Category: "Nume de domenii"

Pages: 1 3 4

05/12/13

  17:21:00, by Bogdan, 714 words  
Categories: Pareri personale, Legislatie, Nume de domenii

Taxa pentru domeniile .ro - o problema care nu ne priveste

Noua propunere a Ministerului Societatii Informationale de reglementare a inregistrarii domeniilor .ro a agitat spiritele (vezi proiect HG, vezi expunere de motive) si era normal sa o faca. Nu neaparat prin decizie in sine, cit prin metoda folosita.

Printr-un proiect de HG aruncat intr-un site de “transparenta decizionala” unde trebuie sa intri din cind in cind ca sa vezi ce se mai publica (pagina NU apare in zona de pagini actualizate de pe prima pagina a site-ului), fara o data a publicarii proiectului si fara mentionarea perioadei de dezbateri publice (obligatorii cf legii 52/2003 privind transparenta decizionala) Ministerul propune un act normativ de reglementare a domeniilor punct ro. Desi ideea nu este rea (pentru ca nu exista o astfel de reglementare), iar subiectul introducerii unei taxe anuale pentru domenii .ro este logica (si de fapt suntem singurul TLD care NU avea o taxa anuala, vezi detalii mai jos), modul in care a fost facut arunca in penibil dezbaterea din motivele detaliate mai jos:

 • faptul ca nu a existat un anunt al MSI pe aceasta problema, ci au fost unii jurnalisti si bloggeri care au gasit anuntul si au publica stirea…
 • MSI nu a consultat niciuna din asociatiile din domeniu (fie de afaceri, consumatori sau societatii civile), ca sa nu mai vorbesc de a decide daca avem sau nu nevoie de fapt de o politica publica pe acest subiect
 • desi toate documente ICANN vorbesc de importanta multi-participarii la deciziile ce privesc infrastructura Internetului, MSI ne pune in fata faptului implinit - decizia de a trece la plata anuala este luata
 • documentul nu pune in discutie in niciun moment problemele fundamentale ale sistemului de domenii .ro - functionarea in regim de mosie proprie a RoTLD, fara nicio consultare publica dupa reguli dubioase sau inexistente si problema financiara a sumelor incasate, care nimeni nu se stie unde se duc
 • faptul ca se obliga (aproape) toti cei ce detin cele peste 700 000 de domenii .ro sa se reinscrie in 3 luni este o masura care poate crea doar haos, in conditiile in care se stiu probleme ce se ascund in baza de date whois actuala
 • iar pentru cei care au fost atit de prosti incat sa cumpere in domeniu .ro in ultimii 2 ani (si sa nu ia un .com) o sa plateasca practic mai scump decit au prevazut initial. (ma rog, asta e mic copil pe linga frumoasa taxa pe constructii, dar e vorba de principiu aici)

Astfel incat se da impresia mai degraba de - Uite ce o sa fac pe mosia mea, nu e o problema care sa va primeasca pe voi..

De altfel, aceiasi impresia de mosie proprie, a lasat-o si ultimul scandal cu vplay.ro (uite domeniul, nu e domeniul!), care probabil va fi usor de inchis (ca si alte site-uri nedorite) la simpla cerere a unui procuror. A murit si prezumtia de nevinovatie cu ocazia asta. Daca inchiderea unui ziar sau a unei televiziuni este vazuta ca un act de cenzura, inchiderea sau suspendarea (ca termenii nu sunt definiti) a unui site devine o operatiune banala, ce poate fi facuta in multiple moduri, inclusiv prin legi viitoare. Deci adio spatiu de garantare a liberei exprimari (ceea ce este de fapt Internetul)!

Concluzia poate sa fie una singura pentru oricine de aici: luati-va un domeniu .com si gazduiti-l in strainatate, ca in Romania nu exista reguli predictibile pe care sa va bazati orice activitate pe net.

Culmea este ca pe fond decizia de taxa anuala este de fapt corecta, pentru ca:

 • asupra unui nume de domeniu exista doar un drept de folosinta si nu unul de proprietate
 • in ciuda opiniei cvasi-generalizate un nume de domeniu .ro nu se inregistreaza pe viata, ci doar pe o durata nedeterminata, care poate fi modificata unilateral de RoTLD - conform contractului actual
 • Un sistem pe termen nelimitat nu se autoregleaza in cazul in care un proprietar decedeaza/firma se inchide etc. Exista o imposibilitate practica sa se urmareasca toate aceste modificari. Astfel rezulta o parte din numele de domenii care raman nefolosite
 • exista niste cheltuieli anuale, care acum sunt sustinute prin cresterea de domenii inregistrate, dar care nu va merge la nesfarsit

Pentru cunoscatori si cei care au inregistrat nume de domenii inainte de 2000, dar si celor ce au inregistrat mai pe la inceputuri (92-93-94?) sper ca ati pastrat contractul original, ca se vedem distractii in instanta. :p

11/12/12

Cenzuri absurde, blocari de domenii in UE si alte noutati

Citeva stiri interesante din ultimele saptamani despre ce se mai intampla prin lume cu drepturile digitale:

 1. EDRi a organizat Saptamina Cenzurii Absurde pe Twitter acum vreo 2 saptamani pentru a demonstra cum in ultimii ani, companiile private au ajuns să decidă tot mai frecvent ce este “adecvat” șî “neadecvat” pe Internet și ce fel de conținut Internet avem dreptul să accesăm.
  Vedeti top 5 si dincolo de el, ce include:

 2. Nume de domenii din Europa, inclusiv .eu sau .ro au inceput sa fie blocate pe motive de contrafacere. Comunicatul oficial al Europol nu intelege diferenta intre incalcarile drepturi de autor (copyright) si marca (trademark), dar astea sunt detalii, nu?. Probabil ca au facut ceva gresit de le-au luat domeniile. Mai conteaza legile care zic ca ar trebui o decizie a unui judecator? Nu stim care au fost, le-a descoperit torrentfreak pe unele din ele.

  Câteva zile mai târziu, în 30 noiembrie 2012, mai multe site-uri BitTorrent, inclusiv Torrentz.eu, Fenopy.eu and BTscene.eu au fost puse „on hold” de către EURid, Registrul european pentru nume de domenii Internet. Titularii numelor de domenii respective nu au fost informati cu ce au gresit sau de ce sunt acuzati. Asa ca s-au mutat pe alte domenii.
  Vezi intreaga poveste.

 3. Astazi Parlamentul European a adoptat 2 rezolutii nelegislative prin care cere reglementarea Neutralitatii Internetului Sa vedem ce face Comisia… La noi inca nu s-a format acel grup de lucru propus de ANCOM pe tema asta.

 4. Si tot astazi si tot Parlamentul European a adoptat crearea unui sistem unitar de patente la nivelul Uniunii Europene, sistem extrem de criticat si de experti (vezi opinia Institutului Max Planck pentru Prop. Int) si care deschide larg calea catre patentele software si in Europa. Detalii pe site-ul FSFE Acu sa va astepti si la patente si procese idioate - pentru cei interesati de detalii aruncati-va o privire pe cele listate pe site-ul groklaw.

26/10/11

  17:58:53, by Bogdan, 489 words  
Categories: Legislatie, Nume de domenii, Viata privata, Drept & ITC

Viata privata la locul de munca si alte idei juridice legate de social media

Tema din titlul este oricum o poveste fara sfarsit, astfel incit prezentarea mea de la conferinta Legal Issues in Social Media n-a fost decit pretextul pentru a transmite doar ideea de baza in putinele minute avute (mai jos aveti si intreaga prezentare):

Un document care explicitaza regulile utilizarii Internetului (si explicit social media) este oblgatoriu pentru cei care vor sa-si protejeze interesele intr-o companie, fie ei angajati, angajatori sau administratorii de sistem (sau cei de la IT). Alex Negrea a avut o buna completare si anume ca documentul trebuie completat si cu ce ai voie (si e recomandat sa faci), dar asta e treaba celor de HR.

Manafu a mai avut o serie de intrebari interesante la final care s-ar putea sa fi scapat celor care erau obositi, dar care mi s-au parut interesante:

1. Pot eu sa pun pe site-ul meu marca Facebook, daca le intermediez serviciile (de ex. zic ca fac campanii pe Facebook)? Raspunsul meu a fost ca atita vreme cit marca este folosita pentru idetificarea sursei serviciilor, utilizarea ei ar trebui sa fie ok.
Temeiul juridic - Art 39 legea 84/1998
(1) Titularul marcii nu poate cere sa se interzica unui tert sa foloseasca in activitatea sa comerciala:
(…)
c) marca, daca aceasta este necesara pentru a indica destinatia produsului sau a serviciului, in special pentru accesorii sau piese detasabile.

2. Poate un consumator sa faca un forum sau o pagina de facebook despre un produs sau firma (ambele marci inregistrate), fara ca marca sa-l dea in judecata ?
Aici este un raspuns mai complicat. Personal, cred insa ca daca este intr-adevar o prezentarea din partea unui consumator si are caracter ne-comercial, aceasta ar fi o atitudine normala in cadrul libertatii de exprimare, iar titularul marcii nu ar putea cere interzicerea utilizarii marcii sale, atita vreme cit utilizarea este necomerciala.

In cazul in care acea marca se regaseste intr-un nume de domeniu, putem avea un caz de cybersquatting. Aici, jurisprudenta UDRP este impartita atit in site-uri critice la adresa marcii cit si in site-uri de laudare a marcii.
Fiecare situatie ar trebui sa fie vazuta in mod particular, eu personal find mai degraba si aici de partea consumatorul, principial vorbind.

Inca 2 idei de la eveniment:

a. Ioana ne-a indicat o stire din Franta, unde cuvintele Facebook sau Twitter nu ar putea fi folosite in programele de stiri ale TV si radio, pentru ca ar indica un produs anume si ar concura neleal celelalte servicii locale de retele sociale.

b. Chinezu (am dat link, da! Acum pot sa scriu ce vreau despre tine :D) a avut o idee simpatica: Cum ar fi o companie care să declare ”Ora Facebook”?. Dar si mai misto, si in ton cu insemnarea de siguranta copiilor pe Net e ce articol imi recomanda Adela:How To Teach Kids ‘Digital Literacy’? Build A Private Social Network Playground For Them cu completarea Private networks for children and new ‘life skills’.

Si in fine - prezentarea de ieri:

25/03/09

  17:25:45, by Bogdan, 488 words  
Categories: Stiri - Romania, Pareri personale, Nume de domenii, Libertate de exprimare

Numele de domenii si libertatea de exprimare

Doru observa azi ca exista un site care si-a inregistrat numele de ziuafututa.ro (e vorba de o piesa de teatru “Ziua fututa a lui Niels” de la teatrul GreenHours)

Si se supara (ne-dorind sa fie etichetat “lup moralist”):”Oare e un precedent pentru noi sa putem inregistra la RNC sub umbrela culturii moderne domenii ca ****.ro, *****.ro, vreau_sa_mi-opun.ro si alte prostii?

Stii ceva Dorule? Eu cred ca e foarte bine ca RoTLD-ul (sau RNC) permite astfel de inregistrari. Si cred ca ar trebui sa acceptam astfel de nume de domenii cu naturaletea cu care (enorm de multi dintre noi) le folosesc in fiecare zi. Pentru ca daca nu vor aparea la ziuafututa.com.

De fapt cred ca RoTLD-ul ar trebui sa stearga Regula aia 33. Ce e prost gust pentru tine sau mine sau Staicut, s-ar putea sa fie extrem de moral pentru alte 21 de milioane. Este o chestie de gust, subiectiva si imposibil de cuantificat ca fiind moral/imoral, cuviincios/necuviincios ori obscen/nepornografic. Si atunci - ar trebui sa avem o regula care da dreptul a abuzuri inutile (pentru ca oricum poti inregistra pe .com) sau sa lasam la liber ?

Eu cred ca RoTLD-ul (la fel ca si orice alt Registru din lume) trebuie sa inteleaga ca indeplineste o functie tehnica si atit. Leaga o denumire de un IP. Atit. Nu judeca site-ul, nu judeca numele de domeniu si nu judeca proprietarul. Iar in situatia de fata - probabil nici macar nu si-a dat seama ca s-a inregistrat.

Daca am crede contrariul, am transforma RoTLD dintr-un serviciu tehnic intr-un (alt) moralizator al Internetului. (si ajungem din nou la povestea din decembrie anul trecut cu blocarea unor site-uri pornografice - apropo ati remarcat ca povestea o sa se infunde romaneste, dupa ce atributiile din domeniu de la ANC(OM) au ramas in suspensie undeva).

Asta cred eu ca inseamna libertate de exprimare. Nu sa fii de acord sa fie publicat un continut cu care esti de acord, ci cu continutul pe care nu-l suporti sau il urasti.

In fond e treaba lui Doru sa-i placa sau nu promovarea sau piesa sau publicitatea site-ului sau cultura de tipul asta si sa scrie ce vrea pe blog despre asta, dar in momentul in care cerem unei autoritati sa-i blocheze accesul (pentru ca mie mi se pare deplasat, desi altuia s-ar putea sa nu i se para) cred ca doar ridicam intrebarea:

- Care ne da un pic de cenzura ? ca avem nevoie pe Internetul romanesc ca sa fim mai curati si mai uscati si sa navigam in liniste pe curatul punct ro.

Si stiu citeva autoritati sau persoane gata sa inhate osul, sa se laude cu asta si sa inceapa blocarile de site-uri. Care nu le convin. Motivul: mereu subiectiva morala publica.

(Si la noile gTLD-uri care stau sa apara apar aceleasi probleme de morala publica greu de precizat la nivel mondial)

Parerea mea.
Am zis.

09/01/09

  14:22:57, by Bogdan, 482 words  
Categories: Articole / Studii / Rapoarte, Nume de domenii, Comert electronic

Cautare de marci pe Internet

Cum business-ul online e in floare si toate lumea inregistreaza domenii si lanseaza noi site-uri, se vede o problema din ce in ce mai mare referitoare la conflictul cu marcile inregistrate. Desi e bine sa inregistrezi o marca inainte de a-ti lansa afacerea, stiu prea bine ca in practica nu se intampla asa.

Dar pentru a evita o gramada de probleme ulterioare, se poate face o cautare ref. la ce marci inregistrate sunt protejate in Romania (si in afara), pentru a evita conflictul cu una din ele.

Problema este un picut mai complicata, pentru ca vorbim de cautarea in 3 baze de date (explic mai jos de ce). Inainte de aceasta sa intelegem ca o marca nu ofera protectie pentru toate produsele si serviciile, ci doar pentru cele care au fost desemnate la inregistrare (exista o clasificare de la Nisa - varianta 9 care imparte toate produsele si serviciile in 45 de clase. Vezi si o versiune mult mai detaliata in engleza.) Este bine sa identificati intai in ce categorie de produse si/sau servicii va intereseaza sa vedeti daca exista o marca inregistrata:

1. Baza de date cu marci depuse la nivel national a OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si marci) cuprinde practic toate marcile depuse pe cale nationala (inclusiv cele pentru care doar s-a realizat depozitul, dar marca nu a fost inca acordata - deci pot fi si contestate in cadrul procedurilor din fata OSIM). Desi baza de date are un caracter experimental, rezultatele sunt destul de bune si coerente.

2. Baza de date cu marci comunitare realizata de Oficiul pentru Armonizarea Pietei Interne cuprinde marcile protejate la nivelul Uniunii Europene (si deci care sunt protejate si in Romania). Baza de date este extrem de bine intretinuta si relevanta. Sistemul permite si depunerea unui marci comunitare online (inclusiv in limba romana). De fapt acelasi lucru este valabil si pentru design-ul comunitar.

3. Baza de date cu marci protejate international conform Sistemului de la Madrid realizata de Organizatia Mondiala de Protectie a Proprietatii Intelectuale (OMPI). Baza de date are toate inregistrarile de marci internationale facute prin sistemul de la Madrid si care sunt in vigoare sau au expirat in ultimele 6 luni. Actualizata zilnic.
Daca va intereseaza ce marci sunt protejate in Romania, aici trebuie sa scrieti la “designated contracting parties” sintagma RO (cind am facut eu cautarea am gasit 127 853 rezultate).

Deci e important de inteles ca doar o simpla cautare in baza de date a OSIM poate sa fie insuficienta. De asemenea, daca vreti sa inregistrati o marca care ar putea fi similara cu alta (nu cautati doar identitatea de termeni, ceea ce in cazul unui depozit s-ar putea sa nu fie suficient), e bine sa faceti si o cercetare documentara mai complexa (se poate face la OSIM sau de catre un consilier in proprietate industriala ori un avocat specializat). Bazele de date in care se face cautarea sunt aceleasi.

Sper sa va fie de folos.

16/12/08

  13:07:40, by Bogdan, 736 words  
Categories: Stiri - Romania, Legislatie, Drept & Internet, Nume de domenii, Libertate de exprimare

O noua OUG privind ANC-ul si alte acte normative

Pentru cei care citesc zilnic Monitorul Oficial (mersi Ion !)se poate observa ca pe ziua de ieri in cel mai citit oficial al natiunii apare o noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului care modifica (din nou, iarasi, inca o data, etc.) ceva atributii ale autoritatii din comunicatii (azi se numeste ANC, dupa ce s-o schimba guvernul poate schimba din nou denumirea).

Ordonanta de urgenta 211/2008 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 106/2008 privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii se refera la blocajul pe care “il simte” tot posesorul de domenii .ro. Adica cum zice nota de fundamentare: “in vederea eliminarii blocajelor in activitatea economica ce se desfasoara pe Internet”.

Daca nu atit inteles nimic, stati linistiti - aceasta era si ideea. Preambulul e praf in ochi ca sa treaca Ordonanta. De fapt Ordonanta are 3 obiective (asa cum le talmacesc eu) in vreo 6 articole:

a) Sa treaca toata structura - parte a RoTLD (adica adminul de la .ro) si sa o treaca la ANC. Adica ei vor sa se ocupe de toata partea de “administrare si reglementare a utilizarii la nivel national (uupsss - nota mea!) a TLD (top level domain) .ro
Pentru ca, din cite am auzit si eu pe culoarele Internetului, unele voci din ICI s-au impotrivit trecerii cu arme si bagaje la ANC - iete ca ANC rezolva problema in pur stil taricenesc - o noua OUG pe ultima suta. (asteptam si OUG-ul pe prima suta de la noul guvern, in functie de noile interese)

b)Sa rezolva problema legata de posibilitatea ANC sa primesca un tarif pentru agrearea sau omologarea unor produse (asta e legat de normele pentru factura electronica si de legislatia secundara privind semnatura electronica)
(Update - asta exista si in OUG 106/2008 - ma corecteaza Alexandra)

c)Un nou articol care ii permite ANC sa “colaboreze cu Ministerul de Interne pentru combaterea criminalitatii informatice” cu Consiliul Concurentei si ANPC inclusiv prin “furnizarea reciproca de informatii.”
(Update - asta exista si in OUG 106/2008 - ma corecteaza Alexandra. Au schimbat infractionalitate cu criminalitate (la partea care ma intereseaza pe mine)Intrebarile de mai jos raman.

La fraza asta, simtul meu critic, deja jenat serios de bulibaseala porno-internauta de saptamina trecuta iar ma impunge. In primul rind de ce trebuie sa existe un articol specific in ceea ce priveste colaborarea intre autoritati ale statului?. In al doilea rind ce treaba are ANC cu “combaterea criminalitatii informatice"? Raspund eu - nici una in mod direct, dar se pare ca titlul meu de saptamina trecuta referitor la Moralizatorul Internetului a fost o premonitie corecta. Dupa ce au dat-o in bara serios cu site-urilor pornografice, cred ca ANC vrea sa faca ravagii si in alte domenii. Probabil ca poveste cu cele 40 de site-uri a fost doar testul. Nu s-a facut prea mare valva, hai sa mergem mai departe.

Nu pot sa nu fac referire la faptul ca ANC continua sa caute noi domenii de extindere, cind de fapt ei inca nu sunt in stare sa faca ceea ce au deja prin legi date. Si aici ma refer la legea 506/2004 care prin art. 3 se refera la masurile de securitate ale serviciilor de comunicatii electronice. Am auzit in 4 ani ceva pe domeniul asta de la ANC (si defunctii ANRC si ANRCTI). Nuuuu ! Sunt chestiunile de securitate importante pentru actviattea unui ISP ? Nuuuuu !
Da’ chestia asta nu e de PR, intelegi ? aia cu hackerii’ e mai de prima pagina.

Inainte sa inchei capitolul OUG, remarc ca inca cei de la ANC nu au publicat informatia ref la schmbarea legii lor de functionare nici printr-un comunicat de presa, nici in sectiunea legislatie.

De asemenea - fata de situatia absurda a guvernarii prin OUG cind stii ca pleci de la putere, cred ca ar trebui sa fie stipulat in Constitutie ca in ultima luna de guvernare, Guvernul NU are voie sa dea OUG, decit daca e stare de necesitate.

In fine alte documente normative legate de IT, dar mai putin spectaculoase, remarcate de mine:
Decizia ANRC nr. 1130/2008 privind normele tehnice si metodologice pentru aplicarea Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica

Guvernul a adoptat prin HG Programul national pentru digitizarea resurselor culturale nationale si crearea Bibliotecii Digitale a Romaniei, componenta a Bibliotecii Digitale Europene (Europeana.eu) Imi e neclar ce inseamna asta in practica (Nicu, help!) sau stam dupa norme de aplicare. Tot ce pot spera e ca ce rezulta sa fie disponibil public (si ca reutilizare, nu doar ca accesare).

19/09/08

  11:12:49, by Bogdan, 743 words  
Categories: Stiri - Romania, Legislatie, Drept & Internet, Nume de domenii

Romania - statul de stramb sau cum ANRCTI se transforma in ANC

Punct ro se muta. Nu domeniile, ci administrarea si alocarea lor - acum trec la nou-infiintata Autoritate Nationala pentru Comunicatii. Cum se face noua transformare batjocorind (a doua oara!) in mod grosolan in Romania statul de drept cititi mai jos.

Chestiile de ieri:
Fostul sef al ANRCTI, Georgescu, e demis de primul-ministru. Georgescu contesta decizia la Curtea de Apel. Curtea de Apel ii da dreptate si dispune repunerea in functie.
Guvernul zice - cum sa respectam noi decizia Curtii de Apel ? Da ce, executivul o fi supus justitiei? Nu, mai bine ca sa-l pastram pe noul sef, sa redenumim institutia in Autoritate Nationala pentru Comunicatii, ii mai dam o atributie de fatada si facem cum vrei noi. (chestie decisa ieri seara printr-o, evident, Ordonanta de Urgenta).

Deja-vu
Sfarsitul lui 2006. Seful ANRC, Smeeianu fusese demis de primul ministru. (desi nu a avea voie, dar a dat o ordonanta de urgenta prin care a modificat legea - OUG care a fost respins de Parlament si declarat neconstitutional - dar isi produse efectele).
Smeeianu cistiga printr-o decizie la Inalta Curte de Justitie care dispune repunerea in functie.
Ce face - acelasi Guvern - respecta decizia definitiva si irevocabila a ICCJ ? Nuuu, noi suntem baieti destepti - mai bine il pastram pe noul presedinte (Georgescu), ii mai dam un TI in coada, si transformam ANRC in ANRCTI si vedem noi ce atributii ii dam. Evident, o noua ordonanta de urgenta. Ca de obicei, urgenta nu e reglementarea corecta a noilor domenii (ca s-a stat 6 luni sa se afle exact cu ce se ocupa si inca 6 sa angajeze oameni in noile posturi).

Comentariile mele cinice
Hai sa intelegem clar probleme puse: aici nu discutam despre persoanele implicate, ci despre insistenta guvernului de a face orice pentru a nu respecta decizii judecatoresti care sunt obligatorii a fi respectate.
Asta ne dovedeste mai mult decit oricind ca nu suntem intr-un stat de drept, ci intr-un stat de stramb. Sa vorbim de independenta justitiei ? Despre coruptie ? Pai cum sa o facem cind tatucul lor primul ministru le incalca cu obscenitate. Pai daca primul-ministru o face, noi de ce sa nu o facem ?

Aici discutam despre o institutie, ce ar trebui sa fie independenta de politic, pentru a reglementa domeniul comunicatiilor. Ce independenta e aia in care in lege se zice ca esti numit pe 5 ani si in practica esti revocat poate maine? Cum sa avem noi o piata functionala, respectata de UE sau de orice om cu scaun la fel ? Cum naiba se demonstram ca piata comunicatiilor nu depinde de politic ?

In ultimii 2 ani am discutat cu diversi oameni despre povestea de la finalul lui 2006. Nu oameni mari din conducere, d-astia marunti care chiar fac treaba la institutiile alea. D-astia din domeniu privat. D-astia jurnalisti din ITC. Toti stiau de ce s-a dat decizia, dar putini au fost cei care au au avut curajul sa spuna public cit de mare este imbecilitatea creata. Atunci s-a invocat ca era o problema “politica". Acum ce mai e oameni buni, ca-s amindoi presedintii cu aceleasi simpatii? Credeti ca va fi o pozitie oficiala a cuiva impotriva acestei incalcari nerusinate a principiilor de drept in Romania ? Nu !! Credeti ca vreunul din actorii privati din banii carora se face si se desface ANRC, ANRCTI sau ANCI vor zice ceva ? Nu !! Pai ce, noi nu stim cum merge la noi - maine trebe sa ungem pe altcineva.

Azi citesc la Mediafax ce zice Constantin Tedorescu, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, că Executivul a decis reorganizarea ANRCTI “pentru a exista o singură entitate care gestionează resursele statului în domeniu, respectiv numerotaţia telefonică, spectrul radio, domeniile .ro”.
Domnu’ Teodorescu v-am laudat cind ati avut declaratii curajoase, dar declaratia de ieri insulta inteligenta oricarei persoane care intelege ce se intampla.

Ce sa mai zicem dom’le. Hai sa cautam partea buna a lucrurilor.
A ! da - au intrat domeniile .ro in politica oficiala a guvernului Romaniei. Poate maine merg mai repede. :>

Update 16 00 - Vad ca madame Reading de la Comisia Europeana s-a sesizat si ea cu o scrisoare dura catre autoritatilor romane.

PS : Ma amuza ca deciziile astea luate peste noapte cu OUG-uri ii iau nepregatiti pe toti oamenii care lucreaza acolo. Cum e sa afli a doua zi cind mergi la lucru ca ti se schimba institutia ? :-)) Pina si site-ul e la fel, n-au apucat nici sa dea un comunicat si ei.

PS 2: Mai tineti minte cei 110 000 de RON cheltuiti pe noua identitate vizuala a ANRCTI ? Dupa o luna trebe schimba sigla. Astia da, bani bine folositi !

05/09/08

  13:54:39, by Bogdan, 579 words  
Categories: Stiri - Romania, Drept & Internet, Nume de domenii

SGG-ul vrea sa supravegheze domeniile de pe gov.ro

Mare e Internetul asta, dar Google le indexeaza pe toate! :>

Daca cauti pe Internet dupa domenii gov.ro, afli astfel binisor de ceea ce pare o propunere de hotarire de guvern a Secretariatului General al Guvernului prin care vor sa reglementeze cum se implementeaza toate subdomeniile de pe gov.ro. Sau cum zice nota de fundamentare:

Domeniul „gov” reprezintă elementul de identificare
univocă pe internet al administraţiei publice. Standardizarea
reprezentării la nivel informaţional a autorităţilor
administraţiei publice dă coerenţă resurselor pe care acestea le
pun la dispoziţia cetăţenilor pentru realizarea unei interacţiuni
eficiente, operative şi de calitate între guvern, cetăţeni şi
mediul de afaceri.
Implementarea domeniului gov.ro la nivelul administraţiei
publice face parte, alături de proiecte de identitate vizuală a
administraţiei publice şi strategia de e-guvernare, din
ansamblul de măsuri preconizate de Guvern în vederea
îmbunătăţirii serviciilor oferite de administraţia publică şi de
eficientizare a actelor de guvernare.

De fapt, ideea ca toate site-urile administratiei publice sa aiba domeniu in gov.ro e una foarte buna, (si sustinuta mai demult si in alte situatii).

Dar ca de obicei - diavolul sta in detalii.
Dupa ce MCTI, ANRCTI si ROTLD (adica RNC, adica ICI)se chinuie de vreun an jumate sa-si dea seama cine ce trebuie sa faca in administrate domeniilor .ro, iata ca o autoritate vrea sa-si treaca pe spuza o noua atributie: “Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul de Informatică", cu toate ca deja s-a infiintat o autoritate care sa se ocupe de sisteme de eguvernare - Autoritatea pentru Serviciile Societatii Informationale.

Adica - si noi, baieti!

O privire mai atenta asupra actului releva alte aspecte amuzant-enervante:
- Autorităţile administraţiei publice vor înainta autorităţii
responsabile de domeniu în format electronic şi pe suport de hârtie în vederea începerii procedurii de înregistrare.
- Autoritatea (SGG-ul) are posibilitatea (atentie!) sa suspende numele de domeniu daca :
a) când numele este administrat într-un mod ce dăunează funcţionării DNS-ului;
c) când autoritatea constată administrarea necorespunzătoare a numelui
de subdomeniu;
e) când numele de subdomeniu este folosit într-un mod defectuos.

Sincer, nu inteleg. Desi cred ca “s-au inspirat” din Regula 34 de inregistrare a domeniilor .ro, parerea mea este ca ne indreptam tot mai ciudat si mai periculos spre situatii in care se incearca rezolvarea problemelor legate de continut prin blocarea numelui de domeniu - lucru fundamental gresit si contrazis de constructia Internetului. Maine-poimaine o sa vedem ca se poate sa-ti gasesti site-ul suspendat doar ca s-a trimis o anonima la “Autoritate", oricare or fi aia.

Tot cautarile pe net, ne arata si
A. O propunere de HG, care modifica ROF-ul ICI dindu-i ca atributie in mod expres :

organizarea, administrarea si gestionarea TLD (Top Level Domain)".ro” , indeplinind functia de Registru pentru numele de domenii “.ro”
( asta parca contrazice HG-ul de sus, dar ma rog..)

B. Iar pe site-ul MCTI, e o noua propunere de modificare a contractului cu intre Guvern si Microsoft prin care eu inteleg ca :
a)Guvernul .ro a cumparat 39.385 de licenţe doar pentru perioada 2006-2009
b) Abia acu si-au dat seama ca de fapt trebuiau sa plateasca si TVA la suma agreata (31.144.865,64 USD, din care T.V.A. 4.972.709,64 USD)
c) Din motive care imi scapa suma trebe platita catre FUJITSU SIEMENS COMPUTERS GesmbH Viena sucursala Bucureşti, dupa cum se vede infiintata in 27.08.2008 (având număr de ordine în Registrul comerţului J40/14397/27.08.2008)

Ajunge pentru azi - weekend linistit !

1 3 4

Blog juridic al lui Bogdan Manolea cu informatii referitoare la legislatie, jurisprudenta, articole si stiri legate de domeniul Dreptului Tehnologiei Informatiei din Romania si strainatate.

Subscrie la acest blog pentru a primi actualizarile prin e-mail

Adresa de e-mail


Realizat de FeedBlitz

  XML Feeds

Search

November 2018
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
 << <   > >>
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Multumesc

V-a fost util ceva de pe blog sau pe de site ?
De azi va permit sa imi lasati un multumesc
multiblog