« Curtea constitutionala din Germania respinge legea privind pastrarea datelor de traficDezinformarile AIMR: da 10000 de lei si scapi de sanctiunea penala »

Experti judiciari Tehnologia Informatiei - avem specialisti, dar nu ii recunoastem

01/03/10

  11:28:49, by Bogdan, 1133 words  
Categories: Stiri - Romania, Legislatie, Drept & Internet, Criminalitate informatica

Experti judiciari Tehnologia Informatiei - avem specialisti, dar nu ii recunoastem

Una dintre intrebarile destul de frecvente de la persoanele specializate pe diverse segmente de tehnologia informatiei (IT) (dar mai ales din zona securitatii informatiei) cu care discut in diverse contexte este: cum poate deveni un expert recunoscut de o instanta. In majoritatea cazurilor cei care intreaba nu urmaresc in primul rind un avantaj financiar, ci cred ca unul de imagine.

Iata ca niste noi acte normative (vezi finalul articolului daca vrei sa le vezi direct) emise de Ministerul de Justitie (MJ) incearca sa faca lumina. Dar nu reusesc.

A. Premise

Exista o carenta grava si majora a expertilor judiciari IT (se pare ca sunt si in alte domenii, dar la alte domenii nu ma pricep) in cazul unor procese ce implica elemente legate de calculatoare, Internet sau telecomunicatii. Pe “lista oficiala” a expertilor tehnici autorizati de MJ in domeniul IT sunt doar citeva persoane, dintre care majoritatea peste 50 de ani. N-am nimic cu cei cu experienta, dar nu stiu citi dintre ei sa stie ultimele noutati in domeniu (de ex. sa faca reverse engeneering la un virus, sa explice ce inseamna SEO sau publicitate contextuala).

De asemenea, din datele mele, un examen pentru aceasta “specializare” nu s-a mai facut din 2000 de catre MJ.

In fapt, intreg sistemul expertilor judiciari IT este invechit si pus pe baze gresite, cita vreme in Vest un expert este o persoana specializata in domeniul sau de activitate si recunoscuta ca un “bun tehnician” fara a fi nevoie de vreo tidula rezultata in urma unui concurs a unui Minister.

Colac peste pupaza, si CEDO in numeroase decizii (inclusiv impotriva Romaniei) cere acelasi lucru si anume ca „este libertatea judecătorului să decidă cu privire la competenţa unui expert desemnat de parte”, si nu este competenţa vreunui organ de stat să stabilească cine este competent sau nu. ” (vezi CEDO Mirilashvili vs. Rusia 2008)

(am mai scris alegoric de aceasta probleme in insemnarea - Accesul la Internet in instanta - proba practica)

B. Cum poti deveni expert tehnic judiciar

Noul ordin al MJ (Ordin nr. 203/2010 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului de stat, ministrul justitiei, nr. 1.322/2000 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si procedura de desfasurare a examenelor de atribuire a calitatii de expert tehnic judiciar si de testare a specialistilor) publicat in Monitorul Oficial in 8 Februarie mentioneaza 3 solutii:

a) examen (vezi articolul 3)din Ordin - stringi vreo 10 acte, inclusiv “copia documentului prin care se face dovada, conform legislatiei tarii emitente, ca indeplineste conditia privind stagiul de cel putin 3 ani in specialitatea in care a obtinut diploma.” si te prezinti la examen in fata a 2 reprezentanti ai MJ si “doua cadre didactice de specialitate de la institutiile de invatamant superior de profil". Adica daca te-ai certat cu profu in facultate, nu e de bine :-)

b) interviu (vezi articolul 9^1)
Daca ai dobindit calitatea de expert extrajudiciar (nu prea exista in IT), daca exista o lege speciala pentru anumite profesii si trebuie obtinuta specializarea (iarasi nu cred ca se aplica in IT) sau daca esti doctor, doctor docent, conf univ sau prof univ. in acel domeniu. Strangi iarasi vreo 10 documente si astepti. Aici se fac 2 comisii ca e mai complicat: o comisie pentru verificarea actelor si una pentru….interviu formata din 3 reprezentanti ai MJ din “directiei de specialitate din Ministerul Justitiei.” (probabil din directia de experti).
Personal nu imi e clar la ce se refera interviul…. - pentru ca e clar ca personalul MJ nu are atitea cunostiinte tehnice cit are doctorul docent. Probabil o sa discute “calitatea morala” a candidatului sau in ce masura a invatat Codul de procedura penala ca sa stie rolul expertului.

Pentru primele 2 solutii, stati cu ochii pe siteul MJ si asteptati sa se anunte examenul sau interviul.
Update - deja s-a anuntat un interviu la MJ (deci punctul b care l-am explicat mai sus) pentru experti tehnici pentru 19 Aprilie 2010 (data limita pentru aplicatii este 19 Martie 2010)

c) Mai exista si a treia solutie pentru expertii judiciari acreditati in alte state ale UE si unde poti obtine patalamaua direct de la MJ, daca depui actele doveditoare ca in alta tara ai fost expert.
Problema este ca in acest caz se cere sa stii limba romana (copia legalizata a atestatului de cunoastere a limbii romane de catre cetateanul statului membru UE sau SEE, altul decat Romania) si copia legalizata a documentului care atesta dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar in statul de origine;

Doar ca un asemenea document nu exista in multe state ale UE.ut din Scotia spunea ca el a fost chemat de citeva ori in fata instantelor in calitate de expert si singurul document pe care l-a depus a fost CV-ul. Deci ce document va depune - un nou cv ? (apropo, cred ca nu ar fi trecut niciodata de interviul cu MJ - omul avea parul lung, strins intr-o coada, jumatate pictat intr-un rosu inchis si imbracat ceva intre un gentelman perfect si Highlander - un personal spectaculos).

Deci practic varianta cea mai buna este pentru expertii romani care sunt recunoscuti in strainatate si apoi abia sa fie recunoscuti si aici. :)

C. Lista de profesii acreditate

Daca cele de sus mai pot avea un sens si doar un cinic ca mine poate ridica intrebari lamuritoare, iata ca se poate si mai rau. Lista (actualizata!) de specializari (vezi Ordin MJ 199/2010 ) n-are nicio noima in domeniul tehnologiilor, parind rupta din anii ‘90.

Deci daca vreti sa va luati patalamua de la MJ, veti deveni experti tehnici judiciari in
a) nr.14 Calculatoare (nota mea - software, hardware, de buzunar - ce conteaza diferenta ?)
b) Nr.87 - Retele si Software de telecomunicatii (adica expert in Internet si/sau in Skype ?!)
c) Nr. 10. Arte plastice (4) Fotografie — videoprocesarea computerizata a imaginii (n-am inteles ce e asta ?)
Update: Un amic mi-a explicat ca e vorba de stabilirea falsurilor de fotografii digitale, se pare ca exisat o specializare specifica la Facultatea de Arte Plastice.
Doar ca specializarea de la Arte Plastice are o virgula in plus si 2 cuvinte despartite - ceea ce da un cu totul alt sens: Foto,Video, Procesare computerizata a imaginii
Asa e cind nu dai cu copy&paste, e ca la telefonul fara fir. :D

Si…. atit….

Ce conteaza ca Romania are o legislatie speciala in domeniul ITC (preluata cu fason de la tanti UE) care are termeni consacrati concisi cum ar fi ” comunicatii electronice” sau “servicii ale societatii informationale” care pot sa cuprinda toate serviciile de ITC legate de comunicatii si Internet ?

In schimb putem avea experti tehnici (si mai zic inca o data tehnici) in domeniul (Proprietate industriala (1) — Brevete de inventie) Dar un brevet poate fi de la chimie aplicata la metoda de bombardare cu neutroni ? Este in stare un expert sa le stie pe toate acestea ?

Concluzie

Nici una, concluzionati voi daca reusiti. Eu sunt in ceatza.

:)

Vezi documente
Ordin MJ 1332/2000
Ordin MJ 199/2010
Ordin MJ 203/2010

2 comments

Comment from: Dionisie Lefter [Visitor]  

Stimate Domn,
Apreciez articolul dvs. si sunt intru totul de acord.
Eu, fiind expert judiciar si intalnindu-ma cu o sumedenie de ciudatenii ale sistemului, datorita formatiei mele personale (vorba lui Kennedy, nu intreba ce a facut America pentu tine, ce ce faci tu pentru America), am incercat sa fac ceva pentru domeniu si pentru justitiabilii din Romania, in ultima instanta, cu fortele mele proprii.
Trebuie ca expertii sa fie cunoscuti si recunoscuti ca si competente. Dar, chiar competentele sunt cele mai secret tinute. Si ne mai miram de ce se judeca asa in Romania.
Pe scurt, am facut site-ul www.expert-judiciar.ro, unde am dorit sa introduc un instrument astfel ca expertii sa se fac cunoscuti si sa-si prezinte competentele si justitiabilii macar sa-si faca o parere despre cine delibereaza despre ei.
Consider ca dvs. sunteti o voce care poate sustine demersul meu si in prima instanta va rog sa-mi permiteti sa public articolul dvs. si in site-ul www.expert-judiciar.ro.
Pe viitor sunteti bine venit sa postati comentariile dvs. competente.
Va multumesc !
Astept raspuns.

02/03/10 @ 14:34
Comment from: [Member]

Sigur, puteti sa il copiati unde doriti. De altfel, am mai remarcat site-ul dvs. in alte cautari pe tematica aceasta, plin de informatie utila.

De altfel, puteti vedea licenta acestui blog in dreapta care preciezeaza in ce conditii poate fi preluat orice articol integral. (si care nu sunt greu de indeplinit)

Si apropo de experti, pe miercuri - Intalnirile ziuaveche.ro - expertul pe interceptari audio-video Catalin Grigoras http://bit.ly/dfQV6e

02/03/10 @ 14:39


Form is loading...

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

October 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
powered by b2evolution