« SRI + date de trafic = LOVE (q.e.d)Supravegherea angajatilor - CEDO pune punctul pe i »

Linkul moare. Dar ne pasă?

11/10/17

  17:09:00, by Bogdan, 719 words  
Categories: Drept & Internet

Linkul moare. Dar ne pasă?

Rezumat: Articolele 11 si 13 din propunerea de directivă a UE privind drepturilor de autor pot să schimbe esențial modul în care Internetul este reglementat. Iată ce poți face acum! sau vino la întâlnirea de vineri pentru mai multe detalii.

O propunere a Comisiei Europene de așa numită reformă a drepturilor de autor ridică două probleme fundamentale pentru două chestiuni care definesc felul în care Internetul există astăzi:

1. Linkul

Dacă acum 20 de ani când m-am apucat eu prima dată de dreptul Internetului mi s-ar fi spus că o să discutăm în 2017 pe o propunere de lege (europeană, nu vreo propunere legislativă pusa de un deputat român mai șugubăț) care își propune să reglementeze modul cum anumite linkuri pot să fie puse în Internet, aș fi fost poate mai șocat ca acum.

Linkul este unitatea de bază de democrației pe Internet. - e o fraza genială a lui Cătălin Francu, fondatorul Dexonline.ro, care suprinde cât de esențial este o legătură web în a coagula toată informația care este pusă la dispoziție prin intermediul web-ului. A te gândi că poți să reglementezi cine către cine ar trebui să poată pună un link este pur si simplu o inepție tehnică. Mai ales dacă poți reglementa doar în niște limite teritoriale precise.

Și totuși Comisia Europeană propune o taxare pentru cei care vor să facă o legătură către site-ului unui editor de presă. (de fiecare dată cănd zic acest cuvânt nu pot să nu mai întreb cine mai este un editor de presă in România lui 2017 - libertatea.ro sau scena9.ro?) - detalii aici despre articolul 11.

2. Cenzura privaților

Acum 20 de ani, Statul (Guvernul/Primul ministru/etc.) îți punea căluș la gură: Să fie liniște. Să nu se mai scrie despre corupție. Să stați linistiți la locurile voastre.

Astăzi, cenzura pe Internet este mai perversă (și pentru că este ascunsă) și pusă în practică de către platformele online (intermediari):

Din păcate Comisia Europeană are o politică oficială în multe domenii în care dorește să paseze responsbilitatea către acești intermediari - ca o punere în practică a sloganului politic al lui Homer Simpson - "Nu poate să o facă altcineva?"

Prin propunerea mai sus amintită în domeniul dreptului de autor (articolul 13 - vezi aici detalii) se vrea implementarea practică a acestui principiu. Nu doar pentru video si YouTube, ci pentru orice platformă cu conținut semnificativ care trebuie să filtreze înainte de publicare tot conținutul. Deci și Scribd, SlideShare, GitHub sau poate chiar Wikipedia. Sau din cele românești - de la TPU.ro până la Forumul Avocatnet.ro.

Verificarea extrajudiciară înainte de publicarea unui material, înseamnă cenzură explică extrem de clar Ioana Avădani de la Centrul pentru Jurnalism Independent.

WTF? Și ce facem?

Din fericire e încă doar o propunere.
Din păcate sunt șanse mari să treacă ambele propuneri.

Lucurile rele nu neapărat din cauza celor care propun lucruri rele, ci se întâmplă mai degrabă din pricina celor care nu fac nimic., ne reamintește Alin Popescu, de la Avocatnet.ro (am cautat și citatul corect in engleză este All that is necessary for evil to succeed is for good men to do nothing. Edmund Burke (1729-1797) )

Noi am creat pe pagina ApTI o pagină de campanie în care am strâns videoclipurile de mai sus, inclusiv cu mesaje referitor la cum vă puteți implica.

Cel mai eficient acum este să suni un europarlamentar (poti face in mod gratuit prin site-ul celor de la OpenMedia)

Dar știm că puțini români sunt confortabili în a-și suna reprezentantul pe care l-au trimis în Parlament. Așa încăt vinerea asta facem un eveniment prin care luăm o unealta din școala veche (numită carte poștală) și o folosim pentru a le trimite un mesaj personalizat celor care pot sa voteze în numele nostru propunerile de mai sus.

Vino și tu. Donează timp pentru a afla mai multe și îți dăm ocazia să face ceva care cu siguranță nu ai mai făcut de ani buni - să scrii o carte poștală. Explicăm și de ce!

3 comments

User ratings
5 star:
 
(1)
4 star:
 
(0)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
1 rating
Average user rating:
5.0 stars
(5.0)
Comment from: Norman [Visitor]
5 stars

Have you visit https://nerdymates.com/blog/hero-essay blog? We have a special hero essay for you!

03/07/18 @ 13:17
Comment from: Mark Williamson [Visitor]
20/11/18 @ 18:20


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution free blog software