« Pagini web de e-commerce: link obligatoriu catre site-ul ANPCInternetul pentru lumea juridica »

Legea celor 3 lovituri - declarata neconstitutionala in Franta

12/06/09

  14:56:32, by Bogdan, 292 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Jurisprudenta, Drept de autor

Legea celor 3 lovituri - declarata neconstitutionala in Franta

Consiliul Constitutional francez a declarat acum 2 zile neconstitutionale principalele articole din legea celor 3 lovituri pentru “rezolvarea problemei p2p.” Am scris destul de mult in ultima perioada de aceasta initiativa tocmai pentru ca este o initiativa care reuseste in Franta, are sanse mari sa fie adoptata si in restul Europei, deci si in Romania.

En bref - e vorba de o lege care va crea o autoritate “independenta", care atunci cind primeste o notificare ca cineva face file-sharing p2p cu opere protejate de drept de autor va primit 2 avertismente, iar la a 3-a sesizare va fi deconectat de la Internet.

Decizia Curtii franceze pune un hop serios (dar se pare ca nu o piedica insurmontabila pentru Sarkozy) in calea existentei unei asemenea legi.

De ce ?

Curtea constiutionala franceza a considerat ca “Internetul este o componenta a libertatii de experimare” si ca in dreptul francez primeaza prezumtia de nevinovatie, astfel incit doar un judecator va putea “pronunta o sanctiune care sa stabileasca ca ne aflam in situatia unor descarcari ilegale.”

Deci orice lege care ar crea o autoritate ce sa ia decizia deconectarii ar fi neconstitutionala. De asemenea nu poate exista o prezumtie a vinovatiei, ci aceasta trebuie demonstrata cu probe. Discutia a avut in vedere prezumatia ca titularul abonomanetului la Internet era cel vinovat.

Ramine inca in discutie daca o autoritate independenta va putea trimite si scrisorile de avertizare, sau daca aflarea datelor personale ale celor care au o anumita conexiune la Internet nu incalca legislatia privind datele cu caracter personal - in acest punct Consiliul s-a spalat pe maini si a dat gogoasa fierbinte la Autoritatea pentru date personale - CNIL.

Oricum, avind in vedere apetenta juristilor romani pentru inspiratii de natura franceza, e o buna decizie si pentru noi.

4 comments

Comment from: adrian [Visitor]

Da, am citit zilele acestea stirea. Nu pot decat sa ma bucur ca s-a oprit o injustete inainte sa vedem oameni afectati de aceasta lege nedreapta. Oricum banuiesc ca ar fi trebuit s-o abroge cand UE ar fi votat pachetul telecom.

12/06/09 @ 16:09
Comment from: romania inedit [Visitor]

Se vede destul de clar ca Sarkozy are niste datorii si tine mortis sa le plateasca !

14/06/09 @ 00:10
Comment from: GentleArsonist [Visitor]  

din pacate exemplul acesta ne arata ca ar trebui sa nu luam de-a gata ceea ce avem acum in materie de libertate de miscare pe internet si ar trebui sa fim atenti la cei ce vor incerca probabil constant sa ne restranga aceasta libertate.

29/06/09 @ 16:49
Comment from: adrian [Visitor]

Din pacate politicienii au alta agenda (reprezentarea intereselor companiilor mari).

Se pare ca legea a fost “reformulata” si aprobata de parlament. In noua forma mi se pare si mai injusta. Sper ca si de data aceasta sa fie declarata neconstitutionala.

link la stire

12/07/09 @ 15:17


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
blog software