« Romania 2014 - Separatia puterilor in stat? Exemplu practicO dimineata frumoasa »

Legea PrePay e neconstitutionala. Ne vedem la urmatoarea tentativa...

16/09/14

  16:49:00, by Bogdan, 48 words  
Categories: Stiri - Romania, Jurisprudenta, Drept & Internet, Viata privata

Legea PrePay e neconstitutionala. Ne vedem la urmatoarea tentativa...

Curtea Constitutionala a decis astazi ca legea privind inregistrarea utilizatorilor PrePay si Wifi Free este neconstitutionala.

Este a patra tentativa in acest sens, restul de 3 s-au oprit in Parlament. La aceasta am explicat in detaliu de ce este o ineptie, am fost la singura dezbatere publica organizata si niste presiuni facute pe sub masa.

Din fericire, legea a fost atacata la CCR, tot la presiunea societatii civile, iar CCR a decis azi - absolut logic - ca este total disproportionata si deci neconstitutionala in ansamblul ei.

Am trimis ieri la CCR o interventie la Curte, in care am analizat in mod amanuntit de ce o astfel de lege incalca drepturile omului din perspectiva jurisprudentei CCR, CJUE si CEDO. Va rog sa o cititi cu atentie - inclusiv footnote-urile.

Nu am scris la ea doar eu, a fost un efort colaborativ in care am fost unul din editori alaturi de Estelle (Inthemis) si Anonymousa (stie ea cine e), Valentina si Monica de la ApTI, ca si Niki si Mihai de la APADOR-CH. Ramine se vedem in ce masura Curtea a luat-o in considerare sau nu (motivarea se publica in cam 1 luna in Monitorul Oficial).

Dar aceasta varianta nu va fi ultima cu siguranta, doar sper ca noii sau vechii initiatori, care nici macar la dezbaterile publice nu au curajul sa isi asume proiectul, in loc sa trimita comunicate catre CCR, sa faca bine si sa studieze cateva manuale de drepturile omului. Nu din cele copy&paste de la noi, ci din cele adevarate. Pot sa inceapa cu asta si sa-l puna in practica. Si macar de data asta sa simuleze mai bine dezbatere publica. Macar a cincea oara… Va rog eu frumos!!

Iar industria de profil sa vina sa ne dea 2% din cat nu au cheltuit ei cu implementarea legii asteia ca sa facem o campanie de educare pentru tinerii care sar din like in like fara sa inteleaga ca parerea lor conteaza. (sau oricare din uneltele pozitive, cool si trendy cum ar fi Top 10 cele mai bune unelte (românești) de democrație digitală )

Ah - si mai am o propunere - Comisiile de Drepturile Omului din Senat si Camera Deuptatilor sa fie renumite in Comisiile pentru validarea legilor fara judecata, pentru ca au putut sa dea un aviz - fie el amarit si consultativ - pozitiv pentru un proiect de 5 articole si cu o motivare de 10 randuri in conditiile in care se impunea un human rights impact assesment.

Iar pentru publicul larg - mai bine fiti atenti la proiectul de lege privind securismul cibernetic, ca e mai periculos decat povestea cu prepay. Si care a ajuns la Senat.

Sa fie pace!

1 comment

Comment from: Adrian Munteanu [Visitor]

A confidential report by experts concluded that “the compulsory registration of ownership of mobile telephones would not deliver any significant new benefits to the investigatory process and would dilute the effectiveness of current self- registration schemes.”
In the European Union, some Member States have adopted measures requiring SIM card registration, and the European Commission (EC)invited all Member States in 2012 to provide evidence of the actual or potential benefit of such measures. Following examination of the responses, Cecilia Malmström, European Commissioner for Home affairs noted that:
“At present there is no evidence, in terms of benefits for criminal investigation or the smooth functioning of the internal market, of any need for a common EU approach in this area.” - The Mandatory Registration of Prepaid SIM Card Users, A White Paper– November 2013.
La ce ofensivă a început din partea susținătorilor va fi în curînd o certitudine o nouă formă a legii. Argumentele nu contează în acest caz

18/09/14 @ 13:29


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blog software