« Tehnologia informatiilor si viata privata a salariatilorO dezbatere despre cartile electronice de identitate »

Lichidare de stoc sau Asasinarea Stocului ? (si indirect comertul electronic)

21/10/10

  14:34:50, by Bogdan, 454 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Legislatie, Comert electronic

Lichidare de stoc sau Asasinarea Stocului ? (si indirect comertul electronic)

La intalnirea de la Bran a GPEC-ului, Edi Tecsan de la GamesLine.ro m-a intrebat in ce conditii pot sa scrie langa un produs sau mai multe produse “Lichidare de stoc” daca ei chiar vor sa scape de stocul ala. Cum atunci am zis ca nu stiu, am zis ca este bine sa verificam problema. Si daca tot o facem, sa o dam public.

Raspunsul il gasim in categoria de vinzari cu pret redus - definita in art 16 din Ordonanta Guvernului 99/2000 (modificata de mai multe ori - vezi atasat versiunea azi in vigoare).

Desi termenul de lichidare de stoc nu apare ca atare, vedem ca termenul de lichidare exista intr-un din tipurile de vanzare cu pret redus in sintagma vinzare de lichidare definita pe larg in art 18:

Potrivit prezentei ordonanțe, prin vânzare de lichidare se înțelege orice vânzare precedată sau însoțită de publicitate și anunțată sub denumirea de „lichidare“ (s.n.) și care, printr-o reducere de prețuri, are ca efect vânzarea accelerată a totalității sau numai a unei părți din stocul de produse dintr-o structură de vânzare cu amănuntul, în una dintre următoarele situații:

Si sunt mentionate 8 situatii legate in cea mai mare parte legata de inchiderea activitatii pentru definitiva sau pentru o perioada mai lunga de timp, iar in art 19 conditiile in care se face cu anunt la Primarie si bla bla - vezi OG mai jos pentru detalii.

Deci care va sa zica inteleg eu - nu poti folosi termenul de “lichidare de stoc” daca nu-ti lichidezi tot stocul de pe magazin si esti in una din conditiile expres prevazute in art 18.

Doar ca la noi se pare ca putini respecta aceasta regula.

Totusi pentru cei ce vor sa o respecte ar putea sa existe solutii.

Una ar fi incadrarea in alta categorie de vinzare cu pret redus - solduri (care sunt limitate la anumite perioade), vinzari promotionale, vânzări ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, vânzări ale produselor care într-o perioadă de 3 luni de la aprovizionare nu au fost vândute, etc. si realizarea/utilizarea unor tag-uri sau categorii speciale cu cuvintele cheie care sa atraga consumatorul pentru a intelege ca sunt produse cu un pret redus, dar in acelasi timp sa nu incalci legea.

Care lege pare a avea o limita impusa asupra cuvintului “lichidare” (sau solduri). Ca atare puteti sa faceti publicitate sub denumiri sinonime de “Asasinare de stoc", “Suprimare de stoc” sau “Stocul asta trebuie sa plece !” :-D

Dar daca vreti sa vindeti cu pret redus tot trebuie sa va incadrati intr-una din categoriile mentionate la art 16 si sa respectati conditiile unei oferte leale, si nu inselatoare.

5 comments

Comment from: Lancaster [Visitor]

Nu ştiu cum e în alte ţări din UE, dar nu văd de ce ar trebui să existe prevederi legislative pentru aşa ceva. Mi se pare strict treaba comerciantului, ce stocuri vrea să lichideze şi cum numeşte el operaţiunea.

Cumpărătorul se uită la preţ, nu la formula folosită pentru respectiva vânzare.

21/10/10 @ 15:18
Comment from: Stefan Murgeanu [Visitor]  

respectivele reglementari legale nu se refera doar la situatiile in care pretul de vanzare al produselor este mai mic decat pretul de achizitie?

21/10/10 @ 15:22
Comment from: [Member]

@Stefan - Nu, doar unele din vanzarile cu pret redus pot fi considerate ca vinzari in pierdere (scrie in art 17.
Este interzis oricărui comerciant să ofere sau să vândă produse în pierdere, cu excepția situațiilor
prevăzute la art. 16 lit. a)–c), e)–i), precum și în cazul produselor aflate în pachete de servicii. Prin
vânzare în pierdere, în sensul prezentei ordonanțe, se înțelege orice vânzare la un preț egal sau
inferior costului de achiziție, astfel cum acesta este definit în reglementările legale în vigoare.

21/10/10 @ 17:46
Comment from: Stefan Murgeanu [Visitor]

dar nu are nici o logica: atata timp cat nu vand in pierdere (deci nu exista suspiciunea de evaziune fiscala) ce treaba are statul cu pretul pe care eu il practic si cu promotiile, reducerile mele?!

multumesc :)

16/11/10 @ 11:51
Comment from: [Member]

Cu pretul nu are nimic. Cu denumirea promotiei are - pentru ca, probabil, se considera ca termenul de “lichidare” ar putea sa creeze confuzie in mintea consmatorului.
Cel putin asa inteleg eu ratiunea legii…

16/11/10 @ 12:32


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

June 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution free blog software