile noului art 1 Cod Civil care se refera la “uzuri profesionale” ca posibil izvor de drept, in cazurile in care legea nu reglementeaza in mod expres acel caz.

(Opinia mea pe fond despre subiectul Rosia Montana - si campania scrisoare pentru Romania am scris-o aici)

5 comments

User ratings
5 star:
 
(0)
4 star:
 
(1)
3 star:
 
(1)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
2 ratings
Average user rating:
3.5 stars
(3.5)
Comment from: adina [Visitor]

si mie mi se pare normal sa se afiseze aceasta lista de reguli, dar consider necesara o anume cenzura. mai citesc ziarele si comentariile si uneori lasa de dorit de ajung sa citesc.

01/11/11 @ 10:25
Comment from: [Member]

@adina, de aceea facem diferenta intre moderare (unde sunt reguli) si cenzura (unde este aletorie si abuziva)

01/11/11 @ 14:07
Comment from: Dan [Visitor]

Si totusi, regulile in materie de moderare vor fi intotdeauna mai mult sau mai putin vagi. Altfel se ajunge ca sa se creeze un intreg cod de legi de guvernare a fiecarui site in parte.

Un forum/blog este totusi proprietate privata, si dreptul proprietarului de a controla si aproba continutul este si el important. Un ziar “cenzureaza” inainte de publicare, prin natura modului de functionare. Pentru un site, lucrurile nu stau chiar asa.

Daca o opinie e importanta, exista alte bloguri etc. care o pot accepta spre publicare. Marele pericol este cenzura facuta de catre stat, ale carui puteri coercitive depasesc puterile unui “blogger D-zeu” si poate interzice publicarea oriunde pe teritoriul statului, dar poate pedepsi chiar si publicarea in afara teritoriului.

Cenzura, IMO, nu e neaparat aleatorie si abuziva. Ea poate fi lege clara si cu aplicare la fel de clara. Ca istoria o va clasifica “abuziva", e cu totul alta discutie.

02/11/11 @ 00:26
Comment from: cornel vilcu [Visitor]
4 stars

Vă mulţumesc din inimă pentru lămuririle de natură juridică. Vă mulţumesc, de asemenea, pentru relatarea privitoare la pensiunea lui Florea Bolog, cel mai nou ‘protagonist’ al campaniei publicitare rmgc. Rămân să sper că, în măsura în care legal asemenea proceduri nu pot fi sancţionate, lumea care vede şi, vorba aceea, înţelege, va sancţiona moral faptele Gold-ului
[şi precizez, aici, faptul că sunt întru totul de acord cu ideea potrivit căreia e mult mai ok să se-ntâmple mici lucruri nemulţumitoare cum e cel întâmplat mie, decât să se limiteze libertatea de exprimare a presei înseşi… deci, da, citindu-vă articolul cred şi eu că o legiferare prea strictă ar fi foarte periculoasă]

02/11/11 @ 21:39
Comment from: danielsen [Visitor]
3 stars

test

27/09/13 @ 20:20


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

June 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution CMS