« Parlamentul European şi Politica IT&CCFP 2008 - burse pentru jurnalisti »

Internetul intelege cenzura ca pe un obstacol si il ocoleste

26/03/08

  13:53:31, by Bogdan, 347 words  
Categories: Stiri - Drept&IT din intreaga lume, Drept & Internet, Libertate de exprimare

Internetul intelege cenzura ca pe un obstacol si il ocoleste

Nu sunt vorbele mele - Jan Gilmore, unul dintre fondatorii EFF si pionierii Internetului a zis-o, se pare, mai demult. Varianta in engleza suna chiar mai bine: The Net interprets censorship as damage and routes around it. (evident puteti imbunatati traducerea mea).
Update: Skippy traduce mai bine decit mine: “Internetul interpretează cenzura drept un defect [survenit în transmisie] şi [compensează automat,] caută rute alternative.”

Am regasit citatul, intr-un articol recent de Michael Geist, unul din cei mai cunoscuti profesori de drept canadieni specializati pe teme de Internet, care vorbeste de intensele si stupidele incercari de a bloca continutul publicat pe Internet si nedorit de unii (in special autoritati). China, Egiptul, Tunisia sau Arabia Saudita se intrec in astfel de masuri, in vreme ce Thailanda sau Turcia inteleg ca pot sa interzica un videoclip prin blocarea intregului site YouTube. Mai nou si Facebook sau Slide.

Dar vorbeste si despre rolul guvernelor SUA si UE in a stopa aceste practici prin legarea acestora de o limitare a comertului. Adica te ataca unde te doare - la bani.
Geist face referire la o propunere trecuta in Parlamentul European prin care cenzura Internetului ar fi considerata de guvernele nationala ca o bariera in comert, sustinuta de parlamentarul Jules Maaten.
Desi m-am chinuit sa gasesc rezolutia care ar fi fost adoptata cu 571 pentru si 38 contra, nu am gasit decit aceasta stire in olandeza (Tradusa prin Google).

Iar pe site-ul Parlamentului European, in dreptul parlamentarului Jules Maaten, nu am gasit decit intrebarile de mai jos :

Follow-up questions to answers (E‑5794/07) given by the European Commission on Internet censorship:
1. Is the European Commission willing to develop a European Global Online Freedom Act?
2. Is the European Commission willing to invest 20 million euros in technologies able to develop and distribute anti-censorship tools and services which could help Internet users breach electronic firewalls set up by China, Iran and other closed societies?

Deci cu toate ca apreciez ideea in sine, imi e teama ca valoarea juridica a unei intrebari adresate Comisiei este destul de mica - ca atare - deocamdata suntem la capitolul vorbe. (sau nu am gasit eu acea rezolutie)

5 comments

Comment from: Skippy [Visitor]  

Citatul se bazează pe noţiuni specifice reţelelor de calculatoare. Se poate, evident, traduce, dar sînt necesare cîteva cuvinte în plus pentru a fi inteligibil necunoscătorilor.

O traducere mai exactă ar putea fi: “Internetul interpretează cenzura drept un defect [survenit în transmisie] şi [compensează automat,] caută rute alternative.”

Este o imagine foarte frumoasă şi sugestivă. Ne spune că cenzura este redusă la nivelul unei obstrucţii oarecare, de felul celor cu care Internetul are de-a face în fiecare secundă, dar pentru care s-au prevăzut demult măsuri compensatorii. Mai mult, aceste măsuri ţin de principiile fundamentale de funcţionare ale Internetului.

26/03/08 @ 14:11
Comment from: [Member]

Mersu Skippy - am preluat si traducerea ta in articol - sper sa fie mai clar acum. Tot cea in engleza este perfecta !

26/03/08 @ 14:28
Comment from: c.s. [Visitor]  

Nu numai guvernele, universitatea unde lucrez a interzis you tube, hi5 si altele.A introdus un program care nu permite accesarea paginilor unde se regasesc anumite cuvinte cheie. Am probleme cu un subsite pe care il gestionez si unde in anumite articole apare “sex” legat de istorie…in articole stiintifice. Tot ce este in flash nu mai functioneaza indiferent de continut. Sunt destul de dezamagit, e pentru prima oara cand ma gandesc ca mai bine ramaneam in Anglia, unde am avut o specializare de un an…
Se pare ca aici ideea de cenzura este un legata, organic, de sufletul fiecarui roman care ajunge sa fie “sef”

26/03/08 @ 15:43
Comment from: SG [Visitor]  

@c.s.:
Din cate stiu eu universitatile din .ro tind [doar tind] sa cred ca in cazul tau [respectiv al acelei univ] nu e vorba de o cenzura politica sau comerciala .. si nici macar de sufletul a ceea ce numesti tu “roman care ajunge sa fie sef” [pozarea in victima nu te ajuta de obicei] – revin .. tind sa cred ca tine de incompetenta si incapacitatea anumitor profesori de a directiona curiozitatea si energia studentilor spre ceea ce considera ei materie de studiu. Si atunci ca le fie lor mai simplu elimina 80% din zgomotul perturbator [adica youtube, hi5, etc] chiar daca prin asta elimina si informatii.
Si dupa cum era citatul in articol “ocoleste” si tu respectivele restrictii [cauta pe google dupa anonymous proxy].

26/03/08 @ 16:38
Comment from: kraft [Visitor]  

Sunt destule metode de a ocoli sau chiar anula restrictiile de asemenea tip!
Problema este ca utilizatorul nu este, deocamdata, prea interesat in a se informa. Zilele in care totul era simplu, liber au c-am trecut. Tendinta astazi este de a restrictiona cat mai mult! Angajatii care vor mai multa libertate vor fi nevoiti sa caute solutii pentru a naviga cat mai liber!

26/03/08 @ 17:29


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution