« Drepturi de autor: Acordul ORDA, Amendamentul 138 si ACTAIn dialog cu Florin Grozea (Hi-Q) despre muzica pe Internet, Creative Commons si altele conexe »

Franta: Trei pasi si ai conexiunea taiata !

27/10/09

  17:45:30, by Bogdan, 325 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Pareri personale, Legislatie, Drept de autor

Franta: Trei pasi si ai conexiunea taiata !

N-am mai scris pe blog despre legea franceza a celor 3 lovituri, dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala franceza.

Pe scurt: Legea a intrat in vigoare fara articolele declarate neconstitutionale. Dar Guvernul francez a propus si o noua versiune de lege (poreclita HADOPI 2) care a trecut de cele 2 camere ale Parlamentului francez, dar si de Consiliul Constitutional francez ce a decis ca noua varianta ar fi ok cu legea fundamentala franceza. Dupa ce si Sarkozy a promulgat legea, va intra in vigoare in curind. (update - a fost publicata in Jurnalul Oficial francez pe 29 Octombrie)

Ce se schimba ? Nu mare lucru pentru primele 2 masuri ce ramin identice, fiind deja cunoscute si stabilite de prima lege adoptata: email de amenintare urmat de scrisoare recomandata de amenintare.

Modifica insa urmatoarea miscare - cum Curtea franceza a decis ca nu se poate ca o autoritate (numita HADOPI) sa ia decizia asta, ci trebuie sa fie o instante - noua lege stabileste o procedura accelerata (doar scrisa - una similara se folosea pentru procesele verbale legate de depasirea vitezei sau parcarii ilegale), fara audierea acuzarii sau apararii prin care, pe baza probelor depuse la dosar se poate taia conexiunea la Internet. Hadopi trebuie sa aplice sanctiunea, iar judecatorul poate aplica si o amenda suplimentara. Abonatul va continua sa trebuiasca sa plateasca abonamentul in perioada de in care nu mai are acces la Internet.

Se estimeaza 50 000 de actiuni de acest tip pe an (deci cam 200 pe zi !!) si 26 de magistrati care se vor ocupa in toata Franta de astfel de cazuri.

Partea si mai proasta e ca istoria frantujilor se poate repeta si in alte parti din Europa. Amendamentul 138 - ce se dorea a fi inclus in Pachetul Telecom pentru a se asigura ca asemenea aberatii nu se pot intampla in Europa - se pare ca va fi serios diluat in negocierea dintre Consiliu si Parlamentul European, in ciuda problemelor majore ridicate de mai multe organizatii.

9 comments

Comment from: Vasile D [Visitor]

taiatu conexiunii internetului e un lucru dar partea cu platitul pe un serviciu de care nu beneficiezi e cool :),poate fi invocata clauza de forta majora in acest caz ca sa nu mai platesti abonamentul ?

27/10/09 @ 21:07
Comment from: Talleres Uvilla [Visitor]  

Eu locuiesc in Spania si lucrez la ONO instaland linii de telefonie, internet si televiziune. Toti clientii care isi pun internet de ONO il aleg pentru viteza de descarcare pe fibra optica foarte mare, dar pe toti ii sfatuiesc dpa ce downloadeaza sa nu tina mult datele.. in curand si aici vor fi aceleasi probleme.

27/10/09 @ 22:18
Comment from: the dark one [Visitor]

Si daca ma plimb aiurea prin oras si prind hotspot-uri neprotejate? Eventual si cu MAC-ul schimbat si pus un string total aiurea gen FFFFF…

who’s to blame?

27/10/09 @ 22:31
Comment from: Alien [Visitor]

Francezii demonstreaza inca o data ca sunt o natie de imbecili! Din pacate se pare ca prostia lor este contagioasa la nivel de UE. Ne indreptam spre “1984″ pe fast-forward dar nimeni nu pare sa realizeze asta si sa se ralieze impotriva birocratilor tembeli de la Bruxelles.
Si inca o chestie: de ce sa platesti un serviciu pe care nu il ai? Eu chiar as fi curios, daca o asemenea aberatie se va baga si la noi, mai mult ca sigur de altfel, la cat de papagali sunt ai nostrii, ok, urmeaza un val de “deconectari” de la internet, cati provideri or sa dea faliment pentru ca n-o sa plateasca nimeni abonamentul!

28/10/09 @ 07:32
Comment from: adib [Visitor]

@ Alien - Sunt interese mari sa se bage si la noi aceasta aberatie legislativa. Intra pe site-ul A.I.M.R.

28/10/09 @ 08:06
Comment from: adrian [Visitor]

Conditia de a continua sa platesti banuiesc ca a fost pusa pentru a nu supara ISP-u (altfel ei nu ar fi fost de acord cu asa ceva).

28/10/09 @ 11:04
Comment from: Artemis07 [Visitor]

Inca o lege tembela, ca si cea cu analizatul ADN-ului pentru imigranti(care dupa ditamai scandalul a sfarsit ca fiind declarata “inaplicabila")…a facut multe furori vara asta initiativa de mai sus pe aici dar raman multe aspecte neclare.Am un preten care si-a instalat un programel dragut care sparge cheia WIFI de la retelele vecinilor si un alt programel care pune un IP din burta la fiecare conexiune.Prinde orbul, scoate-i ochii.Apoi sa nu uitam ca este o lege made by Sarko pentru Carlita si clica ei de “artisti".Dar aici totul este posibil…chiar si baiatul lui Sarko devine seful celui mai tare centru de Afaceri din Europa,la 23 de ani.

28/10/09 @ 13:34
Comment from: Pandele [Visitor]

Ceeace nu stiti este ca si la noi se pregatesc aceleasi masuri. De cateva saptamani au loc la ORDA sedinte unde se intalnesc autoritatile, cu membrii din industria telecom si cei din trusturile media impreuna cu alti detinatori de autori. La aceste sedinta nu au fost prezenti nici un reprezentant al userilor, al ONG-urilor sau al societatii civile in general. S-a ajuns la un acord intre toate partile cu incarcarea flagranta drepturilor utilizatorilor care nu au posibilitatea sa zica nimic. Chestiunea aceasta a fost sesizata in cateva articole din media online incepand cu Capital. Reactiile si comentariile au fost extrem de putine ceeace arata cat de interesata e lumea de subiect. Internetzii din romania nu au reactie si atunci ce ne mai vaitam?

28/10/09 @ 16:15
Comment from: [Member]

@the dark one - au prevazut si asta. Cel care are un hotspot este obligat sa-l paroleze sau sa foloseasca nu stiu ce soft special propus de ei. Nu mai stiu exact cum a ramas, dar pe poti uita in legea lor.

@Pandele - Noi am fost invitati din partea APTI. E adevarat ca invitatia a venit doar cu o zi inainte si doar pe fax - asa ca nu am putut sa-i dam curs. (deci nu am fost prezenti).

Dar documentul respectiv este doar o traducere a Acordului francez si nicidecum nu este un acord la care au ajuns romanii. In plus documentul este vag si nici nu poate fi vorba de o implementare a celor 3 lovituri. Varianta care a aparut este propunerea ORDA la care inca nimeni nu a apucat sa faca prea multe comentarii.

Iar informatia este inclusiv pe site-ul Minsiterului Culturii.

Dar ai dreptate ca trebuie o mai mare transparenta publica in discutarea unor astfel de documente. Asta o sa sustinem si noi in intalnirile viitoare, ca si o dezbatere realmente publica (adica nu doar intre anumite parti interesate).

28/10/09 @ 22:55


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

February 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution free blog software