« Garantii tehnice pentru mandatele de supraveghere tehnica - de la teoretic la practicOUG privind interceptarile - calea spre succes sau spre mai multe probleme? »

Guv.ro la ora adevarului pe subiectul consultarilor publice - Urgenta inregistrarii cartelelor pre-pay sau o discutie pe argumente de fond?

30/03/16

  16:49:00, by Bogdan, 724 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Legislatie, Viata privata

Guv.ro la ora adevarului pe subiectul consultarilor publice - Urgenta inregistrarii cartelelor pre-pay sau o discutie pe argumente de fond?

Am rezistat aprope o saptamina sa comentez toate urgentele legate de a cincea tentativa anuntata pentru înregistrarea cartelelor pre-pay, profitata a fi impinsa pe agenda politică de atentatele de la Bruxelles.

Am profitat de mesajul de ieri al premierului Ciolos pentru (inca) o invitatie la argumente, studii si analize. Si nu doar ne trebuie x sau y, pentru ca asa vrea A sau B. Scrisoarea deschisă completă mai jos. Astept cu interes și răspunsul!

Domnule Prim Ministru Dacian Cioloș,

Ați zis ieri o vorbă mare: “Cred că e important să ne învățăm în societatea românească să discutăm așezat și să luăm decizii în cunoștință de cauză.”

Și noi credem la fel. Și noi așteptăm cu interes vremea când o să discutăm așezat. Cu argumente și fapte. Cu analize de impact serioase, bazate pe cifre. Cu atenție la impactul asupra drepturilor fundamentale pentru proiectele de lege care au fost deja declarate cel puțin o dată neconstituționale.

Dar, din păcate, ce am văzut în ultimele 2 luni este departe de declarația dvs.

Vă reamintim:

  1. După declarația dvs referitoare la înregistrarea cartelelor pre-pay, ministrul pentru Comunicații și pentru Societatea Informațională a anunțat că proiectul va intra într-un ”regim de avizare rapid. Toate chestiunile legate de neconstituționalitate au fost eliminate.” Nu s-a anunțat nimic de vreo dezbatere publică. Nicio analiză de impact asupra drepturilor fundamentale. Nimic despre studiul de impact cu privire la cum va afecta industria. Nu am înțeles nici cum un terorist nu va putea să dea 3 lei unui om al străzii cu buletin ca să-i cumpere o cartelă. Așteptăm dezbaterea reală cu argumente.
  2. În urmă cu aproximativ două săptămâni, Guvernul dumneavoastră a reușit contraperformanța de a adopta un nou tip de act normativ – Ordonanța de Urgență a CSAT cu privire la interceptarea comunicațiilor, într-un timp demn de un record mondial – o singură zi. Nici acolo n-am văzut o dezbatere, ci doar un proiect ieșit pe surse, iar proiectul era diferit de ce ați publicat ulterior în Monitorul Oficial. Ați anunțat apoi că “este nevoie de o amplă dezbatere publică pentru organizarea unei instituții responsabile pentru punerea în executare a supravegherii tehnice.” De atunci a fost liniște pe acest subiect. Așteptăm dezbaterea reală, cu argumente.
  3. Acum puțin peste o lună, s-a încheiat dezbaterea publică privind legea securității cibernetice. Încă nu s-au publicat răspunsurile punctuale la cu propunerile avansate, dar deja ministrul societății Informaționale a participat la o conferință în care a explicat cum se va implementa legea (ca și cum proiectul nu ar putea suferi modificări în Parlament). De asemenea, am aflat deja că proiectul va ajunge în Parlament undeva în luna aprilie și că trebuie să fie “discutat în regim de urgență.” Nicio vorbă despre cele șase puncte concrete de neconstituționalitate pe care le-am tot adus în discuție. Pare ca unii politicieni cred că rezolvarea acestora se face prin corectarea virgulelor într-un text. Proiectul de lege prevede un impact bugetar 0 și un impact asupra sectorului privat care este tot 0. Dar un calcul empiric și parțial, dacă ne uităm doar la obligația de audit, ne duce la cel puțin 1000 euro x 400.000 firme = 400.000.000 euro/an doar pentru sectorul privat (art 18. alin 1 din propunerea de lege). Așteptăm dezbaterea reală cu argumente și cu participarea tuturor celor afectați.

Domnule Prim-Ministru, dorim să fim profesioniști și să facem ca la Bruxelles – nu cu informații prin presă că există un grup de lucru interministerial care lucrează, ci cu documente și argumente concrete despre proiectele de lege care pot afecta drepturile fundamentale ale cetățenilor. Dorim să discutăm cu documentele pe masă despre:

  • Analiza de nevoi care să conțină inclusiv
  • Studiu de impact asupra drepturilor omului (practică CEDO, CEJ, CCR, garanții, urmărirea scopului legitim, necesitatea într-o societate democratică, proporționalitatea cu scopul urmărit)
  • Impactul real asupra bugetului
  • Impactul real asupra sectorului privat
  • Eventual analiza cadrului similar european și mondial, dacă este cazul.
  • Textul politicii publice propuse, cu variante de adoptare posibile și efectele lor.
  • Stabilirea unui calendar ferm de dezbateri publice – online și offline.

După cum spuneam, așteptăm dezbaterea reală cu argumente pentru toate proiectele de mai sus. Pentru primul pas, așteptăm calendarul discuțiilor așezate.

Cu respect,

Bogdan Manolea, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI)

Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent

Mircea Toma, ActiveWatch

Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice – CRJ

Mihail Bumbeș, Miliția Spirituală

Maria-Nicoleta Andreescu, APADOR-CH

Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică

Elena Calistru, (Asociația) Funky Citizens

Cătălin Hegheș, Asociatia pentru Minți Pertinente – AMPER

5 comments

User ratings
5 star:
 
(0)
4 star:
 
(1)
3 star:
 
(0)
2 star:
 
(0)
1 star:
 
(0)
1 rating
Average user rating:
4.0 stars
(4.0)
Comment from: Jalobeanu M.S. [Visitor]
4 stars

Felicitări!
Dar de ce nu Excelent?
Doar din cauza unor mărunțișuri pur formale.
O minimă revizuire pedantă (cu ochi critic) a textului îl putea face ușor de nota 10!

31/03/16 @ 10:18
Comment from: Adrian Munteanu [Visitor]

Bogdan,

Eu am un gust foarte amar din cauza superficialității cu care s-a lucrat la proiectul pentru Legea securității cibernetice. Iar gustul ăsta nu vine din perspectiva juridică, pentru că nu mă pricep la tehnica legislativă. Vine mai mult din lipsa analizei și a înțelegerii implicațiilor.

Din expunerea de motive.

„2. Conformitatea proiectului de act normativ cu legislaţia comunitară în cazul proiectelor ce transpun prevederi comunitare - Proiectul de act normativ nu se referă la acest subiect.„

De acord, Directiva NIS nu a fost aprobată formal. Totuși…

Dar cireșele de pe tort mi se par următoarele:

- „1. Informaţii privind procesul de consultare cu organizaţii non-guvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate - Elaborarea proiectului de act normativ nu a necesitat astfel de consultări.
2. Fundamentarea alegerii organizaţiilor cu care a avut loc consultarea, precum şi a modului în care activitatea acestor organizaţii este legată de obiectul proiectului de act normativ - Elaborarea proiectului de act normativ nu a necesitat astfel de consultări.
1. Măsurile de punere în aplicare a proiectului de act normativ de către autorităţile administraţiei publice centrale şi/sau locale - înfiinţarea unor noi organisme sau extinderea competenţelor instituţiilor existente - Nu au fost identificate„

O lege strîmbă face mai mult rău decît lipsa sa…

31/03/16 @ 10:26
Comment from: Dico Emil [Visitor]

Nu cred ca toate firmele trebuie sa isi faca un audit, ci doar cele care prelucreaza datele cu caracter personal.

Emiterea unei facturi nu cred este prelucrare de date personale.

07/04/16 @ 03:20
Comment from: Dico Emil [Visitor]

In plus, nu a fost nici un atentat terorist in ultimii ani in Romania. Deci pentru ce sa punem toata lumea sa semneze cand ia o cartela?

Asa nu vrea Ciolos sa semnam si cand facem o cautare pe Google? Sau cand deschidem vre-un site? Sau poate cand ne facem cont pe Skype cu care putem vorbi fara probleme… Sau cand iesim pe strada… Sau cand ne uitam pe geam…

Hai sa fim realisti, “teroristi” o sa existe mereu. Nu o sa ii poti opri in 99% din cazuri. Daca nu am face atata tamtam in presa cand apare cate un nebun, nu s-ar mai arunca nici ei in aer.

07/04/16 @ 03:26
Comment from: educat_la_bruxelles [Visitor]

Ba da-va dreacu

14/11/16 @ 05:39


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution free blog software