« Cybercrime: 100 perchezitii domiciliare si 250 persoane implicate in savirsirea infractiunilorJurindex: copilul transparentei justitiei lasat sa moara de foame »

Semnati Manifestul pentru un proiect deschis eRomania !!

31/03/10

  17:02:28, by Bogdan, 2201 words  
Categories: Stiri - Romania, Articole / Studii / Rapoarte, Pareri personale, Drept de autor

Semnati Manifestul pentru un proiect deschis eRomania !!

La insemnarea mea trecuta legata de e-government si proiectul eRomania Cosmin a lasat un comentariu extrem de util:

Ce putem face? Daca nu putem face nimic atunci nici n-are rost sa ne mai batem capul cu statul. Daca putem face ceva hai sa facem si macar proiectele din 2020 sa mearga in directia buna.

Si Cosmin are extrem de mare dreptate. Toate lumea a sarit in capul MCSI, la comunicatul anterior, dar oare a existat o pozitie clar exprimata la ce nu e bine in actualul proiect ?

Asa ca am inceput sa ma gindesc ce putem face si, personal, am ajuns la 2 concluzii:

1. Ca trebuie sa avem o pozitie coerenta si publica pe problemele care ne dor la proiectul actual. Plinsul pe bloguri sau pe forumuri nu ajuta. Revolta intr-un comentariu se uita repede. Dar o scrisoare publica semnata de (sa speram) citi mai multi cetateni, firme sau organizatii trebuie sa i se dea un raspuns oficial.
Cu ajutorul colegilor din APTI, celor de pe lista de discutii TIC-Lobby, baietilor de la ceata (care au la dispozitie o excelenta unealta de colaborare) si a altor persoane care au comentat si corectat documentul, a iesit un Manifest pentru un proiect deschis eRomania. (copiat si mai jos)
Un document in care incercam sa gasim niste principii comune referitor la ce se poate face mai bine in proiectul eRomania, in special pe partea de deschidere, transparenta si accesibil pentru toti.

2. Ca trebuie sa avem cit mai multa discutie publica pe tema asta.. Manifestul propus nu a acoperit toate temele ridicate de diversi interlocutori: de la probleme conceptuale ale utilitatii diverselor parti pina la securitate sau privacy - toate acestea excedeau scopului initial al documentului. Dar propunerile si sugestiile exista.
Tocmai de aceea singura propunere pe care o avem in document este sa se discute - ca discutia este organizata de un trust de presa, un ONG Ministerul, Guvernul, Presedintia sau Parlamentul - lucrul este mai putin important.
Important este ca noua sa ne pese de cei 500 de milioane de euro din banii publici pentru a participa la un astfel de eveniment si a incerca sa gasim cele mai bune solutii pentru niste servicii reale electronic guvern-cetatean.
De fapt, am reusit sa scoatem manifestul intr-o zi speciala pentru concepte libere: Ziua Eliberarii Documentelor, in care mai multe persoane din Romania au aratat (in stilul si cu mijloacele lor) ca le pasa de faptul ca unele institutii guvernamentale publica documente in formate pe care nu le poti citi in mod liber.

Nu stiu daca si cum va reusi acest manifest sa schimbe ceva. Dar stiu ca merita si trebuie sa incerci. Pentru ca daca nu incerci, cu siguranta nu se va schimba nimic.

De aceea va propun manifestul de mai jos. Si daca dumneavoastra considerati ca ceea ce spunem acolo merita sustinut, va rog sa il si semnati.
Pentru a semna acest document, vă rugăm trimiteţi la
semnatura at apti.ro, datele dumneavoastra si adeziunea pentru acest document. Vezi mai multe detalii la finalul acestei insemnari

Scrisoare deschisă către Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu¶
Manifest pentru un proiect deschis eRomania - versiune 1.0¶

Un grup de iniţiativă pentru susţinerea a şapte principii în realizarea unei eRomânii deschise:
1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet
2. Publicarea într-un format deschis a tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici
3. Reutilizarea conţinutului deja disponibil pe Internet. (inclusiv cel pus de instituţii publice)
4. Utilizarea formatelor şi standardelelor deschise în cadrul proiectului eRomania
5. Publicarea tuturor programelor de calculator dezvoltate din bani publici pe un site specializat şi sub licenţe deschise
6. Respectarea standardelor de accesibilitate
7. Realizarea unor proiecte necesare pentru domeniul public, nu concurarea cu sectorul privat

Salutăm iniţiativa dumneavoastră de a determina Guvernul României să investească 500 de milioane de euro într-un proiect de eGovernment românesc. Cum înţelegem că alocarea întregii sume nu este încă în mod clar definitivată în cadrul proiectului eRomânia, propunem Guvernului să aibă în vedere următoarele șapte principii de utilizare deschisă a resurselor, având în vedere finanţarea din bani publici a acestor proiecte pentru dezvoltarea interacţiunii cetăţean-guvern.

1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet. Banii publici trebuie folosiţi în interesul public. În ceea ce priveşte conţinutul creat în cadrul acestui proiect, acesta ar trebui pus la dispoziţie sub cea mai deschisă licenţă posibilă, care ar permite oricărei persoane sau firme să re-utilizeze conţinutul şi să-l îmbunătăţească pe viitor. Astfel proiectul va avea rezultate în scurt timp şi va exercita un impact eficient pe viitor.

Exemplu: Proiectul eRomania vrea sa facă un portal eTurism. Noi credem că tot conținutul publicat in acest portal (ex: text, poze, filme etc.) trebuie să fie pus sub o licență deschisă, astfel încât Primăria Bucureşti sau firma Turism România SRL sau Popescu Ion să poată să-l copieze gratuit, să-l traducă şi să-l publice din nou pe Internet sau într-o broşură sau unde doreşte, fără a cere acordul Guvernului.

2. Publicarea tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici într-un format deschis (raw data) pe care sectorul privat şi orice persoană interesată să îl poată reutiliza. A se vedea în acest sens activităţile din Marea Britanie (vezi data.gov.uk) iniţiate ca urmare a sfaturilor primite de la Sir Tim Berners-Lee. Poate nu suntem atât de bogaţi încât să-l angajam pe domnul Tim Berners-Lee, dar suntem atât de inteligenţi încât să folosim gratuit sfaturile bune date altora. Datele existente şi cele care vor fi colectate nu vor fi folosite decât într-o proporţie infimă dacă nu vor putea fi valorificate cu sprijinul tehnologiilor Web 3.0 (Semantic Web).

Exemplu: Datele de la ultimul recensământ trebuie făcute publice sub o licență deschisă. Asta ar permite Prefecturii Timișoara să demonstreze că este zona cu cei mai mulţi tineri din Romania. Ar permite firmei Turism Romania SRL sa facă o hartă a minorităților aromâne ce merită vizitate. Ar permite lui Popescu Ion să facă o aplicație care să-l ajute să identifice cea mai bună zonă din România, pe criteriile proprii. Totul cu un program pe care orice programator mediu îl poate scrie și care se “joacă” cu datele respective.

3. Să nu reinventăm roata. În condiţiile în care un conţinut ce ar trebui să facă obiectul unei secţiuni din proiectul eRomania există deja pe Internet, acesta ar trebui să fie considerat ca un punct de plecare în noua secţiune. Dacă acest conţinut este publicat sub o licenţă deschisă, atunci ar fi obligatorie utilizarea sa în noul proiect. Recomandăm utilizarea unei părţi din suma alocată pentru proiectul eRomania pentru iniţiativele care deja au utilitate şi contribuie la cultura digitală a României, încurajând astfel repartizarea mai bună a efortului de realizare şi probabil scurtând şi timpul de implementare/colectare la diverse nivele administrative şi teritoriale.

Proiectul eRomania ar trebui sa facă o inventariere a aplicaţiilor şi conţinutului pus în prezent pe Internet de instituţiile publice şi posibila re-utilizare a acestuia, pentru a evita duplicarea eforturilor şi mărirea cheltuielilor.

Exemplu: Proiectul eRomânia propune un portal eJustiție cu toate actele normative. Dar deja există alte patru baze de date cu acte normative, făcute din bani publici (Camera Deputaților, Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Justiţiei), plus alte baze de date cu conținut similar realizate în sectorul privat.

4. Toate formatele şi standardele utilizate în cadrul proiectului eRomania pentru interacţiunea cu alte instituţii ale statului sau cu publicul larg trebuie să fie deschise. În situaţia existenţei pe piaţă a unor standarde şi formate pentru a căror utilizare nu trebuie plătită nicio redevenţă către o companie sau terţă parte, este esenţială folosirea acestora pentru a permite accesul oricărui cetăţean în mod liber la informaţiile publice sau la comunicarea cu instituţiile statului.

Exemplu: Proiectul eRomânia ar putea avea un formular-tip de notificare a taxei locale de parcare de domiciliu. Popescu Ion ar trebui să poată să trimita aceast forumular folosind un program gratuit.

5. Toate programele de calculator dezvoltate din bani publici să fie făcute publice pe un site specializat (cum este pentru instituţiile europeane site-ul osor.eu) şi sub licenţe deschise, astfel încât să permită re-utilizarea lor de către alte administraţii publice din România şi modificarea lor fără a fi necesară angajarea aceleiaşi firme. Licenţierea deschisă ar trebui să fie regula, iar păstrarea unei licenţe proprietar să fie făcută doar atunci când nu există practic altă posibilitate.

Toate aplicaţiile dezvoltate trebuie să fie accesibile oricărui cetăţean, fără a fi condiţionate de folosirea unor softuri proprietare şi/sau cumpărarea unor servicii conexe. Toate aplicațiile dezvoltate trebuie să implementeze metode deschise de interacţionare. Aceasta ar însemna să se menționeze interfața necesară pentru accesul la aceste aplicații, iar în cazul în care o asemenea interfață nu este disponibilă, specificațiile tehnice necesare pentru a permite accesul unei aplicații realizată de un terț.

Toate aplicaţiile desktop realizate în cadrul proiectului trebuie să ruleze la fel de bine pe principalele trei sisteme de operare folosite în România. (ex. Windows OS, Mac OS si GNU/Linux)

Toate aplicaţiile web realizate în cadrul proiectului trebuie să folosească doar standarde web deschise şi să funcţioneze în parametrii stabiliţi (cu o deviaţie acceptabilă precizată) pe principalele browsere care au o cotă relevantă de piaţă in Romania şi respectă standardele W3C, iar cel puţin unul poate fi procurat gratuit.(ex. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome).

Proiectul eRomania ar trebui să accepte să găzduiască şi aplicaţii venite din partea sectorului privat, dezvoltate în afara finanţării, atâta vreme cât sunt licenţiate deschis şi oferă detalii cu privire la cerinţele de sistem şi interfaţa folosită pentru a accesa aceste aplicaţii.

Exemplu:Proiectul eRomânia ar putea avea un modul de plată a taxei locale de parcare de domiciliu către stat. Dacă acest modul este creat de firma A SRL, pentru orice modificare a programului va trebui cel mai probabil angajată aceeași firmă. Dacă acelaşi modul este creat de B SRL şi pus sub o licență deschisă, atunci orice altă firmă poate fi angajată în orice moment pentru modificarea sau actualizarea modulului. Mai mult, programatorul Popescu Ion poate să vadă cât de prost a fost scris și să semnaleze acest lucru. Și mai mult, firma C SRL poate să propună un modul mai bun, construit pe banii firmei.

6. Toate aplicaţiile dezvoltate în cadrul proiectului eRomânia trebuie să respecte standardele de accesibilitate, care să asigure accesul oricărui cetăţean român la conținutul acestora, inclusiv a persoanelor cu dizabilităţi.

Exemplu: Popescu Ion, care are o acuitate vizuală de numai 5%, trebuie să aibă condiții egale de acces, la fel cu orice utilizator, la toate programele și conținuturile create în cadrul eRomânia.

7. Să nu concurăm sectorul privat. Planul eRomania ar trebui să se abţină de la construirea unor proiecte concurente cu cele deja dezvoltate de sectorul privat, cu excepţia cazului când acestea din urmă fie nu sunt disponibile public pe Internet, fie publicarea lor este limitată de condiţiile unor licenţe restrictive.

Exemplu: Proiectul eRomânia propune un portal al localităților. Dar un astfel de portal este deja început de ceva ani de un grup de voluntari entuziaşti și disponibil pe Wikipedia România în mod gratuit și deschis. Noi credem că guvernul ar trebui să susțină acest proiect şi nu să finanțeze ceva concurent.

Aşteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră şi vă propunem organizarea de către MCSI a unei dezbateri publice la care să participe toţi cei implicaţi efectiv în proiectul eRomania, în cadrul căreia să se discute aceste principii.

Text licenţiat Creative Commons Atribuire RO 3.0

______________________________________________________________________

Pentru a semna acest document, vă rugăm trimiteţi la semnatura at apti.ro, datele dumneavoastra si adeziunea pentru acest document.

Pentru Organizaţii/Iniţiative - vă rugăm să precizaţi numele organizaţiei sau iniţiativei, numele dumnevoastră, precum şi poziţia în Organizaţie/Iniţiativă. Dacă doriţi, puteţi menţiona şi site-ul organizaţiei.
Pentru Persoane Juridice - vă rugăm să precizaţi numele firmei, numele dumnevoastră, precum şi poziţia în firmă. Dacă doriţi, puteţi menţiona şi site-ul firmei.
Pentru Persoane Fizice - vă rugăm să precizaţi numele dumnevoastră şi dacă doriţi, titlul, funcţia ocupată, oraşul şi adresa de web a paginii dumneavoastră.

Pagina cu semnatari va fi actualizata la http://www.apti.ro/proiect-deschis-eRomania

12 comments

User ratings
5 star:
 
(4)
4 star:
 
(1)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
5 ratings
Average user rating:
4.8 stars
(4.8)
Comment from: Dan Buzovi [Visitor]
5 stars

Democratia inseamna o societate deschisa cu acces la informatie a oricarui cetatean!

31/03/10 @ 18:15
Comment from: George Mitrache [Visitor]
5 stars

Excelent articol, Il votez

31/03/10 @ 18:39
Comment from: Mircea T [Visitor]  
5 stars

Am scris si pe Hotnews. Pe langa solicitarile din acest manifest, as propune idea de participare efectiva la acest proiect prin donarea de informatii de catre utilizatori si publicarea lor pe portal. Ex: donarea de poze, muzica, filme, articole etc. Pana la urma vorbim de un portal care se adreseaza unei populatii, in termen de internet unei comunitati. Sunt convins ca informatiile prezentate ar fi foarte utile si implicit ar scadea costurile ca sa nu mai spun de mandria celui care isi va vedea informatia publicata.

31/03/10 @ 22:03
Comment from: adrian [Visitor]

@bogdan:
Doresc sa semnez dar nu am gasit nicio mentiune cum vor fi prelucrate datele personale. Poti te rog sa dai niste detalii legat de acest aspect?

31/03/10 @ 23:01
Comment from: Andreia Moraru [Visitor]

Semnez documentul si subscriu acestei initiative.

01/04/10 @ 08:17
Comment from: Maria Ichim [Visitor]
5 stars

O initiativa excelenta, va felicit si subscriu acestei initiative.

01/04/10 @ 10:46
Comment from: [Member]

Multumesc pentru comentarii si adeziuni - o sa va rog insa sa incercam sa urmam procedura detaliata in manifest, adica:
” Pentru a semna acest document, vă rugăm trimiteţi la
semnatura at apti.ro, datele dumneavoastra si adeziunea pentru acest document. Vezi mai multe detalii la finalul acestei insemnari”

@Adrian - am adaugat o nota la finalul manifestului - practic singurul singurul scop pentru care le folosim este sustinerea manifestului si dupa ce se incheie stringerea de semnaturi, o sa le stergem.

@Mircea T - foarte buna ideea, am adaugat ceva similar pentru soft, dar nu si pentru continut. De adaugat la versiunea urmatoare !
Proiectul eRomania ar trebui să accepte să găzduiască şi aplicaţii venite din partea sectorului privat, dezvoltate în afara finanţării, atâta vreme cât sunt licenţiate deschis şi oferă detalii cu privire la cerinţele de sistem şi interfaţa folosită pentru a accesa aceste aplicaţii.

01/04/10 @ 11:04
Comment from: constantin [Visitor]
4 stars

Salut initiativa o semnez si voi pune un banner in comune.ro!
Dar:
1-Sunt categoric impotriva unui sistem care sa ofere “totul". Sistemul trebuie sa se limiteze la relatia stat-cetatean informare - formulare - plati. Daca vom ajunge la siteuri oficiale de tip e-cultura, e-turism, e-istorie, e-ginecologie, e-rahat inseamna pur si simplu a acoperi “furtul". Eu ii stiu cum lucreaza si voi publica mecanismul!
Da ce oare nu-si fac un site e-scroci?
2-Fiind o problema de investitii trebuie sa aiba un Deviz General Obiectiv. Acesta trebuie publicat!
3-Valoarea investitiei (fara retelistica) nu poate depasi 500000 euro deci de 1000 ori mai putin!
4-Intr-o vreme in care internetul nu era galopant ca azi s-au dezvoltat site-uri de promovare a exporturilor gen export_dot_tara. Au operat 10-15 ani! Astazi timpul este comprimat! Sunteti de acord ca exista o mare probabilitate ca peste 3 ani sa se utilizeze alte sisteme IT?
5-In spiritul caracatitei mafiote existente la nivel de conducere a statului nu se va publica nimic, veti vedea asta! Generatii intregi de ITisti au singura sansa de a lucra la un asemenea proiect numai daca sunt membri ai partidului-stat sau eventual prieteni cu presedintele Norvegiei!
Am rugamintea Bogdan sa publici si pe softpedia sau in retelele de IT.
Multumiri!

01/04/10 @ 12:17
Comment from: edi [Visitor]

Buna ziua domnule Manolea, am cateva intrebari pentru dumneavoastra.

Daca sunteti dispus sa ma ajutati va rog sa ma contactati pe Yahoo!Messenger sau prin mail, la adresa lasata in cadrul acestui comentariu. Multumesc

05/04/10 @ 14:35
Comment from: [Member]

Adresa mea de email este publica - puteti sa o folositi sa ma contactati.

05/04/10 @ 19:17
Comment from: kiss lilla [Visitor]

Buna ziua,

Daca aveti un benner disponibil, si putem ajuta aceasta initiativa, l-am pune si noi pe site.

Kiss Lilla

07/04/10 @ 10:52
Comment from: [Member]

Am adaugat mai multe bannere in noua insemnare. Multumesc !

07/04/10 @ 17:39


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

September 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution