« Pe scurt - din lume despre Drept & IT in august 2008Publicarea rezultatelor stiintifice despre lacunele de securitate »

Google, eBay si titularii de marci

06/08/08

  16:34:56, by Bogdan, 587 words  
Categories: Anunturi, Stiri - Romania, Pareri personale, Drept & Internet, Comert electronic

Google, eBay si titularii de marci

La Scoala de vara organizata de ELSA Cluj (felicitari copii, foarte reusita realizarea!) am avut onoare sa discut cu studentii despre marcile inregistrate si diversele probleme ce apar pe Internet.

Evident ca am vorbit despre ceea ce scriam din 2006 despre conflictul intre sistemul Google Adwords si marcile inregistrate, care apoi s-a complicat mai mult, dar la final am abordat si 2 cazuri terminate in justitie extrem de recente legate de ebay:

1. Pe 30 Iunie 2008 o instanta frantuzeasca condamna eBay la plata a 38.6 de milioane de euro catre Louis Vuitton pentru ca au permis vinzarea produselor lor (si a produselor contrafacute cu acel nume) pe platforma eBay. Instanta zice ca :
- au fost “neglijenti”, nefacind suficient pentru a preveni vinzarea bunurilor contrafacute pentru a fi vindute pe acel site.
- sunt responsabili pentru “vinzarea ilegala” a parfumurilor din imperiul LVMH , care pot fi vindute doar prin “reteaua lor de distributie” (aici gasiti deciziile in original)
eBay apeleaza decizia la Curtea de Apel, care intr-o decizie preliminara ii zice ca trebuie sa plateasca 50 000 de euro pe zi de intarziere daca nu scoate produsele LVMH de pe site-ul ebay

2. Peste numal 15 zile, in SUA, intr-un caz similar intentat de Tiffany, un judecator decide exact contrariul. (aici intreaga decizie - format pdf)
Aici judecatorul zice:
” Instanta este intelegatoare pentru Tiffany si alti titulari de drepturi care investes sume uriase in dezvoltarea propriilor brand-uri, pentru ca apoi sa le vada exploatate in mod ilicit si explicit de altii pe Internet.
Cu toate aceasta legea este clara: este sarcina titularului marcii sa isi protejeze marca, iar companii ca eBay nu pot fi tinute responsabile pentru incalcarea dreptului la marca, bazindu-ne doar pe faptul ca ei au cunoaste ca incalcarea dreptului la marca ar putea avea loc pe site-urilor lor. “

Doua decizii contradictorii ce ne fac sa intelegem de ce a tine o afacere globala nu e un lucru usor zilele astea, cel putin dpdv juridic.

Doua idei importante au rezultat din discutia cu studentii:
- prima a fost de ce se indreapta procese impotriva lui ebay si google si nu impotriva celor care chiar au facut actele de incalcare a marcii si au pus in vinzare produsele contrafacute. Raspunsul cel mai la indemina este pentru este mai simplu si stiu ca ei au banii.

- a doua este greutatea judecatorilor sa inteleaga diferenta intre intermediari si actori. Cei care trebuie pedepsiti pentru incalcarea legii sunt cei care o incalca (adica actorii). Daca ne indreptam importiva intermediarilor, cei ce doar mijlocesc tranzactiile ar insemna ca administratorii de piete sau cei de burse sa fie inchisi pentru ceea ce s-a intamplat in piata sau in bursa, fara ca ei sa poate sa afle ce se intimple acolo.
Dar cum Internetul e un mediu tinar, va mai trece ceva apa pe Dunare pina lucrurile vor fi intelese mai clar de toti cei implicati.

Off-topic: M-am intrerupt de vreo 3 ori la scrierea articolului ca sa-i dau replica lui Visurat la articolul cum ca legi-internet.ro a fost spart. N-a fost nimic spart, ci e doar o problema cu un script de url-rewrite de care stiam de acum 2 luni si caruia incerc sa-i gasesc o solutie convenabila. Daca navighezi prin intreg site-ul, nu ti se intampla nimic, nu ti se descarca nimic si nu esti directionat pe alte pagini. Si nu, nimeni nu a intrat pe server, fara permisiune, of course.
Dar as fi preferat sa imi dea un email cine a descoperit presupusa problema si nu sa gasesc un articol trimis de un amic pe blogul altuia. E vorba de curtoazie in primul rind.

3 comments

Comment from: ITist [Visitor]  

Cit de mult conteaza oare nationalitatea judecatorului? Am impresia ca e o mare diferenta intre un judecator francez ce judeca o firma americana in care cel ce face plingerea e tot francez, si un judecator american ce judeca o firma americana. Din pacate cred ca o sa mai vedem deseori astfel de preferinte locale, ca eu unul nu ma astept ca judecata poate sa fie 100% impartiala.

06/08/08 @ 19:19
Comment from: [Member]

Ai un link catre pagina de contact pe meniul in dreapta - acolo poti adresa intrebari care sunt off-topic

18/08/08 @ 16:29
Comment from: monica banu [Visitor]  

In momentul in care initiatorii unor astfel de procese vor realiza ca Google Adwords functioneaza ca si tehnologie independent de modalitatea legala sau ilegala in care este folosita de userii acesteia, poate ca nu vor fi incercari in justitie de acest fel. Era de asteptat ca o astfel sa speta sa aiba rezultatul celei de la Strasbourg, in care, luandu-se in considerare masurile de filtrare aduse sistemului AdWords, raspunderea Google a fost exclusa. Chiar in afara acestor filtre implementate, instituirea unei astfel de raspunderi indirecte la nivel jurisprudential ar avea repercursiuni asupra multor furnizori de servicii, inclusiv ISP, hosting provideri, care vor raspunde probabil pentru informatiile clientilor proprii de natura a incalca drepturile unor terti (sustinandu-se acelasi “lack of preliminary control to check illegal content”). Asta daca nu luam in considerare aspectele neconcurentiale sau cele privind drepturile asupra marcilor, care oricum privesc exclusiv beneficiarul AdWords si nu compania Google.

19/08/08 @ 14:46


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution CMS